Послух батькам: до якої міри?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 22 лют 2008.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Відповідь: Послух батькам: до якої міри?

крайність - не крайність, але є принципові питання і говоримо ми узагальнено, тобто ми слухаємо батьків у більшості, або не слухаємо у більшості... певно так не буває 100% не слухаємо, чи навпаки...

Додано через 2 хвилини
    і як вимірюєть роками ваш досвід?

Додано через 4 хвилини
    НИМА СЛІВ.

я так не думаю, навіть якщо вона вас вчила, а ви не слухали, то все одно вчила.

2. Liona

Liona кавоманка зі стажем

у більшості - я прислухаюся до батьківських порад, але остаточне рішення приймаю самостійно. І не завжди те рішення збігається з порадою батьків. Від того ні я їх менше не шаную, ні вони мене.

• Подобається Подобається x 4
  3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Те саме у мого тата та його брата й сестри. Вони дуже слухалася, то життя мають таке пере... ой, навіть не знаю, як сказати пом'якше. Але мій тато молодець, пробачив своєму батькові усе. А я ні, не можу.

Додано через 39 секунд
    То хто узагальнено говорить? Я тут якраз наголошую на РІЗНІ випадки і що універсальності не існує.

4. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

та бачу, що нема, бо ви не відповіли на питання
    відтак я на ваші відповідати не буду

• Подобається Подобається x 1
  5. Мих

Мих Дуже важлива персона

я.

якщо ми будемо конкретно говорити, то тема буде безкінечна, але тре робити висновок, який базується не на тому, що є білі ворони, а на тому, що ворони є чорні.

6. Гелена

я колись злилася на маму, але тепер не злюся
    вона така яка є, ніц з тим не зробиш
    вона спеціально нічого поганого мені не хотіла, а просто все розуміє по своєму
    я її шаную як маму, незважачи на те що практично ніколи не слухаю, хоч деколи роблю вигляд що послухала аби вона не ображалася
    було би що слухати я би слухала :)

• Подобається Подобається x 3
  7. Мих

Мих Дуже важлива персона

я вас розумію.

8. Liliyah Romanova

Та просто важко назвати дідом чужу людину.
    І батьки різні бувають. Бувають добрі, а бувають "Іроди".

Висновок завжди один: второпність. Відколи людина вже здатна мислити й аналізувати, вона може слухати, але робити по-своєму. Тобто вислуховувати, приймати, обдумувати, але пропускати через себе і вирішувати самостійно.
    І тут вже є момент такий, що тінейджери радше не здатні аналізувати чи вирішувати без шкоди для себе. Хоча, вже після першого-другого курсу таке вміння стає добре вираженим. Знову ж таки, є ті, хто дорослішає (через певні особисті обставини) набагато раніше.
    Коли ж людина заводить власну сім'ю, завдання батьків є лише одне: пошанувати, відпустити і пхатися якнайменше, аби не розвалити. Чужа сім'я, то чужа сім'я для всіх, і для батьків також. Аби визнати, що дитина тепер самостійна і що вона НЕ Є ВЛАСНІСТЮ своїх батьків таки треба сміливості та мудрості.

• Подобається Подобається x 2
  9. Гелена

ви неправильно зрозуміли, бо я можу, на відміну від вас, відповісти на всі питання

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

теж розумію....

11. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

так, ви тут далі "спілкуйтесь" всі:), а я по темі висловлюсь...
    в 17 років у мене з мамою відбулась "серйозна розмова" - як зараз пам"ятаю - в Карпатах, посеред гір, ми гриби збирали, а вона мені каже: "Гарбузик, ти вже дівчинка не маленька. от підеш в університет - це наступний крок до самостійності. я не хочу тебе ховати за своєю спідницею. я тобі довіряю і хочу, щоб ти самостійно приймала рішення в житті. я завжди тебе буду підтримувати і як мама, в деяких питаннях направлятиму тебе, але ти - розумна дівчинка і я сподіваюсь, що виховала тебе так, що ти не будеш мене засмучувати своїми вчинками". приблизно щось таке.
    відтоді так все і є. в питаннях, на яких я абсолютно не розуміюсь, вона мене дещо спрямовує. в усім іншім вирішую сама. думки наші розходяться не так вже і часто, бо по-перше, ми схожі, а по-друге, мама для мене - авторитет і я усвідомлюю, що є досвід, якого самому краще не здобувати, а повчитись від інших. коли ж наші погляди все-таки розбігаються, то мам може іноді посердитись, але згодом мириться з тим, що такий мій вибір.

• Подобається Подобається x 7
  12. Гелена

моя мама завжди мені бажала добра
    за те я її люблю і шаную
    але вона не розуміє, що де для мене добре, а що погано
    через це я її не слухаю
    в кожного по різному
    більше не маю що додати до цієї теми

13. Liona

Liona кавоманка зі стажем

А пагаваріть? ;))))

14. Гелена

здається вже всі все сказали, що хто хотів :)
    а в безкінечних суперечках про одне і теж нема сенсу

• Подобається Подобається x 2
  15. Оля

Оля Старожилка форуму

Так багато понаписували, що треба з тиждень відписувати і обстоювати свою точку зору. :) Тому я тільки узагальнено відповім. Не ображайтеся, кому не відповіла...;)

