Пам"ятаймо, йде зима!

Тема у розділі 'Про авто', створена користувачем MARTINI, 20 жов 2007.

1. Patrick

Patrick Well-Known Member

"Ручнік"- ручний тормоз.В японських машинах це ручка справа від крісла шофера.В американських - це педалька внизу , з лівої сторони від педалі тормозу.

Щоб хтось грів машину на "D" (drive) + ручний тормоз, то такого я не чув.
    При режимі "D" шестерні знаходяться в робочому режим ,тобто звязані між собою..Залежно від поступляємої сили з мотору , включається 1ша , потім 2га , 3тя передачі. В автоматичній коробці є вмонтоване зцеплення.
    АTF служить для змазування , охолодження робочих деталей в коробці.
    При низьких температурах ця рідина має здатність густіти , а перед тим стікає на дно коробки і втрачається віскозність.Тобто шестерні , барабани ..які є в автоматичій коробці залишаються непокриті.
    Якщо почати зразу їхати холодною машиною , ці всі деталі вступають між собою в контакт "сухими" , що і приводить до ізносу цих деталей і скорішої поломки трансмісії.
    При нагріванні ATF рідшає , відновлюється віскозність і поступає до робочих деталей трансмісії.

---------- Додано в 20:00 ---------- Попередній допис був написаний в 19:52 ----------

Це абсолютно не має нічого спільного з трансмісією.
    Єдине що я не можу зробити , то це без ключа поставити на режим "N".Я це роблю після того як сяду в авто і вставлю ключ.Ще 2-3хв. машина гріється на "N" і тоді можна їхати.

---------- Додано в 20:14 ---------- Попередній допис був написаний в 20:00 ----------

Зараз таких проблем з бензиновими автами не має.
    Авта всі інджекторні ( карбіратні - це вже історія) , з добрим акомулятором не має його проблеми завести.
    Хоча авта мають блок гітери ( внизу в моторі є спіраль подібна на кипятильник з виведеним назовні шнуром) і на паркінгах є стовпчики з електричною розеткою.
    Або же , дуже багато авт має дистанційний запуск . Його ставлять в режим "cold" i авто як я писав вище само заводиться що 2 години по 7 хв.

Складніше є з дізельною технікою - тракторами , грейдерами. То в них мотори місяцями працюють.

---------- Додано в 20:35 ---------- Попередній допис був написаний в 20:14 ----------

• Подобається Подобається x 5
  2. Patrick

В нас є тільки 2х видів
    - Зимова -35 синього , зеленого кольру . Темно фіолетового - 40 це з de-icer , що розчиняє лід.
    - Літня. Світло-рожевого кольору з добавкою хімікатів bug off. Вони змивають (розчиняють) різних там букашок , комарів , мух які липнуть на лобове скло.
    Комарів вліті тут більше ніж дохера.Просто цілі хмари їх літає.Без сітки на лиці в ліс не зайдеш.
    Цю літню рідину я стараюся виприскати до кінця вересня , до перших заморозків.

• Подобається Подобається x 2
  3. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Ага! Тупі процесори (точніше, не адаптовані під російські морози) нижче певної температури просто божеволіють.
    Умільці роблять перемикач - замість терморезитора зовнішньої температури ставлять підібраний експериментально звичайний резистор. Ось тоді - заводиться у будь-які морози.

Ще можу дати пораду з власного досвіду:
    у теплій квартирі тримаю завжди заряджений акумулятор для UPS -
    марки CSB 12 Вольт 17 ампер-годин, вага - 5,6 кг. Тайвань. Є аналогічні інших марок. Розміри 167 x 181 x 76 мм.
    Гелевий, може працювати у будь-якому положенні.
    Тільки треба брати з партії з "товстими" виводами.

Виніс, присобачив до клем автоакумулятора - тільки не "крокодилами", а "дорослими" клемами, під штатні болти. Дротом не менш 10 кв.мм

Заведе! Штатно вказаний CSB може видати до 200 Ампер протягом 5 секунд. Оскільки у мене б/у-шний, я його тримаю у подвійному пакеті з товстого поліетилену - раптом бабахне!

Ось він на картинці.

Другий лінк - на такий же, але з хилими виводами - там треба хімічити.

(а в цього - хилі виводи: http://www.nix.ru/autocatalog/rechargeable_batteries_chargers/5575_large.jpg )

Опис: http://www.akkumulyator.ru/item2471.html

4. - класс! Прямо как в учебнике. Всё, что напечатано - напечатано четко, ясно, без помарок и затёртостей, а глупые вопросы типа
    задавать нет смысла... :good:

Кстати, о погоде. Перед обещанными в выходными снегопадами - удачный день. Мороз уменьшился, до -15 не дотягивает, ветер ослабел, а солнце осталось! Красотища... :preved:

