Помогите разобраться с украинским языком

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Vadim Kharkov, 8 лис 2010.

Статус теми:
Закрита.
  1. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

То був совок, початок 70-х. Тільки ввели червоні права ("Водительское удостоверение / Permis de conduire").
    Не знаю, чи є зараз трам(н)ваї в Лубнах. :)

• Подобається Подобається x 2
  2. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

навіщо вам мій мозок? У вас є тлумачні словники, можете заглянути туди. Видавництва Перун цілком підходить.

ви хотіли кваліфікованих відповідей. Будь-яка людина, ознайомлена з основами лінгвістики, знає, що таке "звуковий комплекс" і що таке "поняття".

я не хочу наводити жодних аргументів. Як правило, той, хто вимагає аргументів, уже має власну думку і аргументи для нього - це спосіб продовжити дискусію.

Я зверну вашу увагу виключно на те, що ви, замість реального вивчення мови (розмовного варіанту, орфоепії і правил правопису), про яке говорили в першому пості, зайнялися компаративістикою й етимологією.
    Це приблизно те саме, що починати вивчення математики не з додавання, віднімання, множення та ділення, а відразу із тригонометричних функцій.

П.С. Прошу вас, не вичитуйте у моїх постах того, чого там нема, не дискутуйте самі із собою. Очевидно, ви не можете відповісти перш за все собі на питання, сформульовані мною у першому дописі, тому й чіпляєтесь до другорядних речей, вказуючи, що я маю робити.
    П.П.С. Я живу і працюю в Донецьку, на харківщині буваю час від часу в тому місці, де Оскол впадає у Сіверський Дінець. Як усе-таки добре, що там прості селяни (села Червоний Оскол, Підгірки, Сінічіно) не сильно переймаються такими питаннями, які бентежать вас, вони просто розмовляють діалектом української мови.

П.П.П.С. Коли я просив дати відповідь на питання №1 і №2, то я не мав на увазі, що мені потрібні ваші відповіді, ці відповіді потрібні вам, якщо ви реально зацікавлені у вивченні мови. Є принцип бджоли і принцип мухи: бджола летить від квітки до квітки і збирає нектар (так нормальна людина від кожної мови може взяти найкраще), а от муха хоче нектару, але чомусь так виходить, що опиняється на відходах... Спробуйте визначитися, яку мету ви переслідуєте.
    Дякую за мужність, якщо дочитали моє повідомлення.
    З вашого послання мені зробив попередній висновок, що вивчення і фахові відповіді для власного розвитку вас не цікавлять, хоча я можу помилятися, бо я людина :)

---------- Додано в 00:23 ---------- Попередній допис був написаний в 00:19 ----------

це не погано і не добре... спробуйте у таких випадках користуватися академічними орфографічними словниками, або перекладними.
    Словник - це остання інстанція, бо це прирівнюється до документа :)

Приклад: коли мене запитують про функціонування слів гелікоптер і вертоліт, то я відповідаю, що вертоліт поки зі словника ніхто не вилучив і не написав навпроти нього ремарку АРХ. (архаїзм) :)

• Подобається Подобається x 11
  3. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

SemperTiro
    Придивіться до мого підпису. Цей перл видав мій однокурсник на парі з англійської.
    Золоте правило "селективності" на будь-якому форумі.
    Звичайно, Ви, філолог-славіст, можете дати фахові пояснення у цій гілці. Але чи варто?

• Подобається Подобається x 4
  4. Svjato

Svjato Well-Known Member

• Подобається Подобається x 5
  5. Sirko

Sirko Well-Known Member

Ви лише погодились із сказаним мною: слово "дім" таке ж слов'янське, як і латинське ;) А до цього моменту Ви чомусь (і справді - чому? :blush:) намагалися подавати його як канонічний слов'янський витвір, а це щонайменше нетактовно :nea: Правда? :yes: І взагалі, що це Вам не подобаються запозичення із братніх індоєвропейських мов? о_О Невже Ви не погодитеся з думкою, що будь-яке іншомовне слово, органічно вписане в літературну мову, стає своїм, нашим? :scratch_one-s_head:

Вадиме, українською українську мову робить не лексика (зрештою, в слов'янських мовах вона на величезний відсоток спільна), а фонетика. Слово "дерево" чи "голова" - якою це мовою? Ось бачите, аби визначити мову, потрібно ці слова вимовити. А дерево - не дзєріва, голова - не ґылааава. От і все, шановний.

• Подобається Подобається x 9
  6. Svjato

Svjato Well-Known Member

Не обманюйте себе. Він біситься, що українська мова не запозичила усі російські слова...

