Пані, панно, дівчино чи громадянко?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Бійцівська Рибка, 17 лис 2008.

1. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Ось це вже 100% совок. Тут російська мова виробила багато чудових звертань. Наприклад, дуже милозвучне слово "судариня".
    Памятаю, працював в Львові. Одна моя медсестра була полька, друга українка з Новгород-Сіверська, розмовляла по-російськи і оте її
    "мужчи-и-на!" звучало так, що складалося враження що це самка і самець і вона просто на очах всіх почне його гвалтувати.

• Подобається Подобається x 4
  2. А мені не подобається. Панами кріпаки називали поміщиків.

• Подобається Подобається x 2
  3. Чупага

Чупага Well-Known Member

Чув що Пан легендарний батько Чеха, Леха і Руса , не скандинавського весляра з півночі-слов'янського Руса.
    Але це казки, в вашому реалі знов кріпаки - марксизм, матеріалізм, панимаешь:dntknw:

4. iso

iso Well-Known Member

І знову повіяло рідним, радянським:)

• Подобається Подобається x 6
  5. Кому що. Зрештою, я ж нікого не силую. Говоріть як хочете. Лише написала свою думку.

• Подобається Подобається x 1
  6. Чупага

Чупага Well-Known Member

Пане iso по справжньому ціную ваші файни дописи.
    Але прибалти - не краще.
    Це як жидів пріпалестінцамі назвати чи росіян прімонголамі. Балти на нашу (теж на нашу, не відмовляюся від предків)- білі.
    Прибiлi-радяньске чи маскаускi .Люди так звикли говорити, але нагадаю.:)

7. Tanka

Tanka Well-Known Member

Ви більше прив'язані до форми, та історичних подій, що супроводжували данне поняття.
    Ми ж не у кріпацькій Україні живемо. Зараз паном можно назвати кого завгодно, хоч волоцюгу зі звалища. А в часи які ви згадували, панами дозволялося називати тільки людей з віповідним рівнем доходу. Але ж вдумайтесь в сутність. Пан - це господарь, який відповідальний за те що він робить, володарь своєї долі. А шо таке - "мужчина, женщина, девушка"? Це просто констатація іі статі. Читай - самець, самиця, молода самиця? Оце ви вважаєте достойним до людини звертанням? Я, наприклад, краще просто до людини звернусь на "ви", чим так його (її) принизити.

8. Чупага

Чупага Well-Known Member

Все вірно окрім цього.^

Вам важко собі уявити що шляхтич,чи козак міг бути біднішими селянина. Але звернися до нього:
    -ей ти потсан ,ходь сюди!
    Зарубає підковою ,іржавим цвяхом заріже ,от те хрест.

• Подобається Подобається x 3
  9. Звідки це визначення? Танко, а ви, живучи у Харкові, теж кажете "пан"?

10. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Рибко, кажуть, Бальзак сказав таку фразу - послухай жінку і зроби навпаки. Я, зрештою, не про Бальзака і жінок. Я про тих, хто дав вам "плюс"
    за цю фразу. Чи не краще зробити навпаки?

11. Ви ще будете вказувати іншим, ставити мені плюс чи мінус?

Ви за це поставили "+":

Ви десь зустрічали таке визначення? Це все одно, що сказати "Містер/дон/сударь це господар, який відповідальний за те що він робить, володар своєї долі." Але ж це всього-навсього звертання.

12. Bogun

Bogun Well-Known Member

Зараз маю колядувати, ось змінив українську колядку: "Добрий вечір тобі пане господарю (декане)".

Коли в колядках слово "пан" вживають, не буде "Доне, сер чи сударь говсподарю"

13. Tanka

Tanka Well-Known Member

З лексичного значення слова. По другому питанню - дивиться мій перший допис по вашій темі.

а де твій аватар? :)