Підтримайте петицію про домашнє навчання в Україні!

Тема у розділі 'Ти маєш право...', створена користувачем Гелена, 10 вер 2009.

1. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

ну справа навіть не в тому що теорему знати не конче щоб добре жити, а питання: нащо тоді ходити до школи протягом 12-ти років?

ну уявіть що ви ходите на роботу 12 років, а з/п нема, результат плачевний, здоров’я втрачене, час минув...
    ну кому воно потрібне таке щастя? га? ;)

• Подобається Подобається x 3
  2. Гелена

цікава стаття про семейное образование, рос. практика
    рекомендую читати тим, хто сумнівається, що звичайні батьки можуть дитину вчити вдома

а ще хочу сказати про наші плани, може комусь знадобиться:
    якщо не зміниться нинішнє укр. з-во, то ми плануємо для своєї дитини (дітей) домашнє навчання в формі екстернату
    поважна причина для зарахування на екстернат - відсутність щеплень
    ну, знаєте деякі батьки бояться, що через відсутність щеплень не візьмуть дитину до школи, а ми якраз і самі раді будемо

екстернат - це єдиний варіант домашнього навчання на даний момент в Україні
    а проблема в тому, що не для всіх. бо в будь-якому випадку і ДН і екстернат мають багато спільного між собою - дитина вчиться за шкільною програмою вдома, тобто навчальний процес організовують батьки, а іспити і т.п. дитина здає в школі і отримує документ про середню освіту державного зразка. так що тут все в порядку само собою

тобто, зараз екстернат - це єдина можливість для здорової дитини не ходити до школи і вчитися вдома

• Подобається Подобається x 2
  3. mavka

mavka Well-Known Member

:) успіхів ! от якби була можливість дізнатися думку батьків, таких, як я, :)) що допомагають дітям вчити українську, наприклад, в домашніх умовах. вчора ми робили уроки на сьогодні, в укр. суботню школу. :) годину зараховуємо за три. хочу сказати з власного досвіду, що правильніше розділяти обов"язки батьківські та вчительські. це мають бути різні люди. є сенс в тому, що колись укр. дітей віддавали в науку "до дядька" :) з проживанням !... тобто, Вам, Гелено, побачите ! , захочеться вчити інших діток, а своє кудись оприділити в добрі, але чужі, руки. :)

4. Гелена

е, не факт, не факт :))
    то лише припущення ;)

5. Anastasia

Anastasia Well-Known Member

А чому? Терпіння не вистарчає, чи завищені вимоги до рідних дітей?

6. mavka

mavka Well-Known Member

:) терпіння , Анастасіє, вистачає майже завжди; вимоги стандартів радянської школи - гарний почерк з нахилом вправо, грамотність й достатнє знання класиків літератури чи титанів фізики-математики, щоб зв"язати два слова докупи. тільки ось чую надто часто : "... що, насварила-нагрузила-порвала-викинула через вікно, а тепер цілуватись прийшла ?... " :sorry:

7. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

Ну не знаю. Наприклад я вже каліграфії не застав. Хоча в деяких школах ще заставляли писати чорнильними ручками для вироблення почерку. В школі у мене почерк був нормальний, а дріботіти і позначати каракулями я вже навчився в інституті пишучи конспекти, які потім використовував як шпаргалки.
    А ще в радянських школах вчили історію партії (самий занудний курс історії). А в решті предметів більше залежало від вчителя а не від курсу предмету і ,думаю, так само є тепер. Я любив літератури (тоді була російська і українська), математику, фізику і хімію, історію і географію тому що вчителі були чудові. А у 8 класі почав ненавидіти німецьку, тому що вчитель новий прийшов і ніяк пояснити нам не міг (до речі то проблема майже всіх вчителів, які тільки приходять з інститутів). І ще можу сказати що в 6-му класі відраза була до математики і до креслення, тому що вчителька була ніяка. Вона тільки рік вела в нас, і добре що далі не вела, а то був би в математиці і кресленні дундуком. Так що я схиляюсь до того що від вчителя більше залежить, а по собі скажу що сухе заучування нічого не дає. Вчитель мусить відчувати коли діти втомилися і відволіктися на інші теми

8. Anastasia

Anastasia Well-Known Member

Щось невторопала
    Тобто ви, наприклад, на протязі дня за щось дитину сварили\повчали, а коли прийшов час до навчання по програмі Домашнього Навчання, то дитина не має настрою і бажання працювати над уроком саме з вами, бо є образа, чи як?

