Православні й католики: розбіжності

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Danilo, 15 січ 2007.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Даяно, нашо вам то все?

Все одно дискусія закінчиться з вашої сторони словами:" лімбо, хрестові походи, непомильний папа", незалежно від того, що вам напише Аквінас.

• Подобається Подобається x 2
  2. Зануда

Зануда така зануда

Очевидно про принесення у жертву ягняти підчас Пасхального Богослужіння. Як символ викупної жертви Христа.
    П.С. Раніше ніколи не зустрічала такого, щоб в сучасності відбувались такі дійства. У нас такого не практикують, принаймні.

• Подобається Подобається x 1
  3. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

А Ви дослідіть, що то за суперечки. Не в головному, ні? Я б порівняв це як два знимки у стереоскпичному приладі (було таке колись): саме через неспівпадіння вони дають об'ємну картину. :)
    Природно, що своя, католицька світлинка мені здається більш правильною ;)

4. Leri

Leri Well-Known Member

досліджувала... і тут виникає закономірне питання -

а що головне? а?

якщо головне це Бог - Ісус Христос - тоді і з протестантами по суті не повинно бути у католиків та православних ніяких суперечок...
    але якщо головне це зовнішня атрибутика - тоді трудно...

+1

• Подобається Подобається x 3
  5. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Саме для тих, хто прагне до Христа, суттєвих суперечок нема, а є дружба і співпраця.

Або мамона.

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Головне то головне. СЄ теж кажуть, що Ісус Христос - головне...але що з того?

7. Romko

Romko Дуже важлива персона

Анігдота си нагадав....

Якось теплим, літнім ранком йшов мужик (1) по мосту і побачив іншого мужика (2), що стоїть на поручнях і явно має намір стрибнути вниз.
    1 - Зупинися! Не роби цього!
    2 - Чому?
    1 - В житті стільки прекрасного ради чого варто жити.
    2 - Наприклад?
    1(задумавшись) - Ти ось віруючий чи атеїст?
    2 - Віруючий.
    1 - Я теж. А ти християнин чи єврей?
    2 - Християнин
    1 - Я теж. А ти католик чи протестант?
    2 - Протестант.
    1 - Я теж. А ти прихильник єпископальної церкви чи баптист?
    2 - Баптист.
    1 - Ну і ну!!! Я теж. А ти баптист церкви Бога нашого чи баптист церкви Христової?
    2 - Баптист церкви Бога нашого.
    1 - Я теж. А ти баптист ортодоксальної церкви Бога нашого чи реформованої?
    2 - Реформованої.
    1 - Ну просто неймовірно! Я теж. А ти баптист реформованої церкви Бога нашого 1879 року чи баптист реформованої церкви Бога нашого 1915 року?
    2 - 1915 року.
    1 - Ах ти мерзенний єретик!!!! - сказав перший мужик і зіштовхнув другого вниз.

• Подобається Подобається x 6
  8. Levko

Levko Well-Known Member

+100!!! Підтримую!!!!

9. Даяна

Даяна Well-Known Member

Ви все перекручуєте, змішуючи докупи Божі глибини і людські брехливі «глибини» - відступницькі вигадки. Чи може знову вам "повторювати одне і те ж" про те, - що колись (чи навіть і зараз) вважалось "Божими глибинами" ?
    Якщо приміром Aquinas вів зі мною конструктивну дискусію, то відповідно і мої дописи були конструктивнимм, а коли ви, або Мих, не володіючи інформацією по темі і аргументами, заміняють це характристикою дописувачів і оффтопною характеристикою їхніх дописів, то яка вже це полеміка? А от в одному моменті я декторим дійсно змушена повторювати дещо (це стосовно того, що у своєму флудному зауваженні писав Мих). Я змушена нагадувати «святу» історію католицької конфесії лише у тому випадку, коли її адепти починають робити повтор одно і того ж – писати про вигадану конфесійну «повноту істини, святість і непомильність», що вже давно заперечено фактами історії.
    100%. Хоч дехто і приписує собі «усю повноту істини», але цікаво спостерігати, як протягом історії деякі складові тієї істини мінялись, а інколи просто відкидались і заперечувались. От вам і «повнота».
    Може він мав на увазі старозавітній звичай, або сучасний іудейський? По-моєму у жодній християнській конфесії цього не було і нема.

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ваша т.з. конструктивна дискусія є до того моменту, доки ви не відчуєте, що програєте, а от тоді ви пишите одне і те саме: лімбо, хрестові походи, непомильність, хоча сама дискусія може бути зовсім про інше. Самі ж ховаєтесь за "позаконфесійність" - "єдину правильно церкву", продукуючи новоспечені догми.

Доречі, Даяно, з лімбо ви пролетіли. Як пише Аквінас, це не є догма церкви, а ви тут так довго крошили батона на церкву, а вийшов звичайний пшик.

