Помогите разобраться с украинским языком

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Vadim Kharkov, 8 лис 2010.

Статус теми:
Закрита.
  1. iso

iso Well-Known Member

Тут усе просто. І Волинь, і Сх.Україна від Збруча - це все була територія Росії. Тому не "мудрствуя лукаво" до війни і сх.українців, і росіян галичани називали москалями. А закарпатців мадярами. Теж не дуже розбираючи хто є хто. Вже в міжвоєнний період почали ділити на москалі і східняки.
    Та й у радянські часи нерідко можна було почути - взяв собі москальку (себто одружився на українці-східнячці). Навіть в і інтелігентних родинах обговорювали: в того-то східнячка, а така порядна:)

• Подобається Подобається x 2
  2. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Дякую за екскурс в історію "обзивалок".. :)))
    Пару метрів на схід від того злополучного Збруча, в Хмельницькій області/подоляни/ карпатців і закарпатців всіх підряд вже звали "гуцулами", а львів"ян - "западЕнцями".. в цей же час у Києві "западенцями" звали вже тих самих подолян, а галичан - "бандерівцями".. і часто звали ті ж самі українці - з черкащини, житомирщини, київщини, я вже не кажу про полтавчан чи запорожців, дніпропетровців..
    Цей розбрат вже тоді, у дитинстві, був мені дивним і несправедливим..
    і гірко що й зараз він продовжується. Чомусь ніхто не хоче "розібратися" нарешті де "свій", де "чужий", де ж насправді "москалі", а де - українці, - і це не дає нам об"єднатися.
    Таким, здавалося б, близьким.. а ні, хоч би яким не був - все одно по ту сторону Збруча, 2-й сорт не брак.. :sad: Прикро. :cry:
    Насправді я перебільшую :) - що поробиш, так склалося історично, так було і не скоро переміниться.
    Та й ніби це дрібниці.. як там кого називають.. а все одно ментально відчувається отой кордон і досі. І я вважаю що він національній ідеї дуже шкодить.
    "Разом нас багато", і треба триматися разом. :)

• Подобається Подобається x 3
  3. - где же, по-Вашему?

4. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

У Москві напевне.
    Жартую. :)
    Напевне, якщо хтось і заслуговує на таке призвісько, то це ті з російськомовних, хто агресивно і зневажливо ставиться до українців, не поважаючи їх/свою державність - ким би він не був за національністю: росіянином чи українцем.
    Визначення спірне - але для мене воно могло б таким бути, хоч я сама таких слів не вживаю. Але це мої правила, нікому не нав'язую.

Я розумію, до чого Ви це запитали. Вважаєте що "обзивалки" слід зняти зі всіх - згодна, але через голови "українських москалів" перескочити не вийде. Степ бай степ.
    Дав би Бог щоб наших братів тут, в Україні ж, перестали обзивати всіх підряд східніше Збруча, а тоді вже - сусідів і вихідців із сусіднього народу, до яких ця назва причепилася вперше колись якраз на тих територіях України, які зараз є найбільш русифікованими. Що доводять поезії Шевченка, який був, виходить, "східняком" і "москалем" - за територіальним поділом про який тут йшлося.

5. iso

iso Well-Known Member

6. - Дело не в том, что "следовало бы". Человек либо использует клички в определённой сфере, либо не использует. Так человек устроен. Если "москалями" по-Вашему кого-то называть пока надо, то и ради "схидняков" причины найдутся. Хоть та же привычка.

7. premium

premium Well-Known Member

не де! а: хто?

8. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Але ж ви "подлеца" назвете "подлецом", або іншу людину з певними притаманними її характеру характеристиками - ім"ям літературного персонажа який історично склався (обломовы, хлестаковы, плюшкины, і т.д.), тобто, людину, яка цього заслуговує у Ваших очах?.. Не Ви конкретно, а ваші співвітчизники, наприклад. Це є нормою в певних випадках і характеризує якусь рису людини чи її "тип".
    А "выбрасывать с купелью ребенка" - то інше.

• Подобається Подобається x 1
  9. premium

В московському діалекті насправді звучить "в раду", "ради", "радня", "раднік", "радіть", "радной", "радітєлі", "радство", "барада" і т. д. Мабуть корінь "рад"?
    Аналогічні справи з іншими подібними словами: рог, але рага, на рагах, рагам... нос, але в насу, на насу, наси... дом, але дама, в даму, в дамах, па дамах...
    Не бачите колоди у власному оці? А шукаєте в чужому???

В українській мові той же корінь "род" дає: роду, роде, роди, родина, народ, родичі, природа, порода, родити...

10. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Ага.
    Обидвоє були грекомовні, в одного мати була слов"янка.
    Він трохи знав діалект матері - македонський діалект староболгарської мови.
    Ще з відмінковими флексіями, які зникли згодом - під час тюркофікації болгар.

Лише в одній сучасній мові збереглися властивості малопоширеного діалекту неписьменної матері чи то Кирила, чи то Мефодія.
    "Саюз нирушимый риспублик свабодных..."

11. Vadim Kharkov

Vadim Kharkov миється в бані

Да-а-а ... Фрезія, и Вас я переоценил... Человек склонен ошибаться и я не исключение. :blush: Конечно можно (и даже нужно) сделать так, чтобы "свідомити" считали всех людей живущих на левом берегу Днепра "москалями" и "запродавцами". И наоборот. Если вы собираетесь воевать и стереть с лица земли ненавистных вам иных (не важно в чьем Вы лагере: "западенцев" или "східняков"). Или если вы собираетесь просто разойтись и свести взаимодействие к минимуму. Тогда да. Зачем нам видеть людей во врагах.

