питання генетики

Тема у розділі 'Здоров'я', створена користувачем nata-k, 8 сер 2008.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

Вони(дохтори) так говорять....:dntknw:

2. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ромку, я таки думаю, що доктори різні бувають. Так само, як і пацієнти ;).

Якщо пацієнту, щось не зрозуміло з слів лікаря, то пацієн має право (а мені здається, навіть повинен) розпитати ще і попросити пояснити. Якщо пацієнт того не робить - то його вибір. Якщо лікар відмовляється то робити - то перша ознака, що треба міняти лікаря. Якщо пацієнт того не робить - то його вибір.

• Подобається Подобається x 3
  3. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Так у ж і ніхто невинен?! Не винні батьки які перед зачаттям дозволили собі лишню дозу вина. Чи може не вині кревні родичі, що поєдналися в подружню пару? Взагалі ніхто не винний!? Не винна вагітна жінка, що палить і споживає спиртне!?

---------- Додано в 00:26 ---------- Попередній допис був написаний Вчора в 23:59 ----------

Прийде час дізнаємось. Якщо я не помиляюсь, то рецесивні ознаки можуть не виявлятись у першому поколінні, а десь у другому-третьому. Оскільки ГМО набули масового поширення якихось 5-10 років тому. А отже мусить пройти трохи часу до того моменту коли будуть виявлятись негативні їх наслідки. З цього випливає досить таки невтішна картина через 60-70 років якраз і проявиться весь негативний вплив на людство.

4. nata-k

nata-k Well-Known Member

Алкоголь і тютюн - не мутагени, а отже, не можуть спричиняти мутації. Алкоголь - потужний тератоген, він може спричиняти вади розвитку, але не генетичні.

Кровні шлюби далеко не завжди стають причиною захворювань потомків. На такі самі хвороби можуть бути хворі діти і від неродинних шлюбів.
    Так що думаю, що мова про провину недоречна.

Який зв"язок між ГМО і рецесивними ознаками :dntknw:

• Подобається Подобається x 4
  5. ABDURAKHMAN

Пояснюю, в кожної людини є генів в рецесивнії стадії , які є причиною винекнення генетичних, тобто, спадкових хвороб. І чим більш кревно споріднені батьки тим більша ймовірність їх винекнення. Отже маємо таку картину ймовірності винекнення генетичних хвороб:
    рідні по батьку і матері - 100%
    двоюрідні - 50%
    троюрідні -25%
    і т. д. в арифметичній прогресії. От саме чому Бог і заборонив кровно-споріднені шлюби.

6. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ваші уявлення законів успадкування базуються виключно на вашій фантазії.

Так, родинні шлюби не бажані. Але арифметична прогресія тут зовсім ні до чого.

• Подобається Подобається x 4
  7. ABDURAKHMAN

Добре поясня по іншому. Я думаю що ви не будете сперечатись зі мною коли я скажу, що 99.99% генетичних відхилень проявяється саме на рецесивному рівні спадковості, і це, я вам скажу, спавжня панацея. Тобто для проявлення якоїсь вади у дитини, необхідна наявність рецевних генів хвороби у обох батьків. Але зовсім не обовязково в батьків має проявлятися ця хвороба. Тобто батьки можуть бути абсольтно здорові. Як це відбувається?

В кожної людини є мільйони генів як можуть викликати генетичні відхилення. А вся штука полягає в тому що вони проявляються в потомства лише при наявності такого гена як у мами так і тата. Я думаю що ні для кого не буде секретом, те що знайти з подібним набором хромосом малоймовірне, так як і одинакові відбитки палрців. Та навіть велика рідкість зусрічаються людьми , що мають однаковові лише кілька генів. Звичайно, що в кровних родичів багато генів будуть спільними, а це, вибачте, генетично обумлений букет хвороб.

8. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ви помиляєтесь.

Зараз відомо близько 4500 генетичних захворювань. Серед них близько 1600 є аутосомно-рецесивними.

І, дійсно, кровне родство збільшує імовірність (лише імовірність !) саме аутосомно-рецесивних захворювань у дітей. Однак і у неродинних шлюбах народжуються діти з генетичними захворюваннями.
    У тому ніхто не винен. Це співпадіння, яке не можливо перебачити.

• Подобається Подобається x 2
  9. ABDURAKHMAN

Цікаво ви пишете, так шо навіть я майже не повірив, я доречі великий скептик. Та наче збільшує ймовірність і в той же час ні на що не впливає. Це, як би мовити, вибирати між тим чи переходити автомагістраль на зелене світло(можливість гибілі =3:wacko: і начервоне (=95:wacko:. Різниця очевидна. Ви чому не зазначили, того що ймовірність виникнення спадкових хвороб у кревно спорідненої пари в порівнянні з середньо статистичною більша приблизно 30000 раз. Але це, можливо, такий пустячок? :pardon:

10. nata-k

nata-k Well-Known Member

Звідки у вас ця цифра?

