Богословська доб’є Тимошенко постановою парламенту і «державною зрадою» Текст цього документу з'явився на офіційному сайті Ради. Здається, після рішення суду у т.зв. справі Тимошенко додати більше вже нічого. Однак, влада вирішила «добити» лідера БЮТ ще й відповідним рішенням Верховної Ради. Оскільки на Заході до «справедливого» рішення суду є серйозні претензії, то проти рішення парламенту виступати вже складніше. Для Європи парламентаризм є «священною» коровою і проти волі обраних народом депутатів особливо не попреш. Тим більше, що до проекту Постанови долучений і 40-сторінковий звіт Тимчасової комісії. А у ньому є що почитати: майже політичний детектив, де у головних ролях Президент Ющенко, Путін, більшість міністрів уряду Тимошенко. Ніби нічого нового Інна Германівна суспільству не розповіла. У проекті Постанови, щодо прийняття якої у нікого не виникає сумнівів, констатується, що 17-19 січня 2009 року, під час ведення переговорів та підписання Директив на укладання газових контрактів між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» Прем’єр-міністр України Тимошенко Ю.В.: 2.1. приховала від суспільства та влади факти існування боргу її приватних компаній перед Міністерством оборони Російської Федерації у сумі 405 311 181 доларів США та існування в Російській Федерації кримінальної справи, в якій доведено вину Тимошенко Ю.В. у неодноразовому даванні хабарів посадовим особам Міністерства оборони Російської Федерації. Ці обставини безперечно свідчать про конфлікт інтересів та суттєво впливали на рішення Прем’єр-міністра України на користь іноземної держави; 2.2. провела таємні переговори з Прем’єр-міністром Російської Федерації, в результаті яких одноосібно погодилась на дискримінаційні умови газових контрактів, які порушили умови підписаного раніше, 2 жовтня 2008 року, Меморандуму між урядом Російської Федерації та Кабінетом Міністрів України про співпрацю в газовій сфері; 2.3. достеменно знаючи, що Кабінет Міністрів України відмовився затвердити Директиви на підписання газових контрактів на дискримінаційних умовах, видала одноосібно Директиви, хоча такі повноваження належать виключно Кабінету Міністрів України, як колегіальному органу виконавчої влади; 2.4. здійснила протиправний тиск на підпорядковану особу – Голову правління НАК «Нафтогаз України», який відмовлявся підписувати газові контракти на дискримінаційних умовах, та змусила його підписати такі контракти під загрозою звільнення. Як автор Постанови Богословська "відривається" на Тимошенко вже по повній програмі. Інна Германівна вчергове стверджує, що Прем’єр-міністр України Тимошенко Ю.В. порушила Конституцію України, закріплені Законом України "Про Кабінет Міністрів України" базові демократичні принципи роботи Кабінету Міністрів України, такі як верховенство права, законність, колегіальність, відкритість та прозорість, а в діях Тимошенко Ю.В. вбачаються ознаки кримінальних злочинів та особиста залежність і зацікавленість, які виходять за рамки перевищення влади та службових повноважень, в яких Тимошенко Ю.В. визнана винною судом. Новим у цій всій історії є те, що в офіційному документі, яким є проект Постанови Верховної Ради, стверджується, що "дії Тимошенко мають і ознаки державної зради". Наголошується, що ці обставини мають бути досліджені правоохоронними органами, оскільки Тимчасова слідча комісія використала всі наявні в неї можливості для встановлення об’єктивних обставин підписання газових контрактів. Рекомендується ТСК направити звіт до Президента України, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України для відповідного реагування. Але крім повідомлення українських інституцій Богословська пропонує ще одне бюрократично-піарівське ноу-хау. Враховуючи великий міжнародний резонанс справ Тимошенко, вона пропонує направити звіт Тимчасової слідчої комісії в усі можливі міжнародні організації та установи, а саме: Раді Європи; Парламентській Асамблеї Ради Європи; Раді Європейського Союзу; Європейській комісії; Європейському парламенту; главам держав, урядів та парламентів країн-членів Європейського Союзу, Російської Федерації, Сполучених Штатів Америки, Канади; Парламентській Асамблеї НАТО; Генеральному секретарю ООН, ОБСЄ, а також інформувати дипломатичні представництва іноземних держав в Україні про результати своєї роботи. Цікаво, що до проекту Постанови Богословська долучає 13-тисторінкому таблицю з інформацією про наявність у кримінальному законодавстві країн-членів ЄС та країн кандидатів у члени ЄС статей, аналогічних статтям 364 і 365 Кримінального кодексу України. Йдеться про зловживання службовим становищем політиків в іноземних державах. Виявляється, що в багатьох країнах політиків не лише народ на виборах судить, але й звичайний суд. Інше питання, як часто ці норми закону застосовуються в Європі. Тимчасова слідча комісія була утворена Верховною Радою України ще 17 березня 2011 року. Рівно рік знадобилось Богословській, щоб розібратись у «злочинах» Тимошенко. Хоча вся ця історія була зрозумілою з самого початку. І нічого нового парламентська ТСК суспільству не розповіла. Однак, напередодні виборів справа Тимошенко отримує дещо інше спрямування. Освячена Постановою Верховної Ради України вона легітимізується в очах Заходу, а посил органам прокуратури щодо нового дослідження на предмет «державної зради» екс-прем'єр-міністра не залишає шансів Ю.Тимошенко повернутись у велику політику у найближчій перспективі. Так до року 2020, коли діючий Президент України передасть справи своєму наступникові. фото: tsn.ua М. Войтович
