Помогите разобраться с украинским языком

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Vadim Kharkov, 8 лис 2010.

Статус теми:
Закрита.
  1. premium

premium Well-Known Member

Я проти кремлядської секти. А православна церква в Україні лише одна - УГКЦ.

2. Брацлавчанин

Брацлавчанин Well-Known Member

Вона не православна, а греко-католицька. А визнана православна церква в нас УПЦ (МП).

3. Svjato

Svjato Well-Known Member

• Подобається Подобається x 2
  4. premium

Вона єдина, яка "правильно славить", канонічна і визнана всім християнським світом, більше того, є єдиною спадкоємницею Київської митрополії з часів Київської Русі.

УПЦ МП є розкольницькою сектою, яка виникла в 1992 році завдяки втручанню кгбістів в рясах РПЦ в справи єдиної УПЦ на так званому Харківському соборі. Не визнана українським народом (і це головне).

• Подобається Подобається x 3
  5. Брацлавчанин

Віра в вас католицька, так що не треба приписуватися до православних. Ви греко-католики.

---------- Додано в 20:04 ---------- Попередній допис був написаний в 20:03 ----------

УПЦ КП не визнана жодною православною церквою світу. А УПЦ визнана всіма православними церквами.

6. Svjato

Svjato Well-Known Member

В мене на хрестику писало інше...

---------- Додано в 20:09 ---------- Попередній допис був написаний в 20:09 ----------

Якими?????????????????????????????????????????????????????????

Хоч одну назвете?

7. premium

християнська церква у світі одна - Петрова, тобто католицька, все інше - розкольницькі секти, визнають вони одна одну чи ні не має абсолютно ніякого значення

---------- Додано в 20:16 ---------- Попередній допис був написаний в 20:11 ----------

віра - християнська, церква - католицька, обряд - православний

• Подобається Подобається x 1
  8. Брацлавчанин

Болгарська, сербська, ієрусалимська, польська, румунська, антіохійська і т. д. Усіма визана УПЦ, УПЦ КП - ніким.

---------- Додано в 20:21 ---------- Попередній допис був написаний в 20:19 ----------

Католики відділилися від правосланвих, ввівши вчення філіокве самостійно, так що розкольники - це ви.

---------- Додано в 20:21 ---------- Попередній допис був написаний в 20:21 ----------

Ви православний?

От бачите ось вона суть галичан: вони католики і хотять всіх українців ввести в унію.

9. Svjato

Svjato Well-Known Member

Можете мені пояснити, як не досвідченому в церковних справах, - як уніати таке допустили???

---------- Додано в 20:31 ---------- Попередній допис був написаний в 20:25 ----------

Я християнин. Мене хрестили в Православному храмі. Читав Біблію. Читав послання від апостолів.

Якщо унія то Євросоюз - тоді так. Я хочу в таку унію. Що до релігії - в нас церква відокремлена від держави... а церква МП веде бізнес в Україні...

• Подобається Подобається x 4
  10. Брацлавчанин

Існують польська і чехо-словацька правослані церкви поряд з католицькими. От так католики завжди гнобили православних.

---------- Додано в 20:33 ---------- Попередній допис був написаний в 20:31 ----------

Ні. В Євросоюзі є православні країни і ніяких уній там нема.

11. Svjato

Svjato Well-Known Member

І в результаті ви забули мову ваших прадідів???

При чому тут унія???

12. Брацлавчанин

я не забув мову прадідів. ось пишу по-українські.

13. premium

а усвідомлення себе "руссскім" і "русифіцифірованная" родина - це були понти?

14. Брацлавчанин

признаюсь - більше люблю російську.

15. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Щирість - це називається. Людина визнала те що є наразі і сказала правду. І чим більше будуть її за цю правду цькувати і соромити - тим напевно впертіше вона буде триматися за ці переконання.. а може й навпаки, саме це примусить замислитися.