11. ABDURAKHMAN

теорію ймовірності, чули?:haha:

12. Максим

Максим Well-Known Member

• Подобається Подобається x 3
  13. ABDURAKHMAN

m=E/C^2=3.34 *10^-13
    і шо з того? Фізмат. я вивчав.

14. nata-k

nata-k Well-Known Member

ABDURAKHMAN, що примушує вас вперто повторювати нісенітницю :dntknw:

Нема одного загального ризику для всіх людей, які є у родинному шлюбі. Є багато індивідуальних особливостей, які треба враховувати.
    1. Родинні шлюби збільшують ризик лише аутосомно-рецесивних захворювань. І ніяких інших.
    2. Важливо, чи були родинні шлюби у попередніх поколіннях
    3. Важливо, чи зустрічались у цій родині аутосомно-рецесивні захворювання.

Так, родинні шлюби не бажані. Якщо такий тип шлюбів переважатиме у певній країні, чи суспільстві - це може мати негативні наслібки через декілька поколінь.
    Але якщо це поодинокий випадок - се особиста справа кожного.
    Для сучасного українського суспільства родинні шлюби не проблема. Нема чого галасувати про це.

• Подобається Подобається x 1
  15. ABDURAKHMAN

Боже мій, а про що ж інше я вам говорив?! Невже ж про домінантні захворювання?[COLOR="Silver

[/COLOR][quote="nata-k, post: 564551"]ABDURAKHMAN, що примушує вас вперто повторювати нісенітницю :
    Якщо такий тип шлюбів переважатиме у певній країні, чи суспільстві - це може мати негативні наслідки через декілька поколінь.
    [/QUOTE]

Поїдьте в якусь невеличку країну, для прикладу в Австрію і ви побачете всі негативні наслідки родинних шлюбів вже сьогодні. Там невелике населення, то й виходить, що практично кожен новий шлюб кревно споріднений. І як наслідок маємо більше 30% новонароджених з генетичними вадами.

16. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

В Вас і справді дивні уявлення про успадкування ознак...
    Менделя в школі вивчали??
    Навіть якщо рідні по батькові і по матері - це ще нічого не означає. Ознака може бути в когось одного в рецесиві, може бути в обох, а може й зовсім не бути.
    Розглянемо ці три випадки:
    Ознака в одного в рецесиві:
    АА х Аа - Як не поєднуй та все одно ознака лишиться в рецесиві і не проявиться. Максимум - нащадок буде носієм (вірогідність - 50% )
    Ознака в обох в рецесиві:
    Аа х Аа - От тут може проявитися. Вірогідність - 25% Вірогідність того, що нащадок буде носієм, але ознака не проявиться - 50%. Ну і 25% - нащадок "чистий".
    Ну якщо нема в жодного, то ясно що все:good:

Якщо помиляюсь - поправте хтось. Генетику давненько вчили.:):):)

• Подобається Подобається x 2
  17. ABDURAKHMAN

А вся штука полягає в тому що вони проявляються в потомства лише при наявності такого гена як у мами так і тата. Я думаю що ні для кого не буде секретом, те що знайти з подібним набором хромосом малоймовірне, так як і одинакові відбитки пальців. Та навіть велика рідкість зусрічаюти людей , що мають однаковові лише кілька генів. Звичайно, що в кровних родичів багато генів будуть спільними, а це, вибачте, генетично обумлений букет хвороб.
    Ви написал закон успадкування лише однієї ознаки, а уявіть що їх тисячі, то відповідно і ймовірність буде вища.

---------- Додано в 13:51 ---------- Попередній допис був написаний в 13:41 ----------

тут я не мав на увазі закони спадковості, а лише демонстрував наочно реалії сьогодення. Якщо вважати кількість болячок у потомства від рідних брата і сестри за 100% то ми матимемо таку картину...

18. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Наведу тоді ще приклад. ( ви вже вибачайте, в силу своєї спеціальності вивчали ми все це про тварин, але думаю до людей це підійде не гірше:) )
    Справді в родичів вірогідність того, що "спливуть" хвороби, заховані в рецесиві, вища. Проте інбредна депресія не є закономірним наслідком інбридингу. Тобто, при розумній постановці питання, від споріднених шлюбів можна навіть отримати нащадків з кращими ознаками. Ми вивчали інбридинг, як один з методів селекції. Але для цього необхідно проводити ретельні генетичні дослідження.

19. ABDURAKHMAN

Наведіть приклад.
    Ви вивчали все про тварин, то мабуть вам відомо як селективно розводять кріликів, при цьому шукаючи найстійкіші і найбільш родинно віддалених предстаників роду кролячих. Я думаю, що вам не потрібно пояснювати що буде з потомством від рідних по крові кролів.

20. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

В рецесиві ховаються не лише хвороби, а, часто, господарсько корисні ознаки. І, якщо немає летальних, напівлетальних генів, хвороб генетично успадковуваних, то інбридинг дає прекрасні результати.

а де твій аватар? :)