Ностальгія (коли пробиває на одкровення...)

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем Liliyah Romanova, 28 січ 2007.

1. mavka

mavka Well-Known Member

перепрошую, що втручаюсь. давно не заходила на форум , перебігла очима гілки, але ця дискусія примусила мене лишити свої зауваження. суб"єктивні, звичайно, - людини, яка живе в Штатах 10 років.

Ви несправедливо судите про країну. (на жаль, чи на щастя :).)

і двері тут відкриють жінці, й пропустять й комплімент скажуть. й аквапарки тут є (різних калібрів), й про Україну пишуть об"єктивно, коли є хороше, пишуть й про хороше. й середньостатистичний канадець нічим не відрізняється від середньостатистичного українця, відкритіший може трохи, щиріший, правильніший та законослухняніший.
    а про баняків у Вас враження новоприбулого, який погано їх знає й користується чужими стереотипними поглядами. баняки є різні, є від цептора, є китайські, є українські поливані. ті, з якими я знайома, в більшості своїй дуже освічені й грамотні люди з великим життєвим досвідом. на них община трималася. вони відходять й усі спілки-клуби-школи-пластунські організації-сум занепадають. можна було б написати, що четверта хвиля дуже матеріалістична, хитрунська чи шукає халяву, але й серед неї є дуже різноманітні людиска. :)

• Подобається Подобається x 1
  2. Mariya

Mariya Well-Known Member

coffefan ми зрозуміли, що Канада - це зло, там жити не можна, а українські емігранти - то взагалі жах-жах-жах. Коли в Україну вертаєтесь?

ПиСи За те, що цей товариш обізвав ЛФ форумом емігрантів я б його забанила. Надовго.

3. Patrick

Patrick Well-Known Member

Не буду вдаватися в такі довгі описи.
    Почну конкретно по ваших пунктах.
    - За "банаків" в основному я згідний.Єдине що скажу на їхній захист - це що вони побудували і залишили в спадок , наша хвиля і половини не зробить.Я маю на увазі Церкви і різні культурні будинки , памятники.
    Вони пронесли свою яку- неяку культуру через довгі роки . А ми розчиняємся.

- Тепер про мої знання і про державу. Хочете поговорити про канадські проблеми? Вибирайте газетну тему і я до ваших послуг.
    Газетна тема з "Нашінал пост" , або з "Ґлоб енд майл" , газет які є федеральні.Можу навіть підсказати заголовки - Ігнатьєв(ф) , Ліберальна партія , війна в Афганістані . Є ще локальні теми .Але в Онтаріо вони одні , а в Альберті і БК інші.
    ...і кожний вечір дивлюся новини з Пітером Менсбріч.А ви дивитеся? Читаєте газети?
    Дальше про прийнято - не прийнято. Ви пишете так я би це були якісь правила , якими не можна поступитися.Кожний поступає так як йому підказує його культура , виховання.НЕ МАЄ ЩОБ БУЛО САМЕ ТАК - А НЕ ІНАКШЕ.Я сам особисто пропускаю жінок вперед і вони мені кажуть - "дякую".Притримую за собою двері для інших людей,і вони притримують для мене.Нормальні людські відносини.
    Постійно повторяючий вами секшуал гарасмент - я тільки бачив на папері.Ніхто в робочму колективі на суд не подає.Не знаю до чого ви це написали....?
    Що стосується моїх знайомих і кола мого спілкування.Так - це середньостатистичний канадієць , нормальний мужик , який любить свою державу , любить свою сімю , пє пиво , їсть піцу , робить BBQ .За зароблені гроші в відпустку їздить в Мексику , або на Флоріду/Арізону по 2 рази в рік. Був , або є резервістом в армії. Армія за це заплатила йому за навчання в коледжі , або в університеті.
    Крім того що пє пиво ,він ще і займається спортом.- грою в хокей , плаванням , або боксом.В дома має собаку або кота.Не бачу в тому нічого поганого.
    Фортепянного концерту Баха #....- точно не знає.
    Типовий спосіб проведенння часу - це не дивані , як ви написали.А в парку бігати , або на ровері. Зимою на коньках , або на лижах.
    Це є типовий канадієць.А "Джо сикс пак" - це обєкт дла анікдотів.

