Піст

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Forpost, 11 жов 2007.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Відповідь: Піст

От все чекала, коли вже в Україні піст почнеться, аби написати про те, що Католицька Церква має досить м'які правила щодо посту. Піст не зобов'язує дітей до 14 років та старших осіб, десь після 60 (хворих також, відповідно).
    Також піст зобов'язує лише в середу та п'ятницю (можна також понеділок). Інші дні тижня - на розгляд та відчуття вірних. Трохи мене то вражає, але що поробиш.

• Подобається Подобається x 3
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну чому... це даний мінімум, а кожна людина вже собі зробить постанову...

• Подобається Подобається x 2
  3. Liliyah Romanova

Ну, в православних наприклад дуже строго. А в католиків навіть у семінаріях нема строгого посту. Хіба в перший день посту та в п'ятницю.

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

ну в них і служби по 4 години...

а взагалі дуже все залежить від духовного стану людини... вважаю дуже строгий піст більшість світських людей і так не потягне, мало того, людина , яка недавно почала працювати над собою, строгий піст може зворотній ефект дати (моя думка), все має бути у відповідності.. Хтось скаже, що такий піст для неї залегкий і нічого їй не дасть, а іншому - в самий раз.

• Подобається Подобається x 6
  5. Liliyah Romanova

Цікавий стереотип. :)
    А мені у вірменів подобається. Довго, зате як гарно...
    У мелхітів теж цікаво. Ще би арабську розуміти, то взагалі. :)

Ех, як то людям вигоди в усьому хочеться. Так, Бог має бути зручним, вигідним. Інакше, нащо Він потрібен?
    Сьогодні через снігопад мало людей прийшло до церкви. Якби до праці, було би більше. А на церкву завжди шукається оправдання. Певно, Бог не образиться, що нам лінь було присвятити Йому час. Він терплячий і люблячий. І вміє чекати.
    І читаєш потім статистику й дивуєшся. Щотижня люди проводять 5 годин у магазинах, а лише одну чи півтори віддають на молитву чи буття в храмі...

• Подобається Подобається x 4
  6. Іруня

Іруня Well-Known Member

Відповідь: Дієти, худнення, недоїдання, голодування

Недавно читала про монастирі. Так от, в деяких монастирях монахи постять лише на хлібі і воді. І так весь Великий Піст.

• Подобається Подобається x 1
  7. yulichka

yulichka Active Member

Я звичайно намагаюсь дотримуватись посту, але не так фанатично: музику не слухаю голосно, хоча дуууууууже полюбляю таке, не сварюся багато :shy: , м"яса намагаюсь не вживати.
    Знаю таких людей, які дуже побожні, щонеділі до церкви, піст - завжди строго-престрого дотримується, кожного вчить, що гріх так і так, а якості як людини - деспот, якого ненавидять і бояться. То хіба так праведні люди і побожні роблять?
    Так що, основне бути людиною, а не робити показухи для людей!!

8. Liliyah Romanova

В часі посту до церкви треба протягом тижня ходити. На поклони, канон, на преждеосвячених... :shy: Дуже люблю всі ці богослужіння. :)
    Не варто такі питання задавати? :) :p
    Нащо до тих людей уподібнюватися? ;)
    Золоті слова!

Додано через 1 хвилину
    Є багато монастирів, де дуже строго зі всім. Адже монахи дають обітницю щодо трьох чеснот. Відповідно дуже часто вони цілковито відмовляються від світу і всього, що від світу. Живуть лише необхідним.

• Подобається Подобається x 5
  9. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

піст - це утримання в духовних цілях. кінцева мета - наблизитись до Господа, очиститись від гріха.
    у мене колись був піст на інтернет, на відвідування всіляких концертів.
    піст - це піднесення духу. дух і плоть завжди бажають протилежного. тому в пості ми впокорюємо плоть, щоб переміг дух. а дух - то є те, що вдихнув у нас сам Бог, як вдихнув Він у першу людину...

