Нововведення у правописі

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Мих, 31 січ 2010.

1. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Чому "півсвині" може бути, а "пів"єнота" - раптом ні???

• Подобається Подобається x 2
  2. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

Миху, ця норма діє із 1993 року :) Саме тоді був затверджений нині чинний правопис. От не пригадую, чи була така норма у правописі 1991 року, але спеціально шукати матеріал не хоцця :) Ви вже пробачте. наскільки пригадую, була колись праця невеличка професора А.Бурячка з Інституту української мови, вона присвячена саме темі "нововведень" у правописі 1993 року і порівняння з попередніми 2-ма редакціями (здається, так...)

толком не можу :sad: забув аргументацію, але якось колишній мій шеф, професор і академік ВШ України розказував, що на засіданні правописної комісії один із членів комісії сказав таке:
    "От взяти слово "півлітра", це ж уже повністю усталена лексема, її не можна ділити"

е... повторюся: норма 100% діє з 1993 року. У "Проєкті нової редакції правопису", яку активно обговорювали у 2000-2001 роках усі, кому не лінь, пропонувалося унормувати багато правописних питань, зокрема і написання частини ПІВ-. Там пропонувалося:
    - писати з усіма загальними назвами окремо: пів яблука, пів літра
    - писати з усіма власними назвами через дефіс: пів-Європи, пів-Києва

річ у тому, що числівник викнує ту ж синтаксичну роль, що й залежне вд нього слово: Троє хлопців (підмет) утекло з уроків. Тому аргументація не дуже :)

---------- Додано в 22:52 ---------- Попередній допис був написаний в 22:49 ----------

ну і для розрядки пропоную анекдот на правописну тему: сфотав на вулиці. Так що вчіться правильно писати :))

• Подобається Подобається x 6
  3. good

good Well-Known Member

ніколи не міг зрозуміти людей, які свято переконані, що " будь ласка" пишеться через дефіс..:)))

• Подобається Подобається x 2
  4. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Ура, я вгадав, я вгадав! :haha:

Щодо фотки автомобіля... А якщо прізвище власника охоронної фірми - "Спець"? :haha:
    Або то прізвище клієнта... :haha: :haha:

До речі, пошукайте в українському Інтернеті слово "Спецьохорона"... Є така фірма! :)

• Подобається Подобається x 1
  5. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

От мудра людина! :good:
    Це як відповідь на питання: Скільки буде 500 грам + 500 грам ... Правильна відповідь - ЛІТРА!!!

• Подобається Подобається x 1
  6. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

О, бачу в Україні зміни зайшли справді великі! Коли я ще там жив, ми її звичайно ділили на трьох.

• Подобається Подобається x 4
  7. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

так кажу ж: я машину на телефон сфотав :) бачите, ще й номер тої фірми замадзьґав у фотошопі, ну про всяк випадок :) Але Гугл розумніший, очевидно...

---------- Додано в 04:26 ---------- Попередній допис був написаний в 04:24 ----------

ага, і звати його "охорона", правда "по батькові" він туди із природної скромності тулити вже не став :))

---------- Додано в 04:28 ---------- Попередній допис був написаний в 04:26 ----------

півлітру і далі ділять, буває навіть на більше людей, а от лексему ділити недоречно :)

8. Romualdo

Romualdo миється в бані

Та "півлітра" і всяке подібне це ще не страшно. Головне обійтися без реформів правопису на кшталт російської. Ось тоді реально соромно буде!

До речі, а як пояснити дівчинці з Біларусі, що таке правопис? О_о

а де твій аватар? :)