Йдемо дальше. Стаж роботи - освіти не заміняє.Запамятайте це.І плюньте в очі тому , хто це сказав.Професійна робота потребує ліцензію.
    Це стосується плиточника , це стосується медсестри/лікаря. Ліцензія здобувається методом освіти в коледжі/університеті і здачею іспитів, або методом Apprenticeship - робота + перерва на науку з здачою екзаменів.
    А щоб хати продавати , це точно вищої освіти не треба.Достатньо курсів і бути наглим
    ОК . , надоїло вже мені писати.
    Ви , Пане Кавовий прихильник скільки часу в Канаді? Чим займаєтеся?

4. Patrick

Ще на рахунок аквапарків.

В Торонто він є і давно. Це - Canada's Wonderland.
    http://www.canadaswonderland.com/#actions

Там знайдете адресу.

А це водяний парк в Едмонтоні.

5. coolzak

coolzak Well-Known Member

Нормальна країна Канада-а те що тут любителькави написав це компіляція невдах велферщиків з канадських емігрантських форумів.Ніде задармо нічого не дають і в Канаді тим більше але заробити на нормальне життя руками чи головою без всяких махінацій та знайомих можна набагато (в рази)легше ніж в Україні.А кількість людей що слухають класику чи читають Лондона приблизно однакова в усіх країнах

6. coffeefan

coffeefan Well-Known Member

Дайте цитату з мого допису. Учасники форуму і учасники еміграційного форуму різні речі. Я розумію, неприємно коли хтось розвіює твоі ідеалістичні уявлення про Канаду. Так-так, забанити його за розвінчення моєі солодкоі мріі.

Мавко, Ви ж живете у Штатах, а ми говоримо про Канаду. Якщо кинулись захищати, значить і у вас подібного багато.

Патріку, мова йшла не про відсутність аквапарків у Канаді, а конкретно у Торонто і про те, що украінські газети Канади про це не пишуть і ніколи не напишуть. А то у емігранта може з*явитись думка, що і в Украіні можна добре жити і відпочивати. До речі, аквапарк у Торонто, фото якого ви дали, відкритий і працює лише 4 місяці на рік. Якщо порахувати аквапарки по всій Украіні, то іх вже мабуть буде більше, ніж у Канаді.
    Білет у Едмонтон коштує 600-800 доларів. Ви літаєте туди в аквапарк?

Якщо Джо сікс пек - персонаж для анекдотів, спробуйте після роботи порахувати під LCBO кількість таких Джо з упаковкою в 6 пляшок пива. Хоча, у Вашій місцевості може бути по-іншому.
    Спортом займається лише частина канадців, не видавайте це за норму. Так, є Прем*єр, Гуд лайф і інші, доступ в басейни набагато простіший у порівнянні з Украіною. Але подивіться на кількість повних людей на вулицях! Головні розвага канадця - добре поісти.

Взагалі, це нормально, коли емігрант кидається захищати свою нову краіну. Йому хочеться, щоб еміграція сприймалась іншими, як надзвичайне досягнення. Коли починають це явище розглядати детальніше, йому це не подобається, оскільки реальність виглядатиме іншою. В цьому плані всі емігранти однакові. Коли польське телебачення зняло художній серіал "Лондонці", де показало всю правду про еміграцію, обуренню польських емігрантів в Британіі не було меж. Правди не любить ніхто і образ "пана з Канади" ( у польському варіанті "Вуйка з Америки") треба всіляко підтримувати. Як для оточення, так і для самого себе.

• Подобається Подобається x 2
  7. Mariya

Mariya Well-Known Member

coffefan, є вираз Love It or Leave It. То, шо ви постите кілометрові пости, в яких малюєте психологічні портрети всіх підряд, і ще й гнівно розвінчуєте міфи про життя в Канаді свідчить, що ви не належите до тих, хто Love It. Тому логічно є задати питання, коли ж ви вертаєтесь в Україну? Так коли?

8. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Давно не був на ЛФ, але бачу тут розгорілась цікава суперечка, то ж і мені захотілось пару ґроші вкинути.
    Патрік, відповідь вашого приятеля, мабуть, найкраща порада для пана (а швидше, таваріща) Любителя Кави.
    В нас в Австралії на цю тему є спеціальні плакати які люди наклеюють на авта. Під австралійським прапором напис: 'Don't like it? Leave it!'
    Товариш розповідає казочки, які я чув від совєцької пропаганди живучи в СССР.
    Який культурний шок??? Хто його бачив? Серед моїх пацієнтів є люди майже всіх національностей. Про "шок" не чув ні від кого.
    Ще раз нагадаю про себе. Емігрував в Австралію майже 20 років тому.
    Так, деякий шок був, коли зрозумів, що моїх знань в стоматології вистарчить десь на 20%, щоб стати австралійським стоматологом. Знання мови і інші аспекти залишали бажати кращого.
    Але замість нарікати на все я почав важко працювати над собою. Прийняли на 1(!) курс стоматологічного факультету, через 5 років закінчив, вивчив досконало мову так що я не можу розрізнити, яка моя рідна мова - англійська чи українська. Працюю 9-й рік. Жив і працював в Шотландії і на півдні Англії.
    За якийсь шок навітьне було мови. Мабуть більший був би шок якби переїхав з Львова до Києва.
    Не хочу ображати нашого товариша, але думаю, він в Канаді справжній лузер і пора повертатися в Україну.
    І ще одна порада - в англійській мові нема слова харасмент.
    Англійська буква h майже на 100% передається українським г.

9. Patrick

Встав зранку на роботу , поки кава готується , заглянув на ЛФ.А пан вже відписали.....

- Wonderland , працює 4 чи 5 місяців в році. В Брамтоні є закритий , менший правда парк, що працює 7/365.З штучними хвилями і т.д.
    Українську місцеву пресу не читаю , сорі.Читаю англомовні газети і українські з України інтернетні видання.Коли жив в Торонто деколи читав російську "Нашу газєту" (здається так вона називалася).Там мені подобалися аналітичні статті одного єврея про політику , події в світі і т.д.

- Так Joe 6 pack це анікдотний персонаж...Після рахування людей біля горілчаного магазину, ви порахуйте скільки людей в гарну ( чи погану) погоду по парках бігає , грає бесбол/футбол.І чи пяних ви бачили щоб на лавці бухали а потім там блювали і спали ...і чи підїзди/двори обсикають ?
    Ще пошукайте за бездомними тваринами , яких не має.
    Купляння пива в магазині і поїсти кухні народів світу - тут не бачу нічого поганого.Сам люблю випити пива і щось добре зїсти.І пиво я купляю не по 6 , а по 12.
    Повні люди і інваліди на вулиці -це говорить про це , що людина - handicap не є обмежена в суспільстві.Їй доступні всі ці місця , які доступні здоровим людям.
    Скільки на Україні людей -інвалідів сидить в дома і не може вийти.Це краще по вашому? Чи може на Україні не має інвалідів , або повних людей?
    - Так я захищаю.Тільки не образ "вуйка з Канади" , а саму Канаду яку ви обсираєте , висіпуючи окремі факти і приводити теорії які віддалені від реальності.
    Я люблю цю державу.Вона дала мені багато всього.Тут народилася моя дитина , тут мій дім.І мені образливо читати речі які багато в чому не відображають реальну ситуацію.
    Напевно в ООН сидять всі дураки , що коли визначають держави з найкращим рівнем життя , то Канада там в числі найкращих.

P.S. Вітаю , Педро. З поверненням.

10. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Чемодан, вокзал, Борисполь! :)))

11. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

12. coffeefan

Чому ж зло? Я такого висновку не роблю, все дуже індивідуально. Людині, яка не реалізувалась в Украіні, в еміграціі буде добре. Пишу про не зовсім комфортні речі, які тим не менш існують. Більшість емігрантів, використовуючи захист витіснення, просто намагаються уникнути реальності. Але невирішені внутрішні конфлікти все одно вилазять у вигляді масового використання антидепресантів, алкоголізаціі, наркоманіі. У Канаді більше 50% учнів шкіл курять маріхуану. Тут це величезний бізнес. Винаймається будинок і повністю засаджується маріхуаною. Впіймати можна по кількості спожитоі електроенергіі, оскільки маріхуана вимагає постійного освітлення. За оцінками поліціі, таких будинків у Канаді десятки тисяч.
    Не я почав цю дискусію. Писав про цікаві дослідження західних спеціалістів (культурний шок), які переживає кожний емігрант у новій краіні, а Патрік у доволі грубій формі вискочив зі своіми порадами. Добре знаючи реаліі еміграціі, змушений давати адекватну відповідь. Не обсираю Канаду, як висловився Патрік, а пишу очевидні факти. Так, вони Вам не подобаються, але вони є. За кілька років життя у Канаді я досить наслухався обсирання Украіни. Я навіть вводжу поняття "комплекс яничара". Здогадались чому? Тому що навіть канадці відносяться до Украіни краще, ніж украінські емігранти в Канаді. Хочеться донести це не Патріку, а скоріше учасникам форуму, яких ця тема можливо цікавить. Хоча, фахівці з університету Мізурі радять не робити цього, бо люди все одно не зрозуміють того, з чим не мали діла. Це тяжке завдання - розвінчування міфів. Образ "пана з Канади" експлуатується на Західній Украіні ще з 1891 року, коли почалась масова еміграція до Північноі Америки. У матеріальному плані еміграція це, звичайно, у більшості випадків, благо. Якщо ж на неі подивитись з соціально-культурноі та психологічноі точки зору, то відкриється купа проблем. Про це емігранти не люблять говорити, і не тільки украінські. Використовується цілий арсенал психологічних захистів, які відразу дають реальну картину ситуаціі. Наприклад, заперечення існування культурного шоку. Англомовні спеціалісти написали велику книжку під назвою "Психологія культурного шоку". Сусідка Педро з Велінгтона у Новій Зеладіі написала книгу "Психологія еміграціі". Заперечувати очевидні речі просто нерозумно. Тут спрацьовує психологічний захист під назвою "заперечення". У емігрантів заперечення настільки масивне і тотальне, що вони на всякий випадок заперечують все підряд, щоб часом не виникло сумнівів. У чому проблема? Кожна краіні має своі плюси і мінуси. Адекватність сприйняття власне і полягає у баченні та визнанні цього балансу плюсів і мінусів. Коли запропонувати емігранту скласти такий баланс, то мінусів ми не побачимо, вони витіснені, від страху визнати реальність, яка суттєво відрізняється від ідеалізованих очікувань. Емігранти у подавляючій більшості випадків говорять лише про плюси своєі новоі краіни, активно паплюжачи при цьому Украіну.
    Педро, Ви намагались образити, а у результаті підставились самі. Комбінація психологічних захистів проекція та реактивне утворення. Перший, коли людям приписують те, що властиве собі (тепер я знаю, що ви про себе у дійсності думаєте), другий - коли надзвичайно вихваляють те, чого у дійсності немає. Знаєте, хто найголосніше кричить "Тримай злодія!". Правильно, сам злодій. Людина відчуває себе лузером і думає, що коли назве цим словом кого-небудь іншого, то саму іі такою не сприймуть. Цей захист характерний не тільки для украінських чи російських емігрантів, які використовують слово "лузер". У польському варіанті це буде Marian. До речі, польські емігранти в Британіі говорять про проблеми еміграціі більш відкрито, а у Канаді вже ні - табу.
    Відносно слова харасмент. У англійській вимові воно звучить саме через харасмент, а не гарасмент. Особисто мені дивно чути, коли на хокей говорять Гокей, а національно-визвольну боротьбу називають національно визвольними змаганнями. Прямо олімпійські ігри якісь. Я розумію, це пішло з часів романтичного захоплення украінською діаспорою. Був такий період, коли сюди понаіхали неуки зваричі і почали впроваджувати своі баняцькі норми.
    Відносно рейтингів ООН. На цьому ловляться багато людей, уява домальовує надзвичайні чуда. яких і в помині немає. Та це вже окрема тема розмови про мотиви еміграціі.
    Про догляд за інвалідами - правда. А якщо людина не інвалід? Це матиме до іі життя чисто теоретичне відношення . Знаєте, є такий жарт, що у Канаді найкраще бути кольоровою жінкою-лесбіянкою-інвалідом. Тоді всі права ваші.
    Дійсно, під*ізди у Канаді не обс..... Хоча вже трапляється, я навіть фото зробив у ліфті одного з будинків. Оце був культурний шок, мушу вам сказати! А от індуса під кущиком мій знайомий вже бачив. Це у них звичка така. Оскільки у Індіі проблеми з туалетами, то 600 мільйонів!!! людей справляють природні потреби прямо на вулицях та у парках. Враховуючи швидкий приріст кількості емігрантів з Індіі, можу уявити, що там почнеться.
    Хочу запитати у Патріка і Педро. Ви прожили за кордоном по 20 років. А що Ви робите на львівському форумі? За 20 років можна було б і інтегруватись у новий соціум. Тобто фізично Ви там, а ментально тут? Але це віртуальний, штучний, вже субкультурний зв*язок.
    Марія, тут стоіть питання не любові, а прийняття чи не прийняття нового соціуму. Головне - не позбавити себе можливості вибору. Ви не уявляєте скільки у Канаді людей, які такого вибору себе позбавили. Продали тут житло і влізли у моргіджі, втратили себе як спеціалісти. Якщо використати піраміду Маслоу, то життя у Канаді відноситься до нижніх щаблів, тобто задоволення основних життєвих потреб. Якщо Ви маєте вищі культурні, духовні або інтелектуальні потреби, то з цим у Канаді проблеми. Не знаю, як вам пояснити. Ну, наприклад, пам*ятаєте які зали глядачів збирав тут Ігор Богдан? У Канаді він працює продавцем у магазині. А Василь Попадюк грає у забігайлівках. Може це допоможе зрозуміти. Потрібно було подивитись концерт Тараса Чубая у Торонто, дуже багато дає для зрозуміння певних речей.