Українці були одними з перших, хто бився проти Гітлера /data/library/file/karp_ukr_karta(1).jpg 18 березня на Верецькому перевалі, що у Сколівському районі Львівської області, відзначать одну з героїчних сторінок нашої історії - 73-тю річницю проголошення Карпато-Української держави та її героїчної оборони. З історії. 15 березня 1939 р. о 2.00 годині угорські терористи без оголошення війни перейшли кордони Карпатської України. Цього ж дня о 15 годині 20 хвилин, під гуркіт угорської артилерії й ревіння пікіруючих літаків, розпочав роботу Сойм Карпато-Української Держави. Першим актом законодавства Сойму став його Перший закон, яким проголошувалась державна Незалежність Карпатської України. Після прийняття головного закону держави, Сойм одноголосно обрав президентом відродженої Української держави доктора Августина Волошина і затвердив Уряд на чолі з Юліаном Реваєм. Від 15 березня по 14 квітня 1939 р. підрозділи Карпатської Січі вели тяжкі нерівні бої з угорськими й польськими окупантами. Карпатська Січ самовіддано боролася за свою країну, за свій народ! Звитяга, героїзм та самопожертва бійців і командирів не могли компенсувати відсутність всіх тих переваг у озброєнні, які були в супротивника. Карпатська Січ продовжувала партизанську боротьбу в гірських районах Карпат. Внаслідок цього першого передвоєнного міжнародного конфлікту, перед початком Другої Світової війни, карпатські українці втратили 5 тисяч життів. Цьогорічні заходи із вшанування героїв Карпатської України пройдуть на Верецькому перевалі, на території кладовища, де захоронені січовики Карпатської України, розстріляні від 18 до 23 березня 1939 року польськими та угорськими прикордонниками. У заходах пам'яті візьмуть участь представники громадськості Львівської та Закарпатської області. Відбудеться панахида та покладання квітів. Також будуть віддані усі військові почесті: з військовим оркестром, почесною вартою. Львівська обласна рада організовує такі заходи уже не вперше. На переконання депутата Львівської обласної ради, директора комунального підприємства Львівської облради "Доля" Святослава Шеремети, вшанування січовиків Карпатської України буде одним із традиційних щорічних заходів обласної ради віддання шани українським героям, які поклали своє життя за Україну. Планується спорудження на перевалі меморіального кладовища. Від 2008 року комунальне підприємство обласної ради "Доля" проводить пошук місць поховань вояків Карпатської Січі на Верецькому перевалі. Перше поховання – могилу із останками 10 січовиків – знайшли у листопаді 2008 року в околицях села Верб'яж Воловецького району Закарпатської області. Як свідчать знайдені під час розкопок матеріали, це були вояки Карпатської Січі - галичани, розстріляні на Верецькому перевалі у березні 1939 р. Їх урочисто перепоховали на цвинтарі, на якому в майбутньому спорудять меморіал захисникам Карпатської України. У 2011 року пошуківці ексгумували останки ще сімох січовиків. Їх тіла віднайдені на території селища Лази. На межі Львівської та Закарпатської областей, вздовж Верецького перевалу, ще багато невідомих могил, де поховані карпатські січовики. Цього року планується продовжити пошукові роботи. За історичними даними та свідченнями очевидців цих подій, старожилів, було розстріляно близько 600 січовиків Карпатської України. З огляду на те, що це дуже складна територія, складні погодні умови, тому доволі складно проводяться пошуки. Я переконаний, що ми зробимо все, аби віднайти усіх січовиків і належно їх перепоховати, - розповів Святослав Шеремета. Історик Валентин Мороз вважає проголошення Карпатської України визначним етапом в історії українського державництва. Ці події він оцінює як одну із спроб відновлення української державності. Історик розповідає: "За аналогію я беру західних сусідів поляків. Від часу, коли була втрачена польська державність, поляки піднімали шість невдалих повстань. Аж сьома спроба у 1918 році закінчилася відновленням польської державності. За тим прикладом я датую так, що події 1917 - 1920 років, коли була і Українська Народна Республіка, і Західноукраїнська Народна Республіка - це перша українська спроба. Третя українська спроба - це 1991 рік, коли була вже відновлена українська державність і, я думаю, що вона вже не зникне, як би там не хотілося ті сабачники, вони вже нічого зроблять. То вже неминуче. Українська державність вже буде. Але друга спроба відновлення української державності - це проголошення Української держави в Закарпатті під назвою Карпато-Українська держава 14 - 15 березня 1939 року, потім проголошення української державності у Львові 30 червня 1941 року плюс велика збройна боротьба протягом 1940 - початку 1950 років боротьба ОУН, УПА. Це в моєму розумінні друга українська спроба. При чому, коли виникла ця державність і угорці потім захопили закарпатоукраїнську територію, то це фактично був початок Другої світової війни. Не 1 вересня 1939 