Цілком з вами згоден, але нет не можна вважати надійним джерелом. Щодо критеріїв, то під них можна підвести і традиційні релігії(не маю на увазі лише християнські конфесії), тому думаю що слід звертати увагу на результати практики таких організацій. Слід також звернути увагу наяких позиціях стоїть автор подібних визначень - релігійних чи атеїстичних.
Позиція автора-це позиція психотерапевта, який присвятив своє життя вивченню методів впливу на людську свідомість і допомогу потерпілим від деструктивних культів і сект. Усі вищенаведені критерії діяльності культів зводяться до двох аспектів, цитую: Як приклад можна навести витяги з книги Свідків Єгови "Пророцва Ісаї". "Что произойдет с теми, кто упрямо отказывается подчиняться Иегове и даже преследует его поклонников? Он говорит: Притеснителей твоих накормлю собственной их плотью, и они будут упоены кровью своею, как молодым вином" (Исайя 49:26а). Мрачное будущее! Для таких упрямых противников не остается никакой надежды. Они будут уничтожены." "Народы и царства, которые не захотят служить тебе, погибнут, и такие народы совершенно истребятся (Исайя 60:12) Все, кто противодействуют Божьей организации - погибнут самое позднее в грядущей войне Армагеддон "(Откровение 16:14,16)" "Формальное, лицемерное поклонение не только не угодно Богу, а наоборот усиливает его праведный гнев (Исайя 1:11-17) Ни один израильтянин не может "оправдаться". Даже "ходатаи" Израиля - его учителя или толкователи Закона - грешат перед Иеговой и учат лжи. И Иегова, в свою очередь предаст весь народ "на заклятие" и на поругание. К тому же он унизит всех, кто служит в его "святилище". Заметим, однако, что Бог простит Израиль не потому, что тот раскается. Иегова сделает это ради себя самого. Да, этим затрагивается имя Бога. Если бы он отверг Израиль навсегда. то сторонние наблюдатели опорочили бы его имя (Псалом 78:9; Иезекииль 20:8-10). Подобным образом и сегодня спасение людей отступает на второй план перед освящением имени Иеговы и оправданием его владычества. В назначенное им самим время, Иегова совершит отмщение всем частям этой злой системы вещей, которые не признают его владычества. Бог совершает отмщение главным образом для того, чтобы явить свое владычество и прославить свое имя"
не розумію з чим Ви не погоджуєтесь? З Біблією ? ці вірші не дають свободи для тлумачень. Крім того свідки Єгови наголошують що в Армагедоні люди не братимуть жодної участі
оректність даного прикладу сумнівна. Оскільки він швидше критикує Біблію а не свідків Єгови які грунтують свої на Бібілії свої вчення. Крім того що розуміти під основною і культовою дійсністю? Якщо під основною рельністю мається на увазі світський світогляд, то безумовно в ньому пояснення світу буде відрізнятись від релігійного. Так само світорозуміння в християнському світогляді буде відрізнятись від ісламського чи даоського. Прийняття людиною релігійного світогляду безумовно виклече зміни в особистості, поведінці, тощо. Кожна релыгыя маэ потужный арсенал засобыв впливу на особистысть -від проповіді у християнстві(хоча церковний спів, система постів, сповідь теж можна розглядати як засоби контролю, створення в людини певного психологічного емоційного настрою) до медитації в буддизмі. цього ныхто не заперечуэ
Об. 16 13-16 І я бачив, що виходили з уст змія, і з уст звірини, і з уст неправдивого пророка три духи нечисті, як жаби, це духи демонські, що чинять ознаки. Вони виходять до царів усього всесвіту, щоб зібрати їх на війну того великого дня Вседержителя Бога. Ось іду, немов злодій! Блаженний, хто чуйний, і одежу свою береже, щоб нагим не ходити, і щоб не бачили ганьби його! І зібрав їх на місце, яке по-єврейському зветься Армагеддон. Щоб Армагеддон без людей - це щось нове для мене. А щодо іншого, то згідна з вами.
Реальність є одна , але сприйняття реальності-різне. Воно може бути здоровим і нездоровим. Християнська віра культивує свободу особистості, поведінку, яка є доброю для християнина і для оточуючих: не вбий, не вкради, не осуджуй, люби ближнього свого, не бажай іншим того, чого не бажаєш собі.... Про контроль через сповідь не зрозуміла. Сповідь і піст неохідні для практикуючого християнина, про це пишеться у Біблії. Якщо церковний спів викликає у когось емоції, то їх ніхто не виявляє, вони у церкві ні до чого. А от концентрація уваги і молитва у дусі і правді справді потрібні.
Я вперше чую, що духовна музика вганяє людину в транс, ніколи не стикалася з такм явищем, щоб органня музика була засобом контролю. Всілякі домисли мають свою межу. А щодо сповіді та посту, то тут вже взагалі. Це вже Олена прокоментувала.
мав на увазі, що Армагедон - це війна Бога та його ангнелів, участь поклонників Бога у цій війні виключається. стосовно посту - то наведьть хоч одну згадку про регулярний піст в Біблії(хоч сам піст я не заперечую) А у свідків Єгови чи харизматів ви хіба читали щось інше? стосовно сповіді я наводив уже мету та історію її винекнення.
Не знаю для чого вам це потрібно, але наведу. Зах.8: 18 І було мені слово Господнє таке: 19 Так говорить Господь Саваот: Піст четвертого, і піст п'ятого, і піст сьомого, і піст десятого місяця стане для Юдиного дому на радість і на втіху, та на веселі свята, але правду та мир кохайте! Дії 27: 7 І днів багато помалу пливли ми, і насилу насупроти Кніду приплинули, а що вітер нас не допускав, попливли ми додолу на Кріт при Салмоні. 8 І коли ми насилу минули його, то припливли до одного місця, що зветься Доброю Пристанню, недалеко якого знаходиться місто Ласея. 9 А як часу минуло багато, і була вже плавба небезпечна, бо минув уже й піст, то зачав Павло радити
Піст з молитвою- це добре.... а поститись--- я вірю треба коли Господу завгодно, чи коли маєш сумніви якісь у вірі, чи страхи, чи падіння. Піст має бути обовязково з молитвою, але звісно без лицемірства--тобто перед Богом а не перед людьми.
А який піст тут мається на увазі? цілком згоден - Ісус чи апостоли не встановлювали обовязкових періодів постів. Коли поститись і яким мав бути піст християнин обирав виходчи з власих духовних потреб
' я писав що музика може бути засобом контролю, через викликання у людини певних емоційних станів ідеякі психологи саме так її і розглядають але тут важливо з якою метою це робиться а де в Новому Завіті є згадки про обовязковий регулярний піст?