Православні й католики: розбіжності

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Danilo, 15 січ 2007.

1. Даяна

Даяна Well-Known Member

Пане, не наполягайте на обріхуванні моїх дописів. Вам недостатньо біблійних прекручень? Я ніде не писала, що дияконам (1 ступень ієрархії) заборонено одружуватись.
    А я цього і не заперечувала.
    А тут якраз і є потоптання апостольського права одружитись БУДЬ-КОМУ і БУДЬ-КОЛИ.
    Я розумію, що католицьку церкву влаштовує це (як і безліч інших) перекручення апостольського вчення, як і православну церкву влаштовує перекручення, згідно якого єпископів обрають лише з числа монашествуючих священиків. А хіба є конфесія, яку б не влаштовували її перекручення?
    Ви пишіть прямо, - що маєте на увазі. Може наведення мною фактів католицьких фантазій. Так форуми і існують для полемік. Я ж не прийшла до вашої церкви робити зауваження. Якщо ви саме це мали на увазі, то вимітайтесь з теми про свідків Єгови чи ще якихось, що стосуються віровчень інших конфесій і не пхайте туди свого (чужинського для них) носа, бо вони мають "свої звичаї". Чи може у вас подвійні стандарти: про інших можна на форумах полемізувати, а про католиків - зась ??? :haha:
    Чесно кажучи мені самій важко то зрозуміти і примиритись з огляду логічних, вами змальованих ситуацій, але розумом я сприймаю це так, як і казав Ісус та апостоли: "Любіть ворогів своїх, коріться тим, хто вас переслідує, не відповідайте злом на зло". Чогось протилежного у вченні і практиці апостолів я не зустріла.
    .
    Та розумію я цю світську логіку. Але і розумію вищенаведені заповіді, які у наведеній вамі ситуації зводяться до наступного пояснення "Хто душу свою зберігає - той загубить її. Не бійтеся тих, хто тіло вбиває, але душі вбити не може".
    А Ви не відповіли на питання (Повторюю ВЧЕТВЕРТЕ):
    Чому католики, по -своєму трактуючи заповіді "Любіть ворогів своїх, коріться тим, хто вас переслідує, нікому не платіть злом за зло" і т.п.) виправдовують збройну оборону, а капелани, опинившися на війні у змальованих вами ситуаціях, коли треба захищати себе чи оточуючих від ворогів, лицемірно кажуть: "Нам не можна брати зброю до рук". Виходить, - "ви молодці, вбивайте ворогів, а нам не можна". Чого не можна? Адже для католиків таке - не гріх, а навпаки - за честь.
    Джерело: Книжечка „Бесіди з блаженнішим Л.Гузаром. До постконфесійного християнства”.

Останнє редагування: 1 вер 2010
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Можна вигадувати все що завгодно. Де написано, що камінь - то є віра? Ісус прямо вказує на апостола Петра, а не на його віру, згідно якої він тричі відрікся від Господа. Сам Ісус мусів молитися за ап. Петра, щоб той тримався у вірі, то скажіть на милість, про який камінь може йти мова?
    Скажіть, як мав сказати Ісус, щоб ми з вами зрозуміли, що ап. Петро є камінь, на якому він збудує церкву? Назвіть хоть один варіант!
    Тому я не сприймаю всякі фантазії, мов камінь - то не Петро, а щось там інше. Ісус чітко сказав: "Ти - камінь" і я отак буквально в то віру. Якщо би Він сказав: давайте збудуємо церкву на вірі - була б інша справа, але Він того не казав.

3. Даяна

Даяна Well-Known Member

Авжеж. І непомильність з целібатом, індульгенціями, лімбо, освяченням помешкань і т.п.в тому числі.
    Слово "камінь" асоціюється з іменем Петра - Кифа (камінь) і сказане Ісусом було після слів, які засвідчували віру Петра "Ти - Христос, Син Бога живого"
    Але менше з тим. Я запитаю по-іншому: наведене нижче є брехнею, чи А.Златоуст і Августин неправильно це розуміли:
    http://krotov.info/lib_sec/16_p/pra/1914anti.html

4. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Оскільки церкви практично завжди підтримують політику свої країн то сутть справи полягає в тому що у випадку військового конфлікту капелани будуть переконувати солдат в тому що вони роблять богоугодну справуі що вбивства які вони вчиняютьвбивствами не є. А те що як у випадку війни Росії і Грузії вони вбиватимуть своїх одновірців -християн до уваги ніто не бере.

