Ліна Костенко: Українці - це нація, що її віками витісняли з життя шляхом фізичного знищення, духовної експропріації, генетичних мутацій, цілеспрямованого перемішування народів на її території, внаслідок чого відбулася амнезія історичної пам'яті і якісні втрати самого національного генотипу. При всій повазі до постаті Ліни Костенко вважаю такі її заяви нам не на користь, вони нічого не дають. Це як крик від білю, і до лікування хвороби відношення не має, і навіть стоїть на заваді. Це знову пошуки винних всіх окрім себе, це глухий кут. А треба мати не просто надію, а план, та ще щоб він спирався на щось матеріальніше ніж адаптований розум, чи дзеркало нації. Доречі, якщо спробувати поколупати той "адаптований розум", чому ж воно так сталося, то ми й вийдемо на два зовсім різних шляхи - чи то і є ментальність сформована сільським побутом, чи то нам злі вороги у мізки вреднючий чіп вмонтували Це принципово різні шляхи, хоча можна казати що в дійсності є і те і інше, однак як і завжди все вирішають відсотки. ---------- Додано в 11:58 ---------- Попередній допис був написаний в 11:31 ---------- Ні. Мається на увазі неможливість вмонтувати чужу ментальність в мізки швидко. Можу навіть припустити, що ментальність має временні характеристики фільтра першого порядку з коєфіцієнтами десь так 0,8 та 0.2. Тобто, будь-який подразник не пройде через цей фільтр повністю, і може змінити щось тільки на 20%, а вирішальні 80% це стара точка, досвід. Звідти і інерционність. Це взагалі якась природна константа, що не дає загинути, бо якби подразники проходили на 100%, то будь-яка мутація могла б привети до загибелі виду. Нажаль немає часу приділити увагу кожному чиннику, може пізніше, але є в них спільне - ви вважаєте, що якщо позбавити людину "тиску", то вона розквітне? я прийшов до іншого висновку - людина сама по собі дичавіє, бо зло сильніше як бур`ян, вони завжди заб`ють культурну рослину, а отже культура завжди "насаджується" зверху Подивіться що стало з українцями - дебілізуються, а інет використовують зовсім не для насолождування Лувром Ви тільки Азарову це не кажіть, а то він сприйме як недоробку
Думаю автор теми не звідти почав грати. Я думаю дуже сильно нас загальмувало в розвитку татаро-монгольське іго, а потім експеримент немецьких спецслужб під назвою "Жовтнева революція".
А чому Європу не затримала у розвитку Сторічна війна? Чи 30-тирічна війна, яка привела до втрати від половини (Чехія) до 1/3 населення (Німеччина)? Хіба це не так жахливо, як і монголо-татарська навала? А Китай, який був поневолений монголами, до 19 століття мав в торгівлі з Заходом позитивний баланс...
Не знаю, не знаю, чи готові були б європейці провести на собі екперимент під назвою "Золота Орда"? Сумніваюся. Столітня війна - це всього навсього перманентна поволітекуча міжусобичка, Київська Русь теж мала цього достатньо.
Автор, скажімо так, просто спробував замислитися чому Франко у 1897 році пише оце відоме: Насамперед признаюся в тому гріху, що його багато патріотів уважає смертельним моїм гріхом: не люблю русинів. Проти тієї гарячої любові до «братнього племені», яка часто бризкає зі шпальт польських реакційних газет, моя сповідь може видатися дивною. Але що ж робити, коли вона правдива? Я вже не в літах наївних і засліплених коханців і можу про таку делікатну матерію, як любов, говорити тверезо. І тому повторюю: не люблю русинів. Так мало серед них знайшов я справжніх характерів, а так багато дріб’язковості, вузького егоїзму, двоєдушності й пихи, що справді не знаю, за що я мав би їх любити, незважаючи навіть на ті тисячі більших і менших шпильок, які вони, не раз з найкращим наміром, вбивали мені під шкіру. Зрозуміло, знаю між русинами декілька винятків, декілька осіб чистих і гідних усякої пошани (говорю про інтелігенцію, не про селян), але ці винятки, на жаль, тільки стверджують загальний висновок. Признаюсь у ще більшому гріху: навіть нашої Русі не люблю так і в такій мірі, як це роблять або вдають, що роблять, патентовані патріоти. Що в ній маю любити? Щоб любити її як географічне поняття, для цього я занадто великий ворог порожніх фраз, забагато бачив я світу, щоби запевняти, що ніде нема такої гарної природи, як на Русі. Щоб любити її історію, для цього досить добре її знаю, занадто гаряче люблю загальнолюдські ідеали справедливості, братерства й волі, щоб не відчувати, як мало в історії Русі прикладів справжнього громадянського духу, справжньої