Оффтопи з релігійних гілок

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем duncan, 20 кві 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

...напевне це Ви так образно, і звичайно, що такі відчуття непояснювані і дуже особисті у кожного.. але можна подумати, що Ваші асоціації прив'язані до тілесно-земного образу Бога або до ікон чи скульптур які Його зображають у вигляді земної людини.. і він до Вас ніби сходить з них реальною людиною в одязі.. але ж Бог-Отець - не такий яким Ви його собі уявляєте. Це Світло, Любов, а не образ земний у вигляді земного тіла.. Ви ж молитесь "Отче наш", а не "Сину Небесний", чи до кого Ви взиваєте у молитві?.. і як тоді знати чия іпостась присутня - Отця, Сина чи Духа Святого, якщо "фалди одягу"..

Вибачте, якщо дурне питаю, нетактовно чи надто особиста тема..

Уява, сконцентрованість і самонавіювання можуть дати будь-які відчуття... але чи буде це гра уяви, чи справді "присутність"?.. і якщо ті відчуття в чомусь несхожі між собою у різних людей (а в чомусь схожі) - то як розрізнити які з них справжні у кого?

• Подобається Подобається x 3
  2. ovod

ovod Well-Known Member

:good:

по суті получається, що ніяк безпосередньо провірити не можна... хіба що по результатах - якщо приносить користь значить то шо треба, починаються галюцинації, марення - значить шось не то...

• Подобається Подобається x 1
  3. Мих

Мих Дуже важлива персона

ви то відрізните без проблем.

• Подобається Подобається x 2
  4. dorino

dorino Well-Known Member

Усе , що ви пишите, цілком не так. Щоб мене зрозуміти, треба мати хоча паралельні якісь досвідчення. Тільки ПРОШУ не треба по оцьому шляху до мене – «Уява, сконцентрованість і самонавіювання». Поважайте себе.
    Що можу ще зробити, то вислати електронний текст-книжку для початківців з контемплятивної молитви. Коли попрактикуєте 2-3 міс, то поговоримо про мої 10-12 років такої молитовної пратики. Я нічого не мушу уявляти! мені жодних образів і скульптур не потрібно Він є ЖИВИЙ і сташенно близько. Ну ні, в мене з вами ще не вийде розмови про тонкий духовний світ

5. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Ви мене неправильно зрозуміли, я не мала особисто Вас на увазі коли говорила про «Уява, сконцентрованість і самонавіювання», якщо сприйняли на свій рахунок - прошу мене вибачити за непродуманий виклад.
    Є таке явище як релігійний фанатизм (Вас це не ніяк стосується, я просто міркую про те, як одна і та сама практика молитов може діяти в різних людях), котрі і голоси чують, і відчуття мають яскраві, і видіння, або їм якісь ангели наказують робити те-то і те-то.. Їм при цьому здається що вони правильно все відчувають).
    "Интересно, что очень яркие откровения, схожие с чувствами верующих людей, испытывают эпилептики (эпилепсия связана с лимбической системой). Во время приступов эпилептики как бы вырываются из своей бренной оболочки и постигают истину. Поэтому почти все больные эпилепсией - это люди с огромным мистическим опытом.

Федор Достоевский, например, писал о "прикосновении Бога", которое он ощущал во время эпилептических припадков. Аналогичные чувства испытывали святой Павел, Жанна д'Арк, святая Тереза из Авилы, Петр Первый, Эммануэль Све-денборг, основавший в XVIII веке Новоиерусалимскую церковь. Эпилептиком был и Марсель Пруст. Возможно, именно болезнь способствовала его одержимости религиозными вопросами.

Почему вид креста или Торы с серебряным обрезом приводит в действие механизм возникновения религиозного благоговения? Потому что часть мозга, в которой хранятся зрительные образы и ассоциации, где обрабатывается информация, поступающая от органов зрения, и где образы связываются с эмоциями и памятью, умеет привязывать образы к чувству. Видения, возникающие во время молитвы или религиозного обряда, также генерируются в зоне мозга, ответственной за ассоциации: стимулирование с помощью электрического тока височных долей мозга вызывает видения.

