Оффтопи Салуну

Тема у розділі 'UA-RU', створена користувачем Читатель_Обкома, 18 бер 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Саме так. Поки були корчми (з часів Володимира, через що він і мусульманства не хоітв приймати) - на сучасних територіях і України і Росії - повального спивання і не було ні там ні там, це були місця проведення дозвілля.
    П'янство почалося із появою кабаків в Росії замість корчми - про це йдеться у статті дослідників. І Україна тут ні при чому, не вона укази видавала закривати корчми в Росії і заміняти їх кабаками.

• Подобається Подобається x 1
  2. Брацлавчанин

Брацлавчанин Well-Known Member

Давайте поговоримо про менталітет українців?
    1. Моя хата зкраю, я нічого не знаю.
    2. ...

3. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Яких саме?

4. Брацлавчанин

східняків, ті що живуть від Хмельницького до Луганська. Цікаво, що про нас думають західняки.

5. Бранко

Бранко Well-Known Member

З часов Владимира? Ну-ну, Владимир-походу головной жид?

Корчмарь м. корчмарка ж. обычно жиды, содержатель, хозяин, кабачник, сиделец в корчме. Корчмарочка, ласковое. Корчмарев, -маркин, ему, ей принадлежщий. Корчмарский, к корчмарям относящийся. Корчмарить, заниматься корчмарством ср. или корчмарным промыслом. Корчемничать и корчемствовать, промышлять провозом и продажей запрещенных напитков, когда торговля ими идет от казны или от откупа. Корчемничество ср. или корчемство ср. действие это, корчемный промысел. Корчемно, - нически добыть вина. через корчемство. Корчемник м. -ница, кто промышляет корчемством. | Корчемница также тайный шинок, обычно содержимый солдаткою. Корчемников, -ницын, им лично принадлежщий; корчемничий к ним относящийся.
    ===
    Словарь Даля

6. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

невже для цього мало інших гілок?..
    Засмітили спаскудили таку класну тему.. це ж сучасна чи колишня етнографія, назви предметів побуту чи елементів хлівців, погребів- від ночов/нецьків до посуду..
    ех.. нікому то нецікаво. :sad: куди цікавіше комплекси меншовартості повтішати - повивищуватися, пошукати розбіжності, помірятися в кого більше недоліків..

Якщо Вас так цікавить історія виникнення корчми як явища, давайте почитаємо хоча б якесь більш-менш достовірне джерело:
    Начиная с XI века встречаются следы корчмы почти у всех славян. Древнейшие напитки, продаваемые в корчме — квас, пиво и мёд. Почти в каждом городе была одна корчма, а в иных по две и более.
    ...
    Киев — колыбель корчмы. Новгород, Псков и Смоленск, главные центры её нахождения. Здесь потребность к общественной жизни била ключом, тогда как в Суздале, Владимире и Москве, где корчма ещё отсутствовала, незаметно было и малейшего движения. Но со временем корчма захватила и Северо Восточную Русь, сразу подняв в ней интерес к общественной жизни.

Так вольная корчма благодушествовала на Руси вплоть до начала XII века, когда впервые её вольности был нанесён чувствительный удар. Уже в летописях 1150 года есть прямые указания на то, что корчма была обложена княжеской пошлиной.
    http://ru.wikipedia.org/wiki/Корчма

• Подобається Подобається x 2
  7. Svjato

Svjato Well-Known Member

8. Брацлавчанин

А взагалі не дочекаються. Поїду в Донбас чи Крим.

9. - а где более-менее достоверный источник-то? :))) Википедия хороша тем, что статьи в ней дают общее представление о явлении и наводку - где искать факты, если заинтересовали. В данном случае художественный текст обычный, абсолютно в стиле "древние украинцы 140000 лет назад..."

• Подобається Подобається x 2
  10. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Читая классическую украинскую литературу у меня не создалось впечатления, что досуг в корчме сильно отличался от попойки. :)

• Подобається Подобається x 1
  11. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

У теперішніх "кафе" теж не завжди каву п'ють (і перестрілки там же, і в худ. літературі сучасній "кафешки" різні бувають)- але ж від початку вони виникли саме як кав'ярні, для споживання кави, і тривалий час були таки "кав'ярнями" - поки не еволюціонували самі собою, та й то не скрізь - а в деяких місцях.
    Почитайте істориків краще - корчми були і заїжджими дворами, і коней там можна було поміняти, і поїсти, і переночувати, і потанцювати - не лише "напитися".
    "Место проведения досуга" і його репутація дуже залежить від того хто туди приходить розважатися - а не від свого початкового призначення. Могли і розбійники зайти, могли і два кума прийти "поседіти" та поговорити.
    Могли і заспівати, пофілософствувати - ну, майже як от ми тут на форумі.. тільки реально, а не віртуально. :)
    У мого покійного дідуся була така улюблена пісня, з дуже гарною мелодією (думаю, колись ще його батько чи дід міг її співати і у корчмі):
    Ой бутилко ти зелена, ле-на (двічі)
    Зараз будеш розпивена, ле-на.
    Першу чарку наливаю, ле-на (двічі)
    Батька, матір споминаю, ле-на.
    Другу чарку наливаю, ле-на (двічі)
    Сестрів-братів споминаю, ле-на
    (другий варіант:
    ...
    На чужині я страждаю, ле-на - , і далі:
    А чужина не родина, ле-на (двічі),
    Плаче серце як дитина, ле-на.)

Пішла правда долинами, ле-на (двічі),
    А неправда межи нами, ле-на.
    За неправду п'ють-гуляють, ле-на (двічі),
    А за правду б'ють-карають, ле-на.

p.s. ..щось я не бачу з цієї пісні упивання аж до відключення мізків. Є культура пиття, а є - безкультурне пиття. А сам по собі напій і самі по собі заклади де можна посидіти і випити чарочку пива-вина-віскі-джину-горілки і т.і. - ні при чім.

12. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Вы внимательно прочли, то, что я писал? Напомню:

13. Nevermind

Nevermind Просто персона

Ви це серйозно? Ви не знаєте, що "Війна і мир" - це класика світової літератури? А що тоді по-Вашому класика? о_О

14. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

У Стрийськім парку ми сі здибали з тобов,
    В нашім серци сі зашпортала любов,
    Кілько раз ми сі здибали, кілько раз сі роздибали,
    Аби зди-, аби здибатися знов.

Моє серце так калата,
    Як на вітрі брудна шмата,
    За тобов, моє коханнє, за тобов.

Певно оце...

15. Svjato

Svjato Well-Known Member

Те, що ти готовий перечитувати незкінченну кількість разів, постійно знаходячи для себе щось нове...

16. Nevermind

Nevermind Просто персона

То Ви "Війну і мир" жодного разу не прочитали, наскільки я розумію.

Може, якщо б прочитали, вона б Вам так сподобалося, що кожен рік би перечитували. :)

17. Svjato

Svjato Well-Known Member

Ні. Ні сторінки.
    Не виключено. :)

18. Nevermind

Nevermind Просто персона

А що Ви перечитуєте
    ?

Якщо це не таємниця? ;)

Тобто - що для Вас класика?

19. Svjato

Svjato Well-Known Member

На перечитування - часу на разі нема.
    При нагоді переглядаю улюблені фільми.
    Усе, що мене захоплює у цьому житті. Книг мало,
    Наприклад - "Три возраста Окини Сан" (Валентин Пикуль)
    фільмів більше,
    Наприклад - Назад в майбутнє, або Три пори осені
    картин - обмаль.
    Найкраще що сподобалося - творчість Юрія Коха...

20. Nevermind

Nevermind Просто персона

Тобто, класика для Вас не існує :)))

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)