• Подобається Подобається x 1
  5. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Не знаю які трактори-грейдери у Вас, а справні двигуни інженерної техніки проблем не приносять. Котел підігрівач, і температура мастила і охолоджуючої рідини 60-80 градусів. Це старі радянські. Катапіллєри ж взагалі, як сучасні іномарки заводяться.
    Тут основне питання - зимове паливо, щоби дизпальне не парафінилось...
    Як прочитав один анекдот: - мій форд зранку не захотів їхати, сказав, що йому важко солярку відкушувати :)

Струм запуску легкових автомобілів в момент пуску досягає >800А. І чим густіше масло в картері, тим довше такий струм споживається. Тому всякого роду "тещи" підєднувати рекомендовано до штатного АКБ в паралель, в допомогу. Як під"єднується пускозарядний пристрій.
    В далекому 1987-му на навчаннях в Підмосков"ї морози стояли за 40. Зранку хто міг завестись сам заводився, хто ні, того "прикурювали" і хвилин 30-40 грілись. По команді "Вперед!" хопа, а машини з місця зрушити не можуть... Замерзло трансмісійне масло (нігрол) в мостах. :) Хто ж його міняти буде на зимове... Воно ж і так чорне :))). То спочатку танками КрАЗи-Урали по колу тягали щоби мости разблокувати...

6. Patrick

От про це і йдеться.
    При сильних морозах воно робиться як желе.
    Є правда така штука , її заливають в бак

щоб запобігти цьому. Але нею НЕ рекомендують зловживати , тільки в випадках , коли не має виходу.А коли скористувалися , то як бак буде порожнім треба зробити "флаш"- промити двигун і поміняти масло.
    Часте користування цим Melt down псує двигун і топливну помпу.
    Тому краще і менше ризику для техніки яку лишають на відкритому полі її не глушити.Як кажуть себе дороже.

7. Boris_Kiev

Ну хто зараз їздить на мінералці? А якщо якийсь дідусь і їздить, так він знає, що треба в сильні морози додати 200 мл бензину.
    Він при прогріві випарується.

Колись заводив одній пані "класику". 10 хвилин тиснув на зчеплення під час прогріву, пояснив, ЩО тре залити у коробку та міст.
    А як відпустив зчеплення, то навіть на нейтралці тачка смикнулася за рахунок "гідравлічної тяги".
    І взагалі - мене інструктор з першого дня привчив запускати двигун, витиснувши зчеплення. І акумулятору легше, і якщо не зняв з передачі - не стрибне в дупу іншій тачці.

А ще корисна штука - ефірний спрей "Самостарт" (найдешевший - польський). Прискається через "воздухан" у впускний колектор і швиденько - ключ на старт. Звір!

8. VasMT

Трактори, грейдери, скрепери і інші чудеса інженерної думки...
    Це зайве. Після пуску двигуна щеплення можна вмикати. Але, Ви праві, обережно із-за гідротяги.
    В мене ще є зо двадцять-тридцять "ампул" з т.н. "Арктикою". Використовувалась в армійських електростанціях з двигунами УД-15, УД-25... Але там використовується спецальний нагнітач в карбюратор. ЗІЛовські і ГАЗоновські мотори колись заводили з допомогою медичного ефіру. Канітєлі багато. Найкраще, це справний і відрегульований двигун.
    Коли в Стрию в 96-му стояли морози під сорок (я якраз годував сім"ю таксуванням - зарплату пів року не платили) я двигун "Москвіча-2140" утеплював бушлатом і на ніч під двигун ставив каталітичну бензинову пічку (використовується в ПВО і військах звязку для підігріву апаратури в КУНГах).

9. Boris_Kiev

Так там у коробці була совкова мінералка.
    Відпущу - тут же глухне. Мороз був за 20.

- - - -
    Читав і чув від "бувалих" про таке шаманство.
    Увага! Тільки для двигунів із трамблером, для 2-4-бобінних - ніззя!
    Ось акумулятор напівмертвий, ніде "прикурити", ніхто не "смикне".

Викручуються 3 свічки з 4-х, відключаються три інжектори.
    "Зайві" високовольтні ковпачки - на масу.
    Двигун запускається як одноциліндровий. Навантаження на стартер і відповідно акумулятор - майже в 4 рази менше (компресія тільки в одному циліндрі). Якщо завівся двигун - справа піде. Хвилин 10 прогріти на одному циліндрі (зарядки практично не буде, але тепло піде). Потім вкручується друга свічка і підключається інжектор - відповідно за порядком роботи - "через такт".
    Знову пуск. Прогрів, вже можна сподіватися на якусь зарядку.
    І нарешті - усі чотири в роботу. Поїхали!

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

на одному заведеться?
    ніколи не думав!

11. VasMT

Скоріше за все залито було НІГРОЛ - температура застигання -5 гр.С
    Якби був ТАД-17, як рекомендують на ВАЗи, то температура застигання - 26 гр.С.
    Цікаво! А катушка витримає КЗ на високій стороні?