9. Юліан

Юліан Active Member

моя найперша асоціація із домашнім навчанням пов'язана навіть не так із навчанням, як вихованням: можливістю для твоїх дітей уникнути тих "гачків", які навішує система освіти, що в майбутньому робить їх легко прогнозованими і керованими членами суспільства :)

10. mavka

mavka Well-Known Member

я не мала це на увазі. я мала на увазі, що батьки виховують дитину, підтримують чим можуть. але , мені так здається, вчитель - хороший нормальний вчитель, яких в мене було більшість, - є в шкільному процесі для дитини немалим авторитетом, часом більшим, ніж мама.

дитина не дозволить собі з ним переривати урок канюченням "а можна, я води поп"ю", "ручка болить", "не буду переробляти, мені й так зрозуміло", "давай пізніше це зробимо...." й т.д.
    я - проти домашніх шкіл. вдома мама може допомогти написати твір, тато може навчити гри в шахмати, допомогти з алгеброю, - це так, як в мене було. а в школі значно ширші можливості - є олімпіади, конкурси, святкові вечори, є клуби за інтересами, драмгуртки всякі, - це я про українські школи. про американські просто мовчу, тут стільки фану й всяких актівіті (як вони кажуть), що найважливіший процес навчання часом аж не під такою пристальною увагою, як треба.

тому парниковим дітям з приватних шкіл часом важко адаптуватись в публічній хорошій школі, яка має багато грошей та можливостей, й трохи дикіша, звичайно - як й нормальний світ. що казати, директор школи зустрічає щоранку всіх при вході, вітає, майже всіх знає за ім"ям. відмінники ходять до нього пити чай з бубликами й їм дозволяється прихопити з собою коліжанку. (школи тут розділені, ви знаєте - маленькі окремо, старшокласники - в іншому будинку, середні класи в ще іншому)

• Подобається Подобається x 1
  11. Гелена

Про нашу петицію в ЗМІ: http://korrespondent.net/ukraine/events/990902, цю статтю передрукувало багато інтернет-видань.

Також в п’ятничному номері львівського "Експресу" (друкований варіант) вийшла стаття під назвою: "Я до школи не піду"

І лінк на цікаве дослідження домашнього навчання в США: Домашнє навчання в системі професійної освіти США http://www.lib.ua-ru.net/diss/cont/337908.html

Хто ще не проголосував за петицію: http://www.petition.org.ua/?action=view&id=22802 - приєднуйтесь!

12. mavka

mavka Well-Known Member

Гелено, хотілося б розуміти, що Ви не плутаєте професійну домашню освіту (майже всі вищі й середні школи - універи й коледжі) мають курси он-лайн, які вигідно брати працюючим й середню шкільну. Враховуйте також, що домашня освіта в Штатах спричинилася тим, що країна величезна й в деяких штатах малонаселена - школи є не всюди. звідси й вихід - збирати дітей з околиці в одному приміщенні й хоч якось вчити.

