почему не Русь а УКРАЇНА?

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем русская, 16 лип 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Відповідь: почему не Русь а УКРАЇНА?

Так, історія не повія, але північносхідний сусід любить її гвалтувати.
    Я звичайно відкидаю все на 100% що приходить від джерела .ru
    І подивіться як той бранко пише - великодержавний шовінізм. І ось таких самовпевнених москаликів я терпіти не можу.

• Подобається Подобається x 2
  2. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

по фактажу, наведеному Бранко - заперечень немає - принаймні, в мене.
    Якщо маєте заперечення щодо дат/місць - будь ласка.
    Стосовно його оцінок - вони таки більш-менш об'єктивні, але на форумі їх можна обговорити/обсудити.
    --
    Якщо не застосовувати (або мінімізувати) будь-які штампи/ярлики, особливо - образливі.
    --
    Для прикладу об'єктивності Бранко - давайте попросимо його коротко описати Коліївщину - і розглянемо його дані - ок?

3. Pedro

По перше, Afterstep, він почав атакувати походження Орлика. А кого цікавить походження? Тоді взагалі національності не було як такої. І поляки з українцями різнилися в основному по приналежності до різних церков.Але ніхто не буде заперечувати, що Орлик був європейським політичним діячем і українським патріотом, який все життя боровся проти нашого споконвічного ворога.
    А чого варта така цитата?
    Надо добавить: Орлик-сын чешко-литовского дворянина, родился под Вильнюсом, там вырос и выучился. Соответственно вопрос: он что? Эрнесто Че Геварра? Тот тоже родился в Аргентине, а революцию делал на Кубе.
    Чим це не висміювання нашого національного героя.

• Подобається Подобається x 1
  4. Mattilainen

Mattilainen Well-Known Member

Улыбнуло. :)

5. afterstep

Перша частина цитати - дійсності відповідає. Взагалі переважна більшість козацької старншини і була польсько-литовською шляхтою ;) - що не заважало їм ідейно бути на боці українського народу і воювати за нього ;)
    Друга частина цитати - після слова "соответственно" - це просто емоційний "випад" (контрудар якщо вам так більше сподобається) в сторону зеника, внаслідок невдалої риторики зеника.
    Хоча, безперечно, було б краще, якщо б Бранко на закиди зеника не реагував - але вибачте, якщо основним аргументом є "що ти можеш знати, москалю ти франсуватий" - мене в таких випадках теж іноді клинить... А вас?

6. Pedro

В мене навпаки. Останнім часом я не читав опусів Бранко, але раніше, читаючи його в мене завжди було почуття від його писанини - куда ві прьотє праклятиє хахли. Вас нє біла, нєт і нє далжно біть.
    Приклад?
    "Интересуюсь такой загадкой: Кто русских людей переименовал в украинцев "
    (З гілки про гетьмана Сагайдачного)

7. afterstep

тут розумієте який момент....
    емоційність/інтонаційне забарвлення - притаманні всім. Ми не роботи - ми люди. Відповідно, емоції/інтонації - значною мірою накладені місцем перебування.
    --
    Якщо відразу реагувати тільки (!) на інтонаційне/емоційне забарвлення і відкидати все решта - тоді відразу можна переходити до простої лайки - не тратячи час на формулування думки, фактажу тощо.
    --
    Так, мені теж не подобаються "деякі нотки в шумі мотору" - але...
    Якщо не бути зосередженим на думці6 що хтось тебе хоче образити і ти повинен миттєво на це зреагувати - тоді можна зосередитися на змісті написаного, і відсторонено прочитати полеміку. Можна і нового чогось дізнатися - наприклад, особисто я "літопис руський" пролистав і в разі чого - доволі швидко відшукаю у ньому потрібні дані. Але стверджувати, що я той літопис вивчив - я не насмілюсь, - а так, на форумі, я маю можливість отримати відповідні історичні вирізки з тих джерел, яким я довіряю... і від кого - від Бранко! але не від зеника?

