Пасха: що насправді ми святкуємо

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем ABDURAKHMAN, 29 бер 2011.

1. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Хто сказав що не печемо? Якщо ви не печете то не розписуйтесь за інших. Я бабку печу тоді коли хочу, а не тому що якесь свято. Не плутайте правидне з грішним.

невігластво не означає що так є насправді

---------- Додано в 16:38 ---------- Попередній допис був написаний в 16:35 ----------

Та перестаньте. Яка естетика. Суть не в крашанках. Я он ніколи не кладу в кошик крашанок чи писанок, з дитинства у нас не було прив’язаності власне до того що мають бути крашанки. Я кладу в кошик самі звичайнісінькі білі варені яйка, і нічого від того ще не пострадало.

Великдень, то не яйця. Великдень то Служби в церкві. Це саме основне.

---------- Додано в 16:55 ---------- Попередній допис був написаний в 16:38 ----------

Ми її черпаємо також із Святого Письма і практики апостолів, і передань Святих Отців.

Знаєте у мене є дуже добра товаришка протестантка ( я не буду писати її конкретну деномінацію, бо воно ітак нічого не змінює) так он вона ніколи мені не докоряла що я неправильно вірю чи сповідую щось не так як того хоче Бог. Бо вона прекрасно знає що це не їй вирішувати. Вона мені розповідає про те як вона трактує Бібілію, а я в свою чергу їй розповідаю про те чому Католицька віра сповідує одне а не інше і як воно також є підкріплене словами в Біблії.
    Ані вона не змінила конфесію ані я, але ми залишаємось дуже добрими друзями і говоримо про дотримування закону однаково. Існує така річ як толерація один до одного, так довго як ані вона ані я не переступаємо закон. Ба навіть тоді, вона мене напоумить і скаже свою думку а вибір чи прислухатись чи ні, це вже моя справа.

Дивує мене як люди називаючи себе християнами так зневажливо відносяться до «іновірців».

• Подобається Подобається x 3
  2. Даяна

Даяна Well-Known Member

В апостолів і перших християн по ваших мірках була суцільна трагедія, відсутність естетики і самобутності святкового столу. Чомусь перші християни не вірили, що страви, які язичниками раніше присвячувались ідолам, після Христового воскресіння можуть "посвятити" якісь обрані люди і після цього споживати як щось особливе на честь Христа. Напевно багато втратили, не поєднавши язичницькі обряди з християнством. Поспівчувайте і їм. А я ставлюся до "освяченого" як до звичайної їжі і участі у магічних обрядах не беру лише через те, що воно мені, як і першим християнам, не потрібне.
    Я не знаю, до чого ви це написали. Я у формі полеміки висловила і аргументувала свою позицію, не сподіваючись її комусь нав'язувати. Якщо маєте на увазі те, що ви із Святого Письма черпаєте освячення крашанок чи інші язичницькі традиції, то вкажіть цитати. Якщо хочете писати про те, що хтось когось докоряє чи зневажає, то вкажіть цитати. А якщо хочете підключитисмь до аргументованої (бажано біблійно) дискусії, то будь-ласка. :)

Останнє редагування: 29 кві 2011
    • Подобається Подобається x 1
  3. Мих

Мих Дуже важлива персона

Даяно, ви, як горець. Знаєте що апостоли їли, що пили як і де в туалет ходили. А про перших християн... ви напевно з ними по землі ходили. Вам все відомо.
    Я розумію християн церкви. Щось писалося, щось передавалося, а звідки вам то відомо? Хфантазії?

4. Даяна

Даяна Well-Known Member

Читала. "Дії святих апостолів", Послання ап. Павла... Ви ж знаєте, що для мене джерело знань в питанні віри є Слово Боже а не слово людське. А фантазії (наприклад про освячення помешкань чи яєць з ковбасою) - то вже нааааааабагато пізніше надбання тих, хто практикує двовір'я:
    http://readbookz.com/book/190/7043.html
    http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1720
    http://www.karpenko.net/Dip_Dvovir.html
    http://uk.wikipedia.org/wiki/Двовір'я
    http://krotov.info/yakov/5_hist/terminy/dvoeverie.htm
    http://studhelps.ru/08/dok.php?id=s224

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Знаю і ше знаю, що так всі кажуть, не тільки ви.

---------- Додано в 22:48 ---------- Попередній допис був написаний в 22:37 ----------

ну бачите, Даяно... ви думаєте, що Бог сказавши Слово через Біблію, перестав говорити. А є люди, які чують голос Божий і сьогодні і раніше.

