Новий правопис чи непрофесійні коментатори?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем viltis, 19 лют 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Відповідь: Новий правопис чи непрофесійні коментатори?

Таки да, прямуємо. Що погано і принизливо.

• Подобається Подобається x 1
  2. zenyk

zenyk Well-Known Member

чому Вас так завжди бентежить мовне питання?
    те як розвивається мова - є природній процес становлення і зростання нації.
    ...хіба що Вас принижує сам факт існування української нації....тоді зрозуміле обурення...

• Подобається Подобається x 3
  3. sslonn

sslonn Well-Known Member

думаю тут ключове в тому, що прямуємо до "20-х років", а це на "розвиток" аж ніяк неподібно...
    Ще одна заувага... в українській мові, навіть без отих змін, є сила силенна слів, які ніхто не вживає, а використовують заміть них російські чи інші іноземні замінники і це стосується всіх і східняків і западенців

4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

І хто тут мовник із експертів, що пишуть на гілці?
    ЩО знаємо про мову, про те, як легко можна ввести у вжиток різні слова, так само як і забрати з ужитку?
    Та не прямує туди ніхто. Скільки можна так примітивно на це питання дивитися? Он поляки якою красивою зробили літературну мову. Ще й деякі слова, що зараз є у широкому вжитку, люди придумали самі і не так давно. Треба перше довідатися більше про це питання, а тоді щось говорити. А то чув дзвін...

• Подобається Подобається x 5
  5. Danilo

Danilo Well-Known Member

ЛінкИ,:) будь ласка в студію;)

6. Liliyah Romanova

Ну, приїхали.
    Скільки того вже було і в пресі, і в неті. Я ще в університеті вчилася, коли про то почали говорити. А потім один такий мудрагелик взяв і наклав вето на ту тему. Кучмою зветься той мудрагелик. І от він тоді намутив через ті самі суперечливі пунктики проєкту, хоча йому чітко пояснили тоді мовознавці, що усі пункти приймати не будуть, що то є все до дискусії. Проте розголос певним пунктам забезпечили, Кучма наклав заборону і всьо... А люди, як то люди. Не знаю, не бачив, але то дурне.

• Подобається Подобається x 2
  7. Степаныч

Ключове слово - "розвивається"

Фігню пишете!

При чому тут мовник? Є природній розвиток мови.

8. Liliyah Romanova

Особливо в часи совєтського союзу. Такий природній, що природнішого бути не може. :ireful1:
    Ви не знаєте механізмів різних, от і

• Подобається Подобається x 4
  9. OldMan

OldMan Well-Known Member

Однако литературный украинский язык в советские времена был гораздо литературнее, чем нынешний.
    Не так ли?
    Да и передачи по радио были "Говоримо українською". Де то радио сейчас? Шансон крутит?
    Да и правопис в те гадкие времена был принят как закон. А сейчас правопис вроде есть, но нелегальный какой-то. Подозрительный.

Не, сейчас лучше. Говори как хочешь, пиши как хочешь. Чуть что, всегда в инете можно найти подтвержение своим экспериментам. А если и этого мало, то телевидение поможет. Или кино со своими субтитрами.
    В общем - украинский від кутюр.

Додано через 5 хвилин
    http://pravopys.vlada.kiev.ua/pravopys/pravXXI/zmist.htm

10. Liliyah Romanova

Ой, ну не починайте. Ще скажіть, що совіти нам великий подарунок робили. Симоненко мені зразу пригадується зі своїм Леніним на великого українця. Мене реально нудило від його слів. Саме тому, що є задокументовано мовознавцями, як з мови знущалися. І того вона їх так і цікавила, що вони бажали її каструвати.
    Передачі є і досі. Не накручуйте. Але не на fm.
    Та бо "мундрі" всілякі впхалися, хоч до мови відношення не мають і командують. Я так сподівалася, що хоч при Ющенкові дадуть тому зрушення, а ні, ніяк заборону Кучми не переступити. Бо тоді вже свою чорну справу зробили. І дуже вдало, що деякі дописи на цій гілці лише підтверджують.

11. OldMan

OldMan Well-Known Member

Не, я в буквальном смысле. :)
    Вот цитата из современного классика:
    Правда и русский стал гораздо менее литературным.
    Но что нам русский? :)

12. Степаныч

При чому тут "совєцького", "не совєцького"? Мова РОЗВИВАЛАСЯ. А не була законсервована, як у діЯспорі. Тому вона ПРИРОДНЯ.

13. Liliyah Romanova

Пане, дайте собі спокій з діяспорою.
    Чи, може, ви знаєте, ЯКОЮ мовою розмовляють діяспорники? Щось мене сумнів розбирає...

От не вірю я словникам, які робилися відомими методами за совітів. І багато свідомих українців дійсно розуміють, про що йде мова. Найголосніше кричать ті, що найменше знають і найменше роблять. Проте покричати раді, чому ні.
    Ви ж самі чудово знаєте, що така література існувала завжди. Інше питання, що її не друкували раніше. Тільки зараз починають. Такого роду література була лише для чоловічих кіл. І в Пушкіна таке є, і в багатьох класиків. Тут вже справа не мови, ОлдМене, тут вже справа суспільства та його розкомплексованости чи удавання останньої.

• Подобається Подобається x 2
  14. sslonn

sslonn Well-Known Member

Доречі, нещодавно вичитав в одній дитячій епнциклопедії, виданій у Росії російською мовою, що за совітів свідомо в мови і в словники союзних республік вводилось до 60% російських слів

• Подобається Подобається x 5
  15. Liliyah Romanova

Так і було. Праці українських мовознавців показують, яким чином це робилося. Повільно і впевнено. А як же інакше би можна було доказати, що українська - діялект російської? Тільки так.

16. OldMan

OldMan Well-Known Member

Да знаю я, конечно, про такую литературу для мужчин.
    Но это цитата из Оксаны Забужко. Называть это мужской литературой я бы не стал. Лично я до конца не осилил, каюсь.
    Наверное я старомоден. Мне не нравятся женщины, разговаривающие матом. Независимо от степени разкомплексованности общества.

Додано через 7 хвилин
    А вот в тему. Зацените профессионализм.
    http://news.1plus1.ua/bin/article.php?article_id=16301

17. Liliyah Romanova

Сьогодні ця література не стосується статі. Я говорила про минуле. Нині так писати стало дозволено і все. Таке саме є і в польській. Пишуть так і чоловіки, і жінки.
    Література, а розмовна мова, то таки різні речі. Хіба ні?

18. Степаныч

Панянко;), та за діЯспору я спокійний! А мову їхню чую з вуст наприклад Зварича. Жах! До речі, мені набридли повчання "справжніх" українців. Охолоньте.

19. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Шо-шо?.. :bazar: Ви це про кого?..

20. Степаныч

Доброго ранку! ;) Не про Вас, звісно.:) От Ліля... дуже вродлива жінка. Ну, дуже... Але чого вона мені розповідає про українську мову? Я живу усе життя в Україні. Дружина, мати, батьки дружини жили, діти, онук знову ж таки. Я УКРАЇНЕЦЬ! А мене вчать розмовляти!!!:ireful1:

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)