це питання є таким же як те, чи людина механізм і її вчинки можна передбачити чи має свободу волі. А відповідь залежить від того який ви підхід виберете механістичний чи з позицій віри, духовності. Яка з відповідей є правильною? Залежно від того, що признаєте: віру чи фізику з її компютерами. п.с. хоча квантова фізика вже може відноситися і до віри.
Хм... А дехто каже,що Його взагалі нема. А,дехто зациклився,що Його звати Єгова. А,дехто впевнений,що Він є лиш в церкві. А ще дехто переконаний,що Він є лиш в завхристії церкви його парафії...
Тобто, люди, що зреклися Христа, наприклад ті що сповідують язичництво ( в них є обряд розхрещування, під час якого вони зрікаються Христа) чи сатаністи, або наприклад, атеїсти, мають в серці Бога... Якщо так думати, то справді, для чого приймати Христа, хреститися, якщо і без того Бог в серці? Для чого поводитись по совісті, згідно з внутрішнім моральним законом, коли Бог однаково в серці серійного вбивці,наркомана, людей що пропагують збочення і розпусту? Чи не краще тоді прожити життя в задоволеннях, і як казав булгаковський персонаж, прийнявши отрути, переселитись в світ інший... По-вашому, Ісус помилявся щодо вузького шляху, і прийшов надаремно, бо нащо його проповіді - бог нібито і без його проповіді у всіх у серці... та і євангелій тепер з"явилось більше 30, всі якби справжні, можна вибирати любе, а можна написати своє... І все буде нібито від бога, що в серці? І скільки тих прояв ще було - Будда, Мойсей, Магомет , як пишуть всі ньюейджівські видання?
А чому Ви думаєте що ці люди інакші? Подивіться хоча б на атом - протони і електрони мають різні заряди, але існують разом, як єдине ціле. Так само Бог є сумішшю всіх енергій Всесвіту. І якщо ці люди несуть в своєму серці енергію відмінну від Вашої то це не доводить що вони отримали її не звідти звідки Ви... Звичайно, якщо хтось захоче попасти зі Львова в Лондон то йому краще поїхати через Європу, але це не єдиний шлях - можна поїхати і довкола земної кулі, це буде значно довше але результат буде той самий Поява аватарів керується космічними законами і їх прихід цілком передбачуваний - його можна вирахувати знаючи Земні і Небесні пророчі ери і цикли. Для прикладу в пророцтвах майя прихід месії планується на 2017 рік, буддисти очікують появу Майтрейї в кінці калі-юги
А хто каже,що жертва Ісуса була даремною? Хоч,якщо подивитись на світ,може виникнути й така думка. Всепоглинаюча ентропія,деградація людських душ...жорстокість,страждання,кров,сльози... І кожен рятується,як може...і в кожного своя дорога до Бога. "Не судіть і не судимі будете"...не пусті слова. В одного шлях до Бога широке асфальтоване шосе...в іншого - покручена стежка...в хащах. Як і життєвий шлях в кожного свій. І,хоч повторююсь... Ніхто не знає...яким мірилом відмірюється ЛЮБОВ,БІЛЬ,ЩАСТЯ,РОЗПАЧ...Ніхто не знає,за якими критеріями одному повною міркою вділяється довге,щасливе життя,без потрясінь,щастя зустріти свою ПОЛОВИНУ,здорових успішних дітей...і легку,як подих смерть... А іншому...страждання...самотність...біль...падіння в прірву...постійне видряпування догори...і знов падіння(Сізіфа згадав)...надію...і розчарування...і молитви...просто про КІНЕЦЬ... Та...неісповідимі путі Його...і ніхто не знає ІСТИНИ...навіть ті,хто переконаний,що знає... Хм...намолов отут...але це те,що всередині...просто думки... Suum cuipuе...
