й між іншим, вщипнути ( а це не механічна помилка, як моя, а граматична, бо вживаєте таке неписання вдруге)
цікаво от, Вам персонально яка мова Біблії ближча за розумінням , - Старого заповіту, чи Нового - вони ж різні ?
там не тільки мова різна. До речі - особисто моя думка - "самостійно" біблію вивчати не можна. Бо якщо нашими сучасними мірками той самий ветхий завіт міряти - тоді виникають питання "психіатрії" та й новий завіт - сьогоденними мірилами весь і не поміряєш та й "пісню над піснями" - без стороннього тлумачення, при першому читанні - люди зазвичай розціють зовсім не так, як потрібно
Не вигідне для церкви?-як ви можете пояснити такий вираз? Тобто Церква має якісь свої підступні плани для "обдурювання мас"? А хто тоді є повноправним власником Євангелій?Хто зберіг їх у тому стані в якому ми зараз ними користуємось? "Последователи Валентина, — пишет св. Ириней, — без всякого страха предлагают свои сочинения (conscriptiones) и хвалятся, что имеют Евангелий больше, чем сколько их есть. Они дошли до такой дерзости, что свое недавнее сочинение озаглавливают "Евангелием истины", хотя оно ни в чем несогласно с “Евангелием апостолов, так что у них и Евангелия нет без богохульства” . Вообще в среде гностиков, по свидетельству того же Иринея, обращалось несказанное множество апокрифических и подложных писаний, которые они сами составляли [ помещая туда различные темные и таинственные предания. Я писав вже раніше,що гностики-носії псевдовчень давні супутники юдаїзму і християнства.Це вже фактично не стосується віри і релігії,а звичайний відхід у філософію,магію,окультизм алхімію етс.
А що було в оригіналі? Були різні перекази, були різні листи... Зібрали їх у канон за відомо яким принципом. Якщо інші євангелія до нього не ввійшли, то причина зовсім не в вигоді чи не вигоді для церкви. Я вже колись писала про те, що послання до євреїв не є Павловим, тобто Павло його не писав, але послання додали, оскільки воно було дуже популярним серед віруючих. Тобто з думкою людей таки рахувалися. А до Павлових додали за подібністю викладу.
Якщо йдеться про Церкву,то там Божа присутність ,от і весь принцип.А якщо так просто "по-людськи" вигадувати -то варіантів безліч,починаючи від соціально -економічної формації до дружин імператорів.
Я про інквізицію писала? Ви мене дивуєте. Ще й у ЦІЙ темі вас ігнорувати? Якщо ви про канон, то не тільки. Принцип був такий, що книги мали взаємно перекликатися. Так богослови кажуть.
Дуже нудно цитувати, але у мене ветхий завіт залишив враження, що слова про те, що Бог милостивий - це жарт. Жидів він обробив як черепаху.
Вже писала питання на іншій темі. А чому вас то дивує, якщо одним із титулів Бога в Старому Завіті є Господь Саваот? Добру новину приніс саме Ісус.
Хіба він та Саваот - різні "люди"? Якщо це буде зрозуміло з нового завіту, то скажіть будь ласка, поговоримо коли прочитаю.
якщо чесно, я не можу похвалитися глибоким знанням Біблії... ну в дитинстві - дитячі книги на цю тематику, згодом вже "переспіви" біблійних історій і тп... останнім часом виникло бажання поглибити свої знання, тому мені надзвичайно цікаво.. чому на Старий Завіт стільки нарікань?? в ньому є щось не те? може в нього і не варта заглиблюватись?
Я не про те. Ви значення "Саваот" знаєте? Христос сказав, що не прийшов заперечити старий завіт, а доповнити, і саме тим, аби відкрити, що Господь був суддею, а тепер милосердний. Тому Ісус дав дві основні заповіді.
