Поговорим об ОУН-УПА

Тема у розділі 'Міжнародна політика', створена користувачем kertis, 27 кві 2009.

1. Тівєр

Тівєр кошовий товмач

- И шо, у Вас есть всему сказанному подтверждение? понимаете, немцы за пфенинг удавятся и если они чего давали, то обязательно по документам. Вот документы о том, что они финансировали вашего ленина имеются, а про УПА что у Вас есть? Выкладывайте, не стесняйтесь, господа!

2. bayard

bayard Дуже важлива персона

возможно...страдающий атаманщиной был чел...но все равно наш, украинский, куда уж от этого денемся...
    знаменитая польская резня есть страшная страница нашей истории, но я бы сделал одну ремарку на совместный вывод украино-польской комиссии
    ....Становище ще більше ускладнювалося тим, що населення Західної України боронило свою землю від поляків з 1918 р. і відчувало жах при згадках про короткочасну, але криваву радянізацію 1939-1941 pp. Його захисною реакцією на зовнішнє втручання стало утворення праворадикальної військово-політичної формації — Організації українських націоналістів....
    ...."Пересічний поляк у Львові спостерігав за тим, як "працює" українська поліція, виконуючи німецькі розпорядження, і в ньому зростала ненависть до українців. Той самий поляк, коли б мешкав у Варшаві і бачив, що виробляє польська поліція, котру вже ніхто не називав польською, а лише "гранатовою" , то навряд чи б в нього з'явилася та сама ненависть до своїх співвітчизників, хоча ті останні на неї цілком заслуговували". ....
    ....Коли німці дізналися про те, що українська допоміжна поліція виявилася однією з форм конспіративної мережі ОУН(Б), вони почали її роззброювати.....
    ....Окупаційна адміністрація замінила всіх українців у допоміжній поліції поляками, що одразу відчуло на собі українське населення Волині. Разом з цим це дало привід крайовому проводу ОУН(Б) на ПЗУЗ покласти всю відповідальність за загострення міжнаціональних відносин на поляків.....
    ....У відозві-ультиматумі крайового проводу до польського населення від 18 травня 1943 р. зазначалося: "У теперішній час наша адміністрація полишила свої пости, щоб німці не мали доступу до наших сіл і не могли б нас нищити, як це було досі. Ви першими добровільно зголосилися зайняти її місце і допомагаєте німцям проводити їхню бандитську роботу. Зараз ви є сліпим знаряддям в німецьких руках, яке спрямоване проти нас. Але пам'ятайте, якщо польська громадськість не вплине на тих, котрі пішли в адміністрацію, поліцію та інші установи з тим, щоб вони їх помітили, то гнів українського народу виллється на тих поляків, які мешкають на українських землях. Кожне наше спалене село, кожна наша жертва, що будуть з вашої вини, відіб'ються на вас"......
    Поляки не пішли з німецької служби. Навпаки, вони всілякими шляхами старалися закріпитися на ній. Ця служба була плацдармом, за наявності якого вони змогли б зберегти свій вплив у Західній Україні після розгрому гітлерівської Німеччини. у травні-червні 1943 р. польська допоміжна поліція спільно з німцями знищила майже чверть українського населення Людвипольського району на Рівненщині, включаючи людей похилого віку, жінок і дітей.

Криваве протистояння було детерміноване польським і українським шовінізмом, обопільним екстремізмом, що знецінював людське життя, виправдовуючи все патріотичними гаслами. І тут не може бути виправдання жодній стороні.

3. bayard

он не только марки брал, он брал и на них устроил братоубийственную войну
    Именно Ленин. Для него Россия была просто трамплином к мировому господству (мировой революции). Точнее, даже не ему, а сионистам. Товарищ Ленин в Европе инструкции от них получал через Парвуса, товарищ Троцкий (Бронштейн) в США от банкирского кагала непосредственно. Поэтому, насрать им было на Россию - поотдавали территории, раздробили и разграбили страну, готовились "раздуть мировой пожар" глобальной революции, а потом свалить куда-нибудь в Цюрих. Не зря у них у всех по нескольку паспортов было. Например, после скоропостижной смерти Свердлова Янкель Мовшевича в 1919 году, в его рабочем сейфе нашли, кроме золота, аж 7 его паспортов. Иосиф Виссарионович им потом всем показал! Кому ледорубом в затылок, кому пулей туда же.
    Первый миллион Парвус сразу же перевел на счета зарегистрированной им в Копенгагене фирмы. Там же Гельфанд создал небольшой институт, где работали русские эмигранты. Это был так называемый исследовательский институт, который на самом деле являлся центром сбора информации о событиях в России и реакции на них в мире.
    У Парвуса на службе состояли будущие вожди Советской России:)
    Леонид Красин, Вацлав Воровский, Карл Радек, правой рукой Парвуса был ближайший друг и соратник Ленина Куба Фюрстенберг-Ганецкий, который после революции возглавил Государственный банк России.
    Фирма Парвуса торговала углем, оружием, металлом. Кстати, одним из основных товаров, что закупала российская армия, был сальварсан (сальварсан - препарат, который был изобретен в 1909 году бактериологом П. Эрлихом, использовался для лечения сифилиса. Парвус осуществлял поставки через Скандинавию, Финляндию и Петербург. Не брезговали и контрабандой. Гельфанда обвиняли в том, что он использовал государственные деньги на свои частные цели. Точно нельзя сказать, что именно шло в Россию, что застревало по пути, а что, возможно, Гельфанд растратил либо похитил. Я лично думаю, что у него не было нужды в хищении этих денег. Операции через Скандинавию стали фактически прикрытием для каналов поступления немецких денег. Я бы оценил объем немецкого финансирования приблизительно в 60 млн. золотых немецких марок.