Те що Він живий, Ромку, то точно!!! Але те що один і той Самий Бог як в серці християнина і так і в серці індуса, мусульманина, чи буддиста, то з цим не погоджуюсь категорично! Аргументів можу навести море. От взяти хоча б один. Якщо у всіх Бог є один і Той Самий, то Його слова про те щоб проповідувати Його всім народам аж до краю землі є нелогічнмими і абсурдними. Для чого Він сказав проповідувати про Нього тим людям, котрі і так Його знають...? Років з шість тому ми з дружиною на відпочинку познайомилися з однією молодою парою, котрі були нашого віку і також як і ми чекали на свою першу дитину. Зовні між нами і ними не було ніякої різниці. Вони як і ми були закохані один в одного і щасливі від того, що скоро нардиться дитинка... Але була різниця в тому, що ми були християнами, і перебували в шлюбі, а вони займалися якимось східними практиками і жили просто так на віру. Спілкуючись, ми говорили їм, що тільки Ісус є Господом і що займатися східними духовними практиками приносить прокляття в життя, а вони з запалом переконували нас, що Бог є один, просто люди називають Його по-різному. Ми говорили їм, що небезпечно жити поза шлюбом, що тільки законні стосунки Господь благословляє, а вони сміялися з того і казали, що нема різниці, чи є штамп в паспорті, головне, щоб була любов... Тоді ми так і не змогли нічого довести їм, нажаль... Але пам"ятаю, як дружина моя тоді сказала мені: "Подивимося через кілька років на плоди у нашій сім"ї і у їхній і чи справді Бог є один і Той Самий". І ось недавно ми випадково дізнаємося(і добре, що дізналися, бо можемо тепер за них молитися) про ці страшні плоди: сім"я їхня знаходиться на грані розвалу, а та жінка має страшну хворобу... в той час як наша сім"я переживає благословення Боже в усіх сферах. Я розумію, що цей приклад нічого не доводить, але все таки показує і вдкриває трохи, Хто саме є живим благословляючим і люблячим Богом Батьком...
Земне життя віруючої у Христа людини, по ідеї, має бути сповнене страждань а не благ... принаймні, здається, християнська релігія частіше говорить про страждання на землі і рай на небі аніж про радість, втіхи земні і рай спочатку на землі, а потім - на небі. Як часто життєва ситуація будь-якої людини будь-якого віросповідання і переконань може бути вкладена чи у пояснення, відповідне до обставин: 1) "її добре живеться, вона має достаток, бо вона віруюча і її дає Бог", чи 2) "її погано і сутужно живеться, бо вона невіруюча", або 3)"вона несе свій хрест і страждає, живе у бідності хоч і віруюча, бо Христос теж страждав", 4) "йому добре живеться на землі, бо це він тут отримує свої блага, а на тому світі горітиме у пеклі"... Тобто, як би ти не жив і у якого Бога б не вірив - знайдеться або таке, або інше пояснення в залежності від того що потрібно "довести".. Стосовно шлюбу, то любов таки живе у серцях врешті решт.. і якщо її там мало - то не відсутність релігійної освячуючої церемонії тому причиною на мою думку.. а відсутність тієї святості у серці і тієї рішимості віддавати любов цій людині все життя, яка виникає у момент шлюбу (або не виникає, і шлюб стає формальністю, бо для того щоб він був таїнством - двоє, чоловік і жінка, мають не формально його відстояти, а горіти серцями. Та і священник має "горіти" щоб це стало таїнством, а не ритуалом). ІМХО. Тому дуже рідко (бо любов взагалі рідкісне явище, дуже багато надлишку душевного тепла потребує)- але і в житті на віру можлива така ж щира любов як і у освяченому шлюбі. Просто у шлюбі менше свободи - тому і здається що він міцніший, а любов скрізь одна - у серці, або є - або немає. Як на мене (це винятково моя думка) шлюб важливий саме можливістю з особливою відповідальністю усвідомити необхідність підтримання в серці кожного того джерела любові і об'єднанням навколо одного шляху пізнання, одного Бога (що додає ще більш особливої єдності в парі).. але як би крамольно це не прозвучало, отак осмисленно урочисто "повінчатися", даючи собі звіт у тому що це є скріплення духовне, можна і без церкви. Тільки мало хто здатен на глибоку духовну серйозність без зовнішніх атрибутів і ритуалів. Хоч, знаю, це суперечить сутності шлюбу в християнському розумінні.
Пиши ще!!! Так цікаво взнати що я тричі проклятий і вдесятеро покараний. А ще опиши які покарання і муки мене чекають а то я застряг в гріхах і спокусах східних практик проклять
Цей приклад, на мою думку, абсолютно недоречний і дійсно, як Ви кажете, нічого не доводить. Скільки християнських сімей знаходяться на грані розвалу чи давно розвалилися. Скільки справжніх християн важко хворіють і помирають в муках. У скількох дійсно християнських сім'ях важко хворі і неповносправні діти, які ніколи не видужають. А скільки є невіруючих сімей, які живуть в достату і злагоді і мають здорових дітей. Хіба не так? Самим страшним є монополія на віру, коли кожна релігія, церква, секта, східна чи західна філософські "школи" проголошують себе істиною в першій інстанції, а всіх решту грішниками і боговідступниками. А назвіть мені хоча б одну релігію, церкву чи секту де у всіх все гаразд. Навряд чи зможете. І я не зможу. Бо незвідані шляхи Господні. А переважно це ми самі себе караємо, або караємо своїх ближніх (і дальніх також). ---------- Додано в 13:56 ---------- Попередній допис був написаний в 13:47 ---------- Свята правда. Пояснити так, як це вигідно, можна будь-що, навіть в різний час абсолютно протилежні речі. Що й з успіхом робиться. Ті хто так стверджують і повчають інших як правило не відмовляють собі в земних радостях. Ті що проповідують добровільну убогість як найвищу християнську чесноту, не гребують розкішними автівками і квартирами. І мають пояснення буквально на все, на кожен випадок життя. Якщо вони тобі зроблять зле: "Не суди і несудимий будеш". Якщо ж ти їм - "Око за око, зуб за зуб". Якщо вже пропагується принцип "Не суди і несудимий будеш", то чому церква не бореться за скасування судів, тюрем. Давайте всіх злодіїв, гвалтівників убивць "возлюбимо" і простимо. Якщо бути правильним і послідовним, то таким треба бути до кінця.