Во время припадков эпилепсии, представляющих собой аномальные вспышки электрической активности, это состояние доводится до крайности, что и вызывает у человека яркие, отчетливые религиозные видения, во время которых он "слышит голоса", как Жанна д'Арк, например".
    Показательна история современной итальянской монахини, которая после долгих лет бесплодных молитв вдруг начала переживать моменты видений. Причиной была эпилепсия. Монахине нужно было принять непростое решение - делать или не делать операцию, которая, возможно, избавит ее от недуга, но при этом лишит новоприобре-тенной способности. Женщина выбрала "общение с Богом".

http://tp720volt.narod.ru/science_news/news_chelovek-tvorenie.htm

Повератючись до теми молитовної практики. Чому Ви впевнені заздалегідь що у мене немає власного досвіду і власного відчуття, відмінного від Вашого?.. тільки тому, що вважаєте що Ваш спосіб молитися - єдиноправильний. а у інших - неправильний?..
    Мені здається, що у Біблії немає слова "контеплятивна молитва", там сам Ісус Христос у Новому Заповіті чітко і просто сказав як потрібно молитися, по-новому, де саме, в якому місці, якими словами і як при цьому налаштувати себе..

Мої відчуття є відчуттям зміненого простору і внутрішньої "прозорості", "наскрізності", можна сказати - безтілесності у цьому просторі. Але я не відчуваю це як "так близько що можна торкнутися", для мене це не наближення, а відчуття сили котра "всюди єси і все наповняєш".
    До речі, мій опис вийшов схожим на цей:
    "Человек, погруженный в медитацию, действительно отключает свои органы чувств. Ничто его не беспокоит - ни движение вокруг, ни звуки, ни запахи. Возможно поэтому теменная доля и не получает никакой информации", - говорит Ньюберг. Лишенные своей обычной пищи, эти области перестают функционировать нормально, а человек чувствует, что границы его "я" растворяются. А поскольку ощущение пространства и времени тоже исчезает, то наступает момент, когда человек может испытать прикосновение к вечности.

Ньюберг повторил свой эксперимент с францисканскими монахинями, чьи молитвы сосредоточиваются больше на словах, а не на образах. Неудивительно поэтому, что у них активными оказались области мозга, связанные с языковым общением. Но по мере того, как монахини достигали пика в своем отрешении от всего земного, они отключали те же области мозга, что и приверженцы буддизма и медитаций.

http://tp720volt.narod.ru/science_news/news_chelovek-tvorenie.htm

В принципі, те що відбувається з тілом і мозком, не говорить нічого і не заперечує сили молитви - навпаки, підтверджує. Мене просто цікавить межа між нормальним станом і ненормальним.
    (...суто теоретично або у приміненні до інших людей, не до себе особисто, бо, наскільки я себе знаю, то швидши схильна недо- усердною бути у молитвах аніж пере-. І почуваю в собі більше потребу діяти ділами, примножуючи щось світле у цьому світі (хоч не завжди вдається і третину того зробити що хотілося б) аніж молитися. Хоч і в молитві часом є потреба.)

6. ovod

ovod Well-Known Member

+10...

цікаво...

нормальний стан - це контроль над тим що відбувається...
    якщо хтось себе в цьому стані не контролює, то погано...
    тобто має бути контроль і позитивні наслідки того що з тобою відбувається...

7. dorino

dorino Well-Known Member

Ви чудова, як квітка фрезії, яку я найбільше подивляю її тонкістю будови і запаху, і боюся її дотикати.
    Я не хочу розписуватися аргументами.
    Десь прошу, згодіться отримати ел.почтою книжку «Контемплятивна молитва» 40ст.
    Колись може вечером, коли будете сама, почнете її читати, і будете читати, поки не закінчите– так мені виглядає до Вас.
    Ви дуже симпатична мені особа!
    :give_rose:

8. Levko

Levko Well-Known Member

ап.Павло був епілептиком???о_О:mocking:
    Де Ви таке нарили, п.Фрезіє?:)

9. ovod

ovod Well-Known Member

10. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

11. ovod

ovod Well-Known Member

Базуватися на Христі - це там просто має звучати слово Христос чи по суті має бути в Христі, по його принципах, заповідях?
    Чи буде завжди якась теорія сміттям, якщо вона не має жодної згадки про Христа, але сповідує його заповіді?

12. Levko

Levko Well-Known Member

Звичайно, що буде!

13. dorino

dorino Well-Known Member

Надішліть у своїй ласці!
    Хто знає, що є дієве кому, чому ні ..., а що ще потрібне...?
    «Майте серце постійно відкрите для Істини – і в один день Вона прийде, і просвітить вас, і зрозумієте, що є Істина» Учитель.

«що кожен тут лише більше стверджується» – мене це засмучує.
    Тут не є всі такі досконалі, деяким непогано було б і пошукати, і повчитися – так мені виглядає зараз!

---------- Додано в 21:20 ---------- Попередній допис був написаний в 21:15 ----------

А як це можливо, сповідувати, не знаючи що, і від кого?
    Від себе хіба? Але ж так не буває. В стислому сенсі, людина не є вільна, вільна тільки вибирати залежності.