року, коли Гітлер і Сталін разом захопили Польщу, а 14 березня 1939 року, коли угорці вторглися в Карпато-Українську державу. Це не була війна проти Угорщини тільки, бо перед тим Президента Августина Волошина і Командувача військами Миколу Колодзінського викликали до німецького консула. Німецький консул сказав, то не просто угорська ініціатива, це дозвіл Гітлера Угорщині окупувати Закарпаття. Все одно Микола Колодзінський сказав: У лексиконі українського націоналіста немає слова капітулювати. Ви можете перемогти нас у бою, але ми ніколи не капітулюємо. Так що лідери знали, що це не просто боротьба проти Угорщини, а боротьба проти всієї гітлерівської коаліції. Так що фактично Друга світова війна почалася не 1 вересня 1939 року у Польщі, а 14 - 15 березня 1939 року в Карпато-Українській державі. Це має значення не тільки престижово: от, мовляв, ми були перші, хто бився проти Гітлера. Це має значення дуже практичне. Адже українці були одними із перших, хто стріляли проти гітлерівської коаліції. Це був на один тиждень героїчний спротив, але він був. Ми не здалися, як і чехи, і австрійці, і поляки не здалися Гітлерові, а стріляли, але ми стріляли півроку перед ними, - підкреслює історик Валентин Мороз. Ганна Врублевська
Олексій Баганець: Висунуте Луценку обвинувачення не підтверджують матеріали справи /data/library/file/baganec.jpg Екс-прокурор Львівської області, захисник Юрія Луценка Олексій Баганець розповів про свої враження від роботи адвокатом, про неприємні сюрпризи, з якими довелося мати справу під час суду над Юрієм Луценком, і про те, як надалі планує відстоювати інтереси пересічних громадян.Пане Олексію, у справі Ю. Луценка ви вперше виступили адвокатом. Що в цій ролі стало для вас найбільшою несподіванкою? Для початку – я ще не є адвокатом у класичному розумінні цього слова. Наразі позиціоную себе як екс-прокурор, колишній слідчий. І на кримінальні справи дивлюся, виходячи не з того, ким є людина, які заслуги має, а з того, чи законно порушено кримінальну справу, чи достатньо підстав говорити про факт скоєння злочину, чи на законних підставах затримали особу, чи було достатньо доказів для того, щоб їй висунули обвинувачення, чи було достатньо підстав для того, щоб застосувати найжорсткішу міру запобіжного заходу, і чи було у слідчого та прокурора вдосталь доказів, щоби скерувати справу до суду. Мене так вчили – ще тоді, коли лише починав працювати слідчим. Бо коли порушуєш кримінальну справу, то маєш бачити наявність судової перспективи. Коли взявся за справу Юрія Луценка, то побачив, що висунуте обвинувачення не підтверджують усі матеріали кримінальної справи. Навіть не вникав у те, чи законно добували докази на стадії досудового слідства, та не давав цьому оцінку, мені було достатньо того, що матеріали, які є в справі, не підтверджують обвинувачення. Для мене це було першою несподіванкою – факт неочікуваний і, головне, неприємний. А друга несподіванка? Вона трапилася, коли представники прокуратури – організації, в якій я донедавна працював, необ’єктивно поводилися під час судового процесу. Вони відмежувалися від обов’язків, до яких спонукає їх Кримінально-процесуальний кодекс. За нормами цього документа, прокурор повинен реагувати на будь-які порушення закону, хто б їх не вчинив. І в тому числі, якщо це головуючий у справі. Жодного разу не почув, щоби представник обвинувачення висловив заперечення головуючому, який дійсно вчиняв незаконні дії щодо мого підзахисного чи його водія, пана Приступлюка. Для прикладу, суд ухвалював рішення про продовження судового слідства в момент, коли адвокат Приступлюка не мав змоги бути присутнім у судовій залі. Це абсурд. Це грубе порушення права підсудного на захист. Таке в моїй практиці було вперше. Інший момент – суд проводив процес із 09.00 до 23.30, грубо порушуючи право на відпочинок і підсудного, і свідків. Усі знають, що Юрієві Луценку ставало погано. Також погіршувалося самопочуття Приступлюка. В нього підвищився тиск, представника цивільного позивача – МВС. Усім їм надавали медичну допомогу. Це було знущанням над учасниками процесу. І це стало для мене новиною, я такого не бачив за всі 32 роки роботи в правоохоронній системі. Нині справа Юрія Луценка переходить у менш активну фазу, особисто ви плануєте продовжувати адвокатську практику вже в інших справах? Звичайно, ми не зупиняємося. Беру участь у роботі адвокатського об’єднання «Баганець і партнери». У нас є кілька адвокатів і, звичайно, надаємо допомогу не лише Юрієві Луценку. Не беремося за всі справи, лише за ті, де я бачу, що дійсно порушено законні права й інтереси людини. От, скажімо, на днях у мене був клієнт із Львівщини, який розповів свою історію. Убачаю грубе порушення його законних прав, і матеріали це підтверджують. Річ у тім, що кілька місяців тому на дорозі в нього виник конфлікт із водієм автомашини, причому крутої. Хлопця звинуватили в тому, що порушив правила дорожнього руху та начебто заподіяв якусь шкоду цій автівці. Так ось, цього чоловіка побили на місці пригоди, забрали автомобіль, а за повернення вимагали гроші. Коли потерпілий звернувся до правоохоронних органів, то не зміг отримати ніякої допомоги. Йому дали зрозуміти, що за цією машиною стоять упливові люди, і він ніколи