---------- Додано в 12:47 ---------- Попередній допис був написаний в 12:37 ----------

А ви ще ту непомильність поширили не лише від дати введення, а ще й назад... ну для удобного словоізвєржєнія, то можна зробити певні висновки.

---------- Додано в 12:50 ---------- Попередній допис був написаний в 12:47 ----------

Класний хід думок. Читаю і уявляю собі утворення різних протестантських течій. Через власне тлумачення ХТОСЬ вирішив відокремитися від церкви. Він що? Питав у Бога про таку потребу? Де це у Біблії написано? Де написано, що знайдеться ХТОСЬ правильний і вийде з Христової церкви?

---------- Додано в 12:55 ---------- Попередній допис був написаний в 12:50 ----------

Ви знову про лімбо? Вчорашня тема.
    Христова церква, що має історію від апостолів не потребує приписання про повноту, бо вона сама по собі її має, а хто її немає, той буде критикувати, ну бо немає тої повноти, як і немає історії.

11. Leri

Leri Well-Known Member

хм... а ви коли небуть чули про 95 тезисів Лютера?
    католицький доктор теології...
    у Бога питався як повернути церкву від індульгенцій до спасіння душ...
    деякі люди його послухали і стали шукати Бога... деякі послухали і стали шукати вигоду, деякі послухали і стали шукати як його вбити...

от і утворився протестантизм... дуже брудно і криваво утворився... :sad:
    там питання політики і грошей набагато більше стояло ніж БОГ...

так само як розкол колись Єдиної Церкви на Східну та Західну...
    це наша історія і відмовлятися від неї немає сенсу

правильно... написано інакше -

29 Бо я знаю, що як я відійду, то ввійдуть між вас вовки люті, що отари щадити не будуть...
    30 Із вас самих навіть мужі постануть, що будуть казати перекручене, аби тільки учнів тягнути за собою...
    (Дiї.20:29,30)

і це трапляється в усіх Церквах ще з часів Апостолів.

ні католики, ні православні, ні протестанти від такого не застраховані... :sad:

---------- Додано в 17:41 ---------- Попередній допис був написаний в 17:38 ----------

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

Звісно ні. Бо є Церква, а є православні, католики, протестанти і т.д. тобто люди.

Церква є, була і буде, а люди є різні, незалежно від того, де, хто , в якій конфесії.

---------- Додано в 19:26 ---------- Попередній допис був написаний в 19:01 ----------

Просто я не вірю, що якась там людина спасла світ. Не вірю і все. У Біблії не написано, що появиться Лютер, або хтось, який спасе, наверне церкву. Нема такого. То хіба в кіні герой спасає світ. А Церква - то є святе, незалежно хто був при владі, які були єпископи і т.д. Я погоджуюся, що у церкві були люди, які можливо робили неправильно, в них і у Біблії йдеться.
    29 Бо я знаю, що як я відійду, то ввійдуть між вас вовки люті, що отари щадити не будуть...
    30 Із вас самих навіть мужі постануть, що будуть казати перекручене, аби тільки учнів тягнути за собою...
    (Дiї.20:29,30)

Ця цитата говорить нам про те, що люди є люди, грішні і серед обраних повстануть мужі, які говоритимуть неправду. Одне питання: про яку церкву тут йдеться? Про апостольську! У Біблії пророкування є про апостольську церкву! Не про новоутворені течії, а про Церкву. В якому стані б не перебувала Церква і які б гарні і правдиві слова не говорила людина, істина є у Церкві. Бо її створив Ісус, говорячи ап. Петру: "На тобі збудую Церкву" і "адові ворота її (Церкву) не візьмуть". Це є істина. Якщо ми віримо у Христа, то віримо у Його слова. Якщо ми кажемо, що Христу віримо, а Його словам про Церкву - ні, то лицеміримо.

Сьогодні можна створити нову християнську течію, наприклад 510-у (скільки їх є вже?) і спокійно сказати: ми чисті, а ті, що були від апостольських часів є брудні від гріхів.

Але питання в іншому. Хто уповноважив людину, взяти і створити нову Церкву? У Біблії про це ніслова. І дуже добре, що Ви згадали Лютера з його гарними тезами. А Ви вкурсі ЩО сьогодні є лютеранська церква? Я вже писав не раз. Моя племінниця ходила у Швеції брати довідку про народження майбутнього чоловіка у лютеранську церкву, бо він лютеранин. Так от, там священник - трасвистит. Демократія, так би мовити. Те, що йде від людини, що їй не дано робити, то завжди так виходить, бо людина є грішна.

13. Leri

Leri Well-Known Member

ну... є тільки один Спаситель світу... і це точно не Лютер чи там хтось інший...

він був просто людиною що любила Бога...