8. no_coment

no_coment Well-Known Member

1. З чого Ви узяли, що я "чужоземний зайда"?
    2. Таке написання НIКу навмисне! "Правильне" написання робить мене "клонованим" десятки тисяч разів :clapping: ! Гадаю, що й Ваш вибір проходив за цим "сценарієм"?

Хоча, може у Вас очі голубі (http://poezia.ru/article.php?sid=34693) :shutup: ? Але це - мене вже не стосується!

9. no_coment

no_coment Well-Known Member

Хамовитість не робить Вам честі (інакше Ви мало чим відрізняєтесь від тих проти кого направлений Ваш гнів)!

Окрім того, вважаючи себе "європейцем" Вам би не зашкодило б поводитися так прийнято в таких випадках "там", а то, Ви, все більше мені нагадуєте "тундру" або "тайгу" або "Колиму" (Перепрошую ;) ).

10. zenyk

zenyk Well-Known Member

Шановні брати, українці!
    А ви звернули увагу, що через одного москаля Бранка - ми, замість того щоб "досліджувати фактаж" тупо лаємось?

....напевно таки афтестеп і но комент праві - варто ігнорувати різних хамів.....

п.с. хочу ше раз звернути увагу: шо не москаль - то хам!

11. Бранко

Бранко Well-Known Member

Спасибо Уважаемый, я звернув увагу на Вашу рітоку!

12. ГРоманюк

ГРоманюк Well-Known Member

Хіба в стародавньому Києві вже був фонограф? Або ми ведемо мову про письмові джерела старослов"янською мовою? З незрозумілої причини, все особливості старослов"янської мови приписали фантомної праукраїнської мови. Що це за горе-лингвист такі А.Кримський?! За історію Білорусії та білоруського етносу краще б не брався, якщо в нього бракує інформації.
    Терпіти не можу підтасувань фактів чи argumentum ad ignorantiam, навiт заради великої національної ідеї. Мета не виправдовує засоби.

Добре, що в мені мила вдома повно, інакше я сказав би, куди цих істориків відправити. :)

13. ГРоманюк

Українську конституцію написав білорус ("Экспресс-новости", 21.04.2006 р.)
    http://www.belarus.mfa.gov.ua/belarus/ua/publication/content/7098.htm

Нарадзiўся Орлiк у беларускай вёсцы Касута, што пад Вiлейкай на Мiншчыне... але якая вам рознiца, дзе нарадзiўся Орлiк, калi ён прысьвяцiў сваё жыццё Украiне?
    Орлик народився в селі Касута, під Вилейкой, Мінська область, але яка різниця, де він народився, коли він присвятив своє життя Україні?

Капiевiч, таксама, быў беларусам, але распрацаваў "грамадзянку" для Пятра - цара расейскага. Зараз "грамадзянкай" карыстуются балгары, беларусы, расейцы, сербы i ўкраинцы. Тадэвуш Касцюшка нарадзiўся каля Косава (Брэсцкая вобл.) нацыянальны герой ЗША i Польшчы. Бен Йехуда בן יהודה таксама нарадзiўся на Беларусi, а прысьвяцiў сваё жыцце развiццю габрэйскай мовы іўрыт.

Што тычыцца назвы аэрапорту, пакуль няма анiякiх падставаў лiчыць, што назва мае дачыненне да Г.Орлiка.
    Що ж до назви аеропорту, то немає підстав вважати, що сама назва має відношення до Г.Орлику.

Dr. Isydore Hlynka (father of Windsor Viter co-editor Dr. Myron Hlynka) wrote an article about Hryhor Orlyk for the Ukrainian Voice newspaper in Winnipeg.
    In the article, Dr. Hlynka asked whether Orly Airport in Paris was perhaps named after Hryhor Orlyk. The question was really wishful thinking since cities in France, like Orleans, with a similar name, existed centuries before Hryhor Orlyk. However, for a short time this year, there seemed to be evidence that Orly Airport was named after Pylyp Orlyk. The story was that Pylyp Orlyk set up a successful restaurant in Paris and bought the land where Orly Airport now exists. This information came from an article that appeared on the internet, by University of Colorado Professor Emeritus John Powelson, who gave lectures on United States style free enterprise at the Pylyp Orlyk Institute for Democracy in Kyiv. When the Windsor Viter editors contacted Dr. Powelson via e-mail, he said that he received the information from an institute director, Vadym Proshko. However, Dr. Powelson was unsure whether the information was fact or legend. After contacting Mr. Proshko by e-mail, the Windsor Viter learned that there was "no historical support to the story."