13. Mariya

Mariya Well-Known Member

Соціум ви не сприйняли. Дайте ж ви мені нарешті відповідь на одне просте запитання - Коли ви в Україну повертаєтесь?

14. coffeefan

Я давно в Украіні. Чому Ви запитуєте? На каву?

15. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

якщо не гребуєте пивом і чоловічою компанією - то можна і "мікрофорумівку" "забацати"

16. Оля

Оля Старожилка форуму

А ще нормальніше, коли невдаха-емігрант-втікач-назад кидається поливати брудом свою ще недавнішню мрію на щастя. :) Він думав, що в Канаді-Америці доляри на деревах ростуть, а там довелося працювати і то тяжко працювати, щоби стати на ноги. ;)
    От що помітила. Є два види людей. Одні приїдуть сюди, за рік-два з хама пан стає і починає свою Батьківщину гадити, все там не так, нічого там доброго нема.:ireful1: Як поїдуть вгості, то такі панти, такі панти, аж верне!:bad:
    Або друга категорія. Їде сюди, як на землю обітовану, у всіх анкетах пише, що і робити тут буде любе, лише візьміть! А потім бачить, що халяви нема, працювати треба, та ще й як! Відразу і згадує, як то файно було на рідній землі, ооойййййй, та чого я тут сі мучууууууу?:sad: Ще прихопить трохи грошей з кредитів і лоанів, тікет ван вей, а тоді і можна землякам очі відкрити, як там зле по тих Канадах-Америках! :crazy: І то не просто так, сусідам-родині розказати. А в газети, в Інтернет, жиби більше людей знало!

