Помогите разобраться с украинским языком

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Vadim Kharkov, 8 лис 2010.

Статус теми:
Закрита.
  1. Vadim Kharkov

Vadim Kharkov миється в бані

Ну Вы же изволили выразиться, что:
    Вот мы и решили Вам помочь разобраться... По-братски, так сказать.;)

2. Мікі

Мікі Well-Known Member

По-братски можно, уж коль тема пошла, "Бенедектин" Фекама испробовать, или, скажем, редчайшее английское "шампанское" с Корнуєлла, но вопросы мови-языка должны, если по-крутому, обсуждать только специалисты. У меня их полная хата - знаю про шо говорю:)

• Подобається Подобається x 4
  3. Vadim Kharkov

Ну так тащите их сюда ;) Я серьезно говорю. Пусть поучаствуют. В поле, так сказать, поработают. Не все же по библиотекам сидеть пыль глотать. ;)

4. nikolas

nikolas Well-Known Member

• Подобається Подобається x 1
  5. Мікі

Мікі Well-Known Member

Спасибо, но это исключено. Они, к сожалению, с глубоким скепсисом относятся даже вот к таким моим скромным потугам. Считают, что, как дилетант я могу себе такое позволить, а они, как профи, - ни-ни:)

• Подобається Подобається x 2
  6. Vadim Kharkov

Я как-то вычитал у Воннегута такую фразу с которой полностью согласен: "если учёный не может объяснить восьмилетнему мальчику чем он занимается — он шарлатан."

А чем мы хуже восьмилетнего ребенка (я имею ввиду ителлектуальные способности...). Думаю ничем.:blush:

Надеюсь, Ваши "профи" просто не имеют достаточно времени...;). Хотя жаль, что они так заняты. Хотелось бы мне здесь услышать профессиональные аргументы (за тем и шел).

7. Мікі

Мікі Well-Known Member

Ну, и причем здесь пример Воннегута? Я его "Бойню №5", чтобы понятно было, читал еще в Союзе, в "Иностранке"... Если вы язвить - не по адресу...
    Извините, но мне пора доить моих гималайских коров:)

• Подобається Подобається x 2
  8. Vadim Kharkov

А как еще заинтересовать Ваших "профи"? ...

9. Nevermind

Nevermind Просто персона

На сербском и хорватском это слово звучит как "сунце", тоже нет буквы "л". В английском "sun", в немецком "Sonne" без буквы "l", хотя сейчас вспомнила, что по-французски - "soleil", а в итальянском "sole". :)

• Подобається Подобається x 3
  10. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Тоді ще не було Московії (тим більш Росії).
    Хоча для базису російського етносу - татар, башкірів, чувашів - це слово було не запозиченим, а рідним.

11. iso

iso Well-Known Member

12. Gron

Gron тафгай

13. Брацлавчанин

Брацлавчанин Well-Known Member

Інтєрєсно, коли українці почали говорити на суржику і чого? Просвітіть мене, будь ласка.

Останнє редагування: 13 лис 2010
  14. gvorn

gvorn Well-Known Member

З яких пір Рим – це не Середземномор"я?
    Знову Ви називаєте його давньоруським. Дивно. Та й у тих посиланнях, що Ви дали стосовно походження рослини не має однозначної відповіді. Чому Ви так впевнені, що походила вона з Греції?
    Чому для нас є втратою витіснення застарілого давньогрецького слова давньоримським я так і не зрозумів. Хоча, дійсно «смотря с какой стороны подходить...»
    Загалом , з європейською

Маленьке зауваження - в чеській мові слова šlаk ніколи не зустрічав, вони використовують слово – cesta.
    В Етимологічних словниках української мови цього слова не зустрічав. На жаль так сталося, що більшість з них до таких далеких букв як «ш» не добралися ще, завжди щось ставало на перешкоді ;)
    По Фасмеру Ви правильно виставили, але якщо заглянути в Даля, то виглядає, що й в російській мові подекуди використовували слово «шлях». Потім чомусь зникло. А в українській залишилося.
    Взагалі то такі слова як «шлях», «дах» -хотілося б подивитися в хороший німецький етимологічний словник. Заперечувати що багато слів були запозичені з німецької не має сенсу, і в українську, і в російську мови, але існує же деколи і подвійне запозичення, тому копаймо глибше ;)
    А от слово «путь» - добре, хай воно буде таке древнє і виходить коріннями мало не з давньоарійської. Чому ж тоді його не використовували в російській мові повсюди? Навіщо запозичували слово «тракт» з латинської через німецьку і польську? (Фасмер) Чому говорять «автобам», «шоссе», а не «автопуть»?
    Адже згідно Вашої логіки

Щодо слів «Альтанка (альтана)», «Аматор», «Амбасада», «Аркуш», то навіть не хочеться розбиратися. Всі ці слова мають незапозичені відповідники альтанка – бесідка, аматор - любитель, деколи початківець, амбасада – посольство, аркуш – листок. Слово «синоніми» мабуть Вам щось говорить. Навіщо запозичували, то вже інше питання. А Ви проаналізуйте в цьому світлі російську мову. Я переконаний, що такого найдеться дуже багато

Може Ви української мови не знаєте:dntknw:. Вчити мову тільки по етимологічних словниках невдячна справа ;)

P.S. До речі, та ж амбассада, аматер і навіть альтанка є і в російській мові. Може не у Фасмера, але у сучасній точно є. Погугліть спробуйте

Останнє редагування: 13 лис 2010
    • Подобається Подобається x 6
  15. Nevermind

Nevermind Просто персона

У хорватській теж "честа", а у сербській - "пут". :)

16. Брацлавчанин

Брацлавчанин Well-Known Member

А тепер порівняйте який фолькор у сербів, а який у хорватів.

17. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

А як же рідний нашому галицькому вуху вираз "trefí šlak"?

(Правда, десь чула, що в даному випадку це слово походить з кельтської і означає меч...)

18. gvorn

gvorn Well-Known Member

"šlak - кондрашка, паралич, удар" http://slovnik.seznam.cz
    Ніби значення не те ;)

19. Svjato

Svjato Well-Known Member

---------- Додано в 22:14 ---------- Попередній допис був написаний в 22:12 ----------

Думаю вам варто на якийсь філологічний форум зайти...
    Не конче український ;)

20. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Авжеж, зі слідами чи коліями мало спільного.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)