в Україні набувають активності всевдо релігійні організації типу Інституту досліджень тоталітарних релігій у Львові. чи центру св Іренея Ліонського в Москві. Миру сіж конфесіями вони точно не сприяють. Думаю в Україні доцільно створити громадську організацію яка б допомогала залагоджувати конфлікти у релігійно розділених родинах і могла надавати обєктивну інформацію про НРД
Не лякайтесь завчасно. Судячи з назви, Інститут досліджень тоталітарних релігій у Львові має лише давати рекомендації владі, що робити з Аум Сенрикьо чи то пак. А що він робитиме, ще треба подивитись.
Перед ти як писати я ознайомився з його роботою і методологією і цей інститут нічим не відрізняється від інших антикультових організацій Наголошую з наукою їх робота немає нічого спільного
Назва інститут вводиь в оману - тому що насправді це громадська організація, яка оперує термінами і поняттями які не визнає сучасна наука - контроль свідомості, тоталітарні секти тощо.
є дуже показовим, практично одразу (після відкриття закладу) ж у мережі Інтернет – видань представниками певних кіл та організацій була розпочата компанія по дискредитації громадської організації «Інститут дослідження тоталітарних релігій та релігієзнавства» Ви до таких дескридитаторів також належете??
Повірив був я Вам, а даремно. Ось є сайт http://www.antitotal.org.ua саме цього інституту на громадських засадах, що тільки й робить, що публікує статті, зяви тощо. Спробуйте заперечити не взагалі, а тому, що там написано. Щодо "не визнає сучасна наука - контроль свідомості, тоталітарні секти". А цім займається юристпруденція, і термини визначені.
Цим в першу чергу займається соціальна психологія і соціологія релігії. Рекомендую вам ознайомитись з працями Айлін Баркер. Терміни контроль свідомості і тоталітарні релігії не визначені і в юриспруденції не викор. окрім російської. Володимр Хміль - засновник цього так званого інституту належить до громади баптистів. Заперечувати інформацію подану на цьому сайті не бачу змісту оскільки це давно зроблено і на сайті РІСУ є відповідні коментарі написані К. Бережком. та В. Эленським Я згоден що є НРД які можуть мати небезпечний вплив на людину, але такі факти слід виявляти і аналізувати застосовуючи науковий а не упереджено-агітаційний підходи. 80% інформації на цьому сайті присвячено свідкам Єгови - організації яка діє в більшості країнах і яку навіть не класифікуютья кне традиційну релігію у більшост і країнах. Натомість про громади які справді можуть становити небезпеку - фактично нічого. Критика даного інституту велась професійними наукрвцями і журналістами. Ви десь бачили науковий інститут де керівники не мають жодних наукових ступенів? http://www.risu.org.ua/ukr/study/religstudy/article;11740/
Пане, так названі Вами науки Ви не визнаєте за науки чи відмовляєте в сучасності? (Я щось згарячкував, не пригадав про них одразу.)
Ви напевно не зовсім вірно зрозуиіли мене. Явище контролю свідомості не визнається сучасною психологією. Терміни тоталітарна секта, культ не використовуються в академічному релігієзнавстві. А сектознавство наукова спільнота не визнає за академічну дисципліну
Це так зване явище далеко не нове.І за 50 років науковцям не вдалось створити ефективної моделі контролю над свідомістю. Ознайомтесь все ж таки з книгами Айлін Баркер
Звідки у вас такі цифри? Людей які самі виходять з організації порівняно не багато, частіше це люди які вчинили якийсь гріх. В середньлму чисельність свідків Єгови зростає на 2-3 % шороку До речі важливою особливістю НРД є те що їх чисельність нестабільна і віковий склад відрізняється від загальної популяції. Більшість членів нрд або на стадії входу в общину або виходу з неї.
Це офіційні цифри самої організації. Частково можна їх вивести з щорічного звіту. Думаю, що реальні цифри значно більші. - власна суб'єктивна думка.
Тим гірше для психології та наукової спільноти. Але - як мені розповідали, таки визнають. Наприклад, Коротконогов ("Біле братство") мав навіть якусь там наукову ступінь за радянських часів, а потому використав знання во зло. Природно, не гарантую, бо це зі слів.
тю, а вони претендують на те, що це науковий інститут? ГО є ГО, і вони цього не приховують. І вони - не єдина ГО, що використовує назву "Інститут", це ніде не заборонено.