Как всегда Gunner не прав, Рождество у нас всегда праздновали, и колядовали. И на Щедрый вечер посевали
Звичайно. Є ще ханжі і фарисеї. Свинячу пику одного з таких надзвичайно побожних ми маємо сумнівне задоволення бачити на фоні президентського штандарту...
Якщо серйозно...Перш ніж перепльовуватися(на що зводиться 80% тем),не завадило б визначитись,про який побут ви,вельмишановні,хочете говорити:про давній чи сучасний ІМХО.
Не думаю, наскільки я знаю, то по Україні святкують по-іншому: різні інгредієнти до кутті, інші страви. Хотілось б то почути від форумлян.
Ні, традиції деколи трансформуються в сучасне, а деколи лишаються, так що не бачу проблем. Ми ж не виявили що банкомат в Ужгороді по одному називається, а в Запоріжжі по іншому.
Сьогодні проводився фестиваль Маланок,з кожним роком це дійство набирає все більшого розмаху,тим самим стає все більш цікавішим.Єдине зауваження погано продумані умови для глядачів,якщо не прийти зарання то можна буде лиш побачити плечі тих хто прийшов раніше,ну як я сьогодні... .Закину пару фоток,але це тільки мізер з того,що відбувалося на пл.Соборній,тай фотографіями та дописами тієї атмосфери не передаш. Одна з центральних дійових осіб Буковинської Маланки - "Бук - Шандарь".Існує легенда,що цей персонаж був взятий з реального життя.Колись в гвардії австрійського цісаря служив хлопака з Вашківців,прийшовши додому,він на всі свята одягав парадний мундир,так з тих пір і повелося,що в переберії має бути присутнім солдат."Бук - Шандарь",якщо перевести це з діалекту,то вийде жандарм з Буковини. Вибачайте,за якість та за ракурс,але коли тобі ходять чуть шо не по плечах,знімати не дуже зручно. Це перебраний мужик. А це вже так,що вдалося зняти... Ну от приблизно таке то...
Якщо уважно придивитись,то можна побачити там мушкетерів, а ще були єгипетські фараони,"Катюша" з екіпажем(мається на увазі реактивна установка) і багато ще чого цікавого...
Це цілий фоторепортаж про фестиваль Маланок,правда не мій. http://kamienczanka.livejournal.com/198077.html?view=6090685#t6090685
У мегаполісах? -так. Але чому вперто ігноруються села Східної України на ЛФ? Чому ігноруються ті, хто опирається русифікації, чому вважається що там уже вмерли-вимерли ВСІ українці?.. Запоріжжя - це Схід? Думаю, що не захід і не центральна Україна. Так ось, мій знайомий (так робить його мама, і баба робила, і прабаба) окрім традиційного святкування Різдва, має таку традицію народну: в ніч проти Василя визначають погоду на рік. Це не ворожіння, суто сільськогосподарський народний прогноз, дуже важливий для українських селян-землеробів. На столі поблизу вікна розкладають цибулячі чашечки-лушпиння і посипаються сіллю. 12 чашечок – 12 місяців. Наприклад, було важливо знати, якою буде погода – коли сіяти, коли врожай збирати. Якщо на ранок в чашечці водичка, значить буде дощовий місяць, нема водички – сухий. Так ось, за тією традицією цьогоріч запорожці визначили, що серпень і вересень 2011 мають бути дуже спекотними. Червень – дощовий. З травневої цибулячої чашечки водичка вилилася аж через край. Перевіримо народні східняцькі українські традиції в дії?
То Ви хотіли б знати побут Східної нерусифікованої України, чи русифікованої?.. якщо русифікованої - то нема чого і цікавитися. Він буде типово "радянським", бо російські традиції чужі по незнанню, а українські через забуття, лишається щось в кращому разі європейське, а то просто - пострадянське. А не хотіли б дізнатися, як східні українці там ЖИЛИ, як і зараз ще виживають, я особисто знаю дніпропетровців, запорожців.. от їм би Героїв України дати, ІМХО, які в пам'яті своїх сільських дідусів і бабусь бережуть, традиції зберігають, який у них був і є побут, звичаї?.. чи хочеться довести меншовартісність цілої території сумарно? Тоді не варт було і тему створювати, і так все зрозуміло з точки зору математики. Більшість - русифікована. І що далі?
Та я знаю. Розказую тим хто не знає. Теж знаю, але гірко про це думати. Козацький край зробили філією донбаських урок.
Не так трагічно все. Більшість нащадків козацького краю перестали шанувати свою бабу і свого діда, бо це перестали робити їх батьки - бо так було легше жити. В Запоріжжі живуть не вихідці з Донбасу. Свої ж і живуть в основному - як ті яничари, які і ніби ж наші - а не наші.. Але не всі такі. Ікраще про них розповідати ІМХО.
Вчора чи позавчора дивився репортаж про козацькі бої,майже всі "козаки" розмовляють російською мовою - неприємне враження.І в Києво-Печерській Лаврі в охороні теж "козачки" якісь заслані.