Православні й католики: розбіжності

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Danilo, 15 січ 2007.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Відповідь: ПРАВОСЛАВНI Й КАТОЛИКИ: РОЗБIЖНОСТI

Тільки враження? :)

• Подобається Подобається x 1
  2. smeet

smeet просто спілкуюсь

Розумієте церква це не тільки церковне начальство.Я взагалі ділю людей які ходять до церкви на віруючих і політиків від церкви.Так от істинно-віруючі люди дуже далекі від політики у церковних ділах.І такі є в кожній церкві,незалежно від того Східна це чи Західна,мусульманська чи іудейська.Я два роки тому був в Храмі Христа Спасителя в Москві.Я був шокований красотою і помпезністю цього храму.І я бачив там людей які щиро молилися,не дивлячись ні на кого.І мені було сугубо фіолетово що я хрещений греко-католик був в православному храмі,я читав Отче Наш українською,і небо не розверглось.Я молився в Храмі.А політиків багато в кожній із конфесій,і як правило вони мають слабе поняття що таке Віра в Бога.Вони йдуть на службу як раніше йшли на партійні збори,а коли хтось не прийде то дуже пильно допитуються:"Ти чого не був вчора в церкві?"і чуємо відповідь "А ти не був позавчора чого?"
    Ось такі діла.Я не можу зрозуміти чого ми святкуємо Новий Рік до Різдва,а весь світ після.Чого ми грішимо і в піст веселимось.Невже не можуть зрозуміти політики від церкви,що треба навести ясність в цьому питанні.Чи їм вигідно щоб ми завжди були грішні,тоді вони будуть грішні з наголосом на другому складі.

• Подобається Подобається x 6
  3. Liliyah Romanova

Якщо є диспенза, а вона є кожного року, то гріха немає.
    У різних країнах греко-католики святкують за різними календарями. Де за новим, а де за старим. :)

Додано через 1 хвилину
    Так люди ж самі не готові до того, аби на новий переходити. Про які зміни ви говорите??

4. smeet

smeet просто спілкуюсь

Вибачте,а це що таке диспенза.Так сталося що не знаю і ще ніколи не чув.Дякую наперед.

5. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Що би хто не говорив, Вселенська Церква вже існує – в Католицькій і Православній, Західній і Східній. Ми з католиками не є внутрішньо чужими(намагання відновити єдність доказує це) , єдність існує і існувала, незважаючи на зовнішній поділ(який відбувся завдяки людям, Христос не розділився). А вплив політиків на Східну Церкву і втручання Західної Церкви у світську політику – вони завжди були. Насильницьки Церква над світом, над світською владою господарювати не може, так само і людина насильно спасенною бути не може – а католики намагались у свій час це перевірити на практиці. Помилки були обопільні.
    На це були певні історичні причини, і хоча вони були різні у православних і греко-католиків,але ціла християнська Україна таки живе за старим стилем – це не просто співпадіння, може завдяки і цьому в числі інших причин Україна єдина...:)

6. Liliyah Romanova

Звільнення від посту, якщо простими словами. Його дає єпископ чи інша церковна влада. Відповідно, якщо є диспенза, гріха немає. Диспенза є кожного року. Про неї говориться в канонах також, але не скажу точно, в яких, бо книжки всі у Львові.

7. smeet

smeet просто спілкуюсь

Тобо кожного року,перед новим ,Новим Роком єпископ звільняє всіх людей від посту?Я правильно зрозумів?
    Не простіше було б всім конфесіям договоритися і звести два календарі докупи ,щоб не путати людей,і навести лад в святах.

8. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Піддаватись претензіям МП ніяк не можна (а я м.ін. пам"ятаю підпал Катедри, що будується біля метро Лівобережна). Впевнений, звикнуть до існування грецького обряду в Католицькій Церкві, в нашій з Вами Католицькій Церкві. Особливо якщо УГКЦ посяде більш вагомий відсоток серед віруючих України.

Додано через 8 хвилин
    Нажаль, нема більш підступних ідей, ніж такі прості ідеї. Грецька Православна Церква спробувала було перейти на григоріанський стиль, і ледве уникла розколу. Блаженєйший Любомир Гузар (розумніша людина, як він мені подобається!) неодмінно вже зробив би це, якби вирахував, що все буде ОК. А поки що - диспенза, і всі задоволені.

9. smeet

smeet просто спілкуюсь

Просто зробили непрофесійно.Громадську думку потрібно підготовити,потім зробити декілька вимог знизу,і згідно всенародного волевиявлення переходити.Я ясно дуже спрощено все показав,але я мав на увазі що в такому стилі.

10. Liliyah Romanova

Саме цей називається візантійсько-українським.

Додано через 35 хвилин
    Якось так воно у вас все легко. Насправді, це не так просто. Кожного разу, як щось змінюється, відбувається розкол. КОжного разу. І цього треба бути свідомими.
    Та й сказати, що цілий світ, то це дуже голосно. Адже в Канаді й Штатах багато людей живуть за старим стилем і вони вважають це дуже позитивним.

