Православні й католики: розбіжності

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Danilo, 15 січ 2007.

1. Bear

Bear Well-Known Member

Відповідь: ПРАВОСЛАВНI Й КАТОЛИКИ: РОЗБIЖНОСТI

На скільки знаю, це не таке важливе питання, бо в древніх християн не було однакового правила. Головне - показати хрест. Після розділення на Схід та Захід предстоятелі прийняли ті правила для видимої ідентифікації... Не думаю, що, якщо хреститися "не вірно" то за це попадеш в ад, може, за те що Церкви не слухався, але не за саме накладання хреста. Те саме з назвою конфесій. Обидві визначаються майже однаково. І католики - православні. І православні - католичні (греч. кафолічні). Але прийнято для підкреслення розбіжностей лише частини визначень використовувати.

Це точно, розбіжностей тьма. Навіть не в таких "легких" питаннях, як обряд, час для цілування, сидіння/стояння в храмі, хресне знамення тощо. Ще й догматичні розбіжності, які майже не можливо тепер зламати, задля об'єднання.

Влучно автор пише. )

2. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Не можу собі ніяк уявити, що, наприклад, кардинал Гузар, який став би Папою Римським, відправляв Божественну літургію в соборі св. Петра в Ватікані в грецькому обряді та ще й італійською мовою. Але про умову, що кандидат на Папу повинен бути західного обряду, чув під час трансляції похорону Іоанна Павла ІІ, коментував, мабуть, хтось із компетентних людей...:)

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

це як у МП - тільки з своїх...
    хоча що до того, що ви сказали - ненаю, може й так...Думаю, Гузар мусів би перейти на латинський обряд, що грекокатолицький священник зробить без проблем, якщо буде потреба.

4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Завжди можливий біритуалізм. ;)

5. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Щось пропустив, а треба було відповісти. Ніяких предумов типа переходу в латинський обряд для обрання папи НЕМА. Більше тут заважає так би мовити низька питома вага. Наприклад, було б в УГКЦ мільонів так 10, блаженейший Любомир міг би вже сьогодні керувати з Риму.

Варфоломейові 100 % - сучасне розуміння КЦ екуменізму ніяким чином не потрібує формального об"єднання у єдину священницьку структуру. Навіть краще не бути відповідальними за можливі вибрики зле керованих помісних Церков.

Додано через 4 хвилини
    Це також можливо. Хоча вже зараз в нас повне взаєморозуміння з УГКЦ. Я особисто не раз сповідувався в нашого отця Тараса, коли кортіло, а нашого не було в церкві. Така ж можливість є щодо Святого причастя.

6. natkanetka

natkanetka Well-Known Member

а в католиків священник може одружитися, а в православних - ні

7. Romko

Romko Дуже важлива персона

Може навпаки?

• Подобається Подобається x 4
  8. Liliyah Romanova

До вашого відома, єдиною церквою, де зобов"язує целібат є Римо-Католицька.
    Всі інші православні та католицькі мають три варіянти: монашество, біле священство і чорне. :)

• Подобається Подобається x 4
  9. natkanetka

Не навпаки. мені греко-католицький священник казав. по-моєму, він знає краще

10. Liliyah Romanova

У мене чоловік майже доктор богослов"я.
    Або ви наплутали, або священик трапився не надто освічений.
    Я вам написала, як є. А як ви собі хочете вважати, то вже ваша справа.

11. natkanetka

не думаю, шо він не надто освічений. дуже хороший священник. може я просто поплутала, я точно не знаю. ну, я пам'ятаю, шо греко-католицькі священники можуть одружуватись(до речі, той священник одружений)

Додано через 45 секунд
    П.С. але я забула, вони можуть одружуватись, але до посвяти

• Подобається Подобається x 1
  12. Liliyah Romanova

Я чомусь думаю, що саме це друге.
    Я вам кажу, бо точно знаю. Можете ще перевірити. Римо-Католики взагалі чи не єдина Церква серед релігій світу, що ніякого вибору не дає. Целібат і крапка.
    Це називається свячення, висвячення. І то не просто до свячень, а до дияконських. Після піддияконських одружуватися можна.
    Але є Церкви, де можна одружуватися і після пресвітерських свячень. :)

Мій чоловік також. І без мого підпису його би не висвятили. :)

• Подобається Подобається x 2
  13. Мих

Мих Дуже важлива персона

а підпис можна відкликати?

14. Liliyah Romanova

А свячення можна відмінити?
    Сказано: "не ви мене вибрали, а я вас". Коли Бог вибирає, то знає кого, якого і має в тому свою мету. Принаймні я так вірю.

• Подобається Подобається x 2
  15. ТарасК

ТарасК Well-Known Member

Одружуватись можна після закінчення семінарії, а до того не можна. У семінарії навчаються лише не одружені хлопці. (я про греко-католицьку Церкву в теперішній час)

16. Liliyah Romanova

Залежить. ;)
    Адже ви знаєте, що в Оттаві є греко-католицька семінарія (також Святого Духа, до речі), де вчаться одружені семінаристи. Деякі одружуються між курсами. Декотрим уже за 40-50 і вони відчули покликання.

• Подобається Подобається x 3
  17. smeet

smeet просто спілкуюсь

Як на мене то різниця між церквами несуттєва.Тут скоріше діло в амбіціях.Змоделюймо дві ситуації.Умова об"єднання двох церков Західного і Східного обряду.Якщо скажуть що керівництво в Римі-на це піде Західна церква,якщо скажуть що керівництво в Москві на це піде Східна церква.Але якщо скажуть що вирішіть між собою-об"єднання не буде.І просто віруючі люди тут ні до чого.Тут діло в амбіціях.І в грошах.Нажаль.
    А на рахунок целібату я писав на сусідній гілці.Там тоже проблема яку треба вирішувати.

18. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Про об"єднання церков у тих перемовинах, що зараз тривають між Західною та Східною Церквами, не йдеться. А метою руху екуменизму є співпраця та сопричастя, що цілком можливо. Природно, за наявністю доброї волі.

19. Liliyah Romanova

І після зникнення УГКЦ. Чомусь вона дуже кісткою впоперек горла. На деякі з'їзди МП відмовлялися приїхати, почувши, що там будуть представники нашої церкви.

20. smeet

smeet просто спілкуюсь

Про МП взагалі говорити важко,таке враження що МП керують з Кремля.

а де твій аватар? :)