Та їх там всїх разом трохи більше пів-мілйона душ було... Це ж менше теперішньої Закарпатської області. Але мова була за тих, хто встав на захист своєї землі. От їм слава і шана!
"VasMT що в 13 відсотків так званих "інших", могли входити і поляки..." Швидше за все решта-цигани. Поляки жодного там нi катували не кріпачілі не полонизували. Нац меншість і всьо.
Я і не стверджував, що катували, кріпачили... Я мав на увазі, що неукраїнське населення КУ ставилось вороже до українців, яки виступили проти окупаційних військ: чехи - бо Німеччина віддавала ці землі Угорщині, угорці і німці - бо воювали проти хартиських військ... Про поляків я теж зустрічав десь, але зараз не пригадаю де... Якщо знайду впОщу...
Ні. це неможливе навіить теоретично. Чехословаччина була у дружних відносинах з Румунєю, а Угорщина з Польщею. (Ну - скажем, до 1939 Словаачини не було взагалі). Наівть після відновлення у 1926, у військовому сенсі пакт стосувался виключно східних кордонів обоїх країн. M. Ch. Popescu, Relatiile militare româno-polone în perioada interbelicã (1918-1939), Bucuresti 2001 H. Bułhak - Materiały do dziejów sojuszu polsko-rumuńskiego w latach 1921-1931, "Studia Historyczne", t. XVI (1973), nr 3
Так у румунів і словаків,свої рахунки з мадярами.Думаю вони були би не проти, засунути штик від багнета, якомусь угру(або хоч якийсь камінь кинути).
В чем правда, брат? (с) В силах і засобах можна помилятись, давати приблизні дані, але перевага очевидна... Дійсно, мене ця цифра 260 000 здивувала. Тим більше все населення КУ складало приблизно 550 000. Але я списав цей "баланс" на підготовку до вересневих подій і як загальну кількість о/с Угорщини. Разом з тим в якійсь статті знайшов кількість мобілізованих селян - більше 20 000, в іншій твердження про десятикратну перевагу. Далі 2х2=4... Все решта є реальними фактами: - і стан і чисельність "Карпатської Січі"; - і звернення Волошина до МЗС Німеччини і до керівництва Угорщини; - і так звана мобілізація населення для захисту нової держави; - і відсутність будь-якого керівництва і забезпечення мобілізованих сил; - і втеча новоспеченого уряду; - і самовіддана оборона своєї землі... Ось на чому я хотів наголосити.
Це так і напад на Польщу зіпсувал німецько угорські відносини. Але модярскі радикали вважають Східну Галичину доданим угорських королей. Руімунію бунтівній територією.
Українська Македонія Сьогодні виповнюється 71 рік із дня проголошення Сеймом Карпатської України незалежності. Злі язики зловтішаються недовгим її існуванням. Мадяри гордяться тим, що її тоді окупували. Сталін назвав Карпатську Україну “моською, що хоче приєднати слона”. Чим насправді була Карпатська Україна? На відмінну від УНР, Карпатська Україна від початку і до кінця свого короткого життя провела у боротьбі і не марила інтернаціональною дружбою із сусідами. На відмінну від сучасної України, вона не зменшувала свою територію, а при такій маленькій площі прагнула стати згодом частиною Української Соборної Самостійної Держави. Великі Держави в історії починалися із маленьких земель. Завоювання Риму і Македонії тому свідчення. Можливо, Карпатська Україна і є тим нашим Римом і Македонією? Саме у цій війні загинув батько української воєнної доктрини Михайло Колодзінський. Це Українець, що за відсутності Української Держави описував можливі українські завоювання. Він почав втілювати їх у Карпатській Україні, в українській Македонії… Кінець кінцем декалог українських націоналістів розпочинається “Здобудеш Українську Державу або згинеш у боротьбі за неї”, а закінчується “Змагатимеш за поширення сили, слави, багатства і простору Української Держави, навіть шляхом поневолення чужинців”. І тут немає суперечності. Друге є логічним продовженням першого, тому що Воююча Україна і Велика Україна є синонімами. Зараз сепаратисти вкидають мільйони газорублів у сепаратизм, а тоді українці йшли на смерть безкоштовно.
- Тссс... ...поаккуратнее, на форуме принято считать только русских захватчиками и т.д. по натуре. Все остальные своё берегут, от Португалии до Приморья...
wapedia: Основные производственные мощности по производству аэропланов в Двуединой империи находились именно в Венгрии: Ungarische Flugzeugwerke AG (UFAG), Magyar Altalanos Gepgyar (MAG), Ungarische Lloyd Flugzeug und Motorenfabrik. Одновременно происходили боевые действия в воздухе. Словацкая авиация бомбила Рожняву, Мукачево и Ужгород. Венгерская авиация, имевшая на вооружении итальянские самолёты, атаковала 25 марта словацкую военную базу в Спишской Новой Веси. За время войны Словакия потеряла 11 истребителей и бомбардировщиков, которые были сбиты либо вынуждены сесть на венгерской территории. Венгрия не потеряла ни одного самолёта. (Рус. Википедия.) Malá válka (1939) Maďarské království 5 pěchotních praporů 2 jezdecké prapory 1 motorizovaný prapor 3 obrněná vozdila 70 tančíků-класне грмить (70 мод'ярскiх танчiкув) 5 lehkých tanků На словацком северном направлении-30 тисяч (?)
Я б навіть більше сказав - ІМХО Мадьари були протягом війни у окупованої Польщі (і в себе тим більше) чеснішим протівником ніж англійци союзником ... во таке....
Хоч гілка і засохла за своєю актуальністю,але всерівно напишу шо був приємно здивований дізнавшись,що секретарем сойму Карпатської України був мій земляк,буковинець Михайло Кочерган.Отакої,багато совєти зробили шоб люди не знали своєї історії,бо про існування Карпатської України дізнався тільки тепер з форуму.
- Извините за оффтоп, но если бы Вы совершенно случайно и в этот раз прошли мимо ветки и про существование Карпатской Украины узнали бы ещё лет через 10-20, тогда "выяснилось бы", что советы ещё в 2 раза больше сделали, чтобы люди не знали своей истории?
Вам лиш би поофтопити,наприклад в школі і в інших учб.закладах де я вчився за часів СРСР,нігде в учбовій програмі по історії не згадувалася тема про Карпатську Україну,чи може це не правда?