Про секти

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Colly, 8 жов 2007.

1. Зануда

Зануда така зануда

Для мене важливо, щоб ви уважно прочитали ще раз мій допис і зрозуміли, що слово секта не означає "вчення" і всі енциклопедії пишуть про використання слова, про його набуте значення і про інше. Ви щось не те зрозуміли, коли читали оті енциклопедії, які доречі є хорошим допоміжним джерелом, але робити на них фундамент знань не варто.

Не старайтесь :)

2. Даяна

Даяна Well-Known Member

А для мене важливі не поверхневі знання, а історія і етимологія слів. Бо коли я у деяких перекладах читаю, що ап.Павла називали (Дії 24:5) проповідником назорейської секти (в інших - "єресі"),то мені вже недостатньо тих словників, які зрештою часто по-різному пояснюють це слово:
    http://www.slovarik.kiev.ua/ojegov/s/104877.html
    http://slovardalja.net/word.php?wordid=37450
    http://ua.textreferat.com/referat-9795-7.html .... щоб зрозуміти суть поняття і різницю тлумачень і ототожнень з іншими словами. Тому фундамент знань для мене особисто подібним чином робити важливіше.
    Хоча з іншого боку я розумію, що треба сприймати поняття так, як воно виробилось уже в кінцевому результаті. Хоча і тут - не завжди. Для прикладу, слово "єпископ" у першому столітті не ототожнювалось зі словом "священик", як це є зараз.

3. Hitiky

Hitiky Well-Known Member

А вот цікаве визначення секти і т.д. і т. п. від З. Фрейда
    "Невроз навязчивых состояний"

На мою думку, таке визначення добре характеризує стан всіх хто надмірно переймається релігійними проблемами.

Може краще розвивати свої здібності та духовність ніж добивати аспіранта ?? :)

4. Зануда

Зануда така зануда

От ви це написали, а подали лінки на тлумачні словники. Ви знаєте різницю між словниками?
    Ви крутитиесь довкола своїх "досліджень", чи з того треба розуміти, що вони мають якесь наукове підгрунтя? Ви вчились, сиділи у бібліотеках, архівах, вивчали історичні документи?

5. Даяна

Даяна Well-Known Member

Я навела три словники і порівняла з ВІкіпедією (де описано історію етимології) лише для того, щоб показати, що вони різняться у поясненнях, і що першопочаткове значення може пізніше набувати додаткових рис і ознак. Стосовно архівів.... до мене це зробили інші. Я лише порівнюю факти доведеного.

Останнє редагування модератором: 4 тра 2009
  6. Levko

Levko Well-Known Member

Для мене, особисто, найпереконливішими ознаками того, що спільнота, або організація являється сектою, є 3 ознаки:

1. Відсутність вчення про спасіння вірою, виключно, через жертву Господа Ісуса Христа.

2.Відсутність вчення про триєдинство Бога: Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий.

3. У вченні присутня ідея про можливість спасіння виключно тільки через членство, чи приналежність до тієї спільноти, або організації.

Якщо це присутнє, то це точно секта!

І навпаки відносно церкви.:)

• Подобається Подобається x 1
  7. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Ідея згадана вами належить Мартіну Лютеру. Спасіння є не одноразовим актом а процесом. Для нього необхідна віра, але не забувайте що віра без діл мертва.
    Дане вчення відсутнє в Бібліїі грунтується на філософських ідеях неоплатоніків.
    Згідно цього критерію субординалісти Юстин, Климент, Оріген, Татіан є сектантами.
    Крім того в християнських церквах існують розбіжності у формулюванні і тлумаченні
    цього догмату.
    Це характерно для усіх традиційних церков.
    Насправді приналежність до спільноти не дає гарантії спасіння.
    Ми до кінця не можем бути впевненими хто спасеться а хто ні - оскільки це може знати тільки Бог. Крім того яка доля чекатиме на людей які жили до Христа чи ніколи не чули про нього?

• Подобається Подобається x 1
  8. Мих

Мих Дуже важлива персона

Нє, Сергію, ви відстали від життя.

9. Даяна

Даяна Well-Known Member

Сергій помилився? Відлучена від католицької церква людина (згідно з віроченням цієї церквим) може бути спасенна?

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

ми не говоримо про відлучених, а про тих, що просто поза церквою. Читайте уважно.

11. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Загнали ви миха в кут цим питанням. Округлими реченнями відповідь написав. :)))

А чому не може така людина спастися? На якій підставі вважаєте, що Церква може в тої людини спасіння відібрати?

12. Сергій аспірант

Під людьми поза церквою можна розуміти як і людей іншої релігії(юдеїв, мусульман) так і представників інших конфесій. Згідно вченням католицької церкви - тільки в ній є спасіння.

13. Liliyah Romanova

Справді, було "поза Церквою (Католицькою, очевидно) нема спасіння". Від цього вчення відмовились якийсь час тому. У вас застаріла інформація в цьому плані. :)

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

А я шо казав, Сергію?
    У вас застаріла інфа!

15. Даяна

Даяна Well-Known Member

А відлучена - не поза церквою? Якщо спасіння полягає не у церкві (організації), то відлучення від організації ролі не грає. ТО чи може отримати спасіння відлучена від церкви людина )згідно з катол.вченням)?
    Я так не вважаю.:)

16. Liliyah Romanova

То чому таке говорите?
    Може. Кожен може спастися. :)
    Є навіть судження, що і Сатана може спастися. Лиш би бажання було.

17. Даяна

Даяна Well-Known Member

Напевно може отримати спасіння,(згідно з катол. вченням), але лише в одному випадку, (яких було багато)- якщо церква спочатку відлучає, а потім прилучає.:)

Я так не говорю. ТО було питання до МИХа, а не моє твердження (в закид катол. віровченню)
    Погоджуюсь.
    Це лише теоретичне небіблійне припущення, яке не відповідає пророцтву, де сатана загине.

18. Сергій аспірант

Ви праві інформацію справді взяв із старих джерел.
    Але В РПЦ ставлення до цього питання залишилось не змінним

19. Даяна

Даяна Well-Known Member

То не лише у Сергія застаріла інфа, але й у Львівської Архиєпархіальної Семінарії Святого Духа, що у 2001р. надрукувала статтю, де писала:"Ми потверджуємо, що поза Церквою нема спасіння".
    http://old.ugcc.org.ua/ukr/church_in_action/sobor/previous/2nd/kinal/
    Очевидно не стежать за зміною віровчення.

20. Оленa

Оленa Well-Known Member

Сергій, а у свідків інакше?
    Відомі приклади, коли пророцтво відмінялось.

а де твій аватар? :)