п.с. А ціль Ваших спостережень не опишете? ;) Ліля, яка цю гілку започаткувала, назад думає повертатися. Всі ті, що вже тут давно, вже так і сі лишут тут сі мучити. :sad: А нових бажаючих і Канада, і Америка не дуже то і потребують. То яка ж таки ціль Ваших спостережень? Виговоритися, щоби полєгчяло від того, що Ваше життя в Канаді не склалося?

17. Зайшла на гілку подивитись у кого за чим ностальгія і хто як її лікує, і бачу, - тут її лікують суперечками:) Що я вам скажу: у кожного своя Канада, як і своя Україна, свій Львів і усюди є пекло і рай. А про досвід життя і виживання - то є інша тема.

P.S. Тільки, прошу пана, скажіть в якій забігалівці грає Попадюк, бо в цьому списку щось забігалівки не бачу? http://www.papaduke.com/concerts.php

18. Mariya

Mariya Well-Known Member

Я за вас рада, що ви знайшли своє місце. А от сльози проливати за українцями, нереалізованими за кордоном, не варто. Кожен коваль свого щастя. Щоб досягнути чогось, треба прикласти зусиль. Якщо все життя було достатньо мати синицю в руці, то потім не варто дивитися на журавля в небі і говорити от, ср..ні канадці (англійці, американці, тощо) з їхнім менталітетом, не дали мені журавля зловити.

Певно, забігайлівка TBA. ;)

19. Patrick

І знову кілометрові словесні розвільнення.Бла-бла бла...

- 50% курять маруньку в школі.Це явна брехня. Лінк прошу. І в послідуючій вашій статистистиці до чисел прошу додавати лінки.
    - Педро є лікар.Абрівіатура Dr. перед його фамілією говорить сама про себе і про його статус.Лікар може бути лузером тільки тоді , коли в нього забрали ліцензію.Діючию лікар в цьому суспільстві ніколи не є лузером.Ні один лікар не йде підзароби трохи грошей виконуючи іншу (не медичну) роботу , як це є в деяких інших відомих вам державах......Зрештою йде , коли виконує волунтирську працю.
    - Буква "H" читається , як "Г". "G" - як "Ґ". А українське "Х" в англійській мові має відповідник щось на зразок "КH". Про це знають абсолютно всі хто тут живе довший час . Чує , знає і користується анг.мовою.Оспорюють це тільки люди , які живої англійської мови не чули.Англієць ніколи не скаже слово "хата". В нього це вийде щось подібне до "кгата".
    - Чому я на форумі? (Педро скаже сам за себе). Щоб не вратити реальності світосприйняття яке є на Україні.Там живуть мої батьки інші родичі.Я туди часто їзджу до них. Мені не байдуже ЇХНЄ майбутнє. Заберу батьків сюда , тоді буде видно.
    - Попадюк є відомий артист , який виступає з грецько-латинським гітаристом Пабло.Вони разом є керівники ансамблю.Останній концерт Попадюка був в Едмонтоні В ВЕЛИКОМУ ЗАЛІ "Jubilee Auditorium" разом з танцювальним колективом "Шумка". Цей концерт був до 50ї річниці концертного залу.Білети в "тікет мастер" розкупили за 4 дні.Ціна найдешевшого квитка $120.
    - Ігор Богдан (я не є його прихильник , більше того вважаю спів його примітивний) ... співає по українських громадах Канади і США .І має свою авдиторію.Я на його концерти не ходжу.
    Досить з мене тої писанини , йду з дитиною на двір.

======

Ви так і не відповіли на мої попередні питання.Скільки часу ви прожили/живете в Канаді? Чим займаєтеся? Якщо не тяжко то де жили в Торонто - перетин великих вулиць.Щоб посудити лузер ви чи ні
    Щоб не було лишніх питань - в мене геолого-геодезична освіта.Працюю land surveyor в великій геолого-геодезичній компанії. Місце праці північний захід Канади , раніше ще була Аляска.Зараз є supervisor невеликої бригади.

20. coffeefan

а де твій аватар? :)