---------- Додано в 18:06 ---------- Попередній допис був написаний в 18:03 ----------

Ну а католикам яка різниця?
    Вони створили міф про Петра і тішаться, навіть місце поховання його находяить в Римі ( про те що неможливо довести що це поховання саме Петра ніхто навіть і неговорить). Ігнорують слова самого Петра про те що він перебував у Вавилоні.
    Невже у католиків настільки сильна не довіра до Біблії?

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я не виключаю, що ви знаєте краще за мене ЩО вчать капелани. Тому не можу аргументувати своє бачення. І не треба забувати, що одні християни займають агресією, а інші захищають від смерті своїх рідних.

---------- Додано в 18:52 ---------- Попередній допис був написаний в 18:49 ----------

Даяно, не смішіть.

Невже ви вважаєте, що Ісус розмовляв з каменем.
    А те, що асоціються - то правильно. Відповідно ми знаємо з чим асоціюється імя Ісус, імя Марія. Імя дається не просто так.

---------- Додано в 18:53 ---------- Попередній допис був написаний в 18:52 ----------

не поняв... яке відношення ваш спіч має до Біблії? От до Вартової Башти - пряме.

---------- Додано в 18:59 ---------- Попередній допис був написаний в 18:53 ----------

Дяано. Мені б, як католику, слідувало б часто приводити тези святих отців церкви, але я того не роблю з тої уваги, що тут є багато людей поза церквою, які не вірять отцям церкви. То ж не чіпаймо отців церкви, або навпаки - користуємося їхніми працями. А не так, ото хочу, а ото не хочу. То перше.
    Друге. Хто вам сказав, що наведені вами тези належать Злотоусту та Августину? Кротов? Ну... хай собі каже.... кожен мусить виправдовувати своє місце перебування.

• Подобається Подобається x 1
  6. Сергій аспірант

Петро проповыдував переважно эвреям. В своїх посланнях він згадує про своє перебування у Вавилоні, де була єврейська діаспора.

---------- Додано в 19:29 ---------- Попередній допис був написаний в 19:26 ----------

Ці праці мають радше історичну цінність, і дають змогу зрозуміти як формувалась церковна догматика.

---------- Додано в 19:30 ---------- Попередній допис був написаний в 19:29 ----------

Але і втакому випадку в їх арміях є капелани які про це мовчать.

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

я не в курсі чим займаються капелани і що вони проповідують. Замполіти - знаю, а капелани - ні.

8. Сергій аспірант

Враховуючи, те що ВвРосії капелани замінили замполітів-))))

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Замполіт нам казав: Бога нєт і єслі сюда сейчас зайдьот камандір і скажет всєм бросітся чєрєз окно, то у вас можєт вознікнуть ліш одін вопрос: "чєрєз какоє"?
    А був то третій поверх....

10. Сергій аспірант

Колишні замполіти і офіцери відставники спокійно закінчили семінарії і повернулись в армію в іншій ролі але з тою ж функцією.

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

О, то нашому полковнику друге дихання....