Може й не доводить для когось, але для нас з дружиною доводить, тому що ми відчуваємо постійно ту силу і підтримку, котру дає Господь для того, щоб не впасти, коли приходять якісь випрбовування в стосунках, чи в боротьбі з хворобами... Якби не Ісус, то хто зна чи не спіткала би нас доля вище описаної сім"ї... Цей достаток і злагода тільки ілюзія щастя. Душі ж їхньої Ви не бачите... До-речі, на рахунок цього згадався приклад про багатого юнака, котрого зустрів Ісус. Цей юнак мав усе- і гроші і маєтки, але спокою в душі так і не знаходив, через те і прийшов до Господа, щоб спитати як здобути цей спокій, ввійти в Його Царство. Ісус вказав Йому тільки на Себе. Насправді людина ніколи не може бути, по-справжньому, щаслива без Ісуса Христа в серці!!! Але то уже може не до теми...
Ох супер!!! Ще, ще!!! Я ся так ніколи не тішив!!! Був два місяці тому в Китаї. Там 80% людей поняття не мають хто такий Ісус, але їхня поведінка значно ближча до Біблійної ніж у багатьох віруючих християн. Мене незнайомі люди водили по місту, бо я сам дороги не міг знайти, в нас же ж буде добре якщо негрові дорогу правильно скажуть, а не пошлють куди попало. Крім того там при густоті населення в 100 раз вищій за нашу злочинність в 10 раз менша ніж в нас!!! А про дрібні крадіжки чи кишенькових злодіїв там узагалі не чули!!! На вулицях я ні разу не бачив пяних, а за хабарі або розстріл, або довічне. Як же ж це в них виходить? Вони ж не те що не хрещені, а й не знають хто такий Ісус!
Якби... Якби... Та хто ж його знає, що було б, якби... Одних спіткає, інших не спіткає. Ми не можемо зрозуміти чому, навіщо, кого, коли і за що спіткає чи не спіткає. Незвідані шляхи Господні. Ви впевнені що у них лише іллюзія щастя, чи може бачите їхню душу? Часто людина своєї душі до кінця розглядіти не може. А в декого іллюзія щастя від того, що страждає. Мазохізм називається. Або релігійний фанатизм, бо всі праведники страждали.
я думаю, без світла в серці людина не є людиною, і щастя її не є вповні щастям.. дехто те світло однозначно визначає як Ісуса Христа і так його називає, дехто не дає чіткої назви. Але світло від того темрявою не стає! Як часто той хто каже "люблю" програє поряд з тим хто так не каже.. але чиї вчинки чи чиє життя ціле показує цю любов. В другому випадку людина не дає імені своїй любові.. але ж вона від того не стає менш істинною. Світлим може бути і той, хто народився в іншій традиції, якщо його життя дає ті ж плоди, по яким пізнають істинне і в християнстві. Бо не може погане дерево давати доброго плоду (у всіх аспектах життя, від сім"ї і загальнолюдських цінностей до праці і особистого), адже так? Кажуть, свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої.. Мені здається, між різними релігіями є достатньо простору, в якому є спільними дуже багато цінностей, способу життя, моральних норм, щоб бути вільним і слідувати своїй релігії - і шанувати інші, принаймні за ті всі подібні цінності.
Спіткає всіх, але силу встояти тільки Христос може дати... До чого тут моя впевненість?? Христос бачив душу того багатого нещасного юнака, через те і вказав, що для справжнього щастя йому потрібен Він. Тому я і не вірю в "щасливих", багатих матеріально, здорових тілесно, але без Ісуса Христа в серці людей! ---------- Додано в 15:57 ---------- Попередній допис був написаний в 15:00 ---------- Дехто не взірець, дехто і гріх вважає нормою... Краще відштовхуватися від того як Саме Світло Себе називає...