Православні й католики: розбіжності

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Danilo, 15 січ 2007.

1. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Відповідь: Православ`я та католицизм

Я не згоден, що під час помаранчевої революції протестантські організації не втручалися в політичну боротьбу. Якраз наслідком їхнього активного втручання є прихід сектантів „посольства Божьєго” в Києві до влади. Київському патріархату та уніатам і не потрібно було агітувати за кого-небуть, бо вони й без ніякої агітації проголосували за Ющенка. А от серед пастви УПЦ було розділення, що й потребувало агітації і грубого втручання в політику. Але якщо навіть батюшка чи навіть єпископ агітує за певного політика, він агітує просто як приватна особа і це його приватна думка. Мені було сормно бачити в Києві під час помаранчевої революції демонстрації з синьо-білими прапорами „Янукович- наш выбор” поряд з хрестами, хоругвами та православними іконами – це блюзнірство. А єднання українства, мені здається, треба розпочати з об”єднання Церков, і на мій погляд, під омофором або московського патріарха, або римського папи, і я схиляюсь більше до останнього.

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

А чому Московського Патріярха, а не Константинопольського, наприклад? ;):)

3. Liliyah Romanova

Цікава тема, але боюсь, що як напишу, чому би я ніколи не змогла бути в православній церкві (окрім зарубежної, мабуть), то мене дослівно з"їдять. Я колись думала до протестантів перейти, але в них немає традиції, а мені її бракує.

4. Forpost

Forpost Стоїк

Ось цитата з журналу "Український юрист" від січня 2007 року № 1," Тортури, спалювання на вогнищі та інші екзекуції, яким піддавали за Середньовіччя відьом та єретиків, були не настільки поширені, як це прийнято вважати. Про це 15 червня Ватикан повідомив увесь світ. Для з’ясування істини було проведено дослідження «темних часів», ініціатором якого був сам Папа Римський. Про початок дослідження було оголошено під час святкування міленіуму в 2000 році, коли Папа офіційно вибачився за всі гріхи католицької церкви в ім’я віри. А сама ідея виникла ще раніше, у 1998 році, на конференції істориків у Ватикані.То Інквізиція — міф?"совєтска пропаганда"!?

5. Forpost

Forpost Стоїк

Традиції..... інквізиції!?

6. Forpost

Forpost Стоїк

Відразу після того, як Західна Церква відпала від Східної у 1054 році, вона пішла дорогою гордині, експансії, насильства, воєн та інквізиції. Найвиразніше це показали Хрестові походи, які були і зараз є улюбленим методом Ватікану для здійснення своїх честолюбних і користолюбних планів та стремлінь. Хрестові походи укріпили світську владу пап і збагатили їх, але негативно вплинули на чистоту християнського вчення, про що свідчить поведінка хрестоносців, зокрема під час завоювання ними Єрусалиму та Константинополю.

Єрусалим було взято 15-го липня 1099 року. Перемога супроводжувалася грабунками, різаниною, жорстокістю, що ганьбило саме ім'я християнина. Як відомо, Єрусалим у той час знаходився в руках невірних. Але в Константинополі сидів православний грецький цар. Не дивлячись на це, хрестоносці в 1204 році там ще гірше поводилися, ніж в Єрусалимі. Вони глумилися над православними святинями не менше, ніж турки.

7. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Новий Шрек, не читайте так багато на ніч про Кота Давінчі, менше буде упередженості до католиків. Посидіть краще в Скіппі...:D

8. Forpost

Forpost Стоїк

Не так-то просто православного перетягнути в католицизм, бо в уяві українця ця релігія тісно пов'язується з обманом, насильством, здирством, жорстокістю, війною, вбивством.

В тексті українського гімну є такі слова:

"З наших предків шкіру дерли,

На палі вбивали,

А таки нас не пожерли

Вороги лукаві..."

Тепер цей куплет пропущено. А жаль. Бо в ньому розповідається про те, яким чином поляки та єзуїти накидали нам свою віру: тоді з наших предків шкіру дерли і на кілки їх саджали. Часом ми чуємо, як кажуть: "Йому залили за шкіру сала", - нині не кожен знає, що це таке. А воно ось що: колись поляки тим, хто не хотів переходити в католицизм, підрізували на животі або на спині шкіру і туди заливали із сковорідки гаряче розтоплене сало. Та ці методи не принесли успіху католикам. Не допомогли ні кілки, ні гаряче сало.......А Ви по якогось кота!!!!?

9. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Для мене що католицизм, що так зване православя - все це тільки спорчений іудаїзм, або ж рідний брат іудаїзму. Ніяких суттєвих відмінностей між ними немає - банальні розборки між церковною братвою за територію з якої вони збирають податі. От і все.

10. Liliyah Romanova

Вибачайте за образу.
    Примітивна думка, хоч і власна.

11. Liliyah Romanova

Ви не знаєте різниці між традицією та історією? Йдеться про зовсім інше. І мені саме православна традиція більше подобається.

12. Forpost

Forpost Стоїк

Я то знаю ,так як на наших теренах традиції- це ассиміляція церквою язичеських свят та обрядів.Назовіть хоча-би одну традицію, яка походить зі старого чи нового Завіту.

13. Liliyah Romanova

Язичницькі обряди в саму церкву не ввійшли, вони навколо неї поналіплювалися.
    Але про язичників ми вже тут говорили. Теми були. Для мене то нудося.
    Зрештою, наші язичники такі ж темні та зфанатілі, як і російські православні. (Питаюся, які древні книги використовують (окрім Велесової, в правдивість якої я не вірю), то у відповідь чую, що маю почитати Франка. Унікально!)
    Сходити на агресію не хочу. Дискутувати і так нема про що, бо кожен лишиться при своїй думці, вважаючи, що опонент 100 разів не має рації.
    Говоріть про православ"я або католицизм, раз вже гілка так називається.

Ага, попереджу наперед, що в цьому розділі буду агресивною, бо вже втомилася від толеранції.

14. Forpost

Forpost Стоїк

На жаль не можу Вам опонувати, бо не належу ні до одної з названих конфесій.Але надмірна регламентація тексту дописів темою гілки,прагнення все розкласти по поличкам, вимусило піти з Форуму Viktoria Jichova ,про що вона зауважила в прощальному дописі.

15. Калиниченко

Не зовсім розумію деяких учасників форуму, які вважають, що бути православним – це бути антикатоликом і на всі заставки лаяти Католицьку Церкву. Ні один із Вселеннських соборів не осудиа католиків як єретиків. А вчення про непомильність ex cathedra римського папи було проголошено задовго до Пія ІХ св. Левом Великим в 5 столітті, коли Христова Церква була неподільною, а про першість апостола Петра і його наслідників дуже гарно і красномовно стверджує св. Йоан Златоуст. Експансія, насильство, війни і інквізиція були і на християнському Сході і я не впевнений, що в менших масштабах, бо статистика в ті часи не була коректною (останнім часом попалися книжки про переслідування старовірів в Росії та уніатів Холмської єпархії в 19 ст., а це тільки епізоди). Рекомендую також почитати „Фантазия и правда «Кода да Винчи»” о.А.Кураєва, там дещо є про інквізицію в Росії часів Петра 1. Щодо Константинопольського патріарха, то то він у свій час передав Київську Митрополію Московському Патріархату, і так воно зараз є, і маємо те, що маємо, і митрополитом Київським на даний час є бл. Володимир(Сабодан).

16. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Новий Шрек! От вам і про Кота Давінчі...:D :D :D

17. Калиниченко

Православіє, в т.ч і російське – це не фанатизм і не антиукраїнський „союз православних братств”, і не закрита в собі окрема релігія. Для мене особисто – це світло тихе Отца Небеснаго, це світлий смуток часу посту, торжество Христового Воскресіння, це краса і внутрішня сила церковнословянської мови, яка розкривається не відразу, це православні ікони, які є вікном у світ потойбічний, запах церковного повітря,це шлях до спасіння, обіцяного Ісусом Христом, це те, „що може,мов струни, колись торкнеться серця твого, торкнеться й поцілує, гордо й ніжно, і навіки...”

18. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

А для чого ускладнювати прості речі? Ускладенння простого веде до неправильного його розуміння.

19. Liliyah Romanova

Амінь! Амінь! Амінь!
    В Канаді про православну церкву можу те саме сказати, як і про східні католицькі церкви.
    В Україні було важче, що неможливо зрозуміти, якщо ви не жінка.

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Немає жодної конфесії, де б були одні святі, нема, але праведний той, хто визнає свої гріхи і покається. Знайдіть-но мені течію релігійну, яка колись би на весь світ вибачалася? І якщо Папа ініціював конференцію істориків для того, щоб вибачитися, то ще раз підтвердило про істинність і силу католицької церкви. Не виключено, що служителі церкви могли грішити, для чого Ватикан й став ініціатором цього, щоб не було темних місць у церкві. Але я не повірю, щоб церква особисто займалася паленням людей, це традиції совітскої пропаганди і не більше.

а де твій аватар? :)