Порадьте, як не витрачати гроші?

Тема у розділі 'Економіка, бізнес і фінанси', створена користувачем Оля, 25 бер 2008.

1. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

Відповідь: Порадьте, як не витрачати гроші?

а як в когось нема полички для зубів, то що робити? :D :D :D

взагалі не витрачати гроші неможливо і тільки записування дозволить побачити реальну картину витрат
    бо то забувається через день куди гроші поділися, а так не забудеться
    і можна глянути результат записів за місяць і зробити висновки
    дуже помагає :)

• Подобається Подобається x 5
  2. Romko

Romko Дуже важлива персона

Лишні витрати...
    Можна креденц приспособити...:D
    А,щоб все записувати,треба бути Дівою по гороскопу...
    Найкраще - то не забагати зайвого...

3. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

То вже не зміниш...

Наспівуючи:
    Eсли у вас нет собаки,
    Eё не отравит сосед.
    И с другом не будет драки,
    Eсли у вас, если у вас,
    Eсли у вас друга нет.
    Друга нет.

4. Гелена

і мій чоловік так казав :D
    але коли зрозумів, що на мене то не діє, то почав вести запис всіх доходів і витрат
    я за місяць глянула і прозріла: скільки дурних витрат було зроблено :crazy:
    треба обов’язково знати всі доходи і витрати
    багато кому і до зарплати не вистачає
    в голові тяжко прикинути скільки ти можеш собі дозволити витратити і на що
    а приміром якщо вирішується питання про взяття кредиту?
    ви ж мусите знати який мімінум витрат є в вас щомісяця, щоб знати чи зможете ви його оплатити
    доходи і витрати на папері дуже "протвережують"
    і взагалі поки не запишете реальну картину не побачите ніяк

ми вже трохи закинули свою домашню бухгалтерію, але мені було корисно глянути куди я витрачала гроші
    треба все-таки її вести далі :)

• Подобається Подобається x 4
  5. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Гелено!
    Можете пояснити то моїй дружині? :)
    Я, ТАК навіть Ольку не можу впросити "читати, а потім постити". :)

• Подобається Подобається x 1
  6. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

З мого досвіду - не ходити (чи мінімум ходити) в супермаркети. ККД там приблизно 30%, решта - "в око впало" чи "по акції: "де ж я ще таке дешеве куплю".

7. Ірена

Ірена Well-Known Member

а я записую... і що? якщо мені навіть усе записане здається по заріз необхідним?:sad:
    ми заробляєм багато грошей, а лишається з того - пшик:sad:

• Подобається Подобається x 2
  8. Гелена

вона чоловіка швидше послухає :)
    (ну я по собі суджу - якщо на мене хтось може вплинути, то тільки чоловік)

9. lotr_an

lotr_an Well-Known Member

Сен-Сімон сказав: Якби наші батьки не заощаджували, ми б лишилися дикунами.

10. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Маєм з жінкою золоте просте правило, якого намагаємось завжди дотримуватись:

Ніколи не йти в супермаркет закуповуватись продуктами, якщо ти голодний!

• Подобається Подобається x 12
  11. demetris

demetris Well-Known Member

Записи допомагають. А хто каже, що ні - то просто не пробував. А кому не допомагають - то принаймні без них було б значно гірше.

Щодо витрат:
    1. Ведіть записи для того, щоб знати на що витратили гроші. Кожну гривню.
    2. Визначте суму витрат за напрямками (оберіть свої), стандартно це: комунальні послуги, продукти, одяг, діти (школа, садок, канцтовари), витрати на проїзд, розваги, тощо
    3. Визначте обов'язкові витрати "ОВ" (наприклад комунальні послуги - 400 грн) І решту бухгалтерії ведіть окремо. Подумайте як можна зменшити ОВ, а потім лишіть в їх спокої - на них не зекономиш.
    4. Заощадження. Найменше 10%. Без 10 % можна обійтись, а воно придасться. ОБОВ'ЯЗКОВО!!!
    5. Визначте "Критичну денну суму" тобто різницю решти (ЗП-ОВ-Заощадження) та к-ті днів. Більше якої не витрачати без п. 6
    6. Визначте суму після якої треба радитись (з чоловіком, подругою, батьками чи дітьми). Оголосіть її - 10, 100, 1000 грн.
    7. Визначте кожному суму "для себе". Щоб уникнути "суцільної економії". Гроші які кожен може потратити на себе на місяць і не дорікати собі, що це дорого, що можна було б щось купити тощо. Якщо не використаєте - то до заощаджень, але краще витратити, бо з грошима інакше не можна.
    8. Якщо маєте стабільний дохід, то халтури УСІ до Заощаджень, або п.6.
    9. Спробуйте принаймі місяць а відповідь напишіть на форумі.

• Подобається Подобається x 8
  12. vasyl

vasyl Well-Known Member

Щоб керувати своїми коштами найперше треба мати їх ОБЛІК. Уявіть собі діючу фірму без обліку фінансів? Те ж і з особистими фінансами.

Я слідкую за своїми витратами вже понад 5 років. Це корисно і необхідно. Це фундамент. Без нього ви не знатимете скільки можете тратити, де економити, і скільки відкладати.