13. Гелена

я так розумію за лінком ви не ходили? :)

курси он-лайн називають дистанційною освітою, це для дорослих
    а 2,4 млн. дітей в США навчаються саме у формі домашньому навчання, за це відповідають батьки - за освоєння програми вдома

ви плутаєте вимушене ДН коли нема школи і самостійно вибране коли школа є, але чимось не задовольняє

як думаєте, в Москві, Оттаві, Сіднеї, Санкт-Петербурзі діти вчаться вдома бо нема школи? :)

14. mavka

mavka Well-Known Member

:) так, за лінком я ходила - типова кандидатська , що розтікається "мислію по дрєву." не кажу, що повна пурга, але маю це на увазі. мені здається, що Ви надто ідеалізуєте цю домашню освіту, адже у батьків є повно можливостей своїм впливом доповнювати шкільну. а ця кандидатська , як погано випечений хлібчик за непровіреним рецептом - сирий всередині й невідомо який на смак.

й ось як можу продемонтрувати - спочатку про фіктивні два мільйони. думаю Ви знаєте, як оперують статистикою й передбачають прогресію ?

McDowell & Ray порахували, що процент зростання дітей, що навчаються в домашній школі, від 15% до 20% , враховуючи тільки, що 360,000 було в 1994 й 790,000 стало в 1999. й роздзвонили про те навколо. А ось як коментує це Kurt J. Bauman (Population Division , U.S. Census Bureau, Washington, DC 20233-8800 ) після докладного й глибокого дослідження, пояснюючи деталі - не два мільйони, а не більше 500 тисяч, значно менше:

".... By contrast, people who initially indicated non-enrollment faced similar yes/no questions on home schooling in both surveys. They were much closer in number -- 170,000 home schoolers in CPS and 190,000 in the 1996 NHES. "

ті перші дослідники просто помилились в обрахунках.

далі, в тій українській науковій роботі пише, що
    "домашнє навчання характеризується високою дидактично-професійною ефективністю, що підтверджується результатами досліджень, проведених науковими установами, експертними комісіями і громадськими організаціями США. "

американці ж пишуть, що вони самі не вивчали це явище взагалі й ось те, що я зараз Вам подам , - перші спроби оцінити ту "моду", як вони пишуть й зрозуміти причини явища. Нічим воно не характеризується те явище, як тільки тим, що відбувається на Заході країни в більшості - в сільських районах :), часто там, де безробіття й батьки переїжджають з місця на місце.

http://74.125.95.132/search?q=cache:JdADaKTBX0oJ:www.census.gov/population/www/documentation/twps0053.html+home+schooling+in+usa+results&cd=3&hl=en&ct=clnk&gl=us&client=firefox-a

головне, що треба розуміти, американські школи не є всі однакові, так, як в більшості на Україні, багато залежить від дільниці, одиниці можуть собі дозволити віддати дитину в хорошу школу, бо це значить, що жити треба в надто дорогому районі.
    а в нас й так шкільна система сильна, не розумію, чого всі причіпилися до садків Монтесорі й американських шкіл ! вони ж в кінці списку !
    вже якщо брати щось й імплементувати, то з корейських - вони ПЕРШІ.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Гелено... (вітаю з минувшим Днем юриста) ну то ви вже ТАКІ крайнощі пишите... що просто... я починаю вірити у зворотнє.

Що таке абсолютно хворий? Труп?:crazy:

16. Гелена

ні, просто ставлюся до неї добре :)

а я не хочу доповнювати шкільну, я хочу замінити шкільну на іншу :)
    це ваша думка, а є інші
    зрештою справа в іншому - дитина, яка вчиться вдома отримує документ про освіту д-ного зразка, йде у ВУЗ, здобуває професію і т.д.
    домашнє навчання - це форма отримання загальної освіти
    чому ж вона не є частиною системи професійної освіти? з врахуванням принципу неперервності освіти?
    звичайно, що є. так само як шкільне навчання - це частина неперервної освіти, лише форми отримання різні:)
    Миху, я не треба вірити то в одне, то в інше, залежно від того, що хто що напише на ЛФ
    треба думати власною головою :)

а у всіх штатах треба повідомляти про те що дитина на ДН?
    наскільки я знаю НЕ у всіх
    вони знають те що офіційно, те що неофіційно ясна річ не знають

а цей сайт ви бачили: http://www.hslda.org/Default.asp?bhcp=1?