14. ГРоманюк

Потрібно навчитися оцінювати проблему з різних сторін. Приміром, з погляду білоруської історії, князь Володимир - завойовник, лиходій, гвалтівник, убивця. З погляду українскої історії - "Червоне Сонечко". Битва на Немизі (Менеск) 3 березня 1067 була найбільш кривавої у історії Білорусі. Ця сторінка історії увічнено на одній із станцій метро. Завойовники зі Києва "не пожаліли ні челяді, ні худоби". За масштабами руйнації й втрат живої сили це було рівносильне найбільшим битвам Другої світової війни.

15. ГРоманюк

Тому ці розділи історії на "ваше" і "наше" викликають лише здивування і сумну усмішку.

16. серега-очкарик

серега-очкарик миється в бані

А , действительно , кто ?

17. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

серега, а яка різниця?...
    чи для вас це принципово?....
    а хто московитів нарік руськими, знаєте?...

18. Бранко

Бранко Well-Known Member

Не русскими, а Русинами. Так они себя назвали.

19. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

е, шановний...... [​IMG]
    не лутайте грішне з праведним....
    русинами називалися саме українці.....
    не дарма так багато прізвищ (у нас): русин, литвин і московитин.... [​IMG]
    а у вас?...
    часом не іванов, петров, сидоров?.....

20. Бранко

Бранко Well-Known Member

Часом ИванОВ, ПетрОВ, СидорОВ, Мы - от рода русского послы и купцы, Ивор, посол Игоря, великого князя русского Прастен ТудорОВ, Ибиар ФастОВ; Грим СфирькОВ, Кары ТудкОВ; Каршев ТудорОВ; Егри ЕвлискОВ; Воист ВойкОВ; Истр АминодОВ; Прастен БернОВ; Явтяг ГунарЕВ; Кол КлекОВ; Стегги ЕтонОВ; Мутур УтИН; посланные от Игоря, великого князя русского, и от всякого княжья, и от всех людей Русской земли. И им поручено возобновить старый мир, нарушенный уже много лет ненавидящим добро и враждолюбцем дьяволом, и утвердить любовь между греками и русскими. \944 год\

Где это написано? У нас, Русинами назывались Русские:

Договор Смоленского князя Мстислава Давидовича с Ригою 1223 года:

Русину не звати Латина на поле бится у Русской земли, а Латинину не звати Русина на поле битося у Ризе и на Готском березе.

Афанасий Никитин (1466-1472 гг.):

..„И язь грешный привез жеребца в Индейскую землю, дошел семи до Чюнеря... А в том Чюнере хан у меня взял жеребца, а увидел, что язь не бесерменнн, Русин, и он молвит: И жеребца дам да тысячу золотых дам, а стань в веру нашу в Махмет-дени; а не станет в веру нашу в Махмет-дени, и жеребца возьму и тысячу золотых на главе твоей возьму"

МИРНЫЙ ДОГОВОР КНЯЗЯ ЯРОСЛАВА ВЛАДИМИРОВИЧА С НЕМЕЦКИМИ ПОСЛАМИ 1189–1199 гг.

Се язъ князь Ярославъ Володимеричь сгадавъ с посадникомь с 130
    Мирошкою и с тысяцкымь Яковомь и съ всеми Новгородьци,
    потвердихомъ мира старого с посломь Арбудомь и съ всеми Немьцкыми
    сыны и съ Гты и съ всемь Латиньскымь языкомь.........
    Оже тяжа родится бес
    крови, снидутся послуси, Русь и Немци, то вергуть жеребее, кому
    ся выимьть, роте шедъ, свою правду възмуть. Оже емати скотъ
    Варягу на Русине или Русину на Варязе, а ся его заприть, то
    12 мужь послухы: идеть роте, възметь свое.

