Потрібна порада щодо купівлі житла

Тема у розділі 'Будівництво, ремонт, нерухомість і господарка', створена користувачем Gentle, 2 чер 2017.

Спонсор розділу - Енциклопедія новобудов: Енциклопедія новобудов
  1. Gentle

Gentle New Member

Вітаю,

Знаю, яке (найчастіше) ставлення до новачків на форумах, але буду вдячна, якщо ви, шановні форумчани, поділитесь своїми думками на тему, яка мене «тривожить».

Йдеться про купівлю житла – для мене. Вік 30+, «стану вільного», місто Варшава. Житло тільки для мене однієї, якщо буде сімя, то, скоріш за все, жити там не буду (винайму комусь чи ще щось – побачимо).
    Ніколи раніше не мала справи з купівлею чи навіть ремонтом нерухомості, тому об’єктивна критика вітається, а пропозиції - гаряче вітаються. Отже, маю такі питання.

- Розташування. Чи є сенс платити значно більшу ціну за м.кв і купити квартиру в районі, який добре скомунікований з рештою міста? Якщо мова про Варшаву, то місто велике, пересування метро чи трамваями, які не стоять в заторах дуже полегшує життя. Але ціни на таке житло – логічно – знааачно вищі. З іншого боку, в Варшаві розбудовується друга лінія метро, і ціни а тих районах ще «божеські», але на сьогоднішній день ці райони мало привабливі щоб не сказати занедбані (для мене, принаймі). Я не працюю з дому (в цьому випадку могла б жити і у передмісті), тому в перпективі важливий зручний і швидкий доїзд до роботи (та не тільки роботи).

- На вторинному ринку чи на первинному?
    Сучасна забудова від девелоперів мені дуже подобається (великі вікна, багато простору, можливість облаштувати все так як ти хочеш). З іншого боку, на даний абсолютно не тямлю в ремонтах, не вмію навіть пробки увімкнути коли вони виб’ють. Сумніваюся, що буду в стані сама осилити ремонт, починаючи він голих стін і закінчуючи підключенням побутової техніки (сама не в смислі, що сама буду ремонтувати – а як генератор ідей, постачальник будматеріалів іт д).

- Метраж. Який повинен бути метраж? Тобто менше якого розміру житло, на вашу думку, немає сенсу купувати? Я розумію, що якщо хтось має можливість купити 44 кв.м, то не купить 70 кв.м. Але все-таки.

- На які сторони світу краще щоб виходили вікна? Який поверх краще? Яке планування краще вибрати, якщо я в найближчій перспективі хотіла віддати одну кімнату в оренду? Тут проблема ще й в тому, що нові будинки мають таке планування, що друга кімната поєднана з кухнею в салон і, виходить, я у власній квартирі мушу жити в прохідній кімнаті (фактично в кухні), оскільки ніхто не згодиться платити гроші за кімнату і ще мати нуль приватності. В старих будинках двохкімнатна квартира має чітко розділені дві кімнати, а от в нових...

- Як ви думаєте, яку мінімальну суму грошей (% від вартості житла) варто мати відразу? Чи є сенс почекати ще кілька років, внести більший перший внесок і сплачувати менші відсотки, але потинятися по чужих хатах, так би мовити? Відразу скажу, що ставки на іпотеку в Польщі досить низькі (і зараз це практично історичний мінімум).

- Чи є сенс купувати житло «на перший час» з тим, щоб за кілька (кільканадцять) років продати і купити краще/більше?

На чому зараз зупинилася я. Хотіла б купити 2х-кімнатну квартиру на вторинному ринку (до 50кв.м) у районі не так далеко від центру (або близько станції метро) в такому стані, що можна вселятися (надіюсь на такого продавця, який розжився на трьохкімнатну і двохкімнатну продає). Щоб будинок був 4-5 поверховий (такі мені здаються більш затишними). Щодо планування і всього іншого – не маю поняття.

Буду вдячна за брейнсторм і за будь-які поради, думки, ліричні відступи.

Останнє редагування: 2 чер 2017
а де твій аватар? :)