• Подобається Подобається x 3
  7. Vadim Kharkov

Vadim Kharkov миється в бані

SemperTiro, прошу прощения за форму и тон вопроса, в котором я просил пояснить мне занчение слова "копирсатися".:blush: В пылу дискуссии, порой перенимаешь у оппонентов не только лучшие, но и все их качества. Слово "копирсатися" было мне ранее не знакомо, поэтому я, с горяча, решил, что Вы намекаете на то, что я копипащу свои посты. Отсюда и такая, резковатая реакция, за которую я, ещё раз, прошу прощения.
    А за слово "копирсатися" Вам спасибо. Хорошее народное слово. (вроде "равлика").:yes:

Да, я заинтересован в содержательном продолжении дискуссии. А как ещё можно продолжать обсуждение (по-существу) не обмениваясь аргументами с оппонентом?
    Да, у меня постепенно (с начала ветки) уже сформировался свой взгляд на вещи. Как следствие отсутствия содержательных ответов на мои аргументы.
    Но почему Вы решили, что я не готов изменить или откорректировать свой взгляд на вещи под воздействием содержательных аргументов? Очень даже готов.

Хочу заметить, что в первом моём посте на этой ветке (и вообще на форуме) я не говорил об изучении украинского языка с нуля. Я задал вектор обсуждения словообразования в украинском языке. Тем более, что знание украинского языка у меня всё же не нулевое...

Кстати, математику (если с нуля) лучше начинать не с изучения сложения, вычитания, умножения и деления, а с формирования самого понятия числа, как отношения меры и измеряемого объекта. Однако, это уже оффтоп для данной ветки...

Красивая аналогия. И призыв красивый: давайте не будем замечать неприятных и раздражающих вещей! Давайте наденем на глаза шоры и нам сразу станет комфортнее жить. Жить сразу станет лучше, жить станет веселее!

Вышиванка! Гопак! "Несе Галя воду"! - замечательно! Я это говорю без всякой иронии, вполне серьёзно.

Однако, спрятав голову в песок, мы рискуем стать жертвами манипуляторов, чьи интересы могут быть далеки, мягко говоря, от наших. Меня лично, такая позиция не совсем устраивает... Я хочу, по возможности, принимать осознанные решения. Ну и помочь, естесственно, тем кому интересно, принимать такие же осознанные решения. (Кому не интересно, тот просто может не читать мои посты и эту ветку. Делов-то...)

Нема за що! ;) Мне всегда интересно читать посты оппонентов, тем более, если есть возможность хоть что-то обсудить содержательно, а не вешать друг на друга ярлыки. Я всегда за конструктивное обсуждение. Потому так подробно и старался ответить на Ваш пост, что хотел продемонстрировать свой интерес в обсуждении проблем словообразования в украинском языке.

Не правда. :nea: В своём посте http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=744990&postcount=232 я не утверждал, что слово "домъ" - это каноничное славянское слово (хотя вполне может быть, что разделяю это утверждение... ;) ).

Sirko, говоря о латинском аналоге слова "домъ", Вы почему-то "забыли" упомянуть о др.-инд. damas "дом", damūnas "домашний, связанный с домом", авест. dam- м. "дом, жилье". Что и в древнеиндийский и в авестийский слово "домъ" было заимствовано из латыни? :))) Мне представляется, что скорее наоборот, и в древнеиндийский, и в авестийский, и в, сравнительно с этими языками, молодую латынь слово "домъ" проникло из, так называемого, "индоевропейского" языка (который всё-таки правильнее было бы называть праславянским).

Так вот, по историческим меркам не так давно (200-300 лет назад) слово "домъ" (чьи корни уходят в седую старину) начало вытесняться германским по происхождению словом "будынок". Ну начало и вытесняться и ладно. Каждая группа людей имеет право говорить между собой на любом языке, на котором они считают нужным. Меня больше интересует почему это произошло? Вот это была бы действительно интересная тема для обсуждения. Однако, до неё ещё нужно дорасти...;)

Вот как раз фонетикой, украинский язык не сильно отличается от малорусского и русинского. Это и не удивительно, так как украинский язык формировался на основе этих языков. А вот словами (специфически украинскими) он судя по всему и отличается. У меня даже появилась мысль составить словарь именно украинского языка, т.е. словарь слов, которые как раз и отличают украинский язык от малорусского и русинского (от русского - само собой).

Ну вот Sirko, вроде нормальный пост написали и этой дурацкой фразой всё испортили. Вам так хочется перейти на личности и превратить беседу в базарную перепалку? В таком случае, мне кажется, вы веткой ошиблись.

8. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Зацікавило. "Наших" - це чиїх?

:)))

А скажіть, у Вас який науковий ступінь?