Летописная повесть о Куликовской битве
    И была сеча лютая и великая, и битва жестокая, и грохот страшный; от сотворения мира не было такой битвы у русских великих князей, как при этом великом князе всея Руси. Когда бились они, от шестого часа до девятого, словно дождь из тучи, лилась кровь и русских сынов, и поганых, и бесчисленное множество пало мертвыми с обеих сторон. И много руси было побито татарами, и татар? русью. И падал труп на труп, падало тела татарское на тело христианское; то там, то здесь можно было видеть, как русин за татарином гнался, а татарин преследовал русина. Сошлись вместе и перемешались, ибо каждый хотел своего противника победить. И сказал сам себе Мамай:? Волосы наши повыдраны, очи наши не успевают горячих слез источить, языки наши коснеют, и моя гортань пересыхает, и сердце останавливается, чресла меня не держат, колени слабеют, а руки мои цепенеют?.

«Сказание сиречь история о начале царства Казанского и о бранех и о победах великих князей Московских со цари Казанскими, и о взятии царства Казани, еже ново бысть»

И тут на брезе Аталыка, похвального воеводу Казанского, убиша. Аталык же бе храбр и наезжаше гоня на 100 воин и на велик полк бойцов удалых и возмущаше всеми полки рускими, а сам невредим отъезжая и догоняя, кождо их мечем своим ударяше во главу и растинаше; не удержашеся мечь его ни на шеломе, ни в паньсыре . И стреляше дале версты в примету, и убиваше птицу или зверя, или человека; величество его и ширина Обрину подобна, очи же его кровавы, аки зверя человекоядца, и великии аки буйволовы . Бояшеся его всяк человек Русин».

И егда зажжено бысть огненное зелье въ ровехъ, свещеннику же чтущи на молебне святое евангеліе и конецъ того возгласившу: "и будеть едино стадо и единъ пастырь", и аки друга верна съ темъ во едино дело согласистася, въ тои часъ абіе возгреме земля, яко вели громъ, и потрясеся место все, идеже стояша градъ, и позыбахуся стены градныя, и вмале весь градъ не паде отъ основанія. И вышедъ исподъ градныхъ пещеръ, и соидесь во едино место, и возвысися пламень огня до облакъ, шумящъ, и клокочющи, аки некія великія реки силныи, прахъ, яко и Рускимъ воемъ инемъ смятися отъ страха и далечь отъ града бежати, и прорва крепкія стены градныя, прясло едино, а въ другомъ же месте, отъ Булака саженеи зъ десятокъ, и таиникъ подня, и понесе на высоту великое древіе, на высоту съ людми, яко сено и прахъ ветромъ, и относя чрезъ воя Рускія, и меташе въ лесе и на поле далече, за 10 верстъ и 20 верстъ, идеже несть Рускихъ людеи-и Божіимъ бреженіемъ не уби древемъ темъ великимъ ни единого же Русина

Так-то, Уважаемый.

В Западной Европе названия "московиты", "Московия" утверждаются с начала XVI в. под воздействием польской пропаганды, старавшейся закрепить названия "Русь", "рутены" только за теми русскими землями, которые находились под властью Великого княжества Литовского и королевства Польского. См.: Хорошкевич АЛ. Россия и Московия: Из истории полит.-геогр. терминологии // Acta baltico-slavica. Bialostok, 1976. Т. 10. С. 47-57; Она же. Русское государство в системе международных отношений конца XV — начала XVI в. С. 83, 84; Kaempfer F. Herbersteins nicht eingestandene Abhaengigkeit von Fabri aus Leutkirch. S. 12, 13.
    http://www.vostlit.info/Texts/rus6/Fabri/primtext.phtml

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)