Порадьте, як не витрачати гроші?

Тема у розділі 'Економіка, бізнес і фінанси', створена користувачем Оля, 25 бер 2008.

1. bora

bora Well-Known Member

Відповідь: Порадьте, як не витрачати гроші?

Я маю куліжанку, що так само чинила. Коли розлучилась - все це з таким жалем згадувала - та я ж собі у всьому відмовляла аби йому щось краще.
    ІМХО треба так чинити, щоб ні за яких обставин не шкодувати потім. А іще - не довбати на старості за то чоловіка чи дітей:)

• Подобається Подобається x 6
  2. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

В мене такий самий чоловік, постійно мене вмовляє щось купити, а я на себе жму :sad:, простіше коли дитині чи йому щось купуємо, тоді жаба не дусить :).... Правда ми з ним обоє-рябоє. Він також на себе жме, а мені завжди щось по дорожче пропонує купити. Економна сім"я однако, просто замахуємось деколи один-одного вмовляти і так ідемо нічого і не купивши :D :D

• Подобається Подобається x 11
  3. vasyl

vasyl Well-Known Member

Є декілька причин.
    1. Розрахунок кредиту.
    Це найдорожчі кредити. Не буду вас переконувати. Якщо хочете, напишіть реальний приклад умов споживчого кредиту і ми проаналізуємо його чи він вигідний. Також цікаво проаналізувати чи вигідне дострокове погашення таких кредитів.
    2. Там де пропонують споживчі кредити ціна товару не найнижча, погодьтесь. Це значить ви переплачуєте за товар + відсотки банку. Всі задоволені. А ви?

Та не вже? Банк і продавець займаються благодійністю!

Зробіть так. Один рік не беріть кредитів. Відкладайте по 200грн щомісяця на накопичувальний рахунок в банку з можливістю знімання і докладання в будь-який момент. Наприклад пошукайте під 11% річних. Такі є, навіть більше. Через 12 місяців у вас на рахунку буде 2547,92грн. Тепер ви можете взяти що вам заманеться на суму 2400 грн в кредит оформивиши безвідсотковий кредит у самого себе і сплачуючи знову ж таки 200грн щомісяця. І так з року в рік по колу. Можете відкласти більше. Тоді і кредити будуть більші.
    Що ви отримуєте? Ви не платите банку відсотки. Ви можете шукати найдешевшу пропозицію на ринку.
    Що втрачаєте? Ви втрачаєте тільки один рік. А якщо б ви вели бухгалтерію в якій є облік відсотків по кредитам то побачите скільки грошей переходить з вашого гаманця в чужий.

Ви віддасте перехожому 100грн. просто так? Чому тоді, коли вам захотілось мати новий мобільний ви спокійно віддаєте 100грн відсотків банку?

• Подобається Подобається x 2
  4. Redhotchilly

Redhotchilly Well-Known Member

колись мені сказав один знайомий: "треба не менше тратити, а більше заробляти"

• Подобається Подобається x 3
  5. Оля

Оля Старожилка форуму

Добре говорити, я теж так вмію!

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Хіба вмерти....

7. Redhotchilly

цікаво, звідки стільки часу змайти, щоб мати час на такі підрахунки :ninja:

• Подобається Подобається x 1
  8. vasyl

vasyl Well-Known Member

Більше заробляєш - починаєш більше витрачати. Щоб покривати витрати - починаєш більше заробляти. Більше заробляєш - починаєш більше витрачати і т.д. Де вихід? Я вважаю тільки у розумному поводженні з грошима. Починаємо з обліку, відкладання і йдемо в напрямку інвестицій. Але не забуваємо це все робити грамотно.

Додано через 2 хвилини
    Пишу витрати у мобільний. В суботу ввечері спокійно не більше як за пів години переношу це все у ексель. І раз в місяць максимум година часу підбити результати місяця.

