Помогите разобраться с украинским языком

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Vadim Kharkov, 8 лис 2010.

Статус теми:
Закрита.
  1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Не було жодної древньої Русі, була лише Київська Русь. Розумію, що слово Київська трохи пече, але що робити? Така історія.

---------- Додано в 21:51 ---------- Попередній допис був написаний в 21:48 ----------

Вам би фантастику писати... такий талант пропадає.

---------- Додано в 21:54 ---------- Попередній допис був написаний в 21:51 ----------

Брєд.
    Не чув, щоб Запоріжські козаки називали себе руськими.

• Подобається Подобається x 4
  2. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Класна дискусія навколо слова "оГОРОД".
    Нагадує анекдот:
    - Герр Штирлиц, вы еврей?
    - Что вы, РУССКИЙ я, РУССКИЙ! (Своим мамой клянусь однако!)

---------- Додано в 00:13 ---------- Попередній допис був написаний Вчора в 23:04 ----------

І при тому живуть у тих країнах Кельти, чиєю культурою та філософією захоплюється мало не весь світ.
    Знайшов в Неті 70 CD мовою Gaeilge - це ж ПІСНЯ !

• Подобається Подобається x 5
  3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Есть термин - Киевская Русь. Но вот называлось государство просто - Русь. :)
    И термин - не печет, поскольку выдуман историками. :)

• Подобається Подобається x 3
  4. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Не стоит, я понимаю - у Вас была уважительная причина... Тем более, что отвечать Вы не обязаны.:mocking:
    А причём тут мой пост? Это исторический факт...:pardon:
    А никак не быть. Стих написан на старобелорусском языке, гражданином Великого Княжества Литовского. К России никакого отношения не имеет вообще.:dntknw:

http://ru.wikipedia.org/wiki/Древнеславянский_календарь
    Остромировское евангелие устанавливало связь между латинскими названиями месяцев и славянскими, но не меняло их.:pardon:

http://biographer.ru/biographies/42.html

Названия месяцев остались славянскими...:)))
    http://via-midgard.info/news/in_russia/2902-novyj-god-po-yulianskomu-kalendaryu-v-moskovskoj.html
    Вот так уже и ложатся?:haha:

Думаю самое время перейти к теме ползучей русификации украинского языка на востоке Украины...

Не густо. Sviato, кстати, писал на украинском... А вообще не стоит напрягаться, на московитском языке у Вас получается намного лучше.:)))

5. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Ну, наприклад те, що однією з перших ознак давності і розвинутості мови є багатий синонімічний ряд і за цією ознакою українська мова на одному з перших мість у світі, далеко попереду від російської. Це ні в якому разі не означає якоїсь вторинності російської, але тверда ознака давньості української.
    За звичай - саме так. Моїй дружині, наприклад, із головою вистачає викладацкої діяльності щоб ще щось пояснювати тут."Якщо комусь справді це цікаво, нехай беруть наукову літературу і читають." Це її слова. Мені вона інколи де-що може розповісти.

Доречі,МОЖЛИВО,саме прагненням до вітсутності антонімів можна пояснити появу терміну "бурак", коли з"явилася культура цукрового корнеплоду.

Останнє редагування: 21 кві 2011
  6. - а признаком НЕразвитости языка является объявление синонимичным рядом сваленных в кучу диалектизмов.

• Подобається Подобається x 1
  7. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Це Ви де таке знайшли?

Ні одна мова себе ніяк не проголошує. Це роблять люди.

• Подобається Подобається x 2
  8. І.Павлович

Може Ви чули про відомого філолога Олексу Засенка? Моя дружина - його онука і теж отримала освіту у Київському Університеті Шевченка. Те, що я від неї чую, я за можливості переказую тут. Як приклад, можу розповісти про наявність термінів "гвинтокрил" і "гелікоптер", що на сьогодні означають одне і те ж саме. І вітсутність "вертольота".

---------- Додано в 12:42 ---------- Попередній допис був написаний в 12:35 ----------

Ну, то посперечайтесь зі вченими-філологами. Це ж не моє означення, а їх. І саме таке означення викладалося в університеті. До речі, ще за радянських часів.

9. - я уж лучше с форумчанами. С теми, конечно, которым тоже интересно что-то обсудить,
    - мовы и в форумах не участвуют и словарей самих себя не составляют, и не трясут этими словарями в доказательство своей развитости и продвинутости :)

10. Nevermind

Nevermind Просто персона

Не переживайте!
    В русском языке самый богатый синонимичный ряд матерных выражений. :yes:

11. І.Павлович

Цікаво, а хто Ваша дружина, що Вас так непокоїть моя?:blush:

12. -

---------- Додано в 14:31 ---------- Попередній допис був написаний в 14:27 ----------

- все они есть и в украинском, Вы тоже не переживайте. :)

Тему синонимов мы подробно разбирали с piepie - с примерами статей из словарей. В украинском в силу объективных причин (в силу неразвитости) не произошло ещё четкого отделения диалектизмов от синонимов литературного языка. Тут нечего стесняться, всё впереди.

13. Un.Known

Тобто оголошення синонімічним рядом діалектизмів - це невірно, а проголошення цього процесу признаком НЕрозвинутості - так? :)

Бачу, Ви в українській розібрались. Вмієте відрізнити діалектизм від синоніму літературної мови?

14. Nevermind

Nevermind Просто персона

Конечно, есть. "Позапозыченные" из русского языка. Кстати, хорваты тоже используют некоторые русские матерные выражения. :) Своих, видимо, не хватает.

15. - не факт. Происхождение матерных слов не установлено точно, с полной уверенностью можно только сказать, что оно разное.
    - ну и что?

16. Nevermind

Nevermind Просто персона

Вы полагаете, что матерные выражения - это общее наследие всех славянских языков?

17. - полагаю, всего человечества.

---------- Додано в 15:48 ---------- Попередній допис був написаний в 15:41 ----------

- можно сказать иначе: отсутствие проработанного, очищенного от диалектизмов словаря синонимов украинского языка - признак неразвитости филологов ;)

18. Un.Known

Горе нам. :) То мова недорозвинута, то філологи. Ше трохи, і носіїв туди ж...

Тільки не розумію, як можна відокремлювати діалектизми від мови.

19. - ещё вариант: литература.
    - я бы не сказал:
    :haha:

- зачем их отделять от языка? Их от синонимов отделять надо и продолжать использовать в литературе в уместных случаях (в прямой речи от лица жителей соответствующих регионов или в исторических романах, к примеру).
    А кому и не надо: словарь толще выходит ;)

20. Un.Known

І не кажіть краще. )
    Як можна відділити від синонімів, не відділивши від мови? Я чогось не розумію?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)