Лілю, що саме Ви мали на увазі і що хотіли почути від мене? Про що саме проповідують християнські проповідники?
    До смерті має бути пошана батькам, "щоби було тобі добре на землі!" Так же ж говориться в Святому Письмі? Або в другому перекладі, "щоби бути тобі довголітнім на землі." Доречі, маю підтвердження в родині, що Бог тієї заповіді дотримується. Донька не шанувала свою маму. Хоч і мама була "не подарок". Але так то неприємно було нам, родині, спостерігати і нефайно було робити зауваження, бо людина була старша. І померла, недоживши навіть до Біблійного віку. То для мене такий урок, що як би чи мама, чи тато були неправі, я стараюся, щоби мої діти ніколи не бачили виборювання моєї правоти до батьків.
    ЧиВи мали на увазі, що на шлюбі завжди проповідники дають наставлення, щоби батьки не пхалися вже в сім"ї своїх одружених дітей? То тут я 100% з цим згідна. І мої батьки ніколи не пхалися. Ніколи не настроювали мене проти чоловіка. Не підтримували розлучення. Навпаки, як я приходила і плакалася, то мама говорила, що "терпи!а ти як думала, що в сім"ї живеться?" І я не пхаюся до своїх. Одне тільки попередила свого сина, що якби до свого старого взявся, жінку ображав, чи до церкви перестав ходити - от тоді впхнуся! Але ще не доводилося. :)

Ліоно, мене якраз батьки і не заставили. Бо інакше я би про це і не писала. :) Мама тільки радила, просила. І ніколи істерик мені не влаштовували. Пустили робити, як знаєш. Тільки я сама про все шкодую.Бо бачу, що якби послухала, то все би було по-іншому....:sad:

Додано через 5 хвилин
    Вже відповіла. :) В таке ні мама, ні я ніколи не пхаємося.

Додано через 20 хвилин
    Гелено, а я от тільки зараз зрозуміла, чого ми так не можемо одні одних зрозуміти в цій дискусії. ;) Тільки ніхто не ображайтеся, що я скажу. Я себе зовсім ні в чому не несу! Просто ми росли в зовсім в різних родинах і нас зовсім по-іншому виховували. Мої батьки і тепер я є практикуючими християнами і вони, і я зараз несемо своїх дітей в молитвах перед Богом щоденно. просимо мудрості в Бога, як їх виховувати. І Бог і моїм батькам, і мені дає Свою Мудрість, що дітям радити, як їх виховувати. Тому всі їхні поради були і є майже 100% правильними. І те, що я все своїм дітям раджу, то аж сама часом дивуюся ну невже я така мудра, що могла таке своєму синові так радити?! :):):) А то не моя мудрість, не мамина, а Божа! От і вся різниця! :) Ще раз перепрошую, як когось зачепила.
    Просто хочу призвати всіх форумчан: молімося за свох дітей! Просімо в Бога мудрості, як їх виховувати і відпаде в нас 99% всіх проблем, про які ми говорили. От і все! :)

• Подобається Подобається x 4
  16. Ірена

Ірена Well-Known Member

Маю дуже гарний приклад свого колишнього чоловіка: його батько розпланував усе його життя наперед по роках чи навіть місяцях - де вчитися, коли женитися, з ким женитися (має бути вихована, з порядної родини молода,щоби з неї можна було щось зліпити), але тут промахнулися - ніц ліпити не вдавалося...
    і тут пішло-поїхало: невістка погана (бо їхні плани порушує), тра її позбуватися - всюди розповідати, що лінива, мордата ще й гуляща (з малою дитиною на хуторі, куди вони мене запхали) ось так.
    досягли свого - ми розлучилися.
    вони далі будують свої плани, а їх синок пахне нафталіном і спивається потихеньку...

Додано через 1 хвилину
    Батькам має бути пошанівок і любов
    але не сліпий послух...

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

а зміст? зараз ви й так мене зрозумієте, а через років 25 і без мене все зрозумієте....

18. Liliyah Romanova

Олю, послух і повага - це те саме???
    Я ж написала, що повага має бути до смерті!
    Інша справа, що батьки зловживають, перекручуючи слова про послух на свій лад, аби діти їм до смерті мало не поклонялися. А батьки не боги, навіть якщо вони хочуть такими бути для своїх дітей.
    Оце і мала на увазі. Дуже дякую.
    Таки справді жінка мудріша. ;)
    Олю, +100000000000000000000000000!!!!

Додано через 1 хвилину
    Миху, вам би Олину мудрість, з вами би дискусія була дуже цікава. Ви й справді не відповідаєте на питання, а кидаєте загальні фрази. Вибачте за відвертість.

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Нині:
    Миху, вам би Олину мудрість, з вами би дискусія була дуже цікава. Ви й справді не відповідаєте на питання, а кидаєте загальні фрази. Вибачте за відвертість.

Вчора:
    Цитата:
    Допис від Liliyah Romanova
    Я властиво сподівалася почути від Олі те, що завжди чула від християнських проповідників, але не почула. Шкода.

Наші думки міняються за день, а шо буде за 20 років?:) :) :) :)

20. Liliyah Romanova

Миху, так, але ж із тим, що Оля сказала, я погодилася, тому й питалася її, нащо писати речі ОЧЕВИДНО ПРАВИЛЬНІ.
    Єдине в чому я дорікнула, то в узагальненні. І пані Оля дуже правильно написала за різницю виховання.

У разі, якби ви тих моїх слів не помітили, то повторю.
    І ще й читаєте та бачите лише те, що хочете і що вам зручніше. ;)
    От тому дискусія з вами не дискусія, а якісь монологи.

а де твій аватар? :)