9. Redhotchilly

все залежить від людини...
    я вмію контролювати свої витрати без програм, тобто я знаю, коли я можу собі дозволити дешо купити, а коли треба потерпіти або обмежити себе.

Безпотрібних речей стараюсь не купувати, але інколи роблю собі або близьким приємнi подарунки.

10. Redhotchilly

справа, не в говорінні... а в діях.
    якщо я хочу нову річ, якусь дорогу.. це мої "понаднормові витрати"... я стараюсь більше працювати, щоб оплатити.

а з одягу купую лише те, що потрібно... або дійсно дуже сподобалась річ...
    не бачу сенсу тратити гроші на 100-тий топ

11. vasyl

vasyl Well-Known Member

Це дуже добре. А про запас гроші маєте? На непердбачуване - несподівний ремонт авто, (тьху тьху тьху) на хворобу та інше?
    Якщо в таких випадках не біжите до друзів позичати, то ви вже хороший приклад для Олька. Розкажіть їй як ви себе контролюєте.

12. Оля

Оля Старожилка форуму

Ага, розкажіть. Я б залюбки працювала більше, але куди вже? Я і так багато працюю, але оклад є оклад, який до речі мізерний, а мушу сидіти на цій роботі, поки не закінчу університет (в червні), а потім, звичайно буду щось краще шукати, але поки що..... уви!:sad:

13. Redhotchilly

зрозумійте, система ведення домашнього обліку може працювати для вас, але для іншої людини- ні.
    Мій підхід діє для мене, а для вас може не діяти.

p.s. а про нещасні випадки і ремонти авто нехай думають страхові компанії, а не я.
    я їм за це плачу гроші теж.

Додано через 3 хвилини

просто інколи проблема шопоголізму... заключається зовсім не в витрачанні грошей.
    кожен раз перед тим, як робити якусь покупку..зупиніться і подумайте - 1 хв- чи вона мені дійсно потрібна? чи буду я цим користуватись?

проведіть інвентаризацію шафи і кладовки... багато речей можна знайти...
    купіть собі якись маленький подаруночок на зекономлені гроші...
    є багато різних способів...

• Подобається Подобається x 5
  14. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

У мене теж колись була така проблема, коли півроку в Польщі жила. Там і навчилася не купувати зайве. Бо то так видається, що воно не зайве. А насправді...
    Я тоді навчилася двох речей: якщо йшла в супермаркет, а не в маленький магазин чи на ринок, то по-перше, писала список, і мала правило, що більше трьох речей з-поза списку не брати, а по-жруге, потім передивлялася ще раз речі в кошику. І перший раз проходилася по магазину і все набирала, а другий раз - клала половину вмісту на місце.
    І досі маю правило, аби кілька речей із кошика біля каси викласти і не взяти. Хоча, тепер доводиться пильнувати добре, аби зайвого не купити, то рідко коли буває, що щось зайве куплю.
    Ну, і ще мені допомогло усвідомлення, що в тих магахинах навмисне все ТАК зроблене, аби мене задурити і впхати ще щось додаткове, але фактично зайве.

Було в мене колись і таке, що постійно собі жаліла все. То з хати винесла. У вчительській сім'ї інакше не могло бути, мабуть. Хоча, я вважаю, що то був позитивний досвід, хоч і нелегкий. Чоловік поступово навчив говорити про свої потреби, а не мовчати. Просто тато в мене такий, що сам часто бачив, чого бракує і не треба було казати, що треба купити, чи з одягу, чи з взуття. Навчилася і купувати щось собі, і воювати за те, що треба, якщо доводилося часом.

