Послух батькам: до якої міри?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 22 лют 2008.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Відповідь: Послух батькам: до якої міри?

ДЕ?

2. Ольга

Ольга Well-Known Member

а після певного віку у жінок зявяється і інший послух... ;)
    "...любов, вірність і послух подружній"

якось з першого посту вийшло дуже негативне значення слова послух. Не думаю, що мої батьки чи я як мама маю на меті змушувати дитину робити страшні вчинки, які принижуватимуть її...
    Послух це ж не є тиранія?!

• Подобається Подобається x 6
  3. Liliyah Romanova

Ну, мені власне йшлося про розрізнення "послуху" й "авторитаризму".

• Подобається Подобається x 1
  4. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Мих, з вами виходить так - мір чітаю, войно пропускаю!

Доречі, у нас тут неодноразово священники наголошують що з гунцвудів і непослухів часто виростають великі люди. А ви не забувайте що ті хто без докорів і нарікань виконують волю старшого, навіть якщо з нею не погоджуються в результаті можуть вирости на вбивцю чи бандиту.
    Он хоча б недавний випадок з хлопцем який постріляв дітей в університеті в Чикаґо - він був відмінним сином і учнем. Про нього ніхто нічого поганого сказати не міг. А результат?

Тому давайте не будемо що он я з висоти дорослого польоту...

Хотіла вам розказати історію про одного священника якого я дуже люблю і поважаю, але це буде офф топ.

Додано через 3 хвилини
    Аж ніяк не тиранія... Та навіть послух подружній не є повне підпорядкування чоловіковій волі. Але про це дуже часто і густо забувають як чоловіки так і батьки.

5. Mariya

Mariya Well-Known Member

Миху, мене батьки контролювали, контролюють і будуть контролювати жорстко до чиєїсь смерті, але, я навчилась з-під того контролю вислизгувати, тобто навчилась брехати, викручуватись. Не тому, що я була погана дитина, а тому, що контроль був тотальним і постійним, такого нікому не бажаю. Вибору я не мала ніколи. І зараз, бачачи своїх батьків не більше як два місяці в році, я за ними не сумую, не хочу, щоб вони до мене приїхали, бо крім допомоги вони мені привезуть той тотальний контроль, за якин я не скучила. Вважаєте, це норма? Ви на таке сподіваєтесь від своїх дітей?

• Подобається Подобається x 4
  6. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Mariya, шкода що так у вас є. Але як каже один священник, тим що ви не спілкуєтесь з батьками (не так часто) ви уникаєте нагоди до гріха. А це краще, бо батьки для вас як збудник до крутійства і брехні.

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

ну це правильно, не хочу воювати....

8. Скорпіоля

Скорпіоля Троянда без шипів

Як на мене, то неможливо увесь час слухатися батьків. Адже тоді не будеш мати власної думки, ти не зможеш подорослішати. А коли батьків не стане під рукою? Що тоді? Затопчуть...
    Але поради ніколи і в ніякому разі не зашкодить.

9. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

OFF TOP:
    Хто розуміє ангєльську дуже раджу цю станцію
    http://www.ewtn.com/

Особливо FR. CORAPI, MOTHER ANGELICA LIVE CLASSICS, LIVE WITH FATHER GROESCHEL. Дуже раджу. Багато можна почерпнути.

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Добре, а тепер давайте поговоримо по-серйозному. Що таке батьківство? Батьківство - є Божий дар. І коли ми говоримо про батьківство, то воно має свій початок у Бога-Отця, який є першим нашим Батьком. Якщо ми з тим є згідні, тоді ми є його діти. І з цього моменту, після тієї думки є дві основоположні речі. Перше, Бог, нам, як своїм дітям дає свобідну волю, згідні? Згідні! Проте ми є погані діти, коли ми будемо говорити: "я все одно зроблю по-своєму". Потім, звичайно ми, зробивши по-своєму, ми, що робимо? Оправдуємо себе, оправдуємо наші вчинки, але то вже від теми. Ми маємо свобідну волю, але ми не знаємо як тією волею скористатися і робимо багато помилок, не слухаючи батьків. Друге, Батьківство Бога є взірцем для нашого батьківства, а крім того ми повинні памятати, що Боже батьківство здійснюється через нас, коли ми є батьками, тобто ми виконуємо роль батьківства, що Бог на нас поклав. Зрештою, ми відповідаємо за ту нашу, покладену місію, а тому не вмішуватись у виховання наших дітей - то є нехтування своїх обовязків.
    Тобто, з однієї сторони, ми подібно до Бога, маємо давати волю дітям, але одночас - впливати на них і виховувати. То що до батьків і батьківства.
    А тепер, щодо дітей. Ясно, що діти мають свою логіку, сучасні діти досить розвинуті, вони розумні, але у них немає досвіду життя і то є обєктивний факт. Діти, навіть ті, котрі стали недавно батьками, думають як діти, бо ще вчора вони "вирвалися" з батьківської опіки (так вони думають). Часто діти думають, що вони вже є повністю самостійні і що їм непотрібні батьківські науки, чи підказки... - брехня. Дійде, коли батько помре, або сам станеш його віку. Жорстоко, але справедливо, скажу я вам. Взагалі, про послух можна відкрити окрему гілку на гілці філософія та релігія. У християнстві, скажу я вам, все будується на тому слові, не на бунті, не на сварці, не на рабстві. Доречі, хтось тут між послух і рабство ставив знак рівності. Ні, дорогенькі мої, то є різні речі, послух, на відміну від рабства - не є насилля. Якщо ви не досягнете, не опануєте отой послух, по відношенню до старших, до батьків, то духовно ви тупцюватимете на місці. Скажіть, як любити ближнього, не маючи у собі послуху?
    Справа не в тому, що от старший - значить розумніший, справа в тому, що людина, яка на 20-25 років молодша не може судити з позиції людини 50 років, чому? Тому, що ця людина там не була на автобусній зупинці під назвою "50". То є обєктивна ситуація і з нею хоч-не-хоч тре змиритися. Воно так є. Я не раз в тому переконався сам на своєму житті. Зверніть увагу на прикладі Олі. З моменту, коли їй мама радила стати зубним лікарем і до часу, коли вона зрозуміла, що таки тре було, минуло років 25.... Олі теж у той час здавалося, що мама не правА і через рік-два у неї думка не змінилася.... треба було 25 років, щоб то зрозуміти. Може то й були Божі слова, передані через Оліну маму, але, як більшість молодих людей думає, я вже самостійна(ий), я сам, я зможу... От після тих слів ми, як правило, залишаємося ... вірніше відкидаємо Божу волю і робимо по-своєму. З слів "Я"... "сам"..., знаєте, у житті всі проблеми починаються... гарантовано і перевірено....Така-от моя думка....