Останнє редагування модератором: 12 жов 2009
  17. mavka

mavka Well-Known Member

:) тільки не на американську, я Вас прошу ! ;)
    приклад з точної науки - математики :

6.2 + 6.3 = скільки приблизно (!!!) буде ( замалюйте кружечок навпроти правильної відповіді ) - (11), (13), (18).

ось тому 85 % студентів в американських вузах - не американці, а хто, Ви думаєте ?

і чому, Ви думаєте, Львів раптом перетворився на "Силіконову долину" ? Ви думаєте, на яку компанію американську наші програмісти працюють, того навіть не знаючи ? чому вчителя математики неможливо знайти в Америці, що аж треба запрошувати з Індії ?.. а наші фізики ?...
    ... про ліриків - чому Ви думаєте, один з найстаріших театрів Каліфорнії реставрували неамериканці - 6 чоловік й всі з України та Росії.

чому, Ви думаєте, наші діти, яких привозять батьки в середньому шкільному віці в Штати, попереду всіх незважаючи на проблеми з англійською перший рік ?

Наша освіта, Гелено - Ви ж по собі бачите :tongue: - хороша достатньо. Бракує інтелігентних вчителів, але це проблеми не освіти.
    так, перебіглася й тепер остаточно впевнена, що Ви докладно не розібралися з причинами виникнення домашньої освіти в Штатах.

мені здається, головні я називала, але повторю одну, найсуттєвішу : чудні діти -діти з психічними та фізичними відхиленнями, діти з особливими потребами. :)
    ціла велика сторінка з сайту, поданого Вами, їй присвячена :) :

http://www.hslda.org/strugglinglearner/

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та я то так роблю... ніхто мені ше голови не позичав....

19. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

То проблема не стільки школи, як підліткової свідомості і відсутності потреби в кваліфікованих технічних спеціалістах.
    Вони не знають для чого вона бо в них мислення наступного плану "мені то в житті не пригодиться". Якби підліток був свідомий того шо йому дуже скоро прийдеться заробляти на життя собі, жінці/чоловікові, дітям, а згодом і батькам помагати, то він би зразу думав чим йому цікаво займатися і як воно його буде годувати.
    Коли мене в ВУЗі вчили ГОСТів креслення я тоже не знав нашо воно мені бо бачив шо в нас на заході мене то навряд прогодує і ліпше я буду робити на їх селіконову долину. А якби мене кілька разів завели на якийсь працюючий завод (яких я шось наразі тут не наблюдаю, ну хібашо спиртзаводи) і я би подивився як там працюють інженери і шо перед прохідною стоїть колєйка з іномарок і люди там ходять довольні життям, то вже б давно сидів і креслив корпуси машин чи будинків чи шось таке.

Замість того шоб бавитися в вчителя дома ліпше б батьки пояснили дитині шо якшо в школі вона не навчиться всього потроху, а чогось особливо добре, то потім буде все життя вагони розгружати чи за пяними дядьками в барі столи мити. Не подумайте шо я вважаю то не достойною роботою. То файний старт для любої людини, але в нас є талановита молодь, яка мусить мати і шось більше.
    Тре навчити дитину бути працьовитою, доброю, свідомою, відповідальною. Теорему Піфагора чи зміст похідної другого порядку вона тоді і в школі вивчить без проблем.

Тоже не згоден. Поведінка людини мусить бути частково прогнозованою, бо інакше то вийде неадекватна людина. Як в нас кажуть "з птахом". Некерована людина то тоже велика біда. Ви будете тішитися шо ваше чадо може стати едаким індивідуумом зі своїм особливим світобаченням і правом на власну думку і свободою вибору. А як потім йому працювати з начальником і вміти закрити писка коли то треба, чи вміти коректно і делікатно відстояти свою позицію ??
    А шоб людину не зомбували як то сталося на помаранчевій революціі і далі стається перед кожними виборами то треба затратити купу часу і на власному прикладі навчити свого нащадка аналізувати любу ситуацію і робити з неї свої виводи.