Хочу поділитись проблемами, які можуть виникнути при контролюванні своїх витрат.
    1. Потрібна спеціальна програма.
    На початках я теж шукав зручну для себе програму. Перепробував напевно з десяток. Але, то тут шось не так, то там шось не вистачає. Прийшов до записів в Екселі. Весь облік можна настроїти так як ВАМ потрібно. Можна творити чудеса. Це мегагнучкий інструмент, і не обовязково вивчати макроси, достатньо функціоналу що вже є. Якщо комусь цікаво, можу поділитись досвідом.
    2. Тяжко пригадати всі витрати за день.
    Користуйтесь банальним блокнотом. Або телефоном. Сьогодні всі дозволяють робити нотатки. З першою покупкою робите нотатку назва якої дата (наприклад "31.03"). Ввечері переносите дані до Екселю. Якщо навіть щось пропустите легко згадаєте визначивши різницю. Можна переносити, наприклад, в суботу. Благаю, записуйте все. Ви будете в шоці коли дізнаєтесь як витрачеєте гроші.
    3. Подивились картину за декілька місяців і все.
    Маючи дані щонайменше за 2 місяці, можна робити аналіз. Часто люди через декілька місяців зупиняються. Вже не цікаво, починають забувати і т.д. Я теж два рази "зривався". Кажу чесно, якраз в цей момемент в моїх витратих зявлялись перекоси. Систематичніть це дуже важливо.

Ще важливо вести облік своїх інвестицій, відкладень. Звівши баланси витрат, доходів, інвестицій за декілька місяців можна бачити чи ви на правильному шляху. Якщо баланс від місяця до місяця зменшується - робіть шось бо буде біда. Якщо росте - оцінюйте чи може ця сума зростати швидше.

Остання порада: не беріть споживчі кредити!

13. demetris

demetris Well-Known Member

О-го!
    А це чому? Нє, ну кредитоманія, це хвороба, однозначно, але ж так категорично... кредитні картки -оце смерть, а споживчі... то тре посперечатися.

14. Гелена

ви все дуже гарно описали, але про ексель не можу погодитись
    програмам для ведення бухгалтерії дійсно часто чогось бракує
    але ви певно не пробували користуватись програмою AbilityCash, ексель відпочиває
    це програма спеціально створена автором для ведення домашньої бухгалтерії і вона є безкоштовною
    зручнішої програми я ще не бачила: вона налаштовується для конкретної людини /сім’ї, дуже проста в користуванні, автоматом показує всі дати, надходження і витрати, робить звіти, показує в графіках, рахує в різній валюті і т.д. і т.п.
    я теж всі записи раніше вела в екселі, але то програма не для такого обліку :)

15. 1h0r

1h0r Well-Known Member

16. карапуз

карапуз Well-Known Member

Ви як мій чоловік.:) Якщо в нього цигарок багато ,то він може і не курити.:cowboy: :shutup: Але як тільки пачка пуста, і "сховок" теж,починається паніка і хочеться курити ТУТ, НЕГАЙНО і БАГАТО.:crazy:

17. Оля

Оля Старожилка форуму

І в мене та сама проблема!

18. bora

bora Well-Known Member

Чому? Захід тільки кредитами і живе. І мене влаштовує ситуація коли я ще не віддала грошей а вже чимось потрібним володію. ТОбто мене фінансують, а не я чийсь бізнес роблячи передоплату.

А щодо доскональних підрахунків - не підходить це всім. Треба народитись таким спокійним вочевидь щоб не вкурвитись на другий день подібних записів:) От не можу зрозумиіти - чи то в нас в сім"ї такі доходи малі чи витрати - прості, але достатньо в голові прикинути який є бюджет і що є необхіднішим, а що - приємною розкішшю, яка тим не менше не призведе до нуля на балансі в результаті.
    Інакше - мені це нагадує анекдот - шкідливо пити. палити. гуляти з жінками.. Але на чорта така жизня без того всього?:)
    Погоджусь тільки у випадку ремонту - в таких випадках тільки ЗА записи.

19. Мата Харі

Мата Харі миється в бані

Просто треба, аби у вас тих грошей не стало. Тимчасово, бажано, але щоб ви про це не здогадувались. У мене в житті був такий період, коли я вибирала чи то купити малій соку, чи то собі колготки, бо йду на забаву. Сік перемагав, і в гості йшла в штанах. Але з того часу - жодної копійки не витрачаю без потреби, хоч Богу дякувати, на сьогодні можу собі ні в чому не відмовляти. І ще, є в мене такий "пунктик" - я жалію купити щось для себе. Для чоловіка, донечки, батьків, коліжанок - продам останні майтки, але куплю те, що їм хочеться! Недавно, продавці одного взуттєвого бутіка спостерігали цікаву картину, як чоловік вмовляв (!) мене купити собі дорогі туфлі. Які я дуже хотіла, але жаднічала викинути таку сумму на себе... Але чоловік в мене - золото! Таки вмовив :)...

• Подобається Подобається x 3
  20. Panadolka

Panadolka Well-Known Member

А мій чоловік може тільки мріяти про таку дружину!!!:) Мені потрібно все і одразу!!! А коли чоловік дасть згоду то я навіть не буду думати чи купувати чи ні!:)
    Я раніше собі все шкодувала, а зараз я зрозуміла, що немає чого собі щось жаліти!!! Ми живемо один раз, а життя хочеться прожити на всі 100, а воно таке коротке...

а де твій аватар? :)