View: https://www.facebook.com/shlyahta.com.ua/photos/a.433958600106615/1577223902446740/?type=3&theater зі До Шляхти також і грамотії підчепилися)))
Хлопці – в понеділок, а дівчата – ще лукавіше – у вівторок. Про звичай великоднього обливання в Україні та Європі — Локальна історія Наступного дня після Великодня в Україні зберігся звичай обливати одні одних водою. Традиційно Світлого понеділка хлопці й чоловіки поливають дівчат і жінок, а у вівторок – навпаки, за свідченнями з XVII століття, – жінки й дівчата “ще більш лукаво” віддячують їм тим самим. Найкраще звичай зберігся у західних регіонах, оскільки на решті території України з ним боролася Російська православна церква. Розповідаємо, що здавна символізувало великоднє обливання для українців і в яких країнах Європи також поширений цей ритуал
А у нас на садибі дівчат та жінок поливає дощик: "і шумить, і гуде - дрібний дощик іде". Я не знаю, що зробила б, якби мене зараз з відра холодною водою приголубили, а квасольку таки досадила під дощем). Ой, добрий тихий дощик, тепла погода, все розцвітає прямо на очах. За ніч шпанка, володимирка та крупна слива розквітли..
Так ви ж мусет православна християнка, чи нє? Традиційно Великдень святкують три дні: неділя, понеділок, вівторок. Хто ж у таке свято на городі шось робить?
Тепер знатиму) Та й тільки) Бо не люблю святкувати аж ніяк, а роботи в цей час на городі і в саду - ой, ой. Тутечки в п'ятницю під вечір понаїхали друзяки почали з "мир, труд, май", а скінчили пасками і шашликами в неділю під вечір.. Ви б знали, яка я була рада, що святкування скінчилось, всі поїхали, і я можу хоч щось посіяти, бо з вівторка робочі дні. Та і тим, хто не п'є, довго святкувати нудно, як хочте. А ви берете і кажете...Хай це буде мій останній гріх, покаюся).
Обливаний понеділок. Обливаний понеділок традиційно відзначають на наступний день після Великодня. Чому це цікаво. З давніх часів воду у Великодній понеділок вважали цілющою. Мовляв, якщо нею облити, людина буде здоровою і щасливою. Детальніше. Обливаний чи Поливаний понеділок — стародавній звичай, який походить з язичницьких часів. Давні слов’яни вважали, що у цей день вода має чудодійні властивості. Приміром, вона проганяє злі сили. Обливання символізувало очищення від усього лихого. Обливали водою не лише людей, але й худобу, ікони та навіть могили. У пізніші часи звичай став елементом залицяння. Юнаки з відрами води ходили по хатах, де жили неодружені дівчата, та обливали їх. А ті натомість дарували хлопцям писанки на знак вдячності. Існувала народна прикмета: якщо дівчину в цей день обіллють, то вона вийде заміж за коханого. Обливаний понеділок в Україні сьогодні Наразі цей звичай перетворився на розвагу. У цей день українці обливають один-одного водою. У деяких містах облаштовували водяні містечка, а також «суху зону», де відвідувачі свята могли обсушитись та переодягнутися. Іноді ця розвага перестає бути веселою та нагадує справжнє хуліганство, коли юнаки обливають без згоди дівчат та інших перехожих крижаною водою посеред вулиці.