Православні й католики: розбіжності

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Danilo, 15 січ 2007.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Відповідь: Православ`я та католицизм

Миху, я вам кажу, що колись (до 1964) Католицька Церква казала, що поза нею нема спасіння, а тепер каже, що спасіння є і поза. Чи ви будете перечити цьому?
    Так що я написала вам саме, як вчить Католицька Церква. Спасеться не лише той, хто є християнином і живе гідно й за законами Божими, а й той, хто є в іншій Церкві чи іншій релігії і теж живе гідно. :)

2. piepie

piepie миється в бані

Православ`я та католицизм

Ориґінальний підхід. :cool:

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

НЕ БУДУ НІ ПЕРЕЧИТИ, НІ СПРОСТОВУВАТИ. У цьому питанні у мене нема чіткої відповіді.

4. Liliyah Romanova

Паю, тепер ви хочете мене діставати? І наскільки страшною буде помста? :p :D :D

5. Liliyah Romanova

Не змогла знайти українською, вибачайте.

Слово святителя Иоанна Златоустого на Праздник Пасхи

Да возрадуется всякий любящий Бога сему светлому празднику.

Да внидет верный слуга в радость господина.

Да поспешит носивший бремя поста за прибылью.

Пребывавший в трудах с первого часа пусть получит ныне справедливую плату.

Явившийся в третьем часу пусть празднует с благодарением сей праздник.

Явившийся лишь в шестом часу пусть приблизится без страха: ему не причинят вреда.

Промедливший до девятого часа пусть придет без колебаний.

И работавший с одиннадцатого часа пусть не стыдится: Господь щедр.

Он принимает последнего, как первого, Он покоит работавшего с одиннадцатого часа так же, как и принявшегося за труды с рассвета. И милостив к последнему, щедр к первому. Первого одаривает, последнему являет Свою благодать. Он смотрит не только на дела, он прозревает побуждения сердца.

Приобщитесь же все к радости Господа вашего, первые и последние, получите свою плату...

Подвижники и нерадивые, празднуйте сей день. Постившиеся и не постившиеся, услаждайтесь сегодня. Стол накрыт, придите же, оставив сомнения. Тучный телец подан, насыщайтесь все, присоединяйтесь к пиру веры, черпайте сокровища милосердия...

Пусть никто не оплакивает свои грехи: прощение восстало из гроба.

Пусть ни один человек не боится смерти: смерть Спасителя освободила нас.

Он сокрушил смерть, когда она держала Его в плену, Он лишил силы ад, сойдя в преисподнюю.

Предсказано Исаией: ад содрогнулся при виде Его, Содрогнулся, ибо был раздавлен; вкусил горечи, ибо вкушал сладость. Поглотил тело и вдруг встретился с Богом. Поглотил видимое, и был сотрясен невидимым.

Смерть, где твое жало? Ад, где твоя победа?

Христос воскрес, и ты раздавлен. Христос воскрес, и демоны сокрушены. Христос воскрес, и ангелы ликуют. Христос воскрес, и жизнь царствует. Христос воскрес, и мертвые исторгнуты из гробов. Ибо Христос, воскресший из мертвых, сделался начатком усопших.

Ему слава и держава во веки веков.

Аминь.

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Раб Божий тому, що ми в покорі та терпінні намагаємося чинити Його волю, а діти Божі, бо він нас створив і любить нас і виховує нас, щоб забрати до Себе.
    "Не будете, як діти Божі - не ввійдете в царство небесне"
    "...... Блаженні ......бо вони дітьми Божими назвуться"
    Бог каже: "як навіть мати тебе покине, Я тебе не покину"

7. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Я потрохи роблюся англомовним тож Біблію читаю на англійській мові. Отже, ніде в Новому Заповіті в будь якому англомовному перекладі (а їх є вже більше десятка) нема слово slave, тобто раб.
    Також я, здається, не зустрічав цього слова в католицизмі (мається на увазі Roman Catholic Church). Так що це слово, думаю, цілковито православного авторства.

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

Напевно нема. Це слово вживають, щоб підкреслити, що особа сумлінно виконувала Божу волю, як раб. Не бачу в цьому словосполученні нічого поганого, чи принизливого. Це людина себе називає рабом, а не Бог.

9. Danilo

Danilo Well-Known Member

Ось декілька прикладів з різних сторінок з перекладу на укр. мову Огієнка.
    Педро. Може є ще інше слово синонім, не знаю, англомовну не читав, але щось не вірю що є такі відмінності, та їх так багато.