Заалом то справа батьків шо робити з дітьми. Я своїх наразі не маю, то і вибір переді мною такий не стоїть, але як ше доволі молода людина, яка ше не забула шо то є школа і ВУЗ, хочу вам сказати - якшо ви будете вчити дитину самі то позбавите її міліона неприємних моментів повязаних з конфліктами, спостеріганням безпрєдєлу, ризиків стати пияком чи наркоманом, а разом з тим і міліона радісних і веселих моментів повязаних з дружбою, коханням, самоствердженням в суспільстві, радості самостійного подолання життєвих перешкод.

20. Гелена

а чому ви думаєте що американська школа чи американське домашнє навчання є для мене якимось зразком від якого ви мене від нього постійно відмовляєте :)

мені цікавіший досвід російських та ізраїльських хоусмкулерів, я їх читаю і почерпнула багато корисного :)
    коли я кажу домашнє навчання всі добре чують слово "домашнє", зле, що не чують слово "навчання"

справді? я зі школи нічого не пам’ятаю, лише те, що хотіла пошвидше її позбутися, бо було нудно і тяжко сидіти цілими днями на уроках

а вчилася я більше після школи, в ВУЗі і тепер вчуся самостійно
    до школи коли йшла, то вже вміла читати і трохи писати
    школа як така дуже мало мені дала, правда

Мавко, та це очевидно, що спочатку вдома вчилися лише хворі діти і лише їм рекомендували ДН. в нас теж вдома дозволено вчитися хворим дітям

але що з того? з 70-х років, ситуація змінилася - ДН вибирають ті кого чимось не влаштовує школа: рівнем освіти, рівнем безпеки тощо або з чисто ідеологічних міркувань
    мені колись оце це інтерв’ю сподобалося: http://nikadubrovsky.livejournal.com/442302.html
    як бачите причини є різні
    в Москві вже кілька тисяч дітей на ДН, в них дозволене сімейне навчання

ось ця стаття мені ще сподобалася: http://magazines.russ.ru/novyi_mi/2001/7/osher.html

все більше батьків хоче вчити дітей вдома, зверніть увагу: здорових дітей
    я знаю біля 10-ти львівських сімей, де є здорові діти від року до п’яти, але батьки вже думають як дати освіту без школи

чому? тому що традиційна школа не може задовольнити потреби всіх верств населення
    які методи навчання в школі? доісторичні?
    зараз багато дітей мають доступ до різноманітних джерел інформації: паперові, електронні та аудіокниги, інтернет, навчальні відеопрограми та дидактичні матеріали, документальні фільми тощо
    відповідно мають можливість пройти шкільну програму набагато швидше, ніж за довгих 12 років. а паралельно займатися спортом, мистецтвом, гратися в кінці-кінців абощо

12 років школи то невиправдана трата часу і сил, імхо
    а чому школа не здатна мотивувати учнів?

хоча мушу сказати - так, багато чого дійсно ніколи в нагоді не стає :)
    от наприклад біологія всім згодиться, особливо розділ "гриби" - щоб гриби розрізняли, бо травляться ними люди часто :)

все що треба в житті люди вчать швидко самостійно. я таких знаю дуже багато
    в ВУЗі ви здобували конкретну спеціальність
    я би не порівнювала ВУЗ і школу в тому плані

всього можна навчитися і без школи. не весь світ, що в вікні

зрозумійте, навчання в школі саме по собі є неефективним - великий клас, тема від уроку до уроку, зазубрив-здав-забув
    індивідуальне навчання завжди дає кращі результати з коротший термін

я буду вчити що треба бути самому собі начальником ;)

чого ж? навчання без школи не означає що в дитини не буде компанії
    буде компанія тих же хоумскулерів, буде спортивна школа тощо :)

а де твій аватар? :)