12. Даяна

Даяна Well-Known Member

Авжеж, правильно робите. Бо їхні твори - то не є слово Боже, як джерело віровчення І лиш для католиків слово людське є більшою цінністю, ніж слово Боже і є джерелом віровчення.
    Коли я наводжу вчення т.з. "отців церкви", то повірте, - не для того, що вважаю їхній авторитет як джерело істини, а щоб показати лицемірність і подвійні стандарти католиків, що і буде мною продемонстровано у цьому повідомленні нижче.
    А ось цього я і чекала, задавши у попередньому повідомленні питання:
    - наведене нижче є брехнею, чи А.Златоуст і Августин неправильно це розуміли:
    Отож, своєю відповіддю ви сказали, що то є брехня Кротова. В такому разі відкрийте книжку: 54 бесіду І.Златоуста . Знайдіть там пояснення вірша Мт.16:18.). У вас немає такої книжки? Ок. Тоді шукайте у НЕТі будь-яку електронну книгу бесід І.Златоуста. Ви не вірите будь-якій книзі? Ок. Наведіть мені пояснення цього віірша з праць Златоуста з бьдь-якого католицького сайту. Коротше, - наведіть мені це з будь-якого сайту і доведіть, що там такого немає !!! (тут зробіть паузу і шукайте).
    Тим часом я повторю ваше твердження і питання:
    Пошукали?
    Результат у будь-якому випадку такий: ви знайдете ось ці слова І.Златоуста:
    "Но когда Петр назвал Его Сыном Божьим, тогда Христос, чтобы показать, что Он так же есть Сын Божий, как Петр сын Ионин, т. е. одной сущности с родившим, присовокупил: "и Я говорю тебе: ты — Петр, и на сем камне" — т. е. на вероисповедании — "Я создам Церковь Мою" (Матф. 16:18"
    http://www.mystudies.narod.ru/library/i/in-zlat/07/54.html
    http://bogoslov.com/files/disk3/web...na.Evangelie.ot.Matfeja.Besedi.45-90/Main.htm
    http://www.agape-biblia.org/Zlatoind.htm
    і т.д. і т.п.
    Отож, коли наявність у Златоуста такого пояснення доведена, перше моє питання відпадає і залишається друге:
    І.Златоуст неправильно це розумів?
    І тут, - німа сцена. Католики не знають що робити. З одного боку сліпа упереджена віра у конфесійні фантазії не дозволяє зробити висновок, що під каменем малася на увазі віра, а з іншої сторони сліпа віра у т.з. "отців церкви" не дозволяє визнати їхні помилки. Залишається лише безпомічно щось там ля-ля-лякати, переводити стрілки на інше,або мовчати, зробивши вигляд, ніби питання не було, або звинувачувати - "а чого ви вчепилися до Златоуста, якщо він вам не є авторитетом", або переводити стрілку на інші цитати Златоуста, де він визнає Петра пастирем і т.д. і т.п. Ех... закрутилися, як вужики....
    Подібний фокус можна провести і з поясненнями св.Августина.
    (чекаю пряму відповідь на питання: Твердячи, що камінь - це віроісповідання Петра, на якому побудується церква, - чи І.Златоуст помилявся, щось там собі вигадуючи ?)

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Тут би пасувало додати: "на мою думку", а вже хто там і шо - хай Бог розсудить, ок?

---------- Додано в 22:14 ---------- Попередній допис був написаний в 22:11 ----------

Ну чому? Не виключено, що він не мав наміру брехати, а орієнтувавсі на неправдиві джерела. Тому брехав/небрехав - не мені визначати.

---------- Додано в 22:44 ---------- Попередній допис був написаний в 22:14 ----------

Даяно, у вас напевно стан великого піднесення, морального задоволення та відчуття ніби загнали бідних католиків в глухий кут. Насправді, то в народі називається розмах на гривню, а удар на копійку. Жоден Іван Злотоустий, чи Августин, чи хто-небудь інший не є остаточною аксімою вчення церкви. Як багато інших отців церкви, вони зробили багато для церкви хорошого, але хто вам сказав, що ВСІ їх думки і уявлення були абсолютно вірними? Вони, як і кожна людина піддавалися різними силами і випробуванням, відповідно. Даяно, де ви взяли, що Церква бере за правило ВСІ висказування когось з отців церкви? Самі придумали? Ну й фантазія у вас розвинута!!!!! Чого тільки не придумаєш, щоб показатися православнішим, ніж сама церква... Я вже не розповідатиму про те, що Злотоустий жив у часи, коли не було поділу на католицька православна, а також те, що всі догми церква приймає на Соборах, а не згідно всіх висказувань кожного отця церкви. Як бачите, з ваших "доказів" в черговий раз вийшов повний пшик і жодних німих сцен з боку католиків.

• Подобається Подобається x 2
  14. Даяна

Даяна Well-Known Member

Вау! А от цього я, чесно кажучи, не сподівалася (що і треба було мені довести). :good: Ви сказали правду про помильність т.з. "отців церкви", лиш треба пересвідчитись в офіційності такого погляду. Отож, висновки такі:
    Так звані "святі передання", які є джерелом віровчення католиків і православних, не завжди є вірними. Хоч їх автори зробили багато хорошого, "святі передання" - це результати думок і уявлень людей, які піддавалися різним силам і випробуванням. Кожна конфесія (православна чи католицька) сьогодні вибирає з них лише те, що відповідає її сучасному віровченню. Отці церкви помилялися.
    Мені залишається лише переконатися, що виділені мною слова - не ваші особисті фантазії, а офіційна позиція церкви. Бо вже так було, що Аксакал намагався тут свою атсєбятіну видавати за офіційну позицію церкви. Отож, прошу знайти і показати мені офіційний католицький погляд про помильність отців церкви.
    Отож: це офіційна позиція церкви,чи ваш "пшик", "удар за копійку", де доречна ваша цитата: "Тут би пасувало додати: "на мою думку", а вже хто там і шо - хай Бог розсудить."

