і знову ж їх стаж роботи не робить їх розумнішими. Вони лише можуть вказати на те що по-старому в тій компанії привикли робити так, але приходить молодий і все переробить на свій лад. Робота ніби та сама але процесс її виконання став кращий, швидший хоч і новий і деяким старим не до вподоби.
Та ви сі так розумієте на музиці як пес на звіздах Він ж з часом розстроюється і треба майстра викликати струни підтягувати, молоточки ремонтувати Правда ще має значіні хто на нім грає. Он Паганіні наприклад, мерзотник, за першим разом всі струни порвав но їдну лишив. Чи то йому їх підрізали... але ж всеїдно струмент спортив.
Молодість, Ви вкотре переплутали мудрість і розум. Ви хочете сказати, що я на вашому прикладі маю зрозуміти, що ваш 5-річний син розумніший від батьків?..... Та навіть по цьому факту зовсім не означає, що 5 -річний син розумніший від батьків.... неудачний приклад, як на мене. Приклад, який має на меті швидше захистити свою гордість, а не показати істину.
Мудрість не формується в людини з віком, вона формується при пережитті стресових ситуацій, при вирішенні складних життєвих проблем. Вона формується за рахунок власних синців і подряпин (образних, звичайно ж). Чим довше людина живе тим більша ймовірність тих подряпин, але все це ще залежить від стилю її життя, від оточення від обставин... Мудрість - це певним чином обдуманий, проаналізований досвід. А от здатність аналізувати Бог дає далеко не кожному... Тому фраза про 70 відсотків... На мою думку висмоктана з пальця.
Пропоную прочитати відривок з Біблії про батька і блудного сина. Як на мене, батько там не виглядає на нерозумного підстаркуватого діда. Син ж виглядає, як легковажний молодик з вітерцем в голові, впертий у своїй "правоті". Батько явно знав чим то все закінчиться, а тому й чекав на його повернення. Не виключено, що батько не раз говорив з сином про його помилки, але коли син все-таки вирішив по-своєму, батько, знаючи, через що син може перейти, все ж відпускає його. Зрозуміло, що син був впевнений у своїй правоті, а поради батька для нього - дзеленчання набридливої мухи (як у старому анекдоті). Син відчував себе розумним і мудрим, він "не потребував" сторонніх порад. Тут можна було б ще довго писати про все, про роль батьківства, і ви все добре зрозумієте, та напевно не зараз, а років за 15-20. У Вашому віці ви ще відчуваєте вплив батьків, а почуття власної незалежності дуже загострене. У Вас є один "недолік" - Ви ше дуже молоді, але то не страшно, то пройде.... Мудрість формується з досвідом - то ви добре кажете, а де той досвід взяти, коли людина ще зовсім молода? про 70 відсотків - так, орієнтовна цифра, мова ж йде не про вийнятки, а про класику життя, тобто більшість випадків.
На мою думку зараз ми живемо в іншому, сучаснішому світі, правда зі своїми недоліками. Тому такі приклади, як про блудного сина, чи шануй батька й матір свою прото не до дискусії. Звичайно, що бути залежним фінансово і морально різні сторони медалі. Навіть, якщо ти самостійно живеш, то це не означає що вмієш добре, самостійно мислити. Навіть, якщо з батьками порадишся - не завжди чисто дотримуєшся або взагалі не дотримуєшся порад. Але це не з категорії притч. На своєму особистому досвіді переконалася, що деколи щось таке зроблю, а потім згадую , що мені говорили... Тим більше- релігія - справа кожного індивідуума окрема, а право на особисте життя тим більше. Якщо щось не по батьківському - право захищатиме. Головне перед тим багато гуль не набити.