Додано через 6 хвилин
    звичайно, коли батьків нестане, ви не зможете їх слухати.... але повірте, тоді захочете.

Додано через 14 хвилин
    О! А я то думаю, чому я Вас поважаю і ціную - напевно заслуга батьків.

• Подобається Подобається x 3
  11. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

діти -- наша видозмінена копія.....
    щодо Бога я не зовсім второпав....
    а якщо чесно: взагалі не зрозумів до чого тут це....

як казав "алмакфіш" у класичному творі: "колічествєнно ето -- ізобіліє епохи, а качєствєнно стоіт по ту сторону добра і зла"..... [​IMG]

12. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

Миху! є дуже багато тупих і обмежених людей - кажу як думаю
    і ці люди є чиїмись батьками
    чи виховують ці люди добре своїх дітей? чи корисні їх поради?
    чи вчать правильного? та де як самі не знають того
    то про що мова? є батьки які тільки психологічно калічать своїх дітей
    таких батьків краще не слухати як тільки з’явиться власний розум
    погодьтеся що і так буває і зовсім не рідко, на жаль
    а вас послухати, то поганих батьків не буває

• Подобається Подобається x 3
  13. mavka

mavka Well-Known Member

Мих правий.
    і щодо того, що тут надто юні дописувачі зібрались в загальній масі своїй, щоб відстоювати авторитетність та об"єктивность своєї думки

і щодо того, що стоїть міцно на засадах християнського відношення до цієї справи.

щодо моєї думки на цю тему - маму слухала до класу третього... :) без перебендювання.
    але в мене тяжкий характер, то й мама моя була бідна. руки в неї швидко опустились, але зате вона навчилась мені довіряти. :) правда, забрало то їй багато нервів й часу. а скільки валер"янки було випито!...

з татом все навпаки - щоб він не сказав і тепер, я ніколи не посмію чимось його засмутити свідомо. тут і любов, і повага, й зачудування. :)
    (шкода, що він колись так й не став мером Львова - був би ще й чудовий батько міста - господарник рідкісний)

14. Liliyah Romanova

А мені ця тема дала позитив тільки. Попри суперечки і чиєсь думання, що право голосу мають лише дорослі.

Поки в ліжку лежала, перебіглася по спогадах дитячих. Шукала чи маю претензії до батьків. Нарахувала аж дві. :)

Останнє редагування модератором: 3 січ 2015
  15. Гелена

Мих тільки забув написати чи сам батьків слухався чи ні і що з того вийшло
    і Мих забуває що не всі батьки християни
    і навіть не всі батьки розумні аби дітям добре радити
    то ваша міра послуху? ;)

• Подобається Подобається x 2
  16. Гелена

батьківські любов і розуміння творять чудеса
    діти бачать цей світ таким, яким його показали батьки
    не так навчанням як своїм прикладом
    якщо стосунки дітей і батьків погані, то в тому є тільки вина батьків
    і якщо діти не слухають батьків, то тому, що так батьки спроектували стосунки

• Подобається Подобається x 2
  17. Ірена

Ірена Well-Known Member

моя мама дуже часто повторювала, що в мене ніколи не буде кращої подружки, ніж вона (правда вона це "заспівала", коли мені було років з 13, а до того часу зовсмі мене спустила була на бабусю) , але все, що я їй "як подружці" розповідала моментально перекручувалося і зводилося до того "чи ти з кимось не спала", "дивися, бо всі мужики одинакові", "дивися, бо тобі ніхто добра не бажає"...
    чи не гріх дитину з таким світоглядом пускати в світ?
    і до нині вона в мені душі не чає (я одна донька)
    але робить все це по-своєму і якби я вчасно не почала будувати своє житт я на свій лад, незнаю що б було...
    правда я все зрозуміла вже після розлучення, коли в мене був вже малий...

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

ми говоримо про загальні речі, а не про вийнятки... Є батьки-алкоголіки, наркомани і т.д., але то інше питання.

19. Гелена

Миху, відколи погані стосунки батьків і дітей стали винятком? ;)
    а в поганих стосунках батьки винні

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Гелено, я написав так, як воно би мало бути, але життя - річ спотворена. Що до другого речення, то не згоден. Не завжди батьки винні.

а де твій аватар? :)