під час посту в плані їжі я не вживаю м"ясного, пташину, молочного і всього, що виготовлено на такій основі, не їм здібного тіста, смаженого і відмовляю собі повністю в солодощах(будь-яких). рибу їм 2 рази за піст. перший день - вода і хліб, середа і п"ятниця - строгий піст.

в пості мені завжди краще читається Писання і краще його розумію та запам"ятовую. це - особливий період для мене, в якому я дивлюсь на свої гріхи і молюсь про те, щоб навчитись їх обходити і гідно приймати випробування, які посилає мені Господь.

• Подобається Подобається x 12
  10. lotr_an

lotr_an Well-Known Member

молодець! а що як тісто талановите й з нього щось мудре виросте :)

11. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

думала-думала як воно вірно буде. не додумалась. але не "здІбне" - то точно. може, здОбне?

12. lotr_an

lotr_an Well-Known Member

от якби лихий взяв собі піст на спокуси.

13. Liliyah Romanova

Молитва святого Єфрема, яку молимося щоденно в часі Великого Посту, є для мене свого роду символом цього часу.

Господи і Владико життя мого, дух млявости, недбайливости, владолюбства й пустослів'я віджени від мене.
    Дух же доброчесности і смиренномудрія, терпіння й любови даруй мені, надостойному рабові Твоєму.
    Так, Господи царю, дай мені зріти мої прогрішення і не осуджувати брата мого, бо ти благословен єси на віки віків. Амінь.

• Подобається Подобається x 7
  14. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Можливо, так воно і краще, бо серед православних постять, тобто утримуються від скоромної їжі на всьому протязі Великого Посту одиниці, а в католиків хоч один день в тижні постний, але вони в більшості дотримуються того дня.:)
    Те, що утримання від певних видів їжі і навіть з участю у великопістних Богослужіннях, без боротьби з власними пристрастями, приводить до того, про що написала Yulichka, це правда, піст часто прорбуджує гнів, дратують уявні та реальні прогрішення ближніх, я часто відчуваю це на собі. Йоан Ліствичник пише:”Багато гнівливих ревно вправляються у чуванні, пості та мовчанці, а намір диявола тут такий, щоб під виглядом покаяння і плачу подати їм поживу, що годує їхню пристрасть”. Боротися з пристрастями – культивувати протилежну їм чесноту.

15. Кася

Кася Well-Known Member

Скажу так: я не пощу.На мою думку це обмеження,що церква сама встановила межі посту.Людина повинна постити тоді,коли духовно до того готова,бо в іншому випадку то виходить як дієта,коли тобі піст нав`язують бабусі чи батьки.
    Духовно до того я ще не готова,тому наразі не пощу.Коли відчую - тоді й поститиму,незалежно від календаря.

16. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Щоб постити дійсно потрібно бути готовим до цього.
    Але все ж краще постити разом із церквою, бо церковний календар це як проголошення Євангелія. Хто знає і розуміє суть церковних свят, той знає Св. Письмо, навіть якби його і не читав.
    Але я згідна з вами, що можна постити і коли сам зохочеш або відчуєш у цьому потребу. Головне щоб від цього була користь, а не для галочки.

17. Малявка

Малявка на своїй хвилі

у нас протягом посту щосереди і щоп"ятниці ввечері правиться в церквах Хресна дорога. Дуже допомагає мені натроїтися на піст і пороздумувати над своїм способом життя.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

А шо, якщо так і не відчуєте? Я думаю, ініцітива у даному разі має йти не тільки зверху, але і від Вас.

19. Liliyah Romanova

Це в римо-католицьких? Бо в східних, по ідеї, має бути Літургія Преждеосвячених Дарів.

Додано через 1 хвилину
    Даруйте, забула чиї слова.
    Краще в часі посту їсти м'ясо, аніж один одного.

20. Малявка

Малявка на своїй хвилі

Ні, в греко-католицьких. Та і вправославних, здається, теж є.

а де твій аватар? :)