Євромайдан

"Правий сектор" - хто вони?

Posted by MARTINI on 29 січ 2014 відповідей - 805
  1. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

1 грудня - це для мене взагалі закрита тема. Там було штук 5 провокаторів, які гамселили ВВ, а решту були нормальні люди. У ВВ начальство забрало щити, щоб було більше втрат. Це було задумано, щоб зірвати мітинг на Майдані і створити хаос, виправдати силовий розгін. Провокація не досягла мети.

2. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Тобто все ж 1 грудня це був не ПС?

3. coolzak

coolzak Well-Known Member

Заворушення провокували щоб виявити готових іти на радикальні акції.Не розрахували що їх буде тисячі а не сотні, крім того тритушки виявились неефективними в контролюванні Майдану.Зараз будуть використовувати сотні майданівські для ізоляції і боротьби з найбільш рішучими.

4. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Вони були там скоріш всього. Але це не вони ланцюгом махають. Прийшли, там якісь чуваки кидаються на міліцію, постояли подивились, може хтось долучився в якихось епізодах. Але це не їх задумка однозначно.

5. Bambook

Bambook Persona non grata

Правий сектор обєднався лише впродовж Євромайдану. Як це не парадоксально, але обєдналися вони спочатку не проти влади, а проти опозиційних політиків, які намагалися перетягнути людей з "аполітичного" протесту на Майдані до партійного на Європейській. Уже потім сформували першу самооборону Майдану від кривоохоронців.
    Якщо я правильно зрозумів, вночі з 29 на 30 з тих 250-300 людей на Майдані було лише 40-50 правосекторівців. По-перше, їх тоді було взагалі менше, ніж зараз, по-друге, частина була хто-де. Хтось відсипався, хтось ходив за тітушками, хтось ще десь. На той момент майдан взагалі був в разброді і шатаніях.
    Якщо я правильно зрозумів, то в основі ПС - Тризуб, Спадщина, фани "Динамо", "Дніпра" та "Карпат". По ходу там також є молодь і зі "Свободи", і з УДАРу, і з "Батьківщини", і з інших партій, частина УНСО і теде.

Це все з розповідей Хулігана, колєги, якого під час розгону в ніч на 30 листопада врятував під стеллою від побиття один із ПС, плюс розмови (спроба зайнятися журналістською діяльністю) з хлопцями з ПС на підходах до Грушевського 20 січня.
    Факти уривчасті, неповні, на остаточну істину не претендують.

Припущення: в період між 30 листопада і 19 січня до ПС приєдналося доволі багато людей, зокрема, теоретично, й засланих козачків (так само й в Автомайдані - там наявність засланих козачків уже підтверджена) - не буду стверджувати, чи вони працюють на СБУ, МВС, ФСБ, але факт, що 19 січня, хоча ми й перебували в епіцентрі розмов "лідери просралися, треба щось робити - йдемо на сцену, їдемо на межигіря, тусуємо під верховну раду" - так і не зрозуміло, хто дав клич іти саме на Грушевського, в тупик і, як виявилося, на силове протистояння. Цілком імовірно, що це все було задумано зовсім не правим сектором, а засланими козачками. Можливо, щоб відвернути накручених і радикалізованих людей від поїздки на Межигіря, де реально був Янукович, як виявилося. Можливо, для загострення протистояння і роботи на розкол країни. Можливо, щоб отримати карт-бланш на розгон (як на мене, саме з 19 на 20 влада могла заявляти про моральне право на силовий розгон у відповідь на силові дії).
    Факт в тому, що саме блокування дороги і намагання кийками відбити людей від відтягування автобусів стало причиною загострення.

Припущення:
    Правий сектор готувався до силового протистояння, але не до атаки. Готових "молотків" у них було всього кілька десятків. Для прориву цього недостатньо, моя думка - заготовлені вони були на випадок штурму Будинку профспілок. Далі пішло в хід наспіх залите в абияк заткнуті пляшки паливо, більша частина якого розливалася по дорозі.

З розповідей: хлопці з ПС прекрасно знають рецепт реальних молотків, однак вони не мали наміру діяти на смертельні ураження, тому від самого початку робилися лякалки, без мастила чи інших дотатків. На відміну від Беркуту, який стріляв по очах і до світло-шумових гранат чіпляв камінці і гайки, по суті, перетворюючи їх на знаряддя вбивства.