• Подобається Подобається x 5
  9. Sukac istini

Sukac istini миється в бані

Справді, українська літературна мова - це не київський діалект, якби мало бути, мені здається, а штучна мова, створена на різних діалектах укр. мови, літераторами.

10. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Я дуже вибачаюсь за вторгнення у цю високонаукову дискусію:))), але мені на думку прийшло запитання...А чому в українській мові немає слова "строіть", а є "будувати" ? Чи не логічно буде виводити "будинок" від дієслова "будувати"? І якщо, за Вашим твердженям, "будинок" запозичений з давньогерманської мови (якої саме? Може готської?) всього 200-300 років тому, то невже тоді ще існувала якась давньогерманська мова? Яким чином маси неписьменних селян почали широко вживати це слово?:sad:
    Мені ж здається, що слово "дом" саме було запозичене росіянами з латині, що була дуже поширена серед вченого люду до 18 століття...Мені здається, що слово "строєніє" набагато ближче витокам російської мови і пов'язане з дієсловом "строіть";)...Не знаходите? Нє?:)

---------- Додано в 16:50 ---------- Попередній допис був написаний в 16:47 ----------

А де б прочитати щось про "малорусскій єзик"? Ще б словничок побачити?;)

• Подобається Подобається x 3
  11. Vadim Kharkov

Читайте мой пост на этой ветке: http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=744990&postcount=232. Там и про слово "строити" есть...

Ещё можете почитать Этимологический словарь Фасмера, а также Етимологічний словник української мови в 5 т.

После этого, Вы смело можете вступать в нашу беседу не извиняясь...;)

12. Мікі

Мікі Well-Known Member

Коллєктів, я оце дивлюсь на "Помогите разобраться с украинским языком" з прошлого року, майже його не читаю, і от тільки зараз доперло мені, чому так несвідомо себе веду по відношенню до цієї теми... Та несвідомо веду, тому, що свідомий:sad:
    І знаєте, шо? А в мене просто не клеїться матриця, - "украинский язык", яка спродукована тут громадянином України... І він ще, цей громадянин, вже 57-му сторінку провокативно, іноземною мовою, уперто продовжує "разбирацца" з нашою мовою... але ж, па-азвольтє - немає "украинского языка" в природі, а є тільки українська мова... Я не бажаю слухати болтовню громадянина України про мову на чужом йезыке...
    Не пише українською, абсолютно, я впевнений, що і не говорить, але приперлося на галицький форум, шоб йому "памагли" (чи бачте), "разабрацца"...

Ну розбирався б він, наприклад, з Кєрнесом, або, скажімо, з харківською громадською організацією "Малахольні України за тату на свинячих жо...х", так то ж другий вапрос!!!
    Одним словом так. Ото шо було у мене на подсознании, матеріалізовалось зараз у цей ричащий пост:sad: Я його, цього парня, в думках посилаю по-шахтарськи, а ви, свідомі панове, визначайтесь самі, як вважаєте за потрібне... ясноє дєло...

• Подобається Подобається x 7
  13. Svjato

Svjato Well-Known Member

Приклади штучності можна?

• Подобається Подобається x 2
  14. Sirko

Sirko Well-Known Member

Утютю :)

Так, мабуть, час уже звідси йти :bye2:

• Подобається Подобається x 1
  15. Sukac istini

Sukac istini миється в бані

В наддніпрянський діалект повносили особливості південно-західного наріччя і вийшов такий собі мікс. Але хай буде.
    Але хай говорить кожен як захоче.

16. Yarema

Дякую. Але лінгвістика не є моїм хоббі чи професією...Я просто давно намагаюсь довідатись у Вас, шановний, з якою метою Ви хочете розібратись з українською мовою? Бо людина, яка докладає такі титанічні зусилля, повинна ж керуватись якоюсь ідеєю. Нє? Бо дивно спостерігати, як Ви з одержимістю грюкаєте лобом в стіну, намагаючись вплутати дописувачів в філологічну дискусію, тим більше, що переважна більшість не є спеціалістами з мовознавства;). Та й форум-то політичний. І тема "Мовне питання" присвячена, насамперед, не проблемам філології, а політичним навколомовним аспектам...
    Може то така дивна форма самоствердження? Нє?
    То прошу Вас, шановний, дайте будь ласка обгрунтування своїм навколомовним дослідженням, на кшталт :" Я імярек хочу довести (домогтися, пояснити, відкрити очі) співрозмовникам те, те і те, і спростувати те, те і те..." Бо в іншому випадку Ваші спроби наводити "тєнь на плєтєнь" буду вимушений розцінювати як чистісінький троллізм:

"Тролль-комментатор

Представляет собой сравнительно редко встречающуюся (вымирающую) разновидность троллей, принимающих участие во всех без исключениях темах и дискуссиях на избранных ими в качестве жертв форумах за счет публикации избыточных по величине массивов достоверной тематической или специальной информации, а также развернутых комментариев. Вступая при этом в многословное обсуждение и полемику с другими подписчиками, используя для этих целей подлинную или проверенную информацию, представляемую в очень большом объеме, в увлекательной, шокирующей, иногда умеренно ироничной, грамотно представленной и сформулированной псевдоакадемической форме выражения мыслей. Как правило, данная категория троллей представлена либо скучающими сетевыми эрудитами, либо лицами, имеющими возможность быстро находить в сети и обрабатывать (представляя своими словами) нужный им массив тематической информации, либо состарившимися сетевыми гуру. Как правило, во всех трех случаях целью троллей является привлечение к себе максимального внимания участников форумов, замыкание на себя со временем большинства подписчиков, полное подавление и отпугивание аудитории своей глубокой эрудицией, псевдоэрудицией и авторитетным мнением. Превращая со временем аудиторию форума сугубо в читателей сообщений данного тролля или группы троллей, а также заставляя их в какой-то момент полностью потерять тематический интерес к форуму, на котором доминирует тролль, чтобы однажды, после внезапного исчезновения такого тролля или прекращения его деятельности, активность на форуме резко прекратилась за счет вытеснения или удаления с него до этого троллем иных активных подписчиков, а также общего упадка и обнищания целевой аудитории сетевого ресурса." http://ru.wikipedia.org/wiki/Тролли....BC.D0.B5.D0.BD.D1.82.D0.B0.D1.82.D0.BE.D1.80

17. Vadim Kharkov

18. Yarema

Ідєя как би єсть, но єйо как би і нєт...Злив зараховано:sad:...
    Так і Вам дуже далеко до методу Сократа, бо, читаючі достатньо довгий час Ваші пости, я так і не можу здогадатись про Вашу мету...Мутний Ви якійсь...А висновок, який сам напрошується (я на нього вказав вище), я намагаюсь відкидати, бо наївно вірю в щиру Вашу зацікавленість мовою і в щире бажання доритися до якоїсь невідомої мені істини ( про яку Ви не бажаєте повідомити);)...

• Подобається Подобається x 4
  19. Vadim Kharkov

20. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

я вже раз просив: не шукайте у моїх словах того, чого там нема. Я кажу збирати нектар... і все. А ви пишете про заплющування очей та реакцію страуса :)
    Зрозумійте, фраза "Я люблю маму" не означає "Я НЕ люблю тата". Поки ви мисслите такими категоріями, значного прогресу не буде... філологія - річ гнучка.

єще гарне слово КОПИСТКА

І все ж по суті: ваші питання, з якими я ознайомився, належать до етимології (а не словотвору), причому до такого його особливого напрямку, як мотиви вибору лексем (точніше - "звукових оболонок" (комплексу звуків у певній послідовності) для позначення певного поняття). Це не тільки в україністиці, а й взагалі у славістиці і лінгвістиці практично не розроблена галузь. Моя подруга колись давно писала дипломну роботу на тему мотивів вибору імені. Казала, що матеріалу практично нема, бо в ономастиці (найка про власні назви) це хоч трохи розроблена тема, а в інших напрямках глухо.
    Чому і в укр., і в рос. мові зникло слово ПЕРСТ??? Чому на певному етапі розвитку мови носії мови обрали ПАЛЕЦЬ (ПАЛЕЦ), хоча залишили НАПЕРСТОК, ПЕРСТЕНЬ???
    На ці питання (слова, що зафіксувалися в мові 500-1000 років тому і раніше) практично ніхто не зможе дати остаточної відповіді, тим більше відповіді, у яку б інші повірили, бо довести це практично неможливо.
    Чому слово гелікоптер функціонувало і вживалося у 60-х, а потім його витіснило слово вертоліт, яке, у свою чергу, зараз знову "притісняється" лексемою "гелікоптер", говорити вже легше, але ... але... але...

Тому раджу не особливо перейматися тими питаннями, краще просто насолоджуватися гарною українською мовою.
    Не подобається вам вкраплення діалектизмів, сленгізмів, просторічних, розмовних чи запозичених слів - займіться мовним пуризмом (очищення моіи від іншомовних вкраплень), проте виключно "ВСЕРЕДИНІ СЕБЕ". Читайте Стельмаха і Гончара, бо у них справді гарна класична українська мова.

Розслабтесь, я свято переконаний, що вам ні жарко, ні холодно від того, що в українській літературній мові аж три форми найвищого ступеня порівняння якісних прикметників :)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)