В самій Біблії,яку християни вважають Словом Бога написано 16 Все Писание богодухновенно и полезно для научения, для обличения, для исправления, для наставления в праведности, 17 да будет совершен Божий человек, ко всякому доброму делу приготовлен. 16 Усе Писання Богом надхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності,2Тим.3.16 17 щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова. А потім, зверніть увагу хто "нарікає" на Старий Заповіт
Прочитайте ось ці цитати. 16 І Господь промовляв до Мойсея, говорячи: 17 Ненавидіти мідіянітів, і будете їх забивати! 18 Бож вони ненавидять вас у своїх підступах, що зводили вас через Пеора, і через Козбі, дочку мідіянітського начальника, сестру їх, забиту дня поразки за Пеора. (Чис.25:16-18) 7 І рушили війною на Мідіяна, як наказав був Господь Мойсеєві, і позабивали кожного чоловічої статі. (Чис.31:7) 15 І сказав до них Мойсей: Чи ви позоставили живими всіх жінок? 16 Тож вони були для Ізраїлевих синів за радою Валаама причиною на відступлення від Господа через Пеора! І була поразка в Господній громаді. 17 А тепер позабивайте кожного хлопця між дітьми, і кожну жінку, що познала чоловіка на мужеськім ложі, повбивайте. 18 А всіх молодих жінок, що не познали мужеського ложа, зоставте живими для себе. (Чис.31:15-18) 20 За край рефаїв вважався також він, рефаї сиділи в ньому перед тим, а аммонітяни кликали їх: замзуми, 21 народ великий, і численний, і високий, як велетні. І вигубив їх Господь перед ними, і вигнали їх, і осіли замість них, (Повт.2:20,21) 4 і що Він зробив був війську Єгипта, коням його та колесницям його, що пустив над ними воду Червоного моря, коли вони гнались за вами, і вигубив їх Господь, і так є аж до дня цього, (Повт.11:4) 3 Господь, Бог твій, Він піде перед тобою, Він вигубить ці народи перед тобою, і ти заволодієш ними. Ісус перейде перед тобою, як говорив був Господь. 4 І зробить їм Господь, як зробив був Сигонові та Оґові, аморейським царям та їхньому краєві, яких вигубив Він. (Повт.31:3,4) 15 бо Господь, Бог твій Бог заздрісний посеред тебе; щоб не запалився на тебе гнів Господа, Бога твого, і щоб Він не вигубив тебе з поверхні землі. (Повт.6:15) 2 Так сказав Господь Саваот: Я згадаю, що зробив був Амалик Ізраїлеві, що клав йому перешкоду на дорозі, коли він виходив із Єгипту. 3 Тепер іди, і поб'єш Амалика, і вчиниш закляттям усе, що його, і не змилосердишся над ним. І позабиваєш усе, від чоловіка аж до жінки, від дитини й аж до немовляти, від вола й аж до штуки дрібної худобини, від верблюда й аж до осла. (1Сам.15:2,3) 7 Пам'ятай же, о Господи, едомським синам про день Єрусалиму, як кричали вони: Руйнуйте, руйнуйте аж до підвалин його!... 8 Вавилонськая дочко, що маєш і ти ограбована бути, блажен, хто заплатить тобі за твій чин, що ти нам заподіяла! 9 Блажен, хто ухопить та порозбиває об скелю і твої немовлята!... (Пс.136:7-9) 3 Юдині сини: Ер, і Онан, і Шела, троє народилися йому від ханаанеянки Бат-Шуї. І був Ер, Юдин первороджений, нечестивий в очах Господа, і Він забив його. (1Хр.2:3) 6 І взяв Юда жінку для Ера, свого перворідного, а ім'я їй: Тамара. 7 І був Ер, Юдин перворідний, злий в очах Господа, і Господь його вбив. (Бут.38:6,7) 9 А Онан знав, що не його буде насіння те. І сталося, коли він сходився з жінкою брата свого, то марнував насіння на землю, аби не дати його своєму братові. 10 І було зле в очах Господа те, що він чинив, і вбив Він також його. (Бут.38:9,10)
Ну і...?А краще прочитати в контексті від створення світу.А так - всякіє Кураєви цитатки намикають і "православний люд стращают" А що Ісус казав ?
Ви хочете, аби я цілий СЗ цитувала? Я подала цитати, контекст можна знайти у СП. А хіба те, що Бог був жорстокий у СЗ - це велика новина? Як не новина й те, що купу народів вигубили, бо "так наказав Господь". А як оселитися на обіцяній землі, якщо вона вже зайнята?