Останнє редагування: 1 вер 2010
  15. Мих

Мих Дуже важлива персона

О сколько нам открытий чудных
    Готовят просвещенья дух
    И опыт, сын ошибок трудных,
    И гений, парадоксов друг....

А. С. Пушкін.

Насправді, Даяно, ви самі собі зробили відкриття.

---------- Додано в 00:28 ---------- Попередній допис був написаний в 00:25 ----------

Ну це вже просто смішно. Нема що церкві робити, як роздавати: хто помильний, а хто ні.

Всі люди грішні, а значить помильні. Шо тут дивного?

Я взагалі не розумію ваших восклєцаній.

16. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Я на відміну від Вас у засідці не сидів, але оце місце не залишу без уваги! Мих зауважив, що посилання на Златоуста чи Августина слід давати напряму, а не через Кротова. А Ви рясно додали власної фантазії, і отримали чудове САМОЗАДОВОЛЕННЯ, бо ЗАДОВОЛЕННЯМ це назвати не можна: Ви зраділи власним вигадкам, а не Миховим.

І тут у Миха не йдеться про таку омріяну Вами "помильність". Бо Ви (нагадаю Ваші ж тези) бажали довести, що Папа не має права на висловлювання догматів ex catedra.

Останнє редагування: 2 вер 2010
  17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Тут точніше сказати поцерковною. Бо якщо взяти самий примітивний переклад слова церква, то воно означає зібрання. Бути поза зібранням - бути позацерквою.

18. Даяна

Даяна Well-Known Member

А я не просила посилань з роздачами : ХТО помильний, а ХТО - ні. Я просила навести офіційну думку про те, що У ЗАГАЛЬНОМУ т.з. отці церкви - помильні. Ок. Будемо вважати ваші твердження офіційною думкою церкви. Таким чином у християнстві існує два джерела віровчення:
    1. Непомильна Біблія, що складається з двох Завітів, яка усіма християнами визнана Божим Словом, написана Божими людьми під Духом Святим. Вона є єдиним джерелом віровчення для більшості протестантських церков.
    2. Слово людське, побудоване на гіпотезах і суб'єктивних припущеннях помильних людей. Частиною слова людського є т.з. "святі передання", які не можуть називатися святими в силу своєї помильності (на відміну від Слова Божого). Вони написані т.з. "отцями церкви", які за словами Миха є не завжди вірними і є результатом уявлень людей, , що піддавалися різними силам і випробуванням. Саме такі людські уявлення лежать в основі віровчення католицької і православної конфесій, де кожна з них вибирає лише те, що відповідає її видозміненому сучасному віровченню, що ми побачили вище на прикладі пояснень І.Златоуста.
    Авжеж. Так і є. Тому і непомильність папи екс-катедра - позабіблійна фантазія, як і вигадана непомильність католицької конфесії.
    Та ви неуважно читали. Подивіться у наступному повідомленні і без Кротова - декілька посилань на І.Златоуста.
    http://www.mystudies.narod.ru/library/i/in-zlat/07/54.html
    http://bogoslov.com/files/disk3/web...na.Evangelie.ot.Matfeja.Besedi.45-90/Main.htm
    http://www.agape-biblia.org/Zlatoind.htm
    Златоуст усюди у тому місці пояснює, що каменем , на якому буде побудована церква, є віроісповідання Петра. Іншої цитати Златоуста у цьому місці не існує. Хочете заперечити - наведіть будь-яке посилання на тлумачення І.Златоустим єв.Матвія, а не базікайте дурниці.;)
    У католиків видать страшенна жадоба до перекручень. Мало їм перекручень Біблії, то постійно вправляються у перекрученні моїх дописів. Пане наклепнику! Я НІДЕ не писала, що "папа не має права на висловлювання догматів ex catedra.". Звичайно має право, лиш при цьому його непомильність є позабіблійною фантазією-вигадкою.:)

Останнє редагування: 2 вер 2010
  19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Читаю і думаю... то ж до чого можна договоритися. Виходить по-вашому, людина взагалі не може говорити правду впринципі (Крім Даяни, звичайно). Все на вимислах, фантазіях і перекрученях... Логіка просто супер.

