Вітаю, Знаю, яке (найчастіше) ставлення до новачків на форумах, але буду вдячна, якщо ви, шановні форумчани, поділитесь своїми думками на тему, яка мене «тривожить». Йдеться про купівлю житла – для мене. Вік 30+, «стану вільного», місто Варшава. Житло тільки для мене однієї, якщо буде сімя, то, скоріш за все, жити там не буду (винайму комусь чи ще щось – побачимо). Ніколи раніше не мала справи з купівлею чи навіть ремонтом нерухомості, тому об’єктивна критика вітається, а пропозиції - гаряче вітаються. Отже, маю такі питання. - Розташування. Чи є сенс платити значно більшу ціну за м.кв і купити квартиру в районі, який добре скомунікований з рештою міста? Якщо мова про Варшаву, то місто велике, пересування метро чи трамваями, які не стоять в заторах дуже полегшує життя. Але ціни на таке житло – логічно – знааачно вищі. З іншого боку, в Варшаві розбудовується друга лінія метро, і ціни а тих районах ще «божеські», але на сьогоднішній день ці райони мало привабливі щоб не сказати занедбані (для мене, принаймі). Я не працюю з дому (в цьому випадку могла б жити і у передмісті), тому в перпективі важливий зручний і швидкий доїзд до роботи (та не тільки роботи). - На вторинному ринку чи на первинному? Сучасна забудова від девелоперів мені дуже подобається (великі вікна, багато простору, можливість облаштувати все так як ти хочеш). З іншого боку, на даний абсолютно не тямлю в ремонтах, не вмію навіть пробки увімкнути коли вони виб’ють. Сумніваюся, що буду в стані сама осилити ремонт, починаючи він голих стін і закінчуючи підключенням побутової техніки (сама не в смислі, що сама буду ремонтувати – а як генератор ідей, постачальник будматеріалів іт д). - Метраж. Який повинен бути метраж? Тобто менше якого розміру житло, на вашу думку, немає сенсу купувати? Я розумію, що якщо хтось має можливість купити 44 кв.м, то не купить 70 кв.м. Але все-таки. - На які сторони світу краще щоб виходили вікна? Який поверх краще? Яке планування краще вибрати, якщо я в найближчій перспективі хотіла віддати одну кімнату в оренду? Тут проблема ще й в тому, що нові будинки мають таке планування, що друга кімната поєднана з кухнею в салон і, виходить, я у власній квартирі мушу жити в прохідній кімнаті (фактично в кухні), оскільки ніхто не згодиться платити гроші за кімнату і ще мати нуль приватності. В старих будинках двохкімнатна квартира має чітко розділені дві кімнати, а от в нових... - Як ви думаєте, яку мінімальну суму грошей (% від вартості житла) варто мати відразу? Чи є сенс почекати ще кілька років, внести більший перший внесок і сплачувати менші відсотки, але потинятися по чужих хатах, так би мовити? Відразу скажу, що ставки на іпотеку в Польщі досить низькі (і зараз це практично історичний мінімум). - Чи є сенс купувати житло «на перший час» з тим, щоб за кілька (кільканадцять) років продати і купити краще/більше? На чому зараз зупинилася я. Хотіла б купити 2х-кімнатну квартиру на вторинному ринку (до 50кв.м) у районі не так далеко від центру (або близько станції метро) в такому стані, що можна вселятися (надіюсь на такого продавця, який розжився на трьохкімнатну і двохкімнатну продає). Щоб будинок був 4-5 поверховий (такі мені здаються більш затишними). Щодо планування і всього іншого – не маю поняття. Буду вдячна за брейнсторм і за будь-які поради, думки, ліричні відступи.