Какие могут быть отношения с "подлецами" и "бандитами"? Они должны сидеть в тюрьме ;) или (если это не получается), то наши контакты должны быть сведены к минимуму (зачем на общаться с подлецами?)

Однако, если Вы собираетесь жить вместе, то навешивание ярлыков превратит совместную жизнь в ад (в том числе и тех, кто навешивает ярлыки). Действительно, как можно пожать руку человеку, которого ты только что громко называл "подлецом" и "бандитам"? :dntknw:

В связи с этим возникает вопрос: Вы действительно выступаете за раздел страны? Ведь нельзя же оставаться в одной стране с подлецами? Или Вы надеетесь их перевоспитать? Насильно? ;) Ну-ну...

12. Boris_Kiev

Vadim Kharkov
    відповім за Фрезію (я її знаю в реалі. І на Вам робити їй зауваження у гуманітарних питаннях).

Почніть із себе. Ідентифікуйте себе. Напишіть список своїх суто громадянських недоліків (більшість можна виправити, ще не пізно!)

І подумайте, а що ВАМ треба змінити у СОБІ, щоби кожний громадянин України сказав - "Це - НАША людина!"

Для мене Семен Глузман - НАША людина.
    І Мустафа Джемілєв - НАША людина.
    Оскільки довели це усім своїм життям.
    А Ви ?

• Подобається Подобається x 4
  13. Vadim Kharkov

Vadim Kharkov миється в бані

:)))

Все вы слышали о каком-то "индоевропейском" языке. И о смешении языков тоже слышали (большей частью из библии).

А вот интересный взгляд на проблему смешения языков Платона Лукашевича (кстати, близкий друг Н.Гоголя...;) ):

Медленно и спокойно текло Время под отеческой опекой Мудрых правителей, под сенью Вещего Леса. Но в некоторых людях стала расти Тень-лень (ньле = ноль), скрываясь под личиной гордыни ;). Они желали власти, но не желали одолеть три крепостных стены: постичь истину Труда, овладеть глубиной Знаний, познать Закон Любви, не желали жить по законам Рода. Самый сильный из них собирал вокруг себя всех возгордившихся, и они уходили за Родовую межу, в бескрайную степь, теряя покров Вещего Леса, обретали свободу действий.

Таких людей называли ИЗГОЙ — ИЗ (оторвать) + ГОЙ (ГЕЯ) — Земля. Добровольно оторванные от Земли, покинувшие Родину. Потеряв Соборное Сознание, они получали Волю. Мудрые Правители не препятствовали им в этом. Изгои обжившись на новом месте, создавали свои племенные княжества, вводили новые законы и изменяли родной Истотный язык.

А так как новый язык придумать невозможно, то они брали древний истотный язык, в определённой последовательности меняли местами слоги или буквы и со временем складывался новый чаромутный язык или тарабарщина. Господь смирил гордость Человека смещением языков. Это смещение и есть Чаромутие.

Позже чаромутный язык терял часть полу звуков, треть звуков или просто их искажал. Такие потери и искажения приводили к «ЧАРНОМУ ОНЕМЕНИЮ» языка.

Отделившиеся племена разрастались и снова делились, и ещё больше изменяли уже очаромутенный язык...

P.S. Ваше восхищение гонористыми людьми и лелеяние гордыни в самих себе в конечном счете вас и погубит. ИМХО Кончается эпоха Рыб...;)

Останнє редагування: 18 лис 2010
  14. Svjato

Svjato Well-Known Member

Ясно, що територіально :).
    І не західняки (хоч це приємніше) а западенці - хіба хтось зве інакше? Кажуть правда ще - галичани (думаю це найкращий приклад)
    Я їх москалями не називаю вже давно. східняки так. Як назвати всю Україну, яка була в російській імперії? Малоросія чи що? Не думую, що це їм приємніше...

Народ зголосіться! Як галичанину краще звертатися до решти України? Якщо можна одним словом. (прим. Козаки мені подобається ;) )

---------- Додано в 22:41 ---------- Попередній допис був написаний в 22:24 ----------

Я тільки за! То як назвемося? (давайте якусь джентельменсьуку угоду ) може просто - надрод на сході, народ на заході?
    Як не вийде? Москалів в ігнор! Щоб не мішали українцям об'єднюватися.
    П.С. Визначення москаля я вже описував - невихована людина, яка зневажає український нарід (коротко).

15. Boris_Kiev

Гой = "неєврей"
    Гей = самі знаєте хто.

16. Svjato

Svjato Well-Known Member

Хитро сказано. Мінус!

Фрезія якраз намагається зняти спільні обмови. Читайте уважніше.

---------- Додано в 23:13 ---------- Попередній допис був написаний в 22:57 ----------

17. premium

Так яскраво описано процес становлення "русскава" язика. :good:

• Подобається Подобається x 4
  18. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

19. - так то ж сфера обзывательств (тут без кличек никак). Если "москаля" как обзывательство воспринимать, как набор отрицательных качеств, так их бы во Львове было примерно столько же в процентах, сколько в Киеве или Донецке, или Мухо... Подлецов, например, их разве в какой-то части Украины заметно больше, чем в другой? :)

20. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Ні. Цього добра порівну. Але хамів всеж більше на сході. Таке моє спостереження ще з дитинства. Особливо неприємна звичка до всіх незнайомців звертатися :"Слиш, мужик..." І завжди на "ти".

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)