Піст

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Forpost, 11 жов 2007.

1. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

помічав прямо протилежне. Крім того швидкий перихід на калорійну їжу після періоду утриманя може шкодити

2. Orman

Orman Well-Known Member

яке протилежне, що в кого не було обжиралівки в того був піст? Бо це і є протилежне до того, що написала, а ви, певно, щось інше на увазі мали, або прочитали неуважно.

а те що після посту обжиратися для здоров"я погано ніхто не заперечує.

3. Сергій аспірант

Досить часто бачив як люди які сумлінно постять дають собі волю на Великодень

4. Orman

Orman Well-Known Member

ну що тут скажеш - дуже шкода, що люди не розуміють ні суті посту ні суті Великодня

5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Навряд. Швидше за все, автор слів начитався "житія" й вирішив давати поради малим діткам. :dntknw:
    Вагомий критерій, ніц не скажеш. :crazy:

У дописі мерос явний перегин (точка зору крайніх православних), але по ідеї, у Павла є:
    5 Не вхиляйтесь одне від одного, хібащо дочасно за згодою, щоб бути в пості та молитві, та й сходьтеся знову докупи, щоб вас сатана не спокушував вашим нестриманням.
    6 А це говорю вам як раду, а не як наказа.
    (1Кор.7:5,6)

Хоча, хто там знає, чи воно у перекладі СЄ існує. :mocking:
    Як на мене, ви ніколи не постили. Тоді який сенс балакати про щось, чого не знаєте? Піст без молитви не має сенсу, тому якщо ви відмовлялися від їжі тілесної й не підживлювалися духовною - то мене точно не переконаєте, що маєте уявлення про піст.
    Схильна сумніватися у вагомості вашого помічання. :)

Останнє редагування: 4 бер 2010
    • Подобається Подобається x 2
  6. Сергій аспірант

вагомий - оскільки свідчить про тещо вфраза була додана пізніше і давніші рукописи її не містять

---------- Додано в 21:26 ---------- Попередній допис був написаний в 21:25 ----------

проблема перевірити?

7. Liliyah Romanova

Ну, те, що ви вірите самозванцям, чиї теорії були підважені, зовсім не критерій для тих, хто у них не вірить.
    Вам - ні. А мені шкода часу, бо в ті "хвантазії" я не вірю. :pardon:

• Подобається Подобається x 1
  8. Сергій аспірант

Вескот і Хорт самозванці? англікани якщо не помиляюсь

---------- Додано в 21:45 ---------- Попередній допис був написаний в 21:45 ----------

точніше віритив ті у яких вас виховали

9. Liliyah Romanova

Точно? А може, помиляєтеся? ;)
    А ви точно знаєте, у яких мене виховали? :)))

10. apelsyn

apelsyn Well-Known Member

Скажіть, а що Вам(ну чи не особисто Вам) заважає утриматись від непістних продуктів і купити собі в аптеці комплекс вітамінів? Ми ж не в середньовіччі. Я пощу з 15 лютого- почуваю себе прекрасно, ще й спортом 40 хв кожного дня займаюсь. Не їм м"яса, риби, яєць, молочних продуктів, масла, солодощів і всього, що має пшеничну муку, алкоголь. Обмежила каву.
    Але як людина ХОЧЕ м"яска- то вже не піст. Мені зараз абсолютно ніхто не заважає піти і дістати собі ковбаси кусок з холодильника, але я її не хочу!
    Нарахунок "обжираловки" в Великодень- серьйозно задумалась чи не лишитись вегетаріанкою. Введу тільки молочні продукти і яйця.
    Я це все до того- що не треба з посту робити якісь "страждання"- це щастя і гармонія з Богом і собою.

• Подобається Подобається x 4
  11. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Піст є не просто утримання від певної їжі. Це - свідомий акт, що складається з багатоьх складників. Трьохрічна дитина свідомою аж настільки бути не може. Тому
    заставляти її постити - це катування. Не робіть цього!!!

