Має що хотів, хто нив, що занадто сухо і що зарано так стало тепло. В останні роки у червні навіть були сильніші зливи і буревії, прогнозують і літо, тиждень-два сильної спеки і посухи, потім місячна норма опадів за день.
Від чого такі думки? Тепер якраз починається астрономічне літо, зараз триває і навіть закінчується збір вишень, а ще років 10 тому навіть не всі черешні достигали. Останній приморозок памятаю 2 квітня.
Підіть на будь-який ринок, немало стоять людей із відрами вишень, не смугляві із Буковини і Закарпаття, а майже всі із Львівщини та Волині, сам вчора мав можливість полізти на вишню, точно 60 - 70% плодів вже стиглі, попадаються де-не-де червонуваті, а попадаються навіть перестиглі потріскані. Якщо збудеться прогноз, надійде холодний фронт, якщо пройде сильний дощ, тільки не град і сильний вітер - доскидає на землю та обвалить рештки вишень.
найточніший прогноз погоди від Кузьми Шкріб потилицю Кузьма: - Я прикмет не сплутаю- Буде лютою зима, Ох і буде ж лютою!! - Справді? - брови у роззяв Запитально зведені... Звідки, лобуре, ти взяв? Чув радіозведення? - Ні, похнюпився Кузьма, - Я прогноз не слухаю. Буде лютою зима, БО ПРОПИВ КОЖУХА Я...
На рахунок кісточкових, черешня вже минулася, вишня - зараз сезон, через тиждень вже можуть бути рештки, а може і минеться, я колись думав так само, що сезон - початок липня, свято Івана, їх вже навалом, вже позакручував вишні у свому соку без кісточок, десь банок 5. Колись тягнув із абрикосами, що може ще зарано, може ще будуть стигліші і дешевші - почекав, питався у продавців на ринку, відповіли, що абрикоси вже минулися. І по погоді, зараз дуже багато природніх прикмет, які складалися за багаторічними спостереженнями - не актуальні і не діють.
Є ще варіант заморожування. Вишні у свому соку більше використовую на Різдво на кисіль, чи на випічку дріжжову і слойону. Не про це мова. Можливо, ще декілька років тому я би не повірив, що у наших широтах у травні буде збір полуниць, липа почне розквітати у кінці травня, збір вишень почнеться у другій декаді червня, нормально у нас будуть рости теплолюбиві абрикос і баклажан, підсніжники деколи будуть збирати у кінці грудня...
Десь так і є, а ще у дитинстві я ходив по липовий цвіт навіть на свято Івана, тоді за народними повірями воно має більше корисного, тепер у такий час його і близько нема, збирав ожину навіть після свята Преображення, тепер 17-18 серпня якщо пройтися біля ожинників, де хороше сонячне проміння та нема затінення - де-не-де ще попадаються якісь гнилі чи засушені ягоди. Неозброєним оком якісь зміни видно. Думаю теперішні дощі та похолодання - недовгі.
Були прогнози, що можуть чергуватися спека та проливні дощі. На початку літа, були нарікання, що занадто сухо, тепер мають...
Що не всохло, то згниє)) Примхи природи, однако... А що у сусідів з погодою, чи тільки у нас таке "щастя"?
У сусідів яких? Не дивитесь телевізор? Через негоду обесточило багато сіл у Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій областях. Куди сильніші зливи + град і сильні вітри пройшлися по тепліших Буковині та Закарпатті. Взнавав, сьогодні по Одещині температура близько до +23, на Херсонщині до +25, тепліше, ніж у нас, але не типова літня погода для морського відпочинку. Була інформація, що і в сонячній Греції пройшли сильні зливи. У Польщі, особливо Балтійське узбережжя зливи та буревії наробили біди куди більше, ніж у нас.
Вгадали, на дивлюся, як латана рояль. Але не буду вас цим "грузить". Насправді, хотілося б знати від самих сусідів, шо за кордоном (Росія, Беларусь, Молдова і т.д.). По ТБ розказують одне, а погода зовсім інша. По інтернету більш оперативно підлаштовуються. Бо повз мене хмари бігають, та все якось добре, без інцидентів.
Доречне зауваження, у багатьох нема можливості, та і не у всіх є бажання дивитися все під ряд по телевізору, про підняття рівня води у річці Прут, обесточення через негоду у багатьох областях є немало інформації в інтернеті. Погода у Росії, самі розумієте, що різні показники будуть для Краснодара, Мурманська і Магадану.
Що там дивуватися Краснодару і Магадану, коли ось тут - на відстані близько двох кілометрів повна протилежність
Погода в Росії і в світі: За останні дні червня Але в Москві 1 липня о 19.30 сонце і сухо. Якщо у футбол Іспанія і Росія грають в Москві. Ага, стою ото значить на львівському залізничному. Оголошують посадку на поїзд е-е-е-е-е коротче на Москву. Льві-Москва, здається - 9.40. Спочатку по російськи, а потім англійською , щось там... ля-ля-ля трейн ту Москва... А чому не Москау?