Польська мова

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Bogun, 19 лис 2008.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

У мене не було взагалі практики спілкування.
    Просто дитячі польські програми допомогли зрозуміти як що читається, типу sz, cz, ch, rz...

• Подобається Подобається x 3
  2. Багіра

Багіра Well-Known Member

ну я неправильно висловилась, зара переправлю...
    мала на увазі хоча б якесь, хай короткочасне, знайомство з польською)

3. Чупага

Чупага Well-Known Member

Всі слов'янські мови важкі (граматіка) - романські набагато простіше. (Румунська буде по середку)
    Українська в фонетіческом сенсі значне легше польської ,ближче до італійської (як би кому не здалося ще це -Ги-Ги )

http://cz.youtube.com/watch?v=KLul4MIyy0E

• Подобається Подобається x 6
  4. zero-023

zero-023 Active Member

Отчизна милая Литва! Ты как здоровье,
    тот дорожит тобой как собственною кровью,
    кто потерял тебя, истерзаный чюжбиной,
    пою и плачю лиш о тебе единой.
    ( А. Мицкевич )
    Практично проживаю у двох містах: Львів та Gdansk. Так як я є поляком, мені нескладно було переключатися з одної мови на іншу, тим більше що у цих двох мовах є дуже багато однокорінних слів. дуже багато бував у інших слов"янських країнах таких як наприклад Словачина, так там місцеве населення зрозуміти взагалі неважко. Іноді чуєш старослов"янські слова, які з укр. та поль. мови відійшли давно.

• Подобається Подобається x 5
  5. coolzak

coolzak Well-Known Member

мені дуже помогли з граматикою панорамічні польські кросворди-були такі збірники на 1000 чи 500 штук.Зразу і словниковий запас поповнив.Але звичайно для мови найкраще спілкуватись з носіями.

Останнє редагування: 16 гру 2008
    • Подобається Подобається x 5
  6. Багіра

Багіра Well-Known Member

ідеальний варіант... влітку мій молодший брат десь два тижні провів в Польщі.. приїхала я його забрати, а одна жіночка починає щось до мене щебетати... я так помаленьку звязую слова.. прибігає брат і встряває в розмову і починають обоє щебетати по-польськи... от велика сила спілкування!

• Подобається Подобається x 4
  7. Liliyah Romanova

Мені допомогло телебачення. А потім я цілий рік писала щоденник польською (коли потім відкрила його рік пізніше, за голову схопилася). Саме це мені дуже допомогло, підручник самовчитель також. Потім лише викладачка в університеті підправила мову за рік. Потім були зустрічі з поляками у Львові. (Заговорити перший раз було дуууже тяжко, але як розговорилася, то вже бар'єрів не було більше.) Після другого курсу я поїхала на літню школу польської мови й отримала сертифікат, що я в польській на рівні майже native speaker. Ну, от якось так воно вийшло. Просто ДУЖЕ хотіла навчитися. :)

8. А вот мне одно не понятно. Чего все поголовно стремятся выучить польский язык? Он вроде не очень распространён. Мало где в мире его знают. Лучше учить английский, французкий, немецкий и другие мировые языки. Будет больше пользы.

9. Liliyah Romanova

Чому зразу поголовно? Кому подобається, той вчить.
    Та й чи не байдуже вам? Вчіть англійську, не вчіть польську. Буде вам щастя.
    Мені польська навіть тут придається. :)

10. Багіра

Багіра Well-Known Member

нема поголовного, Рибко! Просто ми на ЛЬвівському форумі.. це нормально вивчати мову сусідньої держави, бо більша вірогідність спілкування саме з поляками, ніж з іншими іноземцями.. от, нпр, на півночі Іспанії діти часом вивчають більше французьку, ніж англійську, бо в них Франція сусід...

11. Coffe13

Coffe13 Дуже важлива персона

Я, особисто, хочу вивчити мову тому,що маю досить знайомих які говорять польською. Німецькою говорить лиш мій братік,при чому з мною говорить то він українською... А англійською... ну лиш то, що англомовною програмою в роботі користуюся...

12. У Киевской области по соседству Беларусь. Так что, надо беларусский учить? о_О
    Я уже говорила, что у меня есть знакомые братья-полуполяки. Но они почти не знают своего языка. Общаются на украинском, иногда на русском.

13. Coffe13

Учіть треба те,до чого лежить душа.

• Подобається Подобається x 1
  14. coolzak

coolzak Well-Known Member

а що тут поганого
    я от за роки в Канаді і пару слів в французькій і пенджабі і іспанській злапав-дурнішим не став від цього

15. Liliyah Romanova

Не завжди. В універі доводиться вчити набагато більше. :mocking:

• Подобається Подобається x 2
  16. zero-023

zero-023 Active Member

Все очень просто. Вы с поляком пообщаетесь на французком? Наверное нет. На немецком? Они швабов вообще не переносят. Хотя западная Польша 50-60% его знают. На английском? Возможно. Но какое будет изумление у поляка, когда его будут спрашивать на его родном языке! Пускай на ломаном, пусть с ошибками... Да после такого он душу вам отдаст. Поверте, я просто был свидетелем такого " проишествия".
    А во Львове , тут все просто. У нас проходит гос граница в 80 км.

17. Liliyah Romanova

Я в універі мала трохи білоруської. Мені подобалося. Дуже цікаво було читати книжки та вірші. Красива мова!

18. Я общаюсь на русском. Они воспринимают нормально. :)

19. Coffe13

Я мала на увазі поза універом, по власному бажанню. Бо з свого універу мені знадобились аж 2 предмети :dntknw:

20. Liliyah Romanova

Рибо, у Польщі?

• Подобається Подобається x 1
а де твій аватар? :)