питання генетики

Тема у розділі 'Здоров'я', створена користувачем nata-k, 8 сер 2008.

1. nata-k

nata-k Well-Known Member

Відповідь: питання генетики

Так, конкретні випадки легше розбирати :).
    Чоловік хворий на гемофілію має генотип ХhY. Він не міг передати сину ген гемофілії, а отже і син не міг передати його своїм дітям. Чоловіки взагалі не бувають носіями гемофілії (вони або хворі або здорові).
    Донька хворого чоловіка обов’язково носій ХHXh . Імовірність народження здорового сина – 50%, так само і хворого сина – 50%.
    Тобто, її сини можуть бути здорові. Як правило, хвороба визначається у дитинстві, але бувають рідкісні випадки "слабкої" гемофілії, яку виявляють у старшому віці. Потрібно взнати у якому віці була виявлена хвороба у діда (у внуків слід очікувати таку ж форму, якщо вони хворі).

• Подобається Подобається x 2
  2. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

э один маленький нюанс. далеко не всі вроджені схильності виливаються в патологію. її ще треба спровокувати.

Хоча, зрештою, Левандівка правий, генетиків серед нас не спостерігається, то ж дискусію вести ні о чім. А от якщо треба буде консультацію спеціаліста, то по неї я піду не на форум.

3. nata-k

nata-k Well-Known Member

Уко, я не збираюсь нікому заміняти лікаря. Це було б наївно і абсурдно :). Моя мета просвітницька - підвищити рівень знань.
    От наприклад
    Що Ви маєте на увазі?
    Вроджені схильності і генетично обумовлені хвороби це різні речі!
    Наприклад, якщо у хлопчика є ген гемофілії, то він точно буде мати цю хворобу. Не залежно від зовнішніх умов і провокацій.

• Подобається Подобається x 4
  4. Ука

я про аутизм писала. З того, що я читала на цю тему, то вродженою є якраз схильність. А от глибина прояву цієї схильності визначається іншими чинниками. Але я можу і помилятися.

5. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

але радо надаю всім консультації на форумі - рекламуючи та провокуючи "агресивне дилетанство" :)

• Подобається Подобається x 1
  6. Ука

стоп. де я надавала консультації? Я лише висловлюю свою позицію і пояснюю, чому я роблю чи не роблю щось.
    хіба що, плювалася проти капання носа, але то речі доволі очевидні.

7. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ви помиляєтесь. При аутизмі мова не лише про схильність.
    Це повідомлення не стосується попереднього. Це повідомлення розкриває сутність одного з методів дослідження у генетиці людини.

Суть близнюкового методу полягає у порівнянні прояву ознак у одно-та двояйцевих близнюків. Це дуже поширений метод у дослідженні генетики людини, оскільки застосування експерементальних методів не можливе.

Однояйцеві близнюки генетично абсолютно ідентичні – вони походять з одних і тих самих статевих клітин батьків. Двояйцеві близнюки генетично подібні так само як рідні брати і сестри, бо народжуються з різних яйцеклітин і сперматозоідів. І важливо, що близнюки розвиваються у однакових умовах. Порівняння прояву ознак у одно- та двояйцевих близнюків дозволяє визначити роль генетичних факторів, та роль впливу зовнішніх факторів (яких саме можна лише припускати).

Розраховують процент конкордантності (ПК), який вказує на роль генетичних факторів. Так, у однояйцевих близнюків за ознаками, які визначаються тільки генетично ПК 100% (наприклад групи крові). Якщо ж виявляється, що ПК приблизно однаковий і у одно- і двояйцевих близнюків, це свідчить про важливішу роль зовнішніх факторів, а не генетичних.

Останнє редагування модератором: 30 жов 2008
  8. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Користуючись тим що nata-k на форумі, поспитаюсь про наслідування кольору очей.
    В чоловіка очі карі, в мене каро-зелені. А в малої вони не то сірі, не то блікитні, її вже 11 місяців, і очі ніяк не темніють[​IMG]. Це шо такоє [​IMG]? таке може бути чи ні?

9. Шурави

Шурави Well-Known Member

А хіба у Лисенко, не більш видатні "заслуги" в генетиці?

10. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ljolik, із задоволенням спробую Вам відповісти :)

Успадкування кольору очей відбувається за досить складним типом успадкування. У формуванні кольору очей беруть участь, як мінімум, три гени, які між собою взаємодіють. А це значить, що варіантів ознаки може бути багато. І ще це той випадок, коли у дітей може бути новий варіант ознаки, відмінний від батьківських.

При таких варіантах очей, як у Вас з чоловіком - у вашої дитини може бути будь-який колір очей. Більш імовірно- карі або зелені, голубі або сірі - менш імовірно, але можливо (особливо якщо в родині у чоловіка зустрічались голубі чи зелені очі).

Та у багатьох людей від народження до 1-3 років очі голубі/сірі, а потім набувають справжньоо свого кольору. Так що, ще почекайте ;).

• Подобається Подобається x 5
  11. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Простими словами (без генних запльотів): Бабка натроє гадала...:mocking:

12. nata-k

nata-k Well-Known Member

Нічого подібного, дорогий левандівко. Якщо ви хочете почути всі можливі варіанти - я мушу цілу лекцію читати. Не маю можливості.
    Вас цікавить якийсь конкретний випадок? Давайте розглянемо.

• Подобається Подобається x 3
  13. levandivka

Льолік "цікавить".
    Здра-а-асьтє...

14. nata-k

nata-k Well-Known Member

Льолік, здається, мою відповідь зрозуміла :). Так що не зрозуміли Ви? Можу відповісти на всі уточнюючі запитання.

А можливих варіантів, дійсно, багато. Є простий метод розрахунку. Якщо ознака визначається одним геном, то у потомків можливо до 3 різних типів генотипів і ознак. Якщо двома генами - то 16 типів генотипів і 4-6 типи ознак. Якщо трьома генами - то 64 типи генотипів.
    Тому конкретні приклади розглядати простіше :).

15. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Дякую за відповідь :). Зрозуміла - це засильно сказано. Але мене власне і цікавило чи взагалі таке можливо :dntknw:- в мене батьки темноокі, ми з чоловіком теж, в старшої очі десь після 6 міс. потемніли, а в молодшої раптом світлі ... В чоловікового батька здається були світлі, але на 100 % не впевнена, треба буде ще в свекрухи уточнити. Зрештою, якщо цей випадок вкладається в рамки...:)

16. levandivka

А шо, чоловік переживає?:)

17. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Неа, він взагалі щось не сильно тим цікавиться:))), не впевнена що він так зразу скаже який колір очей в старшої... Просто мені самій цікаво.

18. вільний_слухач

вільний_слухач Well-Known Member

гммм... в мну теж така "фігня", ну тобто, в моїх батьків очі карі (не каро-зелені, а карі)...в рідної сестри теж... в дідуся і бабусі по батьковій лінії були карі, по маминій - в дідуся були карі, а бабусі не знаю.. а в мене - ЗЕЛЕНІ... до чого б це? мо добре маму випитати?))))))))))))))))))))))

19. Romko

Romko Дуже важлива персона

Та добре,що не негр...:cowboy:
    І таке буває...:dntknw:

20. nata-k

nata-k Well-Known Member

Е ні, Ромку, в такому випадку, дійсно, тре маму дбре попитати.
    А от зеленоокий у карооких батьків - льогко. І нічого підозрілого нема.

а де твій аватар? :)