Помогите разобраться с украинским языком

Discussion in 'Мовне питання' started by Vadim Kharkov, Nov 8, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Не було жодної древньої Русі, була лише Київська Русь. Розумію, що слово Київська трохи пече, але що робити? Така історія.

---------- Додано в 21:51 ---------- Попередній допис був написаний в 21:48 ----------

Вам би фантастику писати... такий талант пропадає.

---------- Додано в 21:54 ---------- Попередній допис був написаний в 21:51 ----------

Брєд.
    Не чув, щоб Запоріжські козаки називали себе руськими.

• Подобається Подобається x 4
  2. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Класна дискусія навколо слова "оГОРОД".
    Нагадує анекдот:
    - Герр Штирлиц, вы еврей?
    - Что вы, РУССКИЙ я, РУССКИЙ! (Своим мамой клянусь однако!)

---------- Додано в 00:13 ---------- Попередній допис був написаний Вчора в 23:04 ----------

І при тому живуть у тих країнах Кельти, чиєю культурою та філософією захоплюється мало не весь світ.
    Знайшов в Неті 70 CD мовою Gaeilge - це ж ПІСНЯ !

• Подобається Подобається x 5
  3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Есть термин - Киевская Русь. Но вот называлось государство просто - Русь. :)
    И термин - не печет, поскольку выдуман историками. :)

• Подобається Подобається x 3
  4. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Не стоит, я понимаю - у Вас была уважительная причина... Тем более, что отвечать Вы не обязаны.:mocking:
    А причём тут мой пост? Это исторический факт...:pardon:
    А никак не быть. Стих написан на старобелорусском языке, гражданином Великого Княжества Литовского. К России никакого отношения не имеет вообще.:dntknw:

http://ru.wikipedia.org/wiki/Древнеславянский_календарь
    Остромировское евангелие устанавливало связь между латинскими названиями месяцев и славянскими, но не меняло их.:pardon:

http://biographer.ru/biographies/42.html

Названия месяцев остались славянскими...:)))
    http://via-midgard.info/news/in_russia/2902-novyj-god-po-yulianskomu-kalendaryu-v-moskovskoj.html
    Вот так уже и ложатся?:haha:

Думаю самое время перейти к теме ползучей русификации украинского языка на востоке Украины...

Не густо. Sviato, кстати, писал на украинском... А вообще не стоит напрягаться, на московитском языке у Вас получается намного лучше.:)))

5. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Ну, наприклад те, що однією з перших ознак давності і розвинутості мови є багатий синонімічний ряд і за цією ознакою українська мова на одному з перших мість у світі, далеко попереду від російської. Це ні в якому разі не означає якоїсь вторинності російської, але тверда ознака давньості української.
    За звичай - саме так. Моїй дружині, наприклад, із головою вистачає викладацкої діяльності щоб ще щось пояснювати тут."Якщо комусь справді це цікаво, нехай беруть наукову літературу і читають." Це її слова. Мені вона інколи де-що може розповісти.

Доречі,МОЖЛИВО,саме прагненням до вітсутності антонімів можна пояснити появу терміну "бурак", коли з"явилася культура цукрового корнеплоду.

Last edited: Apr 21, 2011
  6. - а признаком НЕразвитости языка является объявление синонимичным рядом сваленных в кучу диалектизмов.

• Подобається Подобається x 1
  7. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Staff Member

Це Ви де таке знайшли?

Ні одна мова себе ніяк не проголошує. Це роблять люди.

• Подобається Подобається x 2
  8. І.Павлович

Може Ви чули про відомого філолога Олексу Засенка? Моя дружина - його онука і теж отримала освіту у Київському Університеті Шевченка. Те, що я від неї чую, я за можливості переказую тут. Як приклад, можу розповісти про наявність термінів "гвинтокрил" і "гелікоптер", що на сьогодні означають одне і те ж саме. І вітсутність "вертольота".

---------- Додано в 12:42 ---------- Попередній допис був написаний в 12:35 ----------

Ну, то посперечайтесь зі вченими-філологами. Це ж не моє означення, а їх. І саме таке означення викладалося в університеті. До речі, ще за радянських часів.

9. - я уж лучше с форумчанами. С теми, конечно, которым тоже интересно что-то обсудить,
    - мовы и в форумах не участвуют и словарей самих себя не составляют, и не трясут этими словарями в доказательство своей развитости и продвинутости :)

10. Nevermind

Nevermind Просто персона

Не переживайте!
    В русском языке самый богатый синонимичный ряд матерных выражений. :yes:

11. І.Павлович

Цікаво, а хто Ваша дружина, що Вас так непокоїть моя?:blush:

12. -

---------- Додано в 14:31 ---------- Попередній допис був написаний в 14:27 ----------

- все они есть и в украинском, Вы тоже не переживайте. :)

Тему синонимов мы подробно разбирали с piepie - с примерами статей из словарей. В украинском в силу объективных причин (в силу неразвитости) не произошло ещё четкого отделения диалектизмов от синонимов литературного языка. Тут нечего стесняться, всё впереди.

13. Un.Known

Тобто оголошення синонімічним рядом діалектизмів - це невірно, а проголошення цього процесу признаком НЕрозвинутості - так? :)

Бачу, Ви в українській розібрались. Вмієте відрізнити діалектизм від синоніму літературної мови?

14. Nevermind

Nevermind Просто персона

Конечно, есть. "Позапозыченные" из русского языка. Кстати, хорваты тоже используют некоторые русские матерные выражения. :) Своих, видимо, не хватает.

15. - не факт. Происхождение матерных слов не установлено точно, с полной уверенностью можно только сказать, что оно разное.
    - ну и что?

16. Nevermind

Nevermind Просто персона

Вы полагаете, что матерные выражения - это общее наследие всех славянских языков?

17. - полагаю, всего человечества.

---------- Додано в 15:48 ---------- Попередній допис був написаний в 15:41 ----------

- можно сказать иначе: отсутствие проработанного, очищенного от диалектизмов словаря синонимов украинского языка - признак неразвитости филологов ;)

18. Un.Known

Горе нам. :) То мова недорозвинута, то філологи. Ше трохи, і носіїв туди ж...

Тільки не розумію, як можна відокремлювати діалектизми від мови.

19. - ещё вариант: литература.
    - я бы не сказал:
    :haha:

- зачем их отделять от языка? Их от синонимов отделять надо и продолжать использовать в литературе в уместных случаях (в прямой речи от лица жителей соответствующих регионов или в исторических романах, к примеру).
    А кому и не надо: словарь толще выходит ;)

20. Un.Known

І не кажіть краще. )
    Як можна відділити від синонімів, не відділивши від мови? Я чогось не розумію?

Thread Status:
Not open for further replies.
а де твій аватар? :)