Пані, панно, дівчино чи громадянко?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Бійцівська Рибка, 17 лис 2008.

1. У Києві? :) Хм. Я б точно не нормально сприйняла.

2. Coffe13

Coffe13 Дуже важлива персона

Дозвольте трошки виправити...
    Слічна - то прикметник і на борщівщині як і на всьому тернопіллі кажуть слічна пані, тобто красива пані чи панянка. Можуть питати "чи слічна пані?" але аж ніяк не "слічна чи пані"... Хм..."красива чи дівчина?" смішно, нє?

• Подобається Подобається x 8
  3. Lissa

Lissa миється в бані

Це як слічна-дівчина, а пані заміжня:)

4. Coffe13

Слічною може бути і дівчина і заміжна пані :pardon:

П.С. Ви давно мешкаєте у Києві?

• Подобається Подобається x 5
  5. Saszko

Saszko Well-Known Member

1)А якою власне буде Ваша реакція, Рибко?
    2)Якою буде Ваша реакція, коли до Вас незнайомець в публічному місці зверенться на "дєвушка" і далі поведе українською?
    3)Львів'яни, врешті відповіжте мені, будь ласка.

6. Здивування. Одразу б зрозуміла, що ви не місцевий.

Нормальною.

• Подобається Подобається x 1
  7. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

8. nirvanka

nirvanka просто фотограф

А я ще трошки доправлю ;)
    Поляки кажуть "слічна" в розумінні "дівчина", тобто як іменник. Або "слічнютка". Думаю, це вихід, коли не знаєш чи то пані чи панянка - скажеш просто слічна ще й комплімент вийде :)

• Подобається Подобається x 6
  9. Coffe13

О, а я не чула про використання "слічна" як іменник, суто прикметником. Значить обидва варіанти вірні :)

10. Багіра

Багіра Well-Known Member

очевидно такі корені цього слова, але в нас цей діалект набув значення прикметника, так як Кофі розказує)

завиділа цю темку і згадала лекцію моєї викладачки з Ділової укр мови і Риторики.. про звертання...
    ось її повчання:
    до незнайомої людини потрібно звертатись "прошу пані, прошу пана"... (вроді ще про якісь казала ,але я забула)
    якщо ви звертаєтесь до людини і це якимось чином повязане з професією - пані вчителю, пане декане, пані лікарю і тд...
    якщо ви вже ближче знайомі з людиною - пані Олено, пане Андрій (наголошувала на певній інтимності такого звертання)
    також очевидно, якщо не можна звернутись ніяким з перечислених варіантів - то пане, пані + прізвище

також наголошувала що по-батькові ця традиція має в нас рос корені, її ніде у світі не використовують крім СНД і деяких країн Сходу (в яких це зумовлено нерівним становищем жінки і чоловіка)... і що несправедливо робити звернення лише до батька... ще один аргумент - шлюб в УКраїні укладається на рівних засадах... тому правильно говорити про людей що вони одружені, подружжя (коренем є слово друг) а не жінка заміжня тп...

також зазначала, що говорити потрібно спочатку імя, а потім прізвище....

Останнє редагування: 18 жов 2009
    • Подобається Подобається x 6
  11. Agaton

Agaton Well-Known Member

тоді і я свої 3 грейцари.

У Польщі звернення "слічна" в розумінні "дівчина" - то так б трішки вийшло як на базарі :pardon:
    "Пані слічна!" (Pani śliczna, pani bierze, bo ludzie czekają :mocking:) або "Гей, слічна" це таке "ти мала" тільки з таким троха особливим пошаном.
    Таке можна було почути на "Стадйоні десятоліття" (хто ще це явіще памятає):)))

• Подобається Подобається x 7
  12. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Так, так, я теж чула саме в таких тонах це звертання. А на наших базарах іноді навіть кажуть "Ей, тєло!" :bad: (чула на Краківському)

13. von Philip de Conopel

von Philip de Conopel Well-Known Member

У випадках звертання до незнайомої особи найкраще спершу попросити вибачення, а далі сформулювати запитання чи прохання. напр., якби для Києва: "вибачте, будь-ласка, чи не були б Ви так ласкаві і вдовільнили мою природжену допитливість: куди веде вул. Велика Житомирська?" До кінця такої розлогої фрази об"єкт уже гарантовано з"ясує своє ставлення до вас: або прихильність, або навпаки.

Взагалі, до незнайомої людини відразу звертатись "пане" чи "панянко" якось не прийнято. Звідки вам знати, а може вони не відповідають цьому поняттю. Наприклад, ніякий це не "пан", а якийсь пройдисвіт чи бандит, а "панянка" - не дівчина, а якась видра чи аферистка. Це вже якщо розмова потече у сприятливому для вас руслі, можна запитатись, яке би звертання їй більше заімпонувало (заодно з"ясуєте її сімейний стан).

• Подобається Подобається x 3
  14. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

+1 :good: за Ваше почуття гумору.

Найкраще, мабуть, звертатись як у безособовому реченні: "підскажіть...""дозвольте...", "чи можна запитатись..." і т. д., або просто звертатись на Ви і далі "по тексту" - залежно що хочете дізнатись від людини. :)

15. Багіра

Багіра Well-Known Member

а як прийнято? безособово?(мені здається що то трохи виявляє неповагу до людини ) і де це не прийнято? на районі?)))
    таки притримуюсь думки своєї викладачки, пані доцент) викладеної вище...
    все-таки це інфо від науковця-філолога, за затвердженою Міносвіти програмою)))

16. Saszko

Saszko Well-Known Member

von Philip de Conopel & pukhnastyk
    -100 :bad: [:N:]
    А якщо треба когось окликнути? От уже, навіть форми звертання себе позбавляють: "підскажіть...""дозвольте...", "чи можна запитатись...".
    Таке є ще десь крім України, в якій мові нема форми звертання до незнайомців?

17. von Philip de Conopel

von Philip de Conopel Well-Known Member

Зачекайте! Я відповідав на запитання, як почати розмову на вулиці з незнайомою людиною. Якщо йду на прийом до лікаря, чи в кабінет урядовця, то звісно слід звертатись так, як Ви кажете.

18. Romko

Romko Дуже важлива персона

Альо!..
    не підходить?

• Подобається Подобається x 2
  19. Saszko

Saszko Well-Known Member

без коментарів:)

20. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

Що, насправді, до всіх незнайомих людей у Києві так звертаєтесь? ;) І як вони це сприймають - звично?
    Ніц неясно: Ви отримали відповідь львів'ян :pardon: і як слід "подякували":
    Та звертайтесь так, як звикли. Тоді для чого питатись? :mocking:
    А Ви всі мови світу знаєте? о_О

а де твій аватар? :)