(не називаю його чи когось іншого святим...
    у протестантів не прийнято виокремлювати якихось особливих святих... тому, що ми всі святі - ті хто любить Бога, вірить Йому і виконує Його волю).
    йдеться... там іноді про священників говориться... бррр...
    але люди які тоді були такі і сьогодні...

як ви самі ж вище говорили - "Церква є, була і буде, а люди є різні, незалежно від того, де, хто , в якій конфесії."

церква це не Папа і не Патріарх... і не якийсь євангельський проповідник...
    ЦЕРКВА - це люди що знають Бога...
    саме тому церква і є безгрішною...

не може грішник бути частинкою Церкви... навіть якщо він займає важливий церковний сан і до нього за благословенням звертаються мільйони...
    (це я абстрактно... не маю на увазі конкретних людей)

Бог його не знає...

22 Багато-хто скажуть Мені того дня: Господи, Господи, хіба ми не Ім'ям Твоїм пророкували, хіба не Ім'ям Твоїм демонів ми виганяли, або не Ім'ям Твоїм чуда великі творили?
    23 І їм оголошу Я тоді: Я ніколи не знав вас... Відійдіть від Мене, хто чинить беззаконня!
    (Матв.7:22,23)

Сьогодні створюють релігійні течії засновані на сюжетах фантастичних книжок, фільмів та навіть мультиків...
    це не означає що вони автоматично стають єдино правильними... :pardon:

треба трохи мозги включати деяким людям...

а в протестантизмі далеко не завжди, якщо утворюється нова церква з новою назвою - то це вже інша деномінація зі своїми єдиноправильними доктринами...

часто буває, що велика церква просто розділяється на 3 чи 4 громади
    (наприклад одні займаються реабілітацією наркоманів, інші займаються бомжами, інші більш молодіжного напрямку музику слухають) і кожна має свою назву але підпорядкування у них одне...

тут в цих випадках зовсім не створюється НОВА ЦЕРКВА (хоча громада проходить реєстрацію у держ.органах, як нова церква)

звичайно бувають різні випадки... наприклад буває що хтось думає, що отримав "нове бачення від Бога" а насправді просто придумав собі якусь фішку...
    з цим "пророком" не погоджуються, вилучають його із церкви, але він підбурює народ і тут же реєструє (або швидше не реєструє... бо то багато мороки) якусь там громаду...

насправді то є рідкісні випадки... хоча і у традиційних церквах таке також буває... але про це не прийнято вголос говорити...

а це вже сумно...

насправді з реальною історичною особистістю Лютером це явище не має нічого спільного...
    бідний Мартін Лютер напевне у гробі перевертається кожні 5 секунд... через таке паплюження... фу...

Слава Господу що наразі Католицька Церква твердо стоїть на тому, що гомосексуалізм - це гріх...
    тому, що католики під централізованою владою.... і якщо вище керівництво прийме десь колись принципи політкоректності щодо збоченців - це буде жахливо...
    хоча напевно більшість нормальних священників такому рішенню би не підкорилися... і пішли б у підпілля... чи то пак на розкол...
    саме тому і не приймаєтся ця політика... немає бажання розколюватись

у протестантів це водночас і легче зробити і важче поширити...
    якщо скажімо лютерани у Швеції дозволили одностатеві шлюби - то у Норвегії і в Фінляндії недозволили... і ніяка Швеція їм тут не указ

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я б сказав, що Церква - це і Папа і Патріарх і проповідник(бо вони такі ж люди) і люди.

---------- Додано в 21:00 ---------- Попередній допис був написаний в 20:56 ----------

Ще й як може.

Бо хто є безгрішний?

15. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Папа Римський-)))

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Лютер так само. Хіба не підбурив народ?

---------- Додано в 21:04 ---------- Попередній допис був написаний в 21:04 ----------

Сергію, у вас просто проявляється поганий вплив СЄ, не більше

17. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

непомильний у питаннях віри і коли говрить з кафедри

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

ми ж говорили про безгрішність, а непомильність.

---------- Додано в 22:20 ---------- Попередній допис був написаний в 22:17 ----------

На рахунок цього можете бути спокійні. Католицька церква консервативна і подібні зміни не грозять.

19. Levko

Levko Well-Known Member

Та ні, Миху! Лері зовсім не те мала на увазі.
    Вона сказала, що Церква- це люди, котрі знають Бога і що ніякий грішник не може бути частиною Церкви.

Він так влаштував, що ніхто з людей на 100% не знає тих, хто Його знає. Ні я не можу сказати, що Ви знаєте Бога, ні Ви не можете сказати, що я Його знаю. Тільки Господь знає тих, хто Його, бо Він бачить серце людини !! Якраз такі Його люди і складають святу і непорочну, Церкву Христову... А грішник не може бути частиною Його Церкви аж ніяк....
    Не знаю, може трохи заплутано виклав. Але якщо щось не те, нехай пані Лері виправить, чи доповнить...:)

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

або нема церкви, або є безгрішні?

а де твій аватар? :)