А почему должно быть "букватура"? Слово "литература" целиком и полностью латинское. Такое же как "культура", "регистратура", "кубатура", ...и даже "политура". :rolleyes:
Ви мабуть не знаєте історію питання. Наприклад те, що майже всі надписи в Київо-Печерській лаврі до московського нашестя , були саме латиною. але тільки вже більшовийцькі москвини наважились їх знешкодити та наліпити кириліцю. плюс до того вся козацька старшина володіла латиною як рідною мовою. І в сільських школах латину вивчали, коли в московщині взагалі шкіл не було.
Та при чому тут історія? Латинська мова, якщо вже говорити про неї, є сьогодні мертвою мовою. Це її офіційний статус. Ви бажаєте спілкуватись мертвою мовою, самою мовою або її мовними засобами? Справа ваша. Я ні.
Перехід не на латинську мову, а на латинську абетку. Це не одне і те ж.Приклад Пльща, Молдова і здається Азербайджан. Навіть булгарські татари в Казані добиваються переходу на латину, але московити їм грубо заборонили. До того ж в умовах євроінтеграції це буде корисно. І це дійсно спарва не Ваша і навіть не моя. На латину перейти доведеться. але вже більш пізнім поколінням. Латина Вам і справді чужа. Бо Ви за суттю азіяти.
Ісконно все одно не получится - инородный суффикс "(t)ura" девать надо куда-нибудь. Тогда уж "буквица", или что-то вроде того. :rolleyes:
Навіщо? Хіба більше зайнятись нічим у державі? Краще просто підвищувати загальну грамотність серед дітей та і дорослих теж. Тому що в нас так багато кричать, яка мова краще російська чи українська, а в той же час не рідко не знають ніякої. Хоча б на четвірочку за старою шкалою. Оце проблема.
Ця "мертва мова" створила європейську цивілізацію (римське право плюс християнство). Навіть нашим сусідам назву "Росія" дала. Жаль вже не майже мертва, а ось "по фєнє ботать" живуча.
латинська абетка використовується в багатьох галузях якщо Ви не в курсі, можу деякі з них озвучити: медицина, програмування, економіка, шоу-бізнес тощо
шо непонятного? логичен перевод вашей мовы на латиницу, как предлагает Гранд, он хоть и грубиян, но пишет часто логично