не доможеться справедливості та відновлення порушених справ. Тому ми взялися за справу та надамо цій людині правову допомогу. Найближчим часом виїдемо до Львова, вивчатимемо матеріали, зокрема відмову в порушенні кримінальної справи. Щоправда, відразу видно, що проведено неповну перевірку, тому є низка запитань до відмови. У Львові нещодавно трапився випадок, коли юнака на дорозі до Брюховичів побила охорона Петра Димінського. Ви цю справу маєте на увазі? Так. Це вона. А не боїтеся за неї братися? В Україні ж часто багаті та впливові безкарно ображають, вибачте за патетику, маленьких і бідних. Я – адвокат. Мене не цікавить, хто є іншою стороною. Мене не цікавить, чи це багата людина, чи бідна, впливова чи ні. Згідно із законом про адвокатуру, надаватиму належну допомогу своєму клієнтові. Це для мене не комерційний проект, людина знала про мене і звернулася безпосередньо до мене з проханням про захист. Тому ми надали йому адвоката та зробимо все, що в наших силах. Якщо потрібно, звертатимемося і в органи прокуратури, і до суду, але думаю, що доможемося відновлення порушеного права, хто б його не вчинив. Знаєте, мені цього хлопця просто шкода, тому я його захищатиму. А як ви можете загалом оцінити шанси простої людини відстояти свої права у протистоянні з «мажорами» – випадків їх безчинств в Україні безліч. Якби ми вели мову про судову систему зразка до 2010 року, то сказав би, що шанси перемогти в судах, якщо дійсно було порушення, стовідсоткові. На сьогодні в мене такої віри немає, особливо після справи Ю. Луценка. І в цій, і в інших справах, які ми ведемо, бачу, що суди нині не завжди керуються законом. А в тому числі піддаються впливу і телефонних дзвінків, і вказівок людей, від яких вони залежать. Запровадження так званої судової реформи знищило незалежність і Верховного суду, і судової системи загалом. Не говорю про всіх суддів – знаю, серед них є багато чесних і порядних осіб, але, на превеликий жаль, нині вплив на судову систему з боку влади є, і цього ніхто не може заперечити. А на вас особисто чинили тиск? Пробували залякати чи відмовити від ведення тієї чи іншої справи? Таких спроб не було. Думаю, вони розуміють, що в цьому немає сенсу. Гадаю, мене намагалися «дістати» іншим. Раніше мене і з роботи звільняли, і з останньої посади, до речі, звільнили саме за вказівкою керівництва держави. Тому для мене це не є чимось несподіваним, неочікуваним чи таким страшним, що може змусити відмовитися від клієнта. Ірина Пастущак
Державна політика України має бути спрямована на те, щоб українська національна пам'я istpravda.com.ua Ганна Врублевська
У Франкфурт-на-Майні пройшла демонстрація проти капіталізму і антикризової політики Є Як мінімум 15 співробітників поліції отримали поранення під час зіткнення з демонстрантами у німецькому Франкфурті-на-Майні, заарештовано близько 500 людей. Кілька тисяч людей в суботу провели у Франкфурті демонстрацію проти капіталізму і антикризової політики Євросоюзу. Демонстрація відновилася в неділю вранці, повідомляє ТСН. У місті відбулися зіткнення з поліцією, яка заарештувала 465 осіб. За даними поліції, в мітингу брали участь 4000 осіб. Маніфестанти планували прорватися до штаб-квартири Європейського центрального банку, однак поліція перешкодила учасникам акції. За словами організаторів, група з 200 протестувальників відокремилася від маси демонстрантів і попрямувала в центр міста, де влаштували погроми, акти вандалізму і зіткнення з правоохоронцями. «Поліція Франкфурта втрутилася в ситуацію на завершальній стадії акції. Ми припинили акцію і не несемо відповідальності за те, що сталося пізніше», – кажуть представники лівої коаліції антикапіталісти M31, які брали участь в мітингу. У M31 зазначили, що «лише за кілька розбитих вітрин» поліцейські підрозділи напали на демонстрантів, в сутичках кілька десятків осіб отримали поранення. Порушники порядку псували дорожні знаки, стіни і вітрини будинків бруднили фарбою, кидали камінням в будівлі дорогих готелів в центральній частині Франкфурта. Протестувальники закидали правоохоронців камінням та пляшками. Також були розбиті вікна магазинів і офісів. Серйозно постраждав один поліцейський, він знаходиться в реанімації.
Femen у Парижі закликали мусульманок світу до топлес-демаршу проти паранджі Активістки руху FEMEN 31 березня роздягнули мусульманок в Парижі. Як повідомляється у блозі руху, у пості під назвою «Аллах створив мене голою!», разом з Femen на паризьку площу вийшли топлес феміністки Європи, Близького Сходу та країн Північної Африки. В акціїї також взяли участь іранська правозахисниця Маріам Намазі, популярна ліванська актриса Дарина Аль Йонді, відома французька феміністка арабського походження Саф’я Ледбі. На тілах і плакатах активісток були написані гасла, що засуджують норми шаріату, які стосуються дівчаток і жінок. Активістки закликали мусульманок всього світу до «топлес-демаршу на знак моральної підтримки своїх безправних сестер, загорнутих в паранджу, обпалених кислотою, побитих батогами, «обрізаних» ножем божевільних фанатиків». Рух вимагає від світових лідерів відстоювати фундаментальні права жінок Близького Сходу «настільки ж ретельно, як і себе від терористичних загроз, що виходять від радикального ісламу».
