Миху, ця норма діє із 1993 року Саме тоді був затверджений нині чинний правопис. От не пригадую, чи була така норма у правописі 1991 року, але спеціально шукати матеріал не хоцця Ви вже пробачте. наскільки пригадую, була колись праця невеличка професора А.Бурячка з Інституту української мови, вона присвячена саме темі "нововведень" у правописі 1993 року і порівняння з попередніми 2-ма редакціями (здається, так...) толком не можу забув аргументацію, але якось колишній мій шеф, професор і академік ВШ України розказував, що на засіданні правописної комісії один із членів комісії сказав таке: "От взяти слово "півлітра", це ж уже повністю усталена лексема, її не можна ділити" е... повторюся: норма 100% діє з 1993 року. У "Проєкті нової редакції правопису", яку активно обговорювали у 2000-2001 роках усі, кому не лінь, пропонувалося унормувати багато правописних питань, зокрема і написання частини ПІВ-. Там пропонувалося: - писати з усіма загальними назвами окремо: пів яблука, пів літра - писати з усіма власними назвами через дефіс: пів-Європи, пів-Києва річ у тому, що числівник викнує ту ж синтаксичну роль, що й залежне вд нього слово: Троє хлопців (підмет) утекло з уроків. Тому аргументація не дуже ---------- Додано в 22:52 ---------- Попередній допис був написаний в 22:49 ---------- ну і для розрядки пропоную анекдот на правописну тему: сфотав на вулиці. Так що вчіться правильно писати )
Ура, я вгадав, я вгадав! Щодо фотки автомобіля... А якщо прізвище власника охоронної фірми - "Спець"? Або то прізвище клієнта... До речі, пошукайте в українському Інтернеті слово "Спецьохорона"... Є така фірма!
От мудра людина! Це як відповідь на питання: Скільки буде 500 грам + 500 грам ... Правильна відповідь - ЛІТРА!!!
так кажу ж: я машину на телефон сфотав бачите, ще й номер тої фірми замадзьґав у фотошопі, ну про всяк випадок Але Гугл розумніший, очевидно... ---------- Додано в 04:26 ---------- Попередній допис був написаний в 04:24 ---------- ага, і звати його "охорона", правда "по батькові" він туди із природної скромності тулити вже не став ) ---------- Додано в 04:28 ---------- Попередній допис був написаний в 04:26 ---------- півлітру і далі ділять, буває навіть на більше людей, а от лексему ділити недоречно
Та "півлітра" і всяке подібне це ще не страшно. Головне обійтися без реформів правопису на кшталт російської. Ось тоді реально соромно буде! До речі, а як пояснити дівчинці з Біларусі, що таке правопис? О_о