10. Liliyah Romanova

Замість раб часом вживають слуга.
    Колись один священик жартував, що скоро будемо говорити партнер. :)

11. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Це все чудово, але раб і син, то є різні речі. Раб ніколи сином не може бути. так само я не чув щоб сини були рабами.
    Ваші поянення стосовно того чому саме люди називаються рабами Божими, я приймаю і розумію. Але звертаю вашу увагу на те, що ваше розуміння людей як синів Божих не співпадає з розумінням цього питання християнською церквою (навіть якщо читати не раб, а слуга). Розглядати людей як синів Бога - це чисто язичеський підхід до розуміння співвідношення Бога і людини.
    Це я вам розказую до того, що перш ніж у щось вірити потрібно б ознайомитися з теоретичними основами відповідної релігії, чого на жаль не спостерігаєтеся серед переважної маси так званих християн.
    Я також думав, що я християнин, до тих пір поки не прочитав Біблію. Після цього бути християнином перехотілося раз і назавжди.

12. Pedro

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Давайте згадаємо притчу про блудного сина.

Був у батька син. Потім, коли він пішов від батька, а майно все промарнував, він був радий повернутися до батька слугою, але батько все йому пробачив і знову назвав його сином. Образ батька - це образ Бога, а образ сина - це образ нас з вами. Людина покинула Бога, бо думала, що вона сама все зможе і стала рабом. Але перед тим, як повернутися до батька, син мусів і покаятися усвідомити свій немічний стан і коли він усвідомив це, він подумав, краще бути слугою у батька, а ніж так далі жити.
    Якщо людина хоче бути рабом Бога, це означає, що вона хоче не свою волю чинити, а волю Бога, а Бог бачачи це приймає цю людину, як дитину (як сина). "Не будете, як діти, не ввійдете в царство небесне."

згадайте, коли Бог створив людину, вона була вся у Бозі і коли САМА вирішила розібратися у питанні, що таке Добро і Зло, то стала рабом.

14. Pedro

Рабом гріха, тобто диявола. В цьому ніяких непорозумінь не може бути. Всі переклади називають слово раб. Ось в цьому і християнство заключається, що Христос був розпятий на хресті, викупивши нас від рабства і дав право називатися синами Божими.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Згоден.
    Людина стала рабом. Але є ще наступний етап. Людина повинна усвідомити той нікчемний свій стан раба і тільки після цього настає покаяння і навернення. Бо вона може бути рабом, але не підозрювати це.
    Ви добре сказали: рабом гріха, диявола.

16. Liliyah Romanova

14 Бо всі, хто водиться Духом Божим, вони сини Божі;
    15 бо не взяли ви духа неволі знов на страх, але взяли ви Духа синівства, що через Нього кличемо: Авва, Отче!
    16 Сам Цей Дух свідчить разом із духом нашим, що ми діти Божі.
    17 А коли діти, то й спадкоємці, спадкоємці ж Божі, а співспадкоємці Христові, коли тільки разом із Ним ми терпимо, щоб разом із Ним і прославитись.
    (Рим.8:14-17)

17. Liliyah Romanova

Не забувайте і про такі Христові слова:
    Матв.19:30 І багато-хто з перших останніми стануть, а останні першими.
    Матв.20:16 Отак будуть останні першими, а перші останніми!
    Мар.10:31 І багато-хто з перших стануть останніми, а останні першими.

18. Liliyah Romanova

А слугами ми маємо бути не стільки Богові, скільки один одному. І то не йдеться про втрату гідности чи власної волі.

19. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

А давайте не будемо ходити вокруг да около, згадувати різні притчі, які не мають безпосереднього відношення до питання, а поставимо питання чітко, і так само дамо чітку на нього відповідь:
    "Чи є десь в біблії чітка вказівка Бога на те, що люди є його дітьми?" Є чи нема?
    Якщо є - вкажіть де саме.

Стосовно притчі, то вона демонструє чисто жидівське відношення до питання: син приходить до батька і каже, що хоче бути його рабом (чи слугою). Уявляєте щоб таке було десь в словянській традиції щоб син був рабом в батька? - З точки зору словян це просто дикість. Син завжди залишається сином від народження, а не тому що він слухається батька чи не слухається.

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Якщо для Вас притча нічого не означає, або Ви думаєте, що то про жидівського сина і батька, то як Вам оце :

14 Бо всі, хто водиться Духом Божим, вони сини Божі;
    15 бо не взяли ви духа неволі знов на страх, але взяли ви Духа синівства, що через Нього кличемо: Авва, Отче!
    16 Сам Цей Дух свідчить разом із духом нашим, що ми діти Божі.
    17 А коли діти, то й спадкоємці, спадкоємці ж Божі, а співспадкоємці Христові, коли тільки разом із Ним ми терпимо, щоб разом із Ним і прославитись.

а де твій аватар? :)