• Подобається Подобається x 3
  11. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

А для чого домовлятися? Римо-католики в Україні є незначною релігійною меншістю, якщо хочуть, хай міняють свій календар відповідно до нашого, ото й будемо разом святкувати. А святкування Нового Року і вихідний день нескладно перенести на 14 січня, не бачу в цьому нічого поганого. Українські протестанти, здається, святкують Різдво за старим стилем.

12. FeRmatta

FeRmatta Well-Known Member

да невже питання календаря є настільки суттєвим? мене більше хвилює інше: наявність на території України декількох релігій. і практично ділення навпіл на православних і католиків. це сила. і я інколи зустрічаю теми, заклики щодо утиснення православних. у нас і без того багато проблем, щоб до них додавати і релігійні. як не крути, але для більшої впевноності треба, щоб країна мала одну релігію, але якою кров"ю? я цього дуже не хочу, я не проти католицизму, я просто боюся, що це може стати новою причиною протистояння, бо ціную усіх жителей УКраїни, але зараз загострюється ситуація практично на дрібницях... і не дай Боже зачепити ще й таку особисту тему

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Наймудріше, не загострювати на цьому питання: ми є католики, православні, протестанти, але при тому українці.

• Подобається Подобається x 6
  14. smeet

smeet просто спілкуюсь

А для чого домовлятися? Римо-католики в Україні є незначною релігійною меншістю, якщо хочуть, хай міняють свій календар відповідно до нашого, ото й будемо разом святкувати.Калиниченко

Знову претендуєте на окремішність.Цілий християнський світ(крім китайців і ще декількох)святкують Новий рік і Різдво в один час а ми в інший,бо так хоче Масква?

15. Bear

Bear Well-Known Member

Цікаво, smeet, якщо "Масква" перейде на новий стиль, ви поміняєте свою думку щодо зміни стилю грекокатоликів?

16. Liliyah Romanova

Ну ж не цілий. Нащо вносити націоналізм чи шовінізм до Церкви? Така традиція, тому ми так святкуємо. Москва тут відношення має посереднє. Ми НЕ приймали християнство від Риму, саме це відіграє роль, а не Москва.

• Подобається Подобається x 4
  17. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Папа Григорій зробив слушно і за порадою астрономів. "Не стоит прогибаться под изменчивьій мир, пусть лучше он прогнется под нас."

Додано через 11 хвилин
    Воно й було б несуттєвим, якщоб не домішок гордощів.

І не треба. Крім католиків і православних є багато протестантів (відсоток яких приблизно дорівнює сумі католиків і православних, що є практикуючими), а ще мусульмани, аще інші... Так що різноманітність нам забезбечена.

18. Сталкер

Сталкер Well-Known Member

Вопрос к католикам: правда ли, что у Вас при таинстве Крещения сразу прощается первородный грех? В России говорят, что правда....
    Вот этого я понять не могу.

19. Леді_І

Леді_І Well-Known Member

Головна розбіжність християнських церков – ставлення до догматів. Догмати католицької церкви відрізняються від православ'я і мають наступні ознаки:

-догмат католицизму про походження Святого Духа від Бога-Отця і від Бога-Сина, на відміну від православ`я, де визнається походження (исхождение) святого Духа тільки від Бога-Отця. Це головна канонічна розбіжність між 2-ма гілками християнства.
    -практика індульгенцій – зняття тимчасового покарання за прощені гріхи, що надається церквою..
    -вчення про чистилище як проміжне місце між раєм та пеклом, де душі грішників очищуються перед отриманням вічного щастя в раю. Чистилище не є вічним. Православна церква не має розробленого вчення про чистилеще у тій формі, якій його визнає Католицька церква.
    -вчення про непорочне зачаття Діви Марії.
    -догмат про непогрішність папи в справах віри. Це означає, що коли папа виступає з питань віри і моралі, як Найвищий Пастир Церкви, зобов"язуючи всіх віруючих, то він не може помилятися.

Католицизм, як і православ`я, визнає священними сім Святих Таїнств: Євхаристія, Покаяння, Миропомазання, Соборування, Священство, Хрещення та Вінчання.

Є і інші канонічні відмінності, що вирізняють католицизм і інші християнські течії. Це безшлюбність всього духовенства в римському католицизмі. Священник не може залишити духовного сану. В католицизмі існує почесний титул кардинала, якого нема в інших християнських церквах, заборонено розірвання шлюбу.

• Подобається Подобається x 2
  20. Liliyah Romanova

Та тут не така вже й значна розбіжність.
    Католики кажуть, що від Отця І Сина, а православні від Отця ЧЕРЕЗ Сина, що підтверджує існування православних ікон, де Син сидить на колінах в Отця і з них вилітає голуб. Хоча влазити у дискусії щодо філіокве не дуже маю бажання. :)
    Це не належить до догм. І називається не індульгенціями, а відпустом: повний відпуст, чатсковий відпуст.
    Що значить не може?
    Але шлюб можна визнати недійсним.
    До речі, хіба в правосланих це називається церковним розлученням? Я маю на увазі, офіційно.

а де твій аватар? :)