4. bayard

и что же нового мы должны извлечь из этой информации?
    лозунг целиком понятный в те кровавые часы. Тем более что до 1942г. и идеология ОУН была профашистской. Национальное возрождение на волне которого пришел Гитлер было многим по душе. И Донцову так же. Когда нация сформирована она инстинктивно требует привязки к географической территории.
    Именно в 40-50е начинала чувствоваться разница в формировании государств на основе политической и этнической наций.
    Почитав Перспективы украинской революции, я пришел к выводу, что увлечение романтическим лозунгом "Украина для украинцев" у него прошло. А вот Боровец в 1945м был замечен в связях с СД:)

5. Тівєр

Тівєр кошовий товмач

- Засновник чого? НРА Боровця? Але чому тоді, якщо він був такий пухнастий, УНРА була у 1943 році разброєна війсками справжнього УПА?
    - Ні, Ви щось плутаєте, як мені здається. "УПА" Боровця - це було одне, а УПА Бандери, зовсім інше. Я знаю про таке.
    - Тому, що була назва УПА, але ця назва не відповідала дійсності, як я бачу. Як може повстаньска армия України бути під командуванням фашистами, загарбниками нашої Країни? Проти кого вона повставала у серпні 1941-го, не розумію.
    - Тому що Бандера - ідеолог, а не якийсь сфальшований п"ятак.
    - Думаю, що саме тому..
    - Я думаю, що тут є відповідь на, майже, всі питання.
    Але те, що він "засланный казачок" я все більше і більше переконуюся, вивчаючи документи того часу. Чому-сь не вірю я таким "патріотам", як, наприклад, всім відома Фаріон. А може це моя особиста ось така хвороба? Хто зна...

6. bayard

тут есть один неприятный момент не в пользу Бандеры...
    После отказа добровольно влиться в УПА(б), была арестована и убита жена Боровца...
    В принципе зря это сделано...Ни в чем не повинная женщина...

7. Тівєр

Тівєр кошовий товмач

- Классная позиция... Где-то на Марсе, в марсианских архивах есть, а у Танто, нету... Но он говорит. Почему? А потому что, язык без костей...:)

8. Тівєр

Тівєр кошовий товмач

- А може с него срисовали Штирлица?;)

9. рівнянин

рівнянин Well-Known Member

Ви помиляєтесь. Мій дядько до 43 був бульбівець а опісля став бандерівцем...в 1944 році був мобілізований в ЧА...в "чорну піхоту"....закінчив війну в1945 (один с більш як 100 разом мобілізованих). Навіть не повернувшись до хати отримав 25 років таборів...
    так що про події того часу я знаю не з книжок. Мав можливість спілкуватись з багатьма учасниками тих подій як з однієї так і з іншої сторони.
    В той час, як в лісах Волині формувались перші загони повстанців, на Галичині формувалась дивізія "Галичина" з прямого дозволу ОУН. Так що різниця є.

10. рівнянин

Баярд, він апріорі не міг співпрацювати з СД в 1945 році...

11. Тівєр

Тівєр кошовий товмач

- Може і помиляюся... Зараз вже нікого спитати, майже, а вони вже давно у могилі. А зараз кожний може говорити казна що і про них і про нашу історію. І хто був справжнім Українцем, а хто липовим... Бог їм суддя.

12. bayard

во многом спорная статья
    но полезная в смісле фактов:)
    но как бі то ни было на его родине его чтут, как и чтут Махно который воевал со Сечевыми стрельцами и готовил покушение на легендарного Петлюру:)

13. Тівєр

Тівєр кошовий товмач

- А откуда эти точные данные? Кроме как в московских источниках, про жену нигде не нашел. :pardon:

14. Прокіп

Прокіп Well-Known Member

Ну не зовсім до 1942 року. Коли верхівку ОУН німці арештували та посадили? До 1942 року було ще далеко.

15. bayard

Лет 5 назад на сайте БЮТ была целая ветка про ОУН. Ее вел Ashnar Lynx, мой знакомый, который работал в архивах Винницы. Изредка откапывал интересные данные (они собственно оттуда и расходились по инету), вот так и узнал:)
    Жаль что форум грохнули....там было очень много редких сканов...

16. bayard

я имею ввиду официальную часть. На Третьем Сборе ОУН в августе 1943го, ключевые моменты идеологии были зафиксированы документально, и стали основой существования именно многонационального государства. Но весь прикол в том, что в инете гуляют выдержки только из докладов 2го Сбора, которые выдаются за основополагающие. Воистину говорят: человек вооруженный полузнанием - лучший управляемый механизм.

17. Тівєр

Тівєр кошовий товмач

- В немецких архивах Винницы? Или советских, что одно и то же по сути... А как насчет архивов УПА, где бы эта акция о ликвидации жены Боровца была бы отражена?
    - Но все равно, интересно было бы глянуть на хоть какие сканы документов по этому поводу. Для меня это важно. Ежели что разыщете по старой памяти и связям, не забывайте про меня. Спасибо заранее.

18. Прокіп

Прокіп Well-Known Member

І як при такій "офіціальній частині" до цього в УПА були, для прикладу, росіяни, євреї чи грузини? "Папери" просто не встигали за життям.

19. рівнянин

Все вірно. Без підтримки багатонаціональної країни ОУН(б) не мала б змоги загітувати на свою сторону багатьох прихильників цієї ідеї. Тим паче, що на теренах ЗУ було багато інтернаціональних родин. Та й договір з Боровцем би не вдався. А це 10000 вояків і контроль Волині.

А я про що?

20. Тівєр

Тівєр кошовий товмач

- Я так зрозумів, що Bayard мав на увазі не пронімецьки, а продонцовські "ідеї", як ультранаціоналістські.

а де твій аватар? :)