Буває... Але не завжди...
    Зарядка іде від кількості оборотів (швидкості обертання ротора генератора - приблизно 1000 об/хв)

Останнє редагування: 19 гру 2009
  12. Patrick

Я цю справу ( машини) люблю....Сам колись був "ваділа" траку( грузовика).
    Свої машини стараюся тримати в ідеальному стані. Все згідно книжки-інструкції.
    Всі хто купляв мої попередні авта , потім дзвонили до мене і дякували, що авто по роках не було нове , але стан його кращий ніж інших нових.
    Люблю іхати в авті , яке чисте всередині і по можливoсті ззовні.В якому все працює , не має дивних звуків і всі роботи по догляду за ним зроблені.
    Як би я був багатий , я би тримав цілий автопарк старих авт....Купляв , ремонтував , продавав , знову купляв,...їздив з ними на виставки.
    Тримав би супер кваліфікованого механіка , якому би добре платив .А сам би в нього був підмайстром.

Непереношу брудних всередині , поломаних авт в яких накурено.

• Подобається Подобається x 5
  13. Boris_Kiev

Читав, чув від бувалих. Вже котру зиму хочу зробити експеримент - але лінь. :)

Класичний трамблер із "бігунком" ("рознощиком") має повітряні зазори між бігунком та контактами виводів на свічки.
    Ось через них і буде розряджатися без короткого замикання.

На тисячі - "підтримка", але ще не зарядка.
    А на одному циліндрі я не думаю, що холодний двигун розкрутиться до більших обертів.
    Чесна зарядка - це 14,2 Вольти при теплому акумуляторі (+15 градусів і вище). На холодному відбувається не зарядка (зміна формули електроліту), а так - "поляризація" (як у конденсаторі). Поляризація відбувається і при нормальній зарядці - наприклад, відразу після зупинки двигуна на клемах наміряється більше 13 Вольт.
    Тому корисно, запаркувавшись надовго, заглушити двигун і на 10-15 секунд увімкнути фари - "збити" ту саму поляризацію.
    Дрібничка, але трохи продовжує життя акумулятора.

А ось іще порада зі старих часів. Без проблем реалізується на автах, де регулятор напруги знаходиться у доступному місці:
    Для зменшення навантаження на стартер, відключати кола збудження генератора на момент прокрутки.
    Контакт подачі напруги акумулятора на вхід регулятора або з виходу регулятора на обмотку збудження.
    Реалізовувалося за допомогою реле, підключеного до лампочки на манометрі. Або просто тумблером.
    Теж краплинка, але з краплинок усе складається. Ну а витискати зчеплення на момент прокрутки - це закон.

Останнє редагування: 19 гру 2009
  14. VasMT

Це якщо "півмісяці" на коленвалі не з"їдженні. Якщо їм гаплик, то вже краще зі щепленням...

---------- Додано в 15:11 ---------- Попередній допис був написаний в 14:10 ----------

Ну і не забувати перед пуском двигуна "запустити" акумулятор. Спочатку на 1-2 хв ввімкнути "запалювання", потім на 1-2 хв габаритні вогні, потім "помругати дальним світлом 10-15 разів по пару секунд.

15. Tony

Tony Well-Known Member

Треба хлопці ставити сигналку з автозапуском наприклад Sheriff zx 1050.Можна запрограмувати шоб запускалось хоть кодні 5 хв.
    webasto.ru - це прікольніше але для мажорніших :wacko:

А взагалі буду навесну будувати гараж з піноблоків і з батареями..... доречі ніхто проконсультувати нехоче на рахунок того?!

16. Boris_Kiev

Хтось помічав такий ефект (а якщо помічав, то як його пояснити?):
    Мороз. Акумулятор - умовно живий, холодний мотор запустився нормально. Зарядка йде (14,2 Вольти, колись присобачив потенціометр для регулювання )
    Хвилин через 20 на хвилинку зупинився, після чого - ледве крутить. Подумав, що за рахунок "раннього" запалення, відкинув бобіну - ні, те ж саме.
    Припаралелив другий, 100% заряджений акумулятор (17 а-г) - завівся без проблем.
    Ввечері на такий же ефект поскаржився сусід. Каже, поки двигун трохи не охолоне - не заведеться.

17. VasMT

Вважаю, проблема в різній степені теплового розширення деталей двигуна. Більше в голову ніц не лізе...

---------- Додано в 19:36 ---------- Попередній допис був написаний в 19:35 ----------

На рахунок ЧОГО?

• Подобається Подобається x 2
  18. Boris_Kiev

При невеличкий плюсовій температурі таке зрідка траплялося при сильно гарячому двигуні, тому я грішив на раннє запалення.
    Варіант, що холодний акумулятор погано бере заряд - теж не пояснює, бо я ще раз перед тією зупинкою крутив стартер - на заправці (без проблем).
    Тре буде присобачити нормальні клеми на запасний (17а-г) - все ж таки тягати додому 6 кг замість 18 - різниця є. :)

19. Tony

Tony Well-Known Member

На рахунок будівництва гаража з тих пінобетоноблоків.

20. VasMT

Треба гілку створити про гаражне будівництво...
    Я восени залив фундамент під гараж 6х4,5. Весною почну стіни тягнути із цегли...

а де твій аватар? :)