Польська мова

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Bogun, 19 лис 2008.

1. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Прошу невеличкого уточнення:
    Поляк (скоріш за все молодий) на англомовних ресурсах називається Luc та Lukas.
    Я знайшов польський ресурс, де він "живе".
    Чи можна стверджувати, що його справжнє ім"я Łukasz ?
    Є таке ім"я чи це сленг?

(рошукую його у "позитивних" справах - обмін музикою).

Блін, поштовик б"є літеру Ł :)

2. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Це начебто з німецької. Може бути інше ім'я, так як, наприклад, я в Польщі все таки Ірина, а не Ірена. Тобто тоді він поляк німецького походження, або щось в ту сторону. А може йому просто подобається такий варіант свого імені. Так як наші Христі люблять називати себе Крістінами. Тому 100% неможливо сказати, як його звати.

• Подобається Подобається x 1
  3. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

:)

język angielski – Luke lub Lucas
    język hiszpański – Lucas
    Język portugalski - Lucas
    język francuski – Luc
    język grecki – Loukas
    język japoński – ウーカッシュ lub Ukassiu
    język niemiecki – Lukas
    język czeski – Lukáš
    język rosyjski – Лука
    język łaciński – Lucius; Lucas
    esperanto – Lukaso
    język włoski – Luca
    język serbski – Luka; Лука
    język turecki – Ulasz
    język chorwacki – Luka
    język słoweński - Luka
    język węgierski – Lukács
    język chiński – 吴卡什 lub Wǔ kǎ shí
    język fiński – Luukka

4. Boris_Kiev

Дякую... і все ж, як правильно пишеться його польське ім"я?
    На польському сайті присутній якийсь Łukasz - це ім"я чи така форма ніка?

5. victorys

victorys позитивчик :)

це ім"я :)

• Подобається Подобається x 3
  6. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

То польське ім"я, досить поширене. Знаю кількох Лукашів. :) Йому просто можна написати в приват і запитати, чи не він випадково є той Luc чи Lukas, і запитати про музику.

• Подобається Подобається x 2
  7. Boris_Kiev

Дякую.

8. Чупага

Чупага Well-Known Member

У цю гілку тому як форум україномовний в наши книжки не годиться.
    Але всім хто любить лаяти Сталіна ,Сов. та читає польскою нова книжка російського історика.
    Niedawno opublikowana książka " Powstanie Warszawskie widziane z Moskwy" Nikołaja Iwanowa to, zdaniem Jana Malickiego z Instytutu Studiów Wschodnich, pierwsza praca na ten temat w tak wielkim stopniu odwołująca się do trudno dostępnych archiwaliów rosyjskich.

Ogromną zaletą książki Nikołaja Iwanowa jest oparcie się na dokumentach dotąd niedostępnych dla polskich historyków. Główna teza książki - twierdzenie, że Armia Czerwona mogła ratować Powstanie Warszawskie, w którym walczyli w końcu jej sojusznicy - jest od dawna znana. Jednak nikt dotąd nie przeanalizował tak skrupulatnie, jak uczyniło to Iwanow, rzeczywistej sytuacji I Frontu Białoruskiego w sierpniu 1944 roku. Nikt dotąd nie udowodnił tak przekonująco, że argumenty o niemieckiej kontrofensywie i rzekomych brakach w zaopatrzeniu były czystym wymysłem sowieckiej propagandy - mówił Malicki na wtorkowej promocji książki Iwanowa w warszawskim Muzeum Powstania Warszawskiego.
    /ksiazki.wp.pl/

• Подобається Подобається x 5
  9. Boris_Kiev

Відповів мені польський меломан Лукаш. Він просто переїжджав до іншого помешкання і тому був в офлайні. А тепер прислав мені цілу скриню позитиву, подяк та іншого. :)

• Подобається Подобається x 4
  10. Otsoa

Otsoa Well-Known Member

Люди добрі, а у вас запитати можна? Що то є, "дага"? В рецептах:

4 duże żółtka
    10 dag cukru pudru
    10 dag miękkiego masła
    150 g zmielonych migdałów
    2 łyżki likieru pomarańczowego (Cointreau

ВСЕ розумію.... А от одне слово - і попробуй зроби щось....

11. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

:)))

Dekagram (deko) (symbol: dag) to wielokrotna jednostka miary jednostki masy - grama.
    1 dag = 10 g = 0,01 kg

12. Otsoa

Otsoa Well-Known Member

Ой, дякую, завтра ж спечу :)

13. Agaton

Agaton Well-Known Member

Шановні, користуйтесь нагодою :)

Час від часу дехто пише, що сам, або його діти навчаються польської мови.
    Привіз таки CD з програмами підготовки до тзв матуральних екзаменів з польської мови і математики - польською.
    Знадобится, якщо декому доведеться іти на іспити у посольстві для навчання в Польщі на ВНЗ.
    Залишив оті CD у Ромка у Львові. Кому потрібне таке - можна будь як связаться з Ромком.

• Подобається Подобається x 11
  14. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Відразу видно, що пані не вешталась по львівських компаніях, де часто починали вечір з 10 дека.:)

15. Игорь

Игорь Well-Known Member

Сегодня, после летнего перерыва в костёле состоялось первое занятие по польскому языку. Вернее первое было во вторник, но тогда сестра Марта оставила только начальную группу, а нас, кто уже кое-что знает - на субботу, т.е. на сегодня. Приятно, что желающих учить польский язык стало больше.

---------- Додано в 22:50 ---------- Попередній допис був написаний в 22:13 ----------

Мне очень при изучении помогает Польское радио on line. Едынка и тройка по утрам и днём, а вечером двойка (хорошая классическая музыка ).

• Подобається Подобається x 4
  16. Agaton

Agaton Well-Known Member

:good:
    Згіден на цілих 100.
    Все ще у комерцийних радйостації у Польщі ІМХО далеко не цей рівень.

Є, правда, хороші стації регйональні - але цуе вже йнша специфыка і не кожного цікавыть. Але якщо їздити машиною по країні, то маю свій "топ 3" - Познань (Меркури), Катовіце і Ольштин

17. Templar

Templar Дуже важлива персона

ех.... Хотілося б вивчити польську, але грошей нема(
    А слухання радіо не дуже помагає...
    :sad:

18. Agaton

Agaton Well-Known Member

Э багато самовчителі в книгарні, важко мені щось рекомендувати, але гляньте хоча б туди Polski dla obocokrajowców - empik
    На мою думку - для навчання самому абсолютно обовязково підручник з СD або мп3.

19. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

20. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

У Львові достатньо польських товариств, в тому числі волонтерських. І там багато поляків. Приходьте по вихідних, допомагайте робити добрі для України справи, спілкуйтеся, розмовляйте. Навчитеся швидко. Будуть знайомства, листування тощо. Польська, українська, білоруська, чеська тощо - мови різні, але є щось, що дозволяє дуже швидко навчитися розуміти мову. Крім того, є Інтернет, польське радіо. Наголовніше - то лише ваше бажання.

а де твій аватар? :)