---------- Додано в 21:29 ---------- Попередній допис був написаний в 21:20 ----------

Але ж кожен є учнем і потребує бути учнем/якщо навіть заперечує/, і кожен зрілий учень, потребує наставника і духовного проводу.
    В ідеалі Учителем є Ісус, бути Його учнем, це завжди визнавати перед усіма – Я учень Христа.
    В християн при хрещенні кожному з нас заповідалося – «і ради Нього готовий страждати і вмерти»
    І як ми не знаємо як і в що, і в Кого – Хрещені!
    :dntknw:

---------- Додано в 21:31 ---------- Попередній допис був написаний в 21:29 ----------

Люди, та перехрестіться, не маєте в чому грабатися!?

---------- Додано в 21:44 ---------- Попередній допис був написаний в 21:31 ----------

Ні, Брате!
    Контемплятивна молитва стара як світ.
    Первісні племена звертались до божків «контемплятивно» – утрую тут!
    Перші християни молились як правило контемплятивно.

Ті християни, яких називаємо Сектанти /совєтське приниження Їх/– Проестанстська гілка – моляться зазвичай контемплятивно.
    Тільки і ті, і останні – гадають, що Вони одні це винайшли.
    Католицька церква цього навчає своїх вірних і поширює у свідомій формі для живої практикуючої Віри.
    Про Молитву Контемпляції /Присутності-Споглядання/ є безліч написано свідчень Отцями і Вчителями Христової Церкви від перших століть.
    Треба тільки почати, і вже не зможеш молитися інакше – бо жива розмова з Живим присутнім біля тебе Богом...
    Ну, що я ще можу....?

14. ovod

ovod Well-Known Member

тобто той хто сповідує дві заповіді Христа не спасеться?

Я ж написав що сповідує..
    Ну і що з того, що ми знаємо опис Христа, хіба важливий сам його опис, по-моєму важливіше те що він розказував і показував і заповідав?
    Я про це вже спілкувався і стверджую, що від того що я повторю 1000 раз Я учень Христа нічого суттєво не зміниться, тому що не це важливо...не слова важливі..

попробувати пояснити, що таке контемплятивна молитва

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Одним словом сказати, чи одним реченням то неможливо.

Але якщо ви все-таки маєте бажання дізнатися, даю вам можливість послухати он-лайн.

Зайдіть на сторінку

http://www.ex.ua/view/2063327

натисніть "слушать он-лайн"

там буде молитва, а потім пояснення.

16. Oxid

Oxid Well-Known Member

В мене є поради Никодима Святогорця щодо молитви, не знаю, чи це контемплятивна молитва, але мабуть що так
    І тільки згодом можна переходити до молитви своїми словами

17. dorino

dorino Well-Known Member

Поради Никодима Святогорця щодо молитви тільки в самому кінці вказують на Контемиляцію – «тільки згодом можна переходити до молитви своїми словами»
    Як було в мене?
    Для початку практикування Контемплятивної молитви, потрібна тільки віра, що Господь Ісус живий і біля тебе.
    І статися направду дитиною – такою з немочами, сумнівами, радостями – усім чим живеш. Мусить бути таке дитяче: – я не знаю, я не можу.
    І треба трохи часу, щоб зявилось відчуття Його Присутності.
    І запевняю, що Його Присутність неможливо змилити з будь чимсь інакшим, зявитися Діалог-відповіді – будуть цілком реально, а що важне переконливо, так що не схочеш робити по своєму там де питаєш.
    Ну пригадайте, як були дітьми і з радістю чекали, щоб сісти на колінах в свого тата і просто поговорити, розказати, запитати, поскаржитися, поплакати...
    Електронним варіантом книжки володію не я, а мій духовний наставник, який видав цю книжку для Українського читача. Зараз я її маю, але в форматі Page Maker тобто такою, як це правдива посторінкована /змакетована/ книжка. Разом з редактором Page Maker бере 70мб, лист цього не візьме, a ніде в інтернеті її нема.
    Я бачу варіант інший, але треба мені, щоб хто захотівсь направду.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

А я маю ту книжку. Правда, ше її не проштудіював як слід.

19. dorino

dorino Well-Known Member

Ух! Як я недоброй на Вас!
    А тут народ з мене душу виймає хто як: один хоче вже, другий підсміхається!
    Звичайно мені легше перевести з PageMaker в Word, ніж вам сканувати, але тільки для реклами, шкода часу.
    Хоча Page Мaker дуже зручно читати і можна видрукувати собі книжечкою А5, але це професійна програма, а молодйож і діди можуть не знати.
    Поділіться Миху своїми досвідченнями

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

А мій допис 2015?

Там немало сказано з книжки.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)