Помогите разобраться с украинским языком

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Vadim Kharkov, 8 лис 2010.

Статус теми:
Закрита.
  1. Vadim Kharkov

Vadim Kharkov миється в бані

Если бы мне никто не навязывал слова "будинок", так и ветки бы этой на ЛФ не было бы...

Говорите между собой как хотите. В чём проблема?

• Подобається Подобається x 1
  2. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

А Вас примусово на будівництво ганяли? Чи як равлику, конуру на спину нав"язували? Важко тягти?

Я вже писав тут, як кримський адміністратор не розумів слово "узвіз" в моїй адресі і хотів записати своєю мовою (тільки перекласти не зміг).
    Я йому сказав: "Якщо я розіб"ю телевізор або зроблю пожежу - довго будете мене шукати за неіснуючою адресою. Отак записано в паспорті - вважайте що то ідиш або кримськотатарська назва, а у себе пишіть хоч Унтер ден Лінден".

• Подобається Подобається x 7
  3. Sirko

Sirko Well-Known Member

Як дурень з торбою...

Отож, єретичне латинське слово domus означає дім.

Клац

Der Dom є в німецькій, означає собор (до речі, лат. Domus Dei - це Божий дім). Наприклад, Кельнський собор (нім. Kölner Dom, офіційно Hohe Domkirche St. Peter und Maria).

• Подобається Подобається x 6
  4. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

я вперше у цій гілці.
    Коротко про себе: український філолог, більше 4 років стажу роботи на кафедрі української мови, близько 8 років роботи на посаді літературного редактора.
    Можу відповідати на ваші питання, як філолог.
    Але спочатку мушу поцікавитися:

1) яким чином на вас, як на людину, що "почала вивчати українську мову" впливає паралельне функціонування в українській літературній мові складеної і складної форм мабутнього часу дієслів недоконаного виду?

2) наскільки сильно ви просунулися у вивченні української мови (цікавить володіння розмовним варіантом та закріплення орфографічих норм укр.літ.мови) з того моменту, як почали копирсатися у питаннях етимології лексем української мови і МОТИВІВ вибору того чи іншого звукового комплексу для передачі певного поняття?

3) "малорусского язика" не існувало... у царській Росії говорили про "малорусскоє нарєчіє", але це не науковий термін, а політичний штамп. Русинська мова - це також,якщо дуууже толеранстно висловлюватися, доволі сумнівний науковий термін (ось дуже корисний лінк на тему русинської мови - http://www.ord-ua1.com/2008/12/17/Шуфричу_–_про_русинів/. Тут дурналіст (навіть не філолог!) чудово все виклав, почитайте, вам буде цікаво).

• Подобається Подобається x 10
  5. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

А можна поцікавитись, яким чином Вам його нав’язують?
    А мало принести?

Чесно кажучи, мене зацікавила мета автора цитати. Ждьомс. :)
    Я перечитала допис 58 і можу Вас запевнити - читала тему далі третьої сторінки. На жаль, мої сумніви щодо запозичень не розвіялись.

Зате з’ясувала, що Ви починаєте посилатись сам на себе, що дивно... і смішно. )
    Хто б говорив...

http://www2.maidanua.org/news/view....y=1184225474&first=1184573302&last=1180595836

• Подобається Подобається x 8
  6. Boris_Kiev

Ось що написав на одному форумі литовець, 60 років, журналіст
    (пише транслітом, російською, досить грамотно):

А я сегодня первый раз был на православных похоронах.
    Странно как-то, непривычно... Почему-то все время гоголевский ВИЙ вспоминал, - когда поп басом не то пел, не то что-то говорил.
    А хоронили бомжа. Точнее, жить он имел где, но пропившись был до ручки, у торгового центра всегда мелочь клянчил.
    . . .
    Я его знал много лет, и в те годы, когда он не был бомж...
    Теперь подумал - больше мне вообще будет не с кем хотя бы изредка по-русски поговорить...

• Подобається Подобається x 4
  7. Svjato

Svjato Well-Known Member

8. Полковник

Полковник миється в бані

Если мне мои руководители начнут приплачивать, то за месяц точно выучу.
    ну, хотя бы на уровне понимания.
    ОНИ не платят - Я не учу.
    Логично, Свято?

• Подобається Подобається x 3
  9. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

усе правильно! скажу більше, є такі специ з Москви, що приїхали працювати на СКМ (компанія Ахметова) і для них спеціально організували внутрікорпоративні курси, люди відразу ж пішли вчити українську, мало того, зверталися до викладача, щоб займатися додатково (і це в Донецьку), бо вони хочуть володіти хоча б на рівні розуміння для роботи з документами.
    Якщо мені збрехали, то і я брешу, але розповідав безпосередній учасник подій.

