Польська мова

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Bogun, 19 лис 2008.

1. Багіра

Багіра Well-Known Member

ото недавно розпочала вчити полську... з поляками часто спілкувлася, тому завжди з ними розумілася, але хочеться хоч одну мову дотолку знати, а то свою англійську тєгну, тєгну...))) скажу вам не така вона і легка... читати звичайно можна, писати трохи важче, речення складати теж нелегко... але якщо залізти в граматику, то там є трохи кальварії...

• Подобається Подобається x 4
  2. Лучше уже английский учить. Больше пользы.

Английский знают во всём мире. А польский, китайский, арабский - нет.

Может, я бы и знала больше языков, если бы была возможность их учить.

Останнє редагування модератором: 20 лис 2008
  3. viltis

viltis Well-Known Member

Рибко, а чого Ви все так категорично сприймаєте?

Особливо Ваша остання фраза. Кому більше користі від англійської? є ж люди, які люблять і польську. Особисто я її дуже люблю....Хоча ніколи спеціально не вчила. Так, вона декому видається чомусь "смішною" і занадто "шиплячою", але це мова. До речі, то вже краще Лілі знати, але саме завдяки польській я змогла спілкуватись зі словачкою ( українську вона не розуміла) в далекій країні.

Хоча, я й англійську непогано знаю, і не збираюсь на цьому зупинятись. І мої діти будуть знати і англійську , і польську:)

• Подобається Подобається x 12
  4. Максим

Максим Well-Known Member

Одне другому не заваджає. А в Британії, та і не тільки там, тепер при спілкуванні з кельнерами, водіями, працівниками у всяких готелях, рецепціях і т.п. корисніше польську знати ;)

• Подобається Подобається x 9
  5. syavych

syavych копач

Саме тому знавці польської, китайської, арабської мови цінуються набагато більше :)

• Подобається Подобається x 5
  6. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Я, наприклад, теж дуже люблю польську мову. Але для нас - трохи старшого покоління львівян була ще одна причина її любити. Вона була для нас свого роду вікном в Європу.
    Ми слухали в основному польське радіо чи дивились польську телєвізію, які були на досить високому рівні, по країній мірі навіть в один ряд з совковими не можна було поставити. Навіть погоду для Львова передавали набагато точнішу ніж Київ.
    Польських музикантів чи співаків ми рахували більше своїми ніж різних там пугачових чи леонтєвих, ми щоденно спілкувалися з поляками. Ми раділи подвигам Солідарності чи мужності Кароля Войтили.
    Для нас польська мова була свого роду мовою свободи...

• Подобається Подобається x 14
  7. Agaton

Agaton Well-Known Member

Що за нобілітаціа!!! :redface:
    не заслужили, у так достойному товаристві...
    Уявляєте собі, що
    РАЗОМ говорить як рідними так зі 30% людєй у світі. ;)

Останнє редагування: 20 лис 2008
    • Подобається Подобається x 8
  8. А на английском - 90%. Есть разница?

Тю. Не знаю ни одного польского певца. Назовите несколько имён.

• Подобається Подобається x 1
  9. Agaton

Agaton Well-Known Member

як рідною ? ;)

• Подобається Подобається x 7
  10. Максим

Максим Well-Known Member

о_О о_О о_О

Рибко, при всій повазі... Ви звідки такі числа берете?

Англійською володіє від 20 до 30 % населення земної кулі. Причому це не тільки ті, хто нею володіє вільно, чи добре, а взагалі, в стані сяк-так нею спілкуватися.

Це за різними джерелами. Усереднено так десь 23%.

11. Coffe13

Coffe13 Дуже важлива персона

Рибко,ну не подобається вам польська мова,то якого милого ви пхаєтесь в цю гілку?..
    "Проходили мимо - ну и походите..." (с)

12. А польским? Больше людей общается? Население Польши где-то 20 млн, не больше.

13. Максим

Максим Well-Known Member

Рибко, що ви намагаєтеся доказати? :) Наприклад китайською говорить більше, ніж мільярд людей. Проте мені, окрім англійської, більше користі з німецької, польської, чеської, якими хоча й розмовляє докупи всього-навсього якихось нещасних кілька десятків мільйонів, зате потреба в знанні цих мов виникає частіше, ніж в знанні китайської.

Пра-а-а-а-а-авильно! :good: Нарешті ви зрозуміли! А тепер ту саму логіку запускаєм в бік польської мови чи будь-якої іншої. Так ясно?

Абсолютно. :good: В СССР навіть польські фільми цензурували, от наприклад Сексмісія ішла в кінах під назвою Нові Амазонки і деякі сцени були повистригувані. А польське телебачення в ті часи показувало пристойні західні фільми, особливо в суботу ввечір. Фільми з польського телебачення навіть записували на касети і вони ходили по руках разом з тими західними фільмами з російським перекладом, котрий з прищіпкою на носі. :)

До речі, періодично місцями у Львові придумували ніби-то впорядкування дахів і при цьому нищили і скидали антени, встановлені для прийому польського телебачення.

Останнє редагування модератором: 26 лис 2008
  14. Максим, так бы и сказали, что часто в Польшу ездите!

15. Чупага

Чупага Well-Known Member

Что могу сказать о ПМ .
    Настоящие родовитые доромановские москали владели ПМ ,потом шляхта себя перебила в междоусобицах и к власти пришла другая партия. Или второй эшелон.
    Значение ПМ для развития русской литературы трудно переоценить.
    Речьпосполитая потеряла престиж великой европейской державы.
    Новая русская элита конца 17века-начала18 века переориентировалась на немецкую французскую культуру.
    Обычное дело.
    Либерально аристократическая Речьпосполитая проиграла абс. монархиям по всем пунктам и в культурном пространстве.

Если хочется послушать правильный польской речи рекомендую "двуйку" РR-2 в архивах много интересных записей.
    polskieradio.pl/dwojka/
    (чи то не буде реклама ?)
    В новых фильмах бывает такое хамство ,какого бабча от уланского коня не могла бы услышать.

16. mayscream

mayscream Well-Known Member

Перечитала усю гілку,цікава дискусія...Особисто мені польська подобається і я постійно обіцяю собі за неї взятися,та наразі далі читання все ніяк не піду,чи то брак часу,чи то дівоча забудькуватість власних обіцянок;-)Щодо того,чи актуальне вивчення ПМ,то це настільке питання власної вподоби,що вислови деяких просто обурюють і хочеться порадити достеменно вивчити принаймні українську перш ніж надавати меншовартості решті мов.

17. Ykr@inochk@

Ykr@inochk@ Well-Known Member

Буквально вчора слухала пісні польскою , окрім тих, що співає Терція звідкіляся взялися ще дві(хто співає не знаю). Дуже подобаються. Може хто пораде з відкіля можна скачати пісні польскою близькі до народних?

18. Чупага

Чупага Well-Known Member

Останнє редагування: 20 лис 2008
  19. Ykr@inochk@

Ykr@inochk@ Well-Known Member

:yahoo::yahoo::yahoo::good:
    Ой, як файно співають! Хочу ще! Піду погуглю, накача-а-а-ю і буду слухать, хоча більшість слів зовсім незрозуміла, але яка красива мова!

20. Agaton

Agaton Well-Known Member

Щось підкину пізніше, бо зараз на роботі :ninja:
    і маю:
    "Access Denied (policy_denied)
    Your system policy has denied access to the requested URL."

:sad:

але подивитесь нп.
    http://mp3.wp.pl
    http://www.e-gory.pl/index.php?Itemid=168&id=396&option=com_content&task=view

а де твій аватар? :)