..щось у цій гілці бажаючих "помочь разобраться" стало більше аніж тих хто цього прагне. :) :)
    Такие инструменты нуждаются в научно более обоснованной классификации, нежели та, которая утвердилась в подавляющем большинстве справочников и научных изданий. Разделение гуслей на крыловидные, шлемовидные и прямоугольные, введенное К. А. Вертковым и исходящее из формы их корпуса, на мой взгляд, изначально совершенно неубедительно, хотя и стало к настоящему времени общепринятым. Инструменты должны характеризоваться по звуковым признакам, по способу звукоизвлечения, а не по внешнему виду.
    http://www.narodny.info/history/717-formirovanie-akademicheskix-form-ispolnitelstva-v.html
    Зверніть увагу як на деяких зображеннях (притискаючи до себе обома руками) тримали гуслі - і порявняйте із старосвітською кобзою і манерою тримання її обома руками, притискаючи деком до себе (бо грали сліпці - їм треба було відчувати пальцями а не дивитися які струни чіпляють):
    http://historybooks.com.ua/prosmotr_podrobnuy.php?id=548
    на старосвітській бандурі до початку 30-х років ХХст. грали мандрівні сліпці - своєрідні Гуру, які мали право на спів лише після певної підготовки - і то не кожному дозволялося співати, були і таємні речі які виконувалися лише у вузькому колі.. це вже пізніше в радянську добу із старосвітської бандури зробили гібрид арфи і ще чогось.. після чого вона стала величезна, непідйомна і з'явилася навіть зневажлива фраза для позначення "важкого одоробла" - "то така бандура - що живіт наірвеш"..

• Подобається Подобається x 4
  16. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я би радше сказав, що тут не просили допомоги, а розказували зразу самі...

• Подобається Подобається x 3
  17. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

:) ну а саме по собі те, що Ви ділите українців на "східняків" і себе, хіба не спонукає і їх ділити всіх на себе - і "західняків"?.. і чи не є це вже трохи негативно-забарвленим поділом, який проводить якусь незриму межу і відштовхує, розділяє українців?..
    Волиняни, бойки, лемки, гуцули, подоляни, галичани, поліщуки, слобожани, литвини/поляни, севрюки, степняки.. цікаво, по якому критерію і межі їх додатково розділяти на східняки-західняки і для чого взагалі робити цю межу, для якої мети?..
    повинно було би бути "ми". А є: "ми, західняки, і вони всі десь там - східняки".. я розумію, що "ми" може бути лише зі спорідненими по духу, так от саме заради них варто називати їх якось інакше аніж "східняки" - надто багато негативного підтексту, як на мене.
    Ну, але це таке. Вже звикли всі мабуть, окрім мене. Мені і досі вухо ріже. :)

18. Svjato

Svjato Well-Known Member

Аж ніяк. Я тішуся, що є чим відрізнитися і почуватися в купі....
    Було би все якось одноманітно (як при совку) як би все було одним строєм. (Але не слід це розцінювати, як пропозицію ввести купу нових мов - діалекти мають право не збереження і нехай собі існують, як у всіх країнах світу)
    Я не наводив слів південці чи центральноукраїнці, бо це не звучить і змінило би контекст моїх слів. Я зараз на крайньому заході і тому всі що знаходяться східніше Винник - східняки...

Гуцулів, бойків, волинян та інших можна розрізняти лише по вишиванках :)

Давайте, якщо вже ми - то українці. Добре?

---------- Додано в 13:51 ---------- Попередній допис був написаний в 13:49 ----------

Наведіть красивий приклад - з радістю скористаюся :)

19. iso

iso Well-Known Member

Москалі, нє?:scratch_one-s_head:

20. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Так як його наведеш коли для початку треба конкретний приклад - що хто хоче сказати і про кого.
    Кажучи "східняки", маємо на увазі етнічні групи українців які там проживали до революції (і нехай нечисленні - але україномовні нащадки яких продовжують мешкати) чи сучасне населення цих територій загалом?
    Те саме "західняки" -це хто? етнічні групи чи територіально? якщо етнічні, то чи волиняни, покуття, буковина, поділля, закарпаття - входять у поняття "західняки"? а поліщуків - куди?..
    і навіть якщо креслити "західняків" якось, то чи Ви впевнені що у них всіх саме це слово (або про що там говориться) саме так вживається чи саме це означає - а вже сусідня етнічна група його не має чи відрізняється?..
    До речі, для мешканця Яворова львів'яни є східняками. :)

Коротше кажучи, говорячи про український етнос, його мовні особливості тощо мені задється що краще вживати назви конкретних етнічних груп. А говорячи про політику - територіальні області і регіони. ІМХО.
    Неукраїномовних мешканців сучасних територій і "русифіковані міста" можна так і називати якщо хочеться підкреслити про кого йде мова: русифіковані слобожани, поліщуки, подоляни, литвини, степовики і т.і. - конкретно по кожному регіону (а не загалом всіх і незрозуміло кого зокрема під одну гребінку: східняки), бо вони всі в різній мірі зберегли свою автентичність, вимову і в різній мірі русифікувалися.
    На тій же Полтавщині і зараз в селах можна записати унікальні колядки і щедрівки, почути полтавські діалектні слова, хоч ясно що у самі Полтаві цього може бути не видно. То які ж вони "москалі"?

Останнє редагування: 18 лис 2010
Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)