• Подобається Подобається x 7
  10. Vadim Kharkov

А-а-а, спасибо, что подсказали. А то я не знал...:blush: Ну, конечно, все языки пошли от латинского... А Вы никогда не задумывались - откуда сам латинский язык пошёл? (А ведь он всё-таки откуда-то появился...;) ).
    Пошукайте, может найдёте некие "индоевропейские"корни латинского языка. (Кстати, что такое "индоевропейскость" до сих пор не понимаю. Употребляю этот термин исключительно для того, чтобы Вам легче было воспринять текст.)

В принципе дальше можно уже не читать пост, но тот кто прочитает, лишь подтвердит свои худшие опасения...:yes:

:haha:

SemperTiro, не подскажите, что в Вашем высокоучёном мозгу означет слово "копирсатися"?

и "мотиви вибору того чи іншого звукового комплексу для передачі певного поняття"?

Если Вас на самом деле интересуют мотивы моих постов, то сформулируйте свой интерес несколько иначе. Моя не долгая, но бурная жизнь на этом форуме научила меня, что метать "много букв" перед Вашими единомышленниками дело бесперспективное...

Да, конечно, я готов с Вами согласиться... Если Вы приведете какие-нибудь серьёзные аргументы. Т.е. Вы хотите сказать, что украинский язык с его "будинками", "аркушами", "вартами" и т.п. существовал испокон веков?!...о_О Ну тогда, Вам от литературного редактора остался один шаг в политики районного галицийского масштаба. Вперёд!

Un.Known, не пытайтесь утопить дискуссию в оффтопе. Для заданного Вами вопроса существуют другие темы, где я Вам с удовольствием отвечу: http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=357; http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=48359; http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=47544; http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=51632 ... Более, чем достаточно.

Блин, Un.Known, ну как же Вы прокололись?! Теперь у Вас не будет возможности (моральной) банить задним числом и при этом разводить руками: ну что же поделаешь, у меня есть более важные дела, чем читать Ваши посты...

Для любителей цитировать пасквиль В Деружинского (он же В.Ростов, он же А.Деникин) "Нерусский русский язык" ещё раз дам ссылку на полный текст его статьи с разбором искажений и явных подтасовок использованных этим автором: http://www.efl.ru/forum/threads/32261/

11. Un.Known

Буду розцінювати це як відсутність відповіді на питання. "Чем дальше в лес, тем больше дело мастера боится..." (с) :)

Останнє редагування: 21 тра 2011
    • Подобається Подобається x 4
  12. Boris_Kiev

Дислексія - досить тяжке захворювання. Може у спілкуванні з В.Х. перейти на ієрогліфи?
    Намалювати прямокутник, а згори - трикутник - і нема проблем - дом то чи будинок?

... Дом по-немецки будет дер Хаус,
    По-английски дом будет Хоум.
    Больше я слов иностранных не знаю,
    Да и с этими слабо знаком..."
    (Группа "АВИА", Спб).

• Подобається Подобається x 2
  13. Rust in Peace

Rust in Peace Member

Прошу прощения за глупый вопрос, но как будет на украинском обозначаться транспортное средство- трамвай??? просто случай из жизни, и хочу пополнить свой словарный запас....

14. Vadim Kharkov

Boris_Kiev (кстати, почему Kiev, а не Kyiv?...;) ), на этой ветке не только традиционные оффтопы и, так любимые Вами, препирания. Вот, например, здесь: http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=744990&postcount=232 я писал о слове "домъ". Почитайте и другие страницы - полезно для ума.

15. Un.Known

ОК.

Тоді дайте відповідь на питання, інакше слова про нав’язування Вам слова "будинок" у цій гілці і є пустопорожньою троллівською балаканиною.

• Подобається Подобається x 3
  16. Boris_Kiev

ТраНвай. Сам бачив права водія трамвая.
    Відкриті категорії:

А
    B
    C
    D
    E

17. серега-очкарик

серега-очкарик миється в бані

Типа вот этого?

• Подобається Подобається x 2
  18. Rust in Peace

Rust in Peace Member

это типа прикола???

19. Boris_Kiev

Типа.
    Але штампик "Транвай" бачив сам. Не в Києві, а в Лубнах Полтавської губернії.

20. Rust in Peace

Rust in Peace Member

Це погано...

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)