самопожертви, справжньої любові. Ні, любити цю історію дуже тяжко, бо майже на кожному кроці треба б хіба плакати над нею. Чи, може, маю любити Русь як расу - цю расу обважнілу, незграбну, сентиментальну, позбавлену гарту й сили волі, так мало здатну до політичного життя на власному смітнику, а таку плідну на перевертнів найрізнороднішого сорту? Чи, може, маю любити світлу будущину тієї Русі, коли тої будущини не знаю і для світлості її не бачу ніяких основ? І не як це сталося (та навіть чому) важливо (бо здійсненному вже не завадиш), а що саме сталося. Бо невірний діагноз ставить під сумнів лікування. А ось який був рецепт Франка стосовно культури-економіки сто років тому: Нація, котра помирає з голоду, в котрій 90 проц. людей не вміє ні читати, ні писати і не має de facto ніякої політичної волі, — така нація потребує хліба, азбуки і конституції; театрами, концертами, «національними» романами й поезіями дуже мало їй можна прислужитися
Цілком з Вами погоджуюсь. Ну якщо вже мова пішла про менталітет української нації, то доречно було б дещо зауважити: 1. Українці надто заполітизовані, починаючи від найменшого до найстаршого - і це зле. 2. Люди вважають існуючу владу породженням пекла, а на нову владу, ангелочків з крильми, покладають величе3ні надій, наче вона здатна нам зробити райське житіє. А після приходу нової влади раю немає, а є лиш розчарування і відчай що теж є зле. Не треба чекати що нова прийде і все нам влаштує. Ні, нічого не зміниться. Будь яка влада - це купа ґівна. І чи це буде коровяче чи свиняче... Зміниться лиш вигляд влади й шляхи відмивання грошей. Ми замість того що б відстоювати СВОЇ інтереси, при кожній владі, займаємся політичною проституцією і ладні 50у цілий день кричати 'Ганьба'. Кому? Проти кого? А, байдуже! Для політиків ми м'ясо, тупа маса, котрою легко керувати. Ми йдем на барикади заради кого? 3аради того, вибачте за слово, бидла котре чхало на нас всіх? Ми не повинні своїм життям чи здоров'ям відстоювати інтереси політиків (ницих брехунів), а мусимо відстоювати свої власні. І до тих пір поки ми це не зрозуміємо, ми будемо рабами... ---------- Додано в 00:51 ---------- Попередній допис був написаний в 00:32 ---------- В більш розвинених країнах таких як сша вб, франція, німеччина якщо громадянин знає як звати прем'єра чи спікера, то це вже просто прекрасно... Їх не цікавить влада, їх цікавить конкретно дії цієї влади котрі хоч якось вплинуть на їхній матеріальний чи культурний стан. А в нас чомусь навпаки - ми цікавимось тим гівно, й нас надзвичайно хвилює те яке з двох куп того лайна переможе. Проте нам начхати на те що ущімляють наші права та свободи. Підняки пенсійний вік на 5років - клас тепер ми довше будемо жити... Хіба там ви побачите якісь політичні акції і мітинги? Проте громадські акції і протести це звична річ. Треба забити на владу і накінець подумати про себе, про свое злиденне існування, про свої права. І сказати своє рішуче НІ - політиці влади, а не політикам зокрема. Але навіщо воно нам? - скаже більшість із нас.- Нам же краще втикати в ящик й дивитись тупі зомбуючі програми типу потанцюй з коровою, чи заспівай з фонограмою... Навіщо нам кудись іти, щось читати? Ми раби. І як дістанемо крихти з панського столу то й добре...
Все так. Але які права, як відстоювати, хто це буде робити? Он у 90-х дали "демократію", голосуй за кого заманеться. І за кого голосували? за гречку. А чому? бо демократія дійсна то є стан суспільства, тобто це рівень політичної культури громадян плюс рівень економіки. В цілому хтось вдало казав, що демократія починається десь з 1000 долл. І треба тверезо проаналізувати наш рівень по цивілізаційній шкалі, і тоді зрозуміліші будуть шляхи, і вони відповідатимуть реаліям, а не мріям. Ото і буде "накінець подумати про себе" як на мене.
Наприклад підприємці сьогодні страйкують проти ПК. Це перший крок організованого відстоювання своїх прав.
1. Свідоме незаполітизоване суспільство. 2. Вибирати з довох, менше зло. Не бити одне одному голову за якихось політиканів. Котрі лише на словах відстоюють наші права, а насправді керуються лише власними меркантильними інтересами 3. Треба перестати вірити в казочки створені політиками, і критично оцінювати їхні дії. Необхідно припинити йти в них на поводу, й не піддаватись на провокації. Влада піднімає розєднюючі питання про мову, героїв і т.д. і т.п. лише заради того що відвести увагу громадян від своєї економічної діяльності.