1.Ви розумієте, що означає "піддавлися впливу різними силами"? Поясню. То означає, що вони піддавалися впливу Святого Духа і також нечистого.
    Якщо отці Церкви були під впливом Святого Духа, то чому ті передання не можуть бути святими?
    2. У вас предвзяте відношення до поняття "уявлення людини". Уявлення людини є правдиве, а є хибне, а у вас вислів уявлення людини завжди дорівнює = "брехливе". Чому? Гіркий життєвий досвід, чи як?

[/COLOR]
    ви хотіли сказати, крім вашого, яке побудоване на Біблії?:good:

---------- Додано в 18:39 ---------- Попередній допис був написаний в 18:35 ----------

Фух.... Накінець-то, Даяно ми прозріли!!!!!!! Ну що би ми робили, що робило би людство, як би не ваші умозаключєнія???

Я вам більше скажу, як прийде Господь на страшний суд, Йому вже не буде шо робити. Ви повністю всю роботу вже зробили і ми тепер напевно знаємо "кто прав, а кто віноват".

---------- Додано в 18:53 ---------- Попередній допис був написаний в 18:39 ----------

Ок. Поясніть тоді будьласка мені одну Біблійну фразу. А перед тим вияснимо що таке помильність/непомильність. Помильність - це коли твердження Святого Письма протирічать твердженню допустимо людини. Або людина своми діями заперечує Божі плани. Згідні? Якщо так, то поясніть, як може бути помильність у світлі наступної цитати з Біблії:

Матф.16:19 Я дам тобі ключі
    Небесного Царства, і що ти на землі
    зв'яжеш, те буде зв'язане на небі; і
    те, що ти на землі розв'яжеш, те
    буде розв'язане й на небі.”

Кому Господь говорив ті слова і яке вони мають значення сьогодні?

20. Даяна

Даяна Well-Known Member

Ги-ги.... Мало вам перекручень Біблії, то й ще, як завжди дописи мої перекручуєте. Ну-ну... що ж поробиш, коли при розгляді християнського вчення у поясненнях і практиці апостолів неможливо знайти обговорюваних тут перекручень... :)
    А відки ви знаєте, - які з тих передань від якого духа? От і вибираєте разом з православними лише те, що відповідає вашому післяапостольському придуманому віровченню, що і було продемонстровано вище на прикладі пояснень І.Златоуста.
    Питання до вас: Слова І.Златоуста про те, що камінь - це віроісповідання Петра, де на цьому віросповіданні побудується церква- під яким духом сказано? А після можливої відповіді нове питання: А такий висновок під яким духом зроблений? Ось і потрібне Боже слово як джерело віровчення і критерій правдивості, а не слово людське, аби не було позабіблійного віровчення на кшталт всіляких лімбо чи перекручених целібатів чи інших вигадок....
    Авжеж. Я цього не заперечую. У вас предвзяте відношення до моїх уявлень.:)
    Цей ваш вислів брехливий. Чому?
    Боронь Боже, я можу щось неправильно розуміти, але я ніколи не придумувала неіснуючого у Біблії віровчення (на кшталт католицьких вигадок про гм.... ну ви самі знаєте, у вас до того довгого переліку небіблійних фантазій вже упереджена алергія).
    І так завжди,- як тільки нічого сказати по суті неіснуючих в Біблії фантазій, - починається саркастичний перехід на особистості.
    Ні.
    Не тільки.
    Ці слова Господь сказав апостолу Петру та іншим своїм апостолам, як знак довіри вирішувати певні земні справи перед тим, як апостоли ( в числі дуже обмеженої кількості (Об.20:4) людей засядуть на небесний престол вирішувати справи небесні, судячи людей і ангелів (1 Кор.6:1-3). Мільйони католиків з мільйонним (за всю історію) духовенством - це не апостоли, після смерті яких у церкві з'явилися відступники, які поклали початок новому, синетезованому віровченню (Дії 20:29-30). І хоча УСЮ Христову церкву сили адові не переможуть, проте "останніми днями" (може вони вже почались?) у Божому храмі (Ісусовій церкві?) засяде відступник, який видаватиме себе за Бога (Заступник Бога на Землі?), що носитиметься понад усе (аж до цілування йому пантофлів?) (2Сол.2:4), і не дай Бог його чи всю його паству визнати непомильними....

Останнє редагування: 3 вер 2010
а де твій аватар? :)