• Подобається Подобається x 7
  15. bora

bora Well-Known Member

Угу, і через рік того що можна було купити за цих 500 баків просто не буде:) Воно коштуватиме вже всю тисячу доларів:) Накопичувальні по-Вашому навідміну від кредиту вже благодійність?))) Я не вперше стикаюсь з тим, що поки сплачу кредит, цей товар вже коштує далеко більше за мою різницю. А щодо відкладання взагалі - то відкладаю я у будь-якому випадку (такий собі стабфонд) - не вірна думка, що беруться гроші тими хто їх немає . Я не хочу виділяти їх з обігу, бо іноді ними накрутити можна куди більше ніж це забезпечить банк.

16. 1h0r

1h0r Well-Known Member

ну ну і медицина в нас безплатна
    держава подумає ми ж їм також платимо

17. vasyl

vasyl Well-Known Member

Звідки ви це взяли? Як правило побутові товари (саме на них йде основна доля споживчих кредитів) дешевшають через рік.

Порадив відкладати на рахунок тому, що якщо їх складати на купку то вже через 2-3 місяці в більшості людей руки зачешуться їх витратити, а банк, можливо, їх трохи стримає. На депозит 200грн ви не покладете.

Якщо все таки вдуматись в назву теми "Порадьте, як не витрачати гроші?" то напевне її треба було відкрити десь у розділі "Психологія". Бо тут так - або ви поводитесь з грішми розумно (кожен по своєму), або маєте проблеми, тоді треба їх лікувати :)

18. Оля

Оля Старожилка форуму

А якщо проблем для лікування нема, а ти вчишся, здобуваєш другу освіту, робота кошмарна, а ще хоч пару місяців мусиш там працювати (по обставинам які склалаися), а на елементарне не вистачає, то що в такому випадку робити? Добре, що батьки помагають, але я вже би сама хотіла батькам помагати, а не навпаки, а поки що ніяк! І чоловік тільки почав свій бізнес, а з дитиною це ДУЖЕ туго! Ще, я повторюсь, добре, що батьки, але я так не хочу!!!!! Стараємся, обоє працюєм, і ні ззаду, ні спереду!

19. Strekoza

Strekoza Well-Known Member

Я також записую витрати. Правда, в блокнотик :) Почала записувати, бо зрозуміла, що практично не маю заощаджень, хоча працюю, маю більш-менш нормальну (враховуючи об'єктивні фактори) зарплату. Проаналізувала записи - непотрібні витрати не стали відкриттям, але конкретні суми нерозумно витрачених грошей сприймаються по-іншому. Одним словом, мені записи допомагають економити, хоча згідна, цей спосіб не всім підходить. Також згідна з тим, що не потрібно собі у всьому відмовляти, бути незадоволеним, але зате мати заощадження. З супермаркетами аналогічно - стараюсь не ходити голодною (особливо туди, де є свіжа випічка, запах стимулює страшенно), маю список речей і суму , яку можу потратити. Допомагає також картка - поки знайду банкомат (не всюди можна нею розрахуватись), то деколи вже передумую купувати річ.
    Відносно того, що треба більше заробляти -так, але не всі мають можливість на халтурку і є певна планка зарплати, вище якої не перескочеш.
    Зараз в мене ситуація зміниться в звязку з одруженням. Тут прошу поради - хто як планує сімейний бюджет, цікаво буде почути про досвід форумчан. Чи користуєтесь спільною "скринькою", куди двоє кладуть гроші (звичайно, якщо двоє працюють)

20. 1h0r

1h0r Well-Known Member

Перечитав цілу гілку і як на мене просто питання не так стоїть. Хтось вгорі вже писав ТРЕБА БІЛЬШЕ ЗАРОБЛЯТИ. О це напевно власне і ваш випадок, тому створюйте тему ЯК БІЛЬШЕ ЗАРОБЛЯТИ?.
    В іншому випадку, я повністю згідний з vasyl що треба переносити тему в розділ "Психологія"

--
    Але то ж треба так
    друга освіта
    дитина
    погана робота
    чоловік початківець бізнесмен...

Ваше гасло напевно
    ВСЕ Й ВІДРАЗУ

а де твій аватар? :)