У Франкфурті пройшла демонстрація проти капіталізму і антикризової політики ЄС Як мінімум 15 співробітників поліції отримали поранення під час зіткнення з демонстрантами у німецькому Франкфурті-на-Майні, заарештовано близько 500 людей. Кілька тисяч людей в суботу провели у Франкфурті демонстрацію проти капіталізму і антикризової політики Євросоюзу. Демонстрація відновилася в неділю вранці, повідомляє ТСН. У місті відбулися зіткнення з поліцією, яка заарештувала 465 осіб. За даними поліції, в мітингу брали участь 4000 осіб. Маніфестанти планували прорватися до штаб-квартири Європейського центрального банку, однак поліція перешкодила учасникам акції. За словами організаторів, група з 200 протестувальників відокремилася від маси демонстрантів і попрямувала в центр міста, де влаштували погроми, акти вандалізму і зіткнення з правоохоронцями. «Поліція Франкфурта втрутилася в ситуацію на завершальній стадії акції. Ми припинили акцію і не несемо відповідальності за те, що сталося пізніше», – кажуть представники лівої коаліції антикапіталісти M31, які брали участь в мітингу. У M31 зазначили, що «лише за кілька розбитих вітрин» поліцейські підрозділи напали на демонстрантів, в сутичках кілька десятків осіб отримали поранення. Порушники порядку псували дорожні знаки, стіни і вітрини будинків бруднили фарбою, кидали камінням в будівлі дорогих готелів в центральній частині Франкфурта. Протестувальники закидали правоохоронців камінням та пляшками. Також були розбиті вікна магазинів і офісів. Серйозно постраждав один поліцейський, він знаходиться в реанімації.
Молдова почала несанкціоновано відбирати українську електроенергію Влада Молдови відмовилася підписувати з Україною угоду про постачання електроенергії за новою ціною і почала її відбір без контракту. Кишинів обіцяє почати закупівлі енергії у Румунії, хоча, на думку експертів, це технічно неможливо. Молдова, незважаючи на відсутність контрактів, продовжила відбирати українську електроенергію. Про це заявив начальник управління зовнішніх технологічних та економічних відносин НЕК «Укренерго» (забезпечує постачання електроенергії до Молдови) Юрій Кудренко. Кишинів відмовився підписати угоди, згідно з якими два найбільші постачальники – українська «ДТЕК Пауер Трейд» і Молдавська ГРЕС (розташована у Придністров’ї, входить до російської групи «Інтер РАО ЄЕС») – піднімають ціни на 20%. «Пауер Трейд» просить збільшити тариф до $0,075, Молдавська ГРЕС – до $0,073 за 1 кВт год, повідомив минулого тижня віце-прем’єр Молдови Валерій Лазер, пише Коммерсант-Украина. Основна причина підвищення цін на електроенергію – значне зростання вартості газу, що використовується для роботи турбін ГРЕС, говорить прес-секретар «Інтер РАО ЄЕС» Микола Горєлов. Зараз постачання електроенергії до Молдови для України збиткові. Постачальник закуповує її на внутрішньому ринку за вищою ціною, ніж продає. В Україні оптова ціна на електроенергію за рік зросла майже на 20% – з 561,9 грн за МВт год у березні 2011 року до 670,9 грн за МВт год у березні 2012 року. Через відсутність великих підприємств у цій країні коефіцієнт нерівномірності графіка навантажень (співвідношення постачань у нічний і денний час) дорівнює 0,35, тоді як у промислово розвинених країнах – 0,75-0,8». У результаті українська електроенергія, що постачається до країни з 1 квітня, буде оформлятися як сальдо-перетікання. Її ціна, згідно з постановою Нацкомісії регулювання електроенергетики, прирівнюється до оптової ринкової ціни, що на 20% вище вартості, запропонованої українською стороною. Минулого тижня на засіданні профільної урядової комісії прем’єр-міністр Молдови Володимир Філат заявив, що більше 30% електроенергії до країни може постачати Румунія. Юрій Кудренко з «Укренерго» вважає, що для здійснення постачань з Румунії енергопотужності Молдови надто слабкі, а власних генеруючих потужностей країна не має. За словами директора Інституту енергетики Академії наук Молдови Володимира Берзана, підключення до енергосистеми Румунії можливе лише за умови виведення частини молдавської енергосистеми у «спеціальний острівний режим», для чого потрібні інвестиції у сотні мільйонів євро, яких Кишинів не має. Налагодити постачання з Румунії буде складно через існуючий сьогодні напрямок потоку електроенергії – з Молдови до Румунії (Молдавська ГРЕС здійснює постачання до Румунії), а також через різницю у роботі румунських та молдавських мереж. У країнах Балтії з цього питання було проведено спеціальне дослідження, і енергетики довели, що паралельні постачання з різних енергосистем нереальні. Однак відключити енергосистеми України та Молдови одну від одної не можна, оскільки через територію сусідньої країни електроенергія транспортується до частини населених пунктів Одеської області. Україна зможе кваліфікувати несанкціонований відбір електроенергії як крадіжки та домогтися відшкодування збитку в міжнародних судах
МЗС перевіряє чи постраждали громадяни України в авіакатастрофі під Тюменню МЗС перевіряє наявність громадян України серед загиблих або потерпілих у результаті авіакатастрофи, яка сталась сьогодні, 2 квітня, під Тюменню. Як повідомив прес-секретар МЗС Олександр Дикусаров, «консульство в Тюмені працює над цим», повідомляють «Українські новини». З його слів, поки жодних даних про можливу наявність українців серед жертв авіакатастрофи немає, інформація очікується найближчим часом. Тим часом джерело в силових структурах Тюменської області повідомило, що дітей на борту не було. За останнім даними, у результаті авіакатастрофи загинули 32 людини, в тому числі весь екіпаж судна. Нагадаємо, літак ATR-72, що виконував рейс Тюмень – Сургут, упав сьогодні, 2 квітня, при зльоті з аеропорту Тюмені. При падінні на землю він розколовся на три частини й загорівся.