6. plastic

plastic Well-Known Member

.
    Известный христианский историк Опарин А.А. пишет: «Вторым большим праздником у тенгриан считался приход весны. По традиции, корни которой уходят в Индию, он отмечался 25 марта. Известно, что к этому дню тенгриане пекли куличи. Кулич олицетворял мужское начало. В Индии и во многих других странах его символом был фаллос. Тенгрианскому куличу придавалась соответствующая форма, рядом полагалось класть два крашеных яйца. В этом уже прослеживается связь с фаллистическими земледельческими культами Индии, но столь же очевидна связь этого обычая и с пасхальными традициями христианства. Только тенгрианские обычаи древнее…»

Подобный языческий праздник встречи весны характерен почти для всех известных науке языческих верований: 25 марта праздновался у египтян как день богини Исиды (у вавилонян – Иштар, у греков – Кибелы, у хананеев – Астарты) и ее возлюбленного Адониса, Аттиса… Факт языческой основы праздника не отрицается даже православными. Священник Александр Мень пишет: «25 марта, в день весеннего равноденствия, во всех городах, где чтили Кибелу и Аттиса, торжественно провозглашали возвращение умершего к жизни. Праздник нового расцвета земли выливался в бурное проявление радости. Устраивались карнавалы, на время отменялись законы и правила благопристойности». Во всех этих праздниках весны у разных народов присутствовали те же символы мужского начала: куличи и яйца. Культ Исиды (Иштар, Кибелы, Астарты) получил поистине повсеместный характер к 1 веку по Р. Хр. «Слившись в сознании народа с Деметрой и Кибелой, Исида все больше приобретала черты универсальной богини.

Открыв любой православный календарь, мы увидим, что 25 марта (7 апреля) празднуется Благовещение Пресвятой Богородицы. Мы уже писали, что введение поклонения Богородице заменило языческое поклонение матери богов, женскому началу. «Когда же под влиянием существовавшего на Востоке с незапамятных времен культа богини-матери в христианстве начала проявляться тенденция к возвеличиванию Марии…»

Пасха праздновалась в Израиле до Месии в память о выходе евреев из египетского рабства, и атрибутом праздника был символизирующий жертву Христа ягненок, которого запекали на углях целиком и ели, не расчленяя костей, так как, по пророчеству, кости Христа не были сокрушены во время смерти на Голгофе. Ягненка ели по указанию Божию с горькими травами и пресным хлебом (опресноком), так как дрожжи, согласно Писанию, символизируют грех.

Ни о каких куличах и прочих сдобных изделиях из теста, ни о каких яйцах речь не шла.

http://http://www.fagma.com/169-kak-pravilno-vkushat-pasxalnyj-kulich.html

7. artobstrel

artobstrel Дуже важлива персона

вообще то "слышать голоса" это симптом .... и Вера была задолго до библии и нынешние праздники церковные отголоски древних языческих праздников ...

8. Даяна

Даяна Well-Known Member

наю і ше знаю, що так всі кажуть, не тільки ви".

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

чому, коли Бог чує людину - це нормально, а коли людина чує Бога - симптом?

10. Оленa

Оленa Well-Known Member

Вибачте plastic, але яке відношення ця стаття має до Пасхи і традицію її святкування? Сама по собі можливо вона несе якусь інформацію, але по відношенню до обговорюваного питання вона недоречна, упереджена і чисто суб’єктивна. Кидається в очі, що цей "відомий християнський історик" знаходиться на своїй хвилі і переслідує певну мету.

Останнє редагування: 30 кві 2011
  11. Даяна

Даяна Well-Known Member

Пряме. Куліч - це і є язичницька "паска", освячення і споживання якої встановили двовірці, придумавши свою власну традицію на основі поєднання християнства і язичництва:
    http://www.narodnapravda.com.ua/rus/culture/4bb5824919e1d/

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

А Опарін - відомий історик... в середовищі адвентистів звичайно, який, Даяно, каже:

"мы всегда знали, что адвентисты - это та церковь, которая базирует свое вероучение только на Библии".

Знайомі слова, нє, Даяно?

А от книженція:
    http://www.koob.ru/oparin_aleksey/tayna_sudbi
    Назва багатообіцяюча, на грані магії.

13. Даяна

Даяна Well-Known Member

Дякую. Я не цікавлюся його книгами. Я звернула увагу лише на висвітлені факти у контексті теми. А стосовоно теми, то я суджу ФАКТИ незалежно ні від прізвища, ні від конфесійної належності автора. І атеїсти можуть писати про історію релігій мовою ФАКТІВ. А несумісні з апостольською практикою ФАКТИ двовір'я у сучасному християнстві - річ очевидна, доведена і висвітлена багатьма істориками-науковцями.
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=864190&postcount=64

А стосовно поданої plastic статті про куліч (паску), то це також є фактом. Це описано у багатьох історичних працях. Харків'яни сьогодні це також і наглядно підтвердили:
    http://news.tochka.net/63999-v-kharkove-k-paskhe-postroili-ogromnuyu-tserkov-iz-tsvetov-foto/
    http://dirty.ru/comments/311363

Останнє редагування: 30 кві 2011
  14. Оленa

Оленa Well-Known Member

Яке там пряме? о_О В темi про Пасху мала б бути чиста їжа, яка освячує. Натомiсть впарюється смiття, яке ще нiкого не зробило чистим. Шкода теми. Без конструктиву i адеквату тут нiчого робити.
    Виглядає, що у адвентистiв вiн Е.Уайт № 2.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

А судді хто? Хто такі історики-науковці? Сергій Аспірант?:shutup:

16. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Давно вже не був на форумі бо ЛФ був вже дуже засмерджений. Але "лєснічі" почав здається підчищати лєснічувку. Зайшов і відразу наткнувся на дописи Даяни. І затремтів... бо почувся великим грішником. Ось посудіть - встав вранці, прийняв душ (індуси вживають воду для ритуального очищення), зробив деякі вправи включаючи йогу(!), зготував сніданок на вогні (вогнепоклонник), вживав молоко (для індусів корова священна тварина), погрівся під сонцем (бог єгиптян), купив Daily Telegraph(може папір зроблений зі священного для друїдів дерева).
    Правда зробилося легше коли згадав, що цього року не їв крашанок.
    І хтось шепнув на вухо слова ап Павла що ідол ніщо і "де Дух Господній там свобода". І відлягло від серця. Правда, сваяткував Великдень. Подякував Христу, що він прийшов на цю землю, постраждав важко, щоб викупити таку нікчему, такого грішника як я. Правда, десь шановний (вічний) аспірант написав, що ніде не написано, що апостоли святкували День Воскресіння. Але так само не написано, що апостоли ходили в туалет. То що, за перепрошенням, я маю не ходити в туалет?
    Бачите, Даяно, треба крім читання Слова Божого просити Автора, Духа Святого, щоб пояснив. Бо можемо перетворитися на кшталт єговістів, які в Духа (і де-факто в Христа) не вірять, тож безуспішно призначають кінець світу і обявляють конкурси на потрібного перекладача, щоб припасувати і перекрутити Писання на їх потреби. Якщо це і ваша філософія - ви на хибному шляху.

• Подобається Подобається x 5
  17. Даяна

Даяна Well-Known Member

Та ні, що ви. Там суддей взагалі немає. Я мову вела про історично-наукові статті, у яких взагалі немає осуду ні тих обрядів, ні якихось конфесій. Голі історичні факти.
    Я оцінила вашу дотепність, бо і сама люблю гумор. :) А щодо змісту вашого допису, то він примітивно спрощений, бо я вела мову про двовірну форму РЕЛІГІЙНОГО поклоніння, а не використання у побуті якихось речей, що десь там у чомусь застосовувались. А тепер ближче до питання християнського язичництва. Для прикладу, якщо хтось придумав і вірить, що сатана, який не побоявся Самого Бога і спокушував Ісуса, боїтьтся амулету Ісусового розп'яття (як то у фільмах показують), то такий релігійний фетишизм - це вже не "встав вранці, прийняв душ...". Так само і "освячені" ковбаси чи яйця, чи помешкання - це вигадана магія, перемішана з язичництвом.
    Гарна цитата. Шкода що вирвана з контексту.
    Для цього треба прочитати бодай з 8-ї до 10-ї глави 1 послання до коринтян, і тоді початок співставити з висновком, де засуджується поєднання господнього і ідольського:
    "Тож про споживання ідольських жертов ми знаємо, що ідол у світі ніщо, і що іншого Бога нема, окрім Бога Одного......................... Бо не можете пити чаші Господньої та чаші демонської; не можете бути спільниками Господнього столу й столу демонського".
    А якби апостоли слідували сучасним релігійним модерністам, то теж могли, наприклад, золотого бика, якому поклонялася частина Моїсеєвого народу, випікати у формі паски, присвяченої воскресінню Ісуса. Подібного можна було перебрати багато, і розглядати все це за словами Олени як "культурне надбання наших предків", яке робить цікавішою форму поклоніння. Ось це, Pedro, більш логічне порівняння, ніж ваше "встав вранці, прийняв душ..."
    Але апостоли таким шляхом не йшли. Бо "не можете бути спільниками Господнього столу й столу демонського".Бо це їм підказував Дух Святий, про якого ви згадуєте. http://www.narodnapravda.com.ua/rus/culture/4bb5824919e1d/

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Кожна наукова, чи псевдонаукова стаття має автора. Я не вірю, що людина, яка досягла віку, який дає можливість писати наукові статті, не має сформовані погляди, не має емоції, не підпадає під внутрішні та зовнішні впливи. Тому казати, що людина є абсолютно безпристрастна у своїх думках, висловах та діях є некоректно. Автор будь-якої наукової статті є або атеїст, або православний, або католик, або протестант, або баптист і вже це робить його пристрастним.
    Що стосується моєї думки, то я ніколи не сприйму наукову статтю будь-якого науковця в питаннях віри, релігії, церкви.

19. Оля

Оля Старожилка форуму

Педро, вітаю знову на форумі!:) Ми вже за Вами скучили і переживали, чи все у Вас добре.

20. Даяна

Даяна Well-Known Member

Стосовно поєднання християнства з язичництвом, мова йшла про ФАКТИ, які НІХТО НІКОЛИ не заперечував і навіть не робив спробу заперечити. Більше того, - це речі, проти яких свого часу церква боролася. Тому ваша, чи моя, чи будь-яка інша думка стосовно цих ФАКТІВ ніякої ролі не відіграє. Факт залишається фактом. Інша справа - це вже розуміння, інтерпритація цих фактів. Ось саме це і відбувається зараз тут у цій темі.

а де твій аватар? :)