Зі спостережень:
    На початку хлопці діяли доволі організовано: кілька годин група на передовій, потім вони відходять, на їхнє місце заходить свіжа група. Спочатку я подумав, що повторюється 1 грудня, коли ті, хто вступив у силове протистояння, тікають, лишаючи перед ВВ і Беркутом непідготовлених людей, переважно глядачів. Але за кілька хвилин зрозумів, що це просто перезмінка.
    Уже на другий день їх стало суттєво менше, більше стало просто розлюченого натовпу. Не знаю, чи це повязано з численними травмами, чи з втомою.
    До кінця дня 20 січня стало вже малозрозуміло, де ПС, де просто неорганізовані люди, бо вже в усіх зявилися протигази, окуляри, каски, черепахи, біти і теде...

• Подобається Подобається x 4
  6. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Не думайте про дурне всяке. Яка різниця. Все-рівно народ переможе, і це головне.

7. Bambook

Я вже про це не думаю, обдумав ще 19-21. Зараз просто намагаюся відповісти на питання топікстартера.

8. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Головна думка, яка звучала - це "ніяких переговорів з бандою". Потім домовилися що будуть переговори. Ось ми тепер бачимо що не оцінив Януковичв черговий раз свій шанс, зробив черговий раз фарс і мухлювання. Черговий раз плюнув народу в обличчя. Тому що залишається? Правильно, "ніяких переговорів з бандою".

• Подобається Подобається x 1
  9. kjk

kjk Дуже важлива персона

З того що я знаю - вони спочатку навіть не були якоюсь організацією, просто група молоді з правими поглядами, які вирішили координувати свої дії коли почався майдан. Абсолютно ніким не фінансовані чи штучно створені. Потім вже коли на майдан пішов наплив людей, коли стали створюватися сотні самооборони, вони стали організовувати свої власні сотні. Зараз там дисципліна, чітка ієрархія, серед них є і купа афганців, які як правило мають якісь керівні посади (напр. керують сотнями).

• Подобається Подобається x 5
  10. Bambook

Уточнюю: маю на увазі не початок діяльності, а початок дій на Грушевського, 19 січня.

11. Hyligan

Hyligan Іронічний

Я от ніяк не можу второпати чому бої йшли тільки на Грушевського, і ні найменших дій в інших місцях...

12. MARTINI

А не здається, що ці бої не для перемоги, а для картинки? Та ж сама першогруднева Банкова, тільки в більшому масштабі і розтягнута в часі?

13. Hyligan

Hyligan Іронічний

Хочете сказати це потрібно владі? Наврят чи...Хіба може Яник знову супер крупно прорахувався...

14. MARTINI

владі або якійсь третій силі :scratch_one-s_head:

15. Hyligan

Hyligan Іронічний

Знаєте, я вже закинув ту всю конспірологію, скоріше всього все таки дійсно просто, Майдан таки зібрався спонтанно, Яник виявив тупість і отримав величезний ріст протесту аж до фізичного опору......

А на грушевського воювали всі кому не лінь, і так як вміли...Організованість була дуже слабка, зате ентузіазму просто море))

• Подобається Подобається x 1
  16. Agaton

Agaton Well-Known Member

Здаеться, у частчині активистів ПС якесь завдання є - зокрема знеохотити поляків до підтримки Майдану.
    Ось який пасаж нині для польської преси підкинув пан Андрій Тарасенко
    Щоб не було сумнів, інтерв'ю пішло в другої найбільшої щоденної газеті - Жечпосполита

Що цікаво, як виявилося декілька днів тому, пан Андрій володіє польською не гірше мене.
    Про людину:
    http://20minut.ua/Novyny-Vinnytsi/e...ijni-oblichchya-pravogo-sektoru-10311045.html

17. Bambook

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8TzIcePMcO4

• Подобається Подобається x 2
  18. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Як же без конспірології? Форум загнеться.

19. MARTINI

В принципі, коли отак все заплутано, то зазвичай найпростіша відповідь і є правильною...

20. Bambook

Як мінімум, нема сенсу розсусолювати конспірологію. Треба сприймати як факт і думати, що робити далі.

а де твій аватар? :)