«Веселий цвинтар» у Румунії дивує дотепними повчальними епітафіями Могила засновника «Веселого цвинтаря» Йона Петраша у Румунії – у самому центрі кладовища, відразу біля церкви. Понад півстоліття тому сільський різьбяр на свій страх і ризик зробив перший дерев’яний хрест і плиту з портретом покійної з дотепним написом. Родичі небіжчика довго думали, але врешті погодилися саме на таку життєрадісну епітафію. Незабаром веселі надгробки стали традицією для Сепинци , ща на на півночі Румунії, – місцеві одностайно відмовилися від традиційних пам’ятників. 25 років Йон Петраш виконував цю незвичайну роботу. Перед власною смертю й себе зобразив для надгробка з такими словами: «Тут поховано чоловіка, який упродовж життя нікому не заподіяв лихого». Як розповів тележурналістам каналу ZIK активіст Союзу українців Румунії Дмитро Коренюк, він знаходив різні записи, серед яких на хресті такий незвичний «Тут спочиваю я, а ти читаєш. А якщо би ти спочивав, то читав би я». Як справжній майстер, Йон Петраш підготував собі заміну. Тепер колоритні пам'ятники у майстерні, яка знаходиться у хаті-музеї майстра, виготовляє його учень – Думатру Поп. Спершу з характеру чи прижиттєвих звичок покійного обирають щось особливе, прикметне. Далі – текст, малюнок, візерунки – усе неодмінно узгоджується з ріднею, яка за роботу й місце платить немалі гроші. Результати деколи дивують відвертістю. правила «про покійного або добре, обо нічого» ніхто дотримуватися не поспішає. А активіст Союзу українців Румунії Михайло Тудор побачив такий папис :«Був час, коли я захоплювався напоями, любив випити. Дивіться добре, друзі, щоб не було з вами так, як сталося зі мною». Поруч з такими «виховними» епітафіями на цвинтарі буквально сцени з анекдотів. Наприклад напис на могилі: тещі – від зятя. «Під цим каменем лежить теща моя. Коли б вона ще три дні прожила, то вічним сном спочивав би я, а читала ці слова вона». Ідея «Веселого цвинтаря» йде від язичництва, коли смерть сприймали радісно, як завершення мук і страждання, перехід у кращий світ. Зараз поховальна церемонія проходить суворо за християнським звичаєм – з жалобним молебнем у церкві та відспівуванням на цвинтарі. Люди починають тішитися згодом, коли могила стає як цяцянка. До нових надгробків усе село йде як на екскурсію. Не один собі мізкує, що ж напишуть про нього. За словами настоятеля православної церкви у с. Ремети (Румунія) о. Миколи Ковача, на цвинтар заходиш зі смутою , а виходиш з веселим настроєм. Після прочитаного і побеченого на «Веселому цвинтарі» уже якось спокійно сприймаєш інформацію про те, що щоліта, в серпні, на кладовищі проводять фольклорний фестиваль.Тоді тут співають, танцюють аж до ранку.
«Веселий цвинтар» у Румунії дивує дотепними епітафіями Могила засновника «Веселого цвинтаря» Йона Петраша у Румунії – у самому центрі кладовища, відразу біля церкви. Понад півстоліття тому сільський різьбяр на свій страх і ризик зробив перший дерев’яний хрест і плиту з портретом покійної з дотепним написом. Родичі небіжчика довго думали, але врешті погодилися саме на таку життєрадісну епітафію. Незабаром веселі надгробки стали традицією для Сепинци , ща на на півночі Румунії, – місцеві одностайно відмовилися від традиційних пам’ятників. 25 років Йон Петраш виконував цю незвичайну роботу. Перед власною смертю й себе зобразив для надгробка з такими словами: «Тут поховано чоловіка, який упродовж життя нікому не заподіяв лихого». Як розповів тележурналістам каналу ZIK активіст Союзу українців Румунії Дмитро Коренюк, він знаходив різні записи, серед яких на хресті такий незвичний «Тут спочиваю я, а ти читаєш. А якщо би ти спочивав, то читав би я». Як справжній майстер, Йон Петраш підготував собі заміну. Тепер колоритні пам'ятники у майстерні, яка знаходиться у хаті-музеї майстра, виготовляє його учень – Думатру Поп. Спершу з характеру чи прижиттєвих звичок покійного обирають щось особливе, прикметне. Далі – текст, малюнок, візерунки – усе неодмінно узгоджується з ріднею, яка за роботу й місце платить немалі гроші. Результати деколи дивують відвертістю. правила «про покійного або добре, обо нічого» ніхто дотримуватися не поспішає. А активіст Союзу українців Румунії Михайло Тудор побачив такий папис :«Був час, коли я захоплювався напоями, любив випити. Дивіться добре, друзі, щоб не було з вами так, як сталося зі мною». Поруч з такими «виховними» епітафіями на цвинтарі буквально сцени з анекдотів. Наприклад напис на могилі: тещі – від зятя. «Під цим каменем лежить теща моя. Коли б вона ще три дні прожила, то вічним сном спочивав би я, а читала ці слова вона». Ідея «Веселого цвинтаря» йде від язичництва, коли смерть сприймали радісно, як завершення мук і страждання, перехід у кращий світ. Зараз поховальна церемонія проходить суворо за християнським звичаєм – з жалобним молебнем у церкві та відспівуванням на цвинтарі. Люди починають тішитися згодом, коли могила стає як цяцянка. До нових надгробків усе село йде як на екскурсію. Не один собі мізкує, що ж напишуть про нього. За словами настоятеля православної церкви у с. Ремети (Румунія) о. Миколи Ковача, на цвинтар заходиш зі смутою , а виходиш з веселим настроєм. Після прочитаного і побеченого на «Веселому цвинтарі» уже якось спокійно сприймаєш інформацію про те, що щоліта, в серпні, на кладовищі проводять фольклорний фестиваль.Тоді тут співають, танцюють аж до ранку.