• Подобається Подобається x 6
  12. Levko

Levko Well-Known Member

Це точно!
    Я також хавжди дивувася чому люди з посту роблять якісь страждання, якийсь траур...
    Дивлюся в Біблію- там зовсім інше написано:

А як постите, то не будьте сумні,
    як оті лицеміри: вони бо зміняють
    обличчя свої, щоб бачили люди,
    що постять вони. Поправді кажу
    вам: вони мають уже нагороду
    свою!
    А ти, коли постиш,
    намасти свою голову, і лице своє
    вмий,

щоб ти посту свого не виявив
    людям, а Отцеві своєму, що в таїні;
    і Отець твій, що бачить таємне,
    віддасть тобі явно. Матв.6

Зі свого досвіду можу сказати, що постити радіючи Господом є набагато легше. І як тільки я починав сумувати і прислухатися до голосу своєї плоті, піст ставав нестерпним... Я тоді зрозумів на практиці, чому написано, щоб ми не сумували коли постимо, а щоб раділи...

• Подобається Подобається x 3
  13. Khotybor

Khotybor Well-Known Member

Найперше з собою. Це ніщо інше, як загартовування сили волі. Постити - значить навчатись казати своїм прихотям, залежностям, гріхам тверде "НІ". Піст - вибір сильних духом.

14. Сергій аспірант

сама практика посту в мене критики не викликає. Критикую лише відсутність бібілйних підстав до практики посту яка існує в церкві. Оскільки немає жодних вказівок на те що в періоди в які церква встанновила пости перші християни постили. Піст - був особистим рішенням кожного.

---------- Додано в 15:35 ---------- Попередній допис був написаний в 15:34 ----------

цілком згоден.
    При нагоді почитайте як змінюється психологія голодуючої людини - зрозумієте мету посту.

15. Liliyah Romanova

Я думаю, тут ще варто уточнити терміни. Піст у первісному розумінні - голодування від сходу до заходу сонця. У сучасному - це радше утримання від певних видів їжі.

16. Сергій аспірант

цілком згоден
    Але покажіть на підставі нового завіту коли апостоли вводили пости?

17. Liliyah Romanova

Кому показати? Вам того не треба, то нащо я буду даремно розпинатися?
    Ваше останнє речення мало показати, що буцімто в Церкві піст раптом перестав бути рішенням кожного. Якщо ви справді хотіли це сказати, то мушу підкреслити, що ви помиляєтеся, піст так і залишився "особистим рішенням кожного".

• Подобається Подобається x 3
  18. Сергій аспірант

Тільки от для цього ввели спеціальні періоди коли рішення постити слід втілюватив життя. Хоч би одну згадку про такі періоди в перших хрис
    тиян наведіть.
    справді можете не розпинатись, адже для того що б обгрунтувати пости слід портрібно буде звернутись до передання а не до писання.

19. Liliyah Romanova

Сергію, пояснювати вам традицію? Я не бачу в вас бажання її розуміти.
    То як із хрещенням дітей. Багато речей стали зрозумілими самі по собі, яко наслідки християнізації. У сучасному секуляризованому світі усе частіше відмовляють у хрещенні дитини, бо нащо хрестити дитину невіруючим батькам?
    Піст - це рекомендація, й має свої підстави, особливо перед великими святами. А прив*язаний він до церковного календаря, бо таким є цикл життя традиційного християнина. Комусь із-поза спільноти того не зрозуміти, та й не потрібно йому в то вникати, бо нащо носити зайві тягарі? Вам заважають дати посту? Нема на то ради. Тим, хто за ними живе, не заважають анітрохи. А сам піст у Біблії ніде не заперечений.

До речі, у первісних християн сповідь була привселюдною, перед усією спільнотою. Пропонуєте повертатися до тої практики? ;) Ну, бо за яким то правом раптом зробили її таємною. :)))

• Подобається Подобається x 2
  20. Liliyah Romanova

Великий Піст

Готуємося до Великого Посту. І підтримуємо один одного молитвою й словом, коли він почнеться.

---------- Додано в 12:14 ---------- Попередній допис був написаний в 12:11 ----------

Минулого року мала проблему, бо хотіла хоч трохи постити, а чоловік заборонив, бо була вагітною. Цього року годую грудьми, то знову проблема, бо постити не можна, кажуть. Буду собі робити піст на солодке та компутер. Суть посту, зрештою, не в самій лише відмові від певних видів їжі.

Дітям на парохії теж збираюся дати календарики, де вони мають щодня позначати, від чого саме хочуть відмовитися на Славу Божу. Відповідно й мій старший буде робити те саме.

А хто який досвід ще має? Поділіться думками та ідеями.
    Як саме ви постите? Від чого основного чи додаткового відмовляєтеся?

• Подобається Подобається x 9
а де твій аватар? :)