Миху, ну де ж ваша мудрість? Чому не бачите і не розумієте, про що я кажу? А мали би, якщо були і в мому пункті також. Вочевидь, я вас переоцінила, або то ви себе переоцінили, а я вам повірила даремно. Не розумієте, що кажу і все. Дуже плоско сприймаєте дописи... У Старому Завіті умільців аналізувати й називали пророками. Вони не були просто провидцями майбутнього, вони також були добрими аналітиками. Цікава річ, миху. У мене постійно складається враження, що ви проєктуєте сюди в дискусію себе, але ж не всі випадки однакові. Я наприклад, постійно радилася з батьком і не можу сказати, що не слухала чи що він коли-небудь порадив щось погане. Проте, якби у нього був ваш спосіб "радити", я би навряд чи коли слухала його і чи приходила би так часто. Спосіб поради теж має бути мудрим, інакше всі балачки про мудрість залишаються пустими. Я так розумію, що ви свого батька не слухали і тепер шкодуєте, і боїтеся, що й ваші діти будуть такими самими. Але якщо не буде потреби протестувати проти батьків, то діти протестуватимуть проти чогось іншого, а лагідність батьків допоможе їм швидше вернутися. Треба мати сміливість дозволити своїм дітям "їсти зі свиньми", їм це потрібно. Зрештою, кожна дитина індивідуальна... А притча про блудного сина, насправді є притчею про люблячого батька. Те ж, як кожен її інтерпретує, свідчить саме про інтерпретатора...
Моя мудрість у даному випадку є в тому, що я можу сказати, що вас розумію, ваші думки і вашу позицію. Потрібно, якщо не нічого не допомагає, це вже, як крайній засіб, щоб навернути.
А я навпаки часом думаю, чому мені нічого не сказали... Ну, але то таке. Цілковито незгідна. Міняються лише технології, а решта... Приклади з Біблії досі актуальні сьогодні. Деякі речі не міняються віками.
Та яка ж це мудрість? Тим більше, що ви цілковито протилежно мої дописи сприймаєте, ніж як я їх пишу. Ви їх читаєте через ВАШУ призму, тому ви не бачите, що я в них вкладаю.
згоден. людська психіка, поведінка постійна, з покоління - в покоління.. нічого не міняється, то й питання моралі постійні.
А я не була. Не навернути, а провчити. Рідні навернути не можуть, лише чужий приклад. В основному. Винятки теж не виключаю.
Де він береться написано у тому ж дописі... Якщо йде мова про підлітків - тут складне питання, перехідний період, формування характеру, певна неадекватність сприйняття оточуючого світу, максималізм і т.д. і т.п. Звичайно ж наявність життєвої мудрості в такому віці - велика рідкість... Але мова йшла про відносини батьки-діти, коли і у батьків і у дітей вже є свої сім"ї... Зрозумійте, що похилий вік не є ні необхідною ні достатньою умовою наявності життєвої мудрості. Правда часто-густо саме він є достатньою підставою для різних "мудрагелів" вважати себе великими аксакалами і вважати що вони у всьому компетентні, лізти зі своїми, часто недолугими порадами... А справжній мудрець відповість словами Сократа: "Я знаю тільки те, що я нічого не знаю..."
У тому, що я бачу через свою призму і в деякій мірі через вашу. Згоден. Але як на мене, мова йшла про тінейджерів і тих, хто недавно вийшов з цього віку. Погоджуюсь. Трохи Вас розчарую. У житті, на відміну від математики, 1+1= не завжди 2. Кожна людина є унікальна і неповторна і ви в тому числі. І ми можемо говорити лише про загальні тенденції. отже... батько блудного сина провчив, а не навернув..... дійсно, мудрість - то завжди говорити Вам- "так", я це вже починаю розуміти....
Ви не розчарували, ви навпаки втішили, бо саме про це мені йшлося. Так і є. Тому він йому нічого не випімнув. Той вже свого болота наївся. Це не мудрість, це слабкість. У вас істерика? Вам поспівчувати? Дихайте глибоко й спокійно. Ви з одної крайності в другу... Мудрість би була, якби ви знайшли "золоту середину".
Ага... он один продавець косметики до мене підскочив і сказав що дівчатам в 25 вже пора почати думати про догляд за своєю шкірою, ну то це він хотів мені продати косметику, а ви що продаєте коли мені років віднімаєте? Ви тут так натякаєте що ми молоді, зелені, недосвідчені то ви напевне мішками досвід продаєте?