В Євросоюзі за 2 тис. євро можна придбати квартиру, бо криза Фінансова криза в Європі надає унікальні можливості для охочих вкластися в європейську нерухомість, адже квартири в ЄС розпродають по 2 тис. євро. Про це пише «Дело» з посиланням на Еuromag. Греція, що страждає від кредитів і боргів, розпродає все, особливо страждає туристичний сектор. Президент грецької Асоціації готелів Гіоргіос Тсакіріс заявив, що зараз в країні на продаж виставлені більше тисячі готелів. Природно, зростання пропозиції веде до падіння цін: власники деяких готелів готові розпрощатися з бізнесом всього за 500 тисяч євро. «Утримувати готелі в країні стало невигідно», – пояснює Тсакіріс. Турпотік, особливо з Німеччини та Нідерландів, падає, а багато компаній переносять корпоративи в Туреччину. Але більш цікаву пропозицію щодо продажу нерухомості можна знайти в сусідній з Грецією Болгарії. Там після банкрутства будівельного холдингу Національне агентство доходів виставило на продаж 108 апартаментів в шахтарському місті Бобов-Дол за рекордно низькими цінами – трохи більше 2000 євро за квартиру. Апартаменти площею від 43 до 73 кв. м продаються за цінами від 2150 до 5800 євро, причому багато з них вже готові «під ключ», а деякі навіть відремонтовані. Експерти пояснюють, що потенційним покупцем житла за кордоном керують два мотиви: потрібна квартира для життя або як інвестиція (тобто здача в оренду). «Ні під одну з цих цілей подібний об’єкт (у Болгарії) не підійде. Люди їдуть до Болгарії за морем, а не за видами на шахтні відвали», – стверджує Станіслав Зінгель. Ігор Індріксонс додає, що подібні об’єкти нерухомості, вартістю 2000 євро, є не тільки в Болгарії.»Наприклад, в Англії є колишні шахтарські мономіста, де можна придбати будинок за ті ж 2000 євро, і при цьому охочих це зробити практично не спостерігається», – говорить він. Разом з тим експерти визнають, що криза надає унікальні пропозиції тим, хто давно мріяв придбати нерухомість для життя в тій же Греції. Але треба бути морально готовим і до того, що при несприятливому сценарії вартість придбаного житла впаде ще на 10-20%.
Президент Угорщини через плагіат пішов у відставку Президент Угорщини Пал Шмітт залишив посаду після того, як його позбавили ступеня доктора наук. Було встановлено, що в дисертації політика використані дослівні запозичення із двох інших наукових праць. Скандал навколо вченого ступеня політика вибухнув у січні, коли угорський економічний щотижневик HVG обвинуватив главу держави в плагіаті. Шмітт категорично спростовує ці обвинувачення. Однак, як він пояснив депутатам парламенту, вирішив піти у відставку, оскільки він, зважаючи на все, не може більше служити меті об’єднання суспільства. Угорщина – парламентська республіка, і посада президента передбачає виконання в основному представницьких функцій, передає ВВС Russian.
Російський газ для Білорусі коштуватиме близько $166 за тис. куб. м Ціна російського газу для Білорусі в 2013 і 2014 рр. становитиме близько $166 і $178 за тис. куб. м відповідно. Про це повідомив перший заступник міністра енергетики Республіки Білорусь Едуард Товпенець, передає «Укрінформ» із посиланням на БІЛТА. «Ціни на 2013 і 2014 роки плануються на рівні $166 і $178 відповідно», – сказав Е.Товпенець. Він нагадав, що в 2012 р. Росія поставляє газ Білорусі за ціною $165,6 за тис. куб. м, що нижче середньорічного рівня 2011 р. на 36,6% ($261,1 за тис. куб. м). За даними агентства, в понеділок 2 квітня депутати Палати представників Національних зборів Республіки Білорусь ратифікували міжурядові Угоди з Російською Федерацією «Про порядок формування цін (тарифів) при постачанні природного газу в Республіку Білорусь і його транспортуванні газопроводами, розташованими на території Республіки Білорусь» і «Про умови купівлі-продажу акцій і подальшої діяльності відкритого акціонерного товариства «Білтрансгаз»«. Умови угод гарантують поставку російського газу в обсягах, достатніх для повного задоволення внутрішньої потреби Білорусі. Закріплюється також порядок формування цін на природний газ, що поставляється в країну. Крім того, відповідно до угод російська сторона бере на себе зобов’язання докласти зусиль для максимально можливого завантаження газопроводів, розташованих на території Білорусі. Нагадаємо, що Україна в I кварталі 2012 року купувала російський газ за ціною $416 за тис. куб. м з урахуванням $100 знижки згідно з Харківськими угодами. При цьому очікується, що в II кварталі вартість російського газу для України зросте на 2,4%, до $426 за тис. куб. м.
Німеччина підпише Угоду про асоціацію, якщо Київ підтвердить верховенство права Німеччина дасть згоду на підписання Угоди про асоціацію між Євросоюзом і Україною тільки в тому випадку, якщо Київ підтвердить факт верховенства права в країні. Про це заявив прес-секретар німецького МЗС Андреас Пешке під час урядової прес-конференції у Берліні в понеділок, повідомляє «Укрінформ». «Наша позиція чітка і однозначна: Угода про асоціацію буде підписана тільки тоді, коли Україна зробить чіткі і однозначні кроки, які підтверджують верховенство право в цій країні», – сказав він. Пешке нагадав, що демократія і верховенство права – цінності Європейського Союзу. При цьому представник уряду ФРН не уточнив, які саме кроки Берлін чекає від Києва. Більш конкретні вимоги до Києва для просування Угоди про асоціацію висловила член комітету у закордонних справах бундестагу ФРН Віола фон Крамон (фракція «Союз-90/Зелені»). «Ми вимагаємо звільнення політичних ув’язнених в Україні та надання їм права участі в парламентських виборах в кінці жовтня», – підкреслила вона. Крім того, додала депутат, наступні парламентські вибори в Україні повинні відповідати європейським стандартам. «Ці вибори стануть наступним справжнім іспитом на демократію в Україні», – підкреслила німецький політик. Як відомо, Україна і ЄС 30 березня парафували в Брюсселі Угоду про асоціацію зі створенням поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі. Після парафування, яке є технічною процедурою узгодження автентичності текстів з юридичних і лінгвістичних критеріїв, згідно з процедурою мають відбутися політичні процеси з підписання та ратифікації документа.
У ЄС найвищий рекордний рівень безробіття Кількість людей, що опинилися без роботи у 17 країнах Єврозони є найвищою з часу запровадження спільної європейської валюти у 1999 році. За даними Євростату, офіційного статистичного агентства Євросоюзу, у лютому безробіття сягнуло майже 11 відсотків, що складає понад 17 мільйонів осіб, повідомляє "Радіо Свобода". У сімох країнах Єврозони безробіття складає понад 10%, а в Іспанії рівень безробіття найвищий – майже 24%. Найнижчий рівень безробіття з країн Єврозони – в Австрії, 4,2%.
Медведєв ратифікував договір про зону вільної торгівлі в СНД Президент Росії Дмитро Медведєв підписав закон, який ратифікує договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД. Відповідний документ з’явився сьогодні у банку федеральних нормативних та розпорядчих актів, повідомляє ТСН. Договір замінить діючі нині між державами-учасниками СНД угоди про вільну торгівлю, як двосторонні, так і багатосторонні. Нарівні із типовими для такого роду угод положеннями про скасування імпортних мит в договорі передбачаються зобов’язання сторін, які гарантують недискримінаційне застосування правил нетарифного регулювання, надання національного режиму, а також чіткі, відповідні світовій практиці правила субсидування. Договір підписали 18 жовтня 2011 році у Санкт-Петербурзі вісім країн СНД: Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан і Україна. Україна висловлювала зацікавленість у синхронній з Росією ратифікації цієї угоди, однак досі не зробила цього. Перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський пояснює затримку із подачею угоди про створення зони вільної торгівлі в рамках СНД на ратифікацію до Верховної ради внутрішньовідомчим узгодженням.
У Москві скасували маркування «Не містить ГМО» Влада Москви скасувала маркування «Не містить ГМО!», яке виробники продуктів харчування добровільно розміщували на своїх товарах. За словами керівника московського департаменту торгівлі і послуг Михайла Орлова, цей знак не давав покупцям ніяких гарантій, тому що перевірялися лише зразки, які надавали самі компанії. «Можливо, саме цим пояснюється те, що за три роки не було виявлено жодного продукту з ГМО,» – сказав чиновник у понеділок. Добровільне маркування було введене в Москві в 2007 році, передає ВВС Ukrainian.
В американському християнському коледжі чоловік розстріляв семеро людей Зловмисник відкрив вогонь в аудиторії християнського коледжу в Окленді (штат Каліфорнія, США). В результаті стрілянини загинуло семеро людей. Повідомляється, що п’ятеро людей загинули миттєво, двоє померло у лікарні від отриманих поранень. Поліція затримала 43-літнього чоловіка, колишнього студента коледжу, в супермаркеті сусіднього міста Аламеда. Університет Ойкос – приватна релігійна установа, де викладають такі дисципліни як теологія, музика, східна медицина і навички догляду за хворими. «Ми знаємо, що це корейський коледж. В коледж зайшов озброєний чоловік і відкрив вогонь», – розповіли в місцевій поліції. У найближчій лікарні підтвердили, що там надають медичну допомога чотирьом постраждалим в результаті стрілянини, передає BBC Ukrainian.
Під час пожежі на ринку в Москві загинуло 12 осіб 12 осіб загинули внаслідок пожежі, що сталася на ринку в південній частині російської столиці. Загоряння сталося в прибудові до ангару, призначеній для проживання, повідомляє «Радіо Свобода». За повідомленнями, жертви були працівниками-мігрантами. Загиблі не мали можливості для евакуації – прямого виходу на вулицю прибудова не мала. За попередніми даними, причиною пожежі могла стати несправність електроприладів або коротке замикання.