2, 3 - згоден, але цього рівня вже замало. В з п.1 не згоден, бо в нас такого ще нема, в чому власне і проблема.
Так, так. Тоді й зародився історичний та ментальний феномен т. зв. "татарських людей" - представників місцевого населення, які задля якихось преференцій допомагали "Золотій Орді" інтенсивніше визискувати своїх одноплемінців. Ми тут, звичайно, не унікальні. Кажуть, що близько третини східних німців були інформаторами штазі і регулярно "стукали" на своє оточення, в т. ч. на найближчих родичів, чоловіків, дружин і т.д. Але у них це потривало лиш кілька десятиліть. А у нас синдром "татарських людей" приживався впродовж дуже багатьох поколінь. Французька школа істориків колективного менталітету (histoire des mentalités collectives) відносить якраз тривалість явища (longue durée) до вирішальних чинників. Пишу це не для того, щоб увігнати в зневіру. Просто розуміння причинно-наслідкових зв"язків це вже початок вирішення проблеми.
По моему мнению, необходимо изменять материальную сторону жизни в первую очередь, чтобы улучшившиеся условия жизни положительно влияли и на ментальную сторону общества, ибо, "бытие определяет сознание". Необходимо сначала поднимать разрушенную промышленность, восстанавливать научно-технический потенциал страны. Полагаю, что никакими акциями протеста не удастся реально улучшить жизнь народа. Акции протеста, на мой взгляд, скорее являются только элементом информации власть имущих о настроениях в обществе, но не инструментом улучшения жизни народа. В нашем обществе, похоже, преобладает точка зрения, что акциями протеста можно "выколотить" из властей повышение зарплат, добиться каких-либо выплат (типа Юлиной тысячи), льгот и прочих преференций. Жизнь сейчас стала гораздо динамичнее, более жёсткой, чем в прошлом, когда формировался менталитет украинца - несколько созерцательный, не слишком склонный к активным действиям. Необходимы активные действия - не протесты, а работа, созидание. Надежды на более справедливое распределение в результате акций протеста(отнять и всё разделить) утопичны и не повысят благосостояние всего народа в целом. Чтобы дойти до этого пресловутого уровня в 1000 дол, с которого, по легендам, начинается демократия, надо работать, работать и ещё раз работать (заветы великого Леннона).
На благо олигархической ПР. Им именно бессловесный рабский труд и нужен. А прибыль - в офшор, детей в Европу. А ваше дело - молчать и работать. Если вы согласны работать за 3 копейки, то 4 копейки вам уже платить никто не станет. Не выдумывайте колесо. По пути демократизации прошли все восточноевропейские страны и не жалеют об этом.
В 2004 г. нам предложили проголосовать за "порядну людину, не бандюка", как мне говорили наивные львовские таксисты тем летом перед выборами. Пришло нам счастье? Дело не во власти, а в нашем менталитете. Большинство из нас не хотят работать за мизерную, как они считают зарплату, и надеются на приход новой, более справедливой власти, которая в очередной раз устроит им счастье. Сейчас на Украине и так полно безработных и нигде не работающих. Я не буду призывать не рассчитывать на подачки и на улучшение сверху, не буду ждать наступления светлого капиталистического завтра, в котором сами собой решатся все мои проблемы, как не ожидал светлого коммунистического будущего. Я буду находить условия, чтобы заработать на достойную жинь своей семье и себе. И демократия, и благосостояние, и улучшение нравственного климата общества придут тогда, когда мы начнём работать. Без этого не будет ничего.
А в чому Ющенко був непорядним? І до того ж другий раз ми за нього не голосували, а вас Бидлюк скоро в стайні зажене на овес і сіно, а ви все одно за нього будете галочки ліпити. "Свой мужик", а шо робити.
Він все зробив для того,щоб спаплюжити саме поняття "Україна". За його правління не працювала жодна інституція влади. Не приймались закони. Не працювала ВР. Розвалювалась економіка. За його правління 90% державної власності України опинились в володінні російського капіталу. Це було успішно реалізовано двома урядами соратників -Януковича і Тимошенко. А народ?... Пастухи без особых хлопот Над баранами ставят опыт. Не спросившись про их желанья, Ставят опыт на выживание. Вечерами за шашлыками Громко цокают языками, Удивляясь на стадо с кручи: Ох, живучи, ну и живучи.... (с) Макаревич
То радянська школа була... ---------- Додано в 14:56